Plusz

Izgalmas programokkal vár a kortárs ékszerek hete

2022.08.16. 09:50
Ajánlom
Nyolcadik alkalommal rendezik meg a kortárs ékszerek hetét Budapesten szeptember 12-18. között. A rendezvény legfontosabb célja, hogy minél szélesebb körben népszerűsítse a kortárs ékszer műfaját, lehetőséget adva a hazai és külföldi alkotóknak legfrissebb munkáik bemutatására.

A programsorozat kétéves tematikában működik: idén ősszel is több mint húsz helyszínen találkozhatnak majd az érdeklődők az esemény kapcsán szervezett kiállításokkal, programokkal a fővárosban, valamint a szentendrei Mana- és a pécsi Ezüstláz Galériában. A rendezvényt korábban az Ékszerek Éjszakája néven ismerhettük meg a Kortárs Ékszerhét Budapest (BJW) a FISE – Fiatal Iparművészek Stúdiója Egyesület közreműködésével. Az egyhetes eseménysorozat alatt a hazai művészek egyéni vagy csoportos kiállítása mellett sor kerül a nemzetközileg meghirdetett pályázati anyag bemutatására is, amelynek a Hybridart Space Galéria ad otthont.

Az idei év hívószava: PARADOX.

A kiállítási anyag egyszemélyes zsűrije a kortárs ékszertervezés egyik legkiemelkedőbb és legnagyobb hatású alakja, a holland Gijs Bakker.

A Hybridart Space Galériában idén is szerveznek tárlatvezetések, ahol a szervezőcsapat maga viszi körbe az érdeklődőket. Ugyanitt mutatják be Edőcs Márta üveg- és ékszertervező művész, kifejezetten az esemény alkalmából készült sorozatát. 

Carole De Vleeschouwer: Sugarcubes (Fotó/Forrás: Kortárs Ékszerhét Budapest)

A szervezők nagy gondot fordítanak arra, hogy a szélesebb közönség mellett

az alkotói közegnek is értékes programokat szervezzenek, amelyek a művészek szakmai fejlődését segíthetik elő.

Ebben az évben több előadáson, workshopon és portfolio review-n vehetnek részt az érdeklődők. A zsűriként közreműködő Gijs Bakker egy személyes prezentációval örvendezteti meg a Három Holló Kávéházban.

Az esemény másik meghívottja Charon Kransen, New York-i műgyűjtő, kurátor pedig egy online előadáson mesél majd a művészekkel való közös együttműködésről,

sőt egy jelentkezéses alapon működő szakmai konzultációt is tart a hazai tervezők számára. Az idei év harmadik előadója a nemzetközileg is elismert alkotó, könyvszerző Daniela Malev, aki szakmai beszámolója mellett szeptember 19-23. között a Kredenc Műteremben egy ötnapos workshop keretén belül nyújt betekintést tervezői attitűdjébe, amely során a résztvevők gyakorlati tapasztalataikat gazdagíthatják. Emellett az egyéni és csoportos kiállítások mindegyike saját programmal is készül az ékszerhét során, ahol az érdeklődők személyesen is megismerkedhetnek az alkotókkal és alkotásaikkal

Szeptember 16-án ünnepélyes keretek között adják át a díjakat a kapcsolódó kiállítások alkotói, valamint a Paradox pályázati anyag kiállítói között. Az esemény védjegyeként megismert gyöngyöt formázó porcelán díjtárgyát az idei évben is Herter Katalin kerámiaművész készítette. Újdonság, hogy ebben az évben a lelkes érdeklődők is kipróbálhatják magukat alkotóként Fazekas Veronika ékszertervező művész workshopján, a Kastner Kommunity közösségi terében, szeptember 17-én, szombaton 10-14 óra között.

 

Kortárs Ékszerhét Budapest 2022 

Időpont: szeptember 12 - 18.

A központi kiállítás helyszíne: Hybridart Space Galéria

(1052 Budapest, Galamb u. 6.)

További részletek itt.

 

Fejléckép: Daniela Malev: Brossok (Fotó/Forrás: Kortárs Ékszerhét Budapest)

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Könyv

Mutatjuk, kik az irodalmi Nobel-díj legnagyobb esélyesei

Michel Houellebecq és Salman Rushdie a két fő várományosa a 2022-es irodalmi Nobel-díjnak, de ezúttal is szoríthatunk Nádas Péterért, illetve Krasznahorkai Lászlóért. Cikkünkben mutatjuk, hogy látják a leghíresebb kortárs írók esélyeit a fogadóirodák.
Klasszikus

Négy fesztivál vendége volt szeptemberben az Anima Musicae

Gazdag programmal indította 2022/23-as évadát az Anima Musicae Kamarazenekar. A zene lelkéről elnevezett együttes négy rangos fesztivál meghívottjaként lépett fel.
Vizuál

Nem fordíthatjuk el a fejünket – Film készült az időskori demenciáról

Valós történetet dolgoz fel Vámos Zoltán orvos, filmrendező és forgatókönyvíró időskori demenciáról szóló kisjátékfilmje, amelyet szeptember 28-tól láthatnak az érdeklődők.
Színház

„Az igazi függetlenséghez fel kell nőni” – Székely Csaba is megszólalt a Junior Prima-ügy kapcsán

A szeptember 20-i Junior Prima díjátadón az egyik díjazott, Vilmányi Benett személyes nézeteire hivatkozva nem vette át a kitüntetést, melynek kapcsán a kulturális élet több szereplője kifejtette álláspontját.
Klasszikus

Egy húszéves zseni rémtörténete – korai Mahler-mű hangzik el a Müpában

A panaszos dal, Gustav Mahler első, teljes egészében fennmaradt műve a Grimm-testvérek hátborzongató meséjén alapszik. Bár a zeneszerző később két tételesre rövidítette ifjúkori művét, újrafelfedezése után igen népszerű lett az eredeti verzió is, amely most először hangzik el Magyarországon.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Plusz gyász

Elhunyt Coolio, a híres amerikai rapper

Az 59 éves zenész a Gangsta's Paradise című ikonikus slágerével vált világhírűvé. Haláláról régi menedzsere, Jarez Posey számolt be az amerikai médiának – írja a BBC.
Plusz gyász

Elhunyt Ipacs László dobos

A Vágtázó Halottkémek egykori alapítója 65 éves volt, halálának hírét lánya tudatta a Facebookon. A temetésről később intézkednek.
Plusz ajánló

Az ősz mámora az októberi Fidelióban

Már fellelhető országszerte a Fidelio Magazin 2022. októberi száma, benne a fővárosi játszóhelyek és koncerttermek részletes műsorával, könyv-, film- és kiállításajánlókkal, valamint több vidéki színház kínálatával.
Plusz ajánló

Patti Smith-napot rendeznek a Freeszfe hallgatói

Jóformán minden művészeti ág képviseli magát október 1-jén a hét helyszínen zajló Patti Smith-napon, koncert, színház, kiállítás, tánc, és megannyi program várja azokat, akik szeretik átlépni a megszokott határokat.
Plusz ajánló

Kapszulák – Patti Smith Nap a Csokonaiban

Október 1-jén, a Patti Smith Napon a Csokonai Művelődési és Rendezvény Ház tereiben a zenét és a szabadságot körbejáró eseménysorozat veszi kezdetét, melynek keretében izgalmas performanszon, felolvasáson, beszélgetésen vehetünk részt és egy különleges, zenehallgató kapszulákból álló installációt is megtekinthetünk.