Plusz

Izgalmas programokkal vár a kortárs ékszerek hete

2022.08.16. 09:50
Ajánlom
Nyolcadik alkalommal rendezik meg a kortárs ékszerek hetét Budapesten szeptember 12-18. között. A rendezvény legfontosabb célja, hogy minél szélesebb körben népszerűsítse a kortárs ékszer műfaját, lehetőséget adva a hazai és külföldi alkotóknak legfrissebb munkáik bemutatására.

A programsorozat kétéves tematikában működik: idén ősszel is több mint húsz helyszínen találkozhatnak majd az érdeklődők az esemény kapcsán szervezett kiállításokkal, programokkal a fővárosban, valamint a szentendrei Mana- és a pécsi Ezüstláz Galériában. A rendezvényt korábban az Ékszerek Éjszakája néven ismerhettük meg a Kortárs Ékszerhét Budapest (BJW) a FISE – Fiatal Iparművészek Stúdiója Egyesület közreműködésével. Az egyhetes eseménysorozat alatt a hazai művészek egyéni vagy csoportos kiállítása mellett sor kerül a nemzetközileg meghirdetett pályázati anyag bemutatására is, amelynek a Hybridart Space Galéria ad otthont.

Az idei év hívószava: PARADOX.

A kiállítási anyag egyszemélyes zsűrije a kortárs ékszertervezés egyik legkiemelkedőbb és legnagyobb hatású alakja, a holland Gijs Bakker.

A Hybridart Space Galériában idén is szerveznek tárlatvezetések, ahol a szervezőcsapat maga viszi körbe az érdeklődőket. Ugyanitt mutatják be Edőcs Márta üveg- és ékszertervező művész, kifejezetten az esemény alkalmából készült sorozatát. 

Carole De Vleeschouwer: Sugarcubes (Fotó/Forrás: Kortárs Ékszerhét Budapest)

A szervezők nagy gondot fordítanak arra, hogy a szélesebb közönség mellett

az alkotói közegnek is értékes programokat szervezzenek, amelyek a művészek szakmai fejlődését segíthetik elő.

Ebben az évben több előadáson, workshopon és portfolio review-n vehetnek részt az érdeklődők. A zsűriként közreműködő Gijs Bakker egy személyes prezentációval örvendezteti meg a Három Holló Kávéházban.

Az esemény másik meghívottja Charon Kransen, New York-i műgyűjtő, kurátor pedig egy online előadáson mesél majd a művészekkel való közös együttműködésről,

sőt egy jelentkezéses alapon működő szakmai konzultációt is tart a hazai tervezők számára. Az idei év harmadik előadója a nemzetközileg is elismert alkotó, könyvszerző Daniela Malev, aki szakmai beszámolója mellett szeptember 19-23. között a Kredenc Műteremben egy ötnapos workshop keretén belül nyújt betekintést tervezői attitűdjébe, amely során a résztvevők gyakorlati tapasztalataikat gazdagíthatják. Emellett az egyéni és csoportos kiállítások mindegyike saját programmal is készül az ékszerhét során, ahol az érdeklődők személyesen is megismerkedhetnek az alkotókkal és alkotásaikkal

Szeptember 16-án ünnepélyes keretek között adják át a díjakat a kapcsolódó kiállítások alkotói, valamint a Paradox pályázati anyag kiállítói között. Az esemény védjegyeként megismert gyöngyöt formázó porcelán díjtárgyát az idei évben is Herter Katalin kerámiaművész készítette. Újdonság, hogy ebben az évben a lelkes érdeklődők is kipróbálhatják magukat alkotóként Fazekas Veronika ékszertervező művész workshopján, a Kastner Kommunity közösségi terében, szeptember 17-én, szombaton 10-14 óra között.

 

Kortárs Ékszerhét Budapest 2022 

Időpont: szeptember 12 - 18.

A központi kiállítás helyszíne: Hybridart Space Galéria

(1052 Budapest, Galamb u. 6.)

További részletek itt.

 

Fejléckép: Daniela Malev: Brossok (Fotó/Forrás: Kortárs Ékszerhét Budapest)

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Klasszikus

Elhunyt Rolla János

A Kossuth-díjas hegedűművész, a Zeneakadémia Kamarazene Tanszékének oktatója és korábbi tanszékvezetője hetvenkilenc éves volt – tudatta a szomorú hírt a Zeneakadémia.
Színház

Otthonából üzent Szász Júlia

„Jobban vagyok már, lassan, de biztosan gyógyulgatok” – írta Instagram-bejegyzésében a Nemzeti Színház balesetet szenvedett művésze, aki egyúttal megköszönte az elmúlt hetekben kapott rengeteg támogatást.
Klasszikus

„Micsoda tűz gyúlt benne a színpadon” – Vass Lajos emlékezik Rolla Jánosra

A hetvenkilenc éves korában elhunyt Kossuth-díjas hegedűművész, a Liszt Ferenc Kamarazenekar egykori koncertmestere több szállal kötődött az Óbudai Társaskörhöz, ahol legutolsó koncertjét is adta. Emlékét az intézmény igazgatója, Vass Lajos idézte fel.
Zenés színház

Presser Gábor és Sztevanovity Dusán dalaival érkezik a Pinokkió a Vígszínházba

A padlás óta először dolgozott együtt zenés előadáson a két alkotó. A Keresztes Tamás rendezésében készült produkciót december 9-én és 10-én mutatják be. Az alkotók az eredeti Collodi-regényre támaszkodtak.
Plusz

Visszakerült a kereszt a Notre-Dame csúcsára

A 2019-es tűzben súlyosan megrongálódott párizsi Notre-Dame székesegyház újjáépített huszártornyára december 6-án került vissza a kereszt.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Plusz hír

Visszakerült a kereszt a Notre-Dame csúcsára

A 2019-es tűzben súlyosan megrongálódott párizsi Notre-Dame székesegyház újjáépített huszártornyára december 6-án került vissza a kereszt.
Plusz hír

Prima Primissima Díjat kapott Tarr Béla, Gőz László és Sapszon Ferenc

Tíz kategóriában vehették át a Prima Primissima Díjakat a magyar szellemi élet, a művészet, a tudomány és a sport jeles képviselői a Müpában tartott gálaesten. 
Plusz magazin

Mit keresett James Bond zsebében a Müpa egykori igazgatója?

A legnagyobb szakmai elismerésnél is többet érnek azok a történetek, amelyek túlélnek minket, és amelyek olykor-olykor akár több száz kilométert is beutaznak. A Müpa egykori igazgatójára, a november 25-én tizenegy éve elhunyt Kiss Imrére emlékezünk. 
Plusz ajánló

Összművészeti divatbemutatót tart a XV. kerületben a Romani Design

A világ első roma divatstúdiója a 27. Anno Művészeti Hónap keretei közt mutatja be egyedi tervezésű ruháit, ékszereit és kiegészítőit. A programot a Varga Helena Band élőzenével kíséri. 
Plusz ajánló

Adventi feltöltődés a Várkert Bazárban

Érdemes végig böngészni a Várkert Bazár decemberi programkínálatát: számos neves zenekar ad karácsonyi koncertet, ingyenes családi programok lesznek, de reflektorfénybe kerül az irodalom is, az iparművészeti vásáron pedig gyönyörű ajándékokra lelhetünk.