Plusz

Izgalmas programokkal vár november végén a XV. kerület

2022.11.24. 15:55
Ajánlom
Öt méter átmérőjű koszorúval köszönti a XV. kerület advent első vasárnapját, majd a Hubay Jenő Zeneiskolában Kolonits Klára és Dinyés Dániel humoros beavató foglalkozásra várja a komolyzenei csemegékre vágyókat. November 28-ától pedig az ukrajnai háborús eseményekre reflektáló kiállítást tekinthetünk meg a Csokonaiban.

Az alábbi cikk szponzorált tartalom, nem a Fidelio szerkesztőségének tagjai írták.

Az első gyertya – Advent a Tizenötödikben

A XV. kerület – életében először – óriás, 5 méter átmérőjű adventi koszorúval és betlehemmel hangolódik az ünnepi időszakra. November 27-én, vasárnap 16:30-tól kerül sor az első adventi gyertya meggyújtására, melyre szeretettel várnak minden érdeklődőt. Az eseményen egyházi beszédet mond dr. Szabó B. András evangélikus lelkész, valamint ünnepi beszédet mondanak és advent első gyertyáját meggyújtja Tóth Veronika alpolgármester, az Együtt Újpalotáért Kulturális és Szociális Érdekképviseleti Egyesület elnöke és Tóth Imre alpolgármester. Közreműködnek a Hubay Jenő Zeneiskola és Alapfokú Művészeti Iskola tanulói. Az adventi eseménysorozat Budapest Főváros XV. Kerület Önkormányzata, a Csokonai Nonprofit Kft., a Lokálpatrióták a XV. Kerületért Egyesülete, az Együtt Újpalotáért Egyesülete és a Rászorulókat Támogatók Egyesülete együttműködésével jött létre.

Helyszín: Budapest, XV. kerület, Fő tér az I ❤ BPXV felirat és a Centenáriumi emlékmű mellett.

A Facebook-esemény ide kattintva érhető el.

advent-1-gyertya-e1669282131377-140757.jpg

Advent a XV. kerületben (Fotó/Forrás: Csokonai Nonprofit Kft.)

DaliroDallam – zenebeavató program

Ugyancsak ezen a napon, november 27-én, 18 órától a Hubay Jenő Zeneiskolában a DaliroDallam című zenebeavató-foglalkozáson vehetnek részt az érdeklődők, mely egy verset több zeneszerző értelmezésében mutat be, Kolonits Klára Kossuth-díjas opera-énekesnő és Dinyés Dániel zeneszerző, karmester, zeneigazgató humoros határfeszegetéseivel.

A program az ANNO26 - A szabadság erő Összművészeti Hónap rendezvénysorozat keretében valósul meg, a belépő 500 Ft.

Jegyvásárlás ide kattintva.

316808201_574814351316807_6791106986073541089_n-143328.jpg

Dinyés Dániel (Fotó/Forrás: Csokonai Nonprofit Kft.)

„Stand with Ukraine – Egy háború borzalmai”

Ukrajna Magyarországi Nagykövetsége és a Csokonai Nonprofit Kft. közös szervezésében, az ANNO26 - A szabadság erő Összművészeti hónap keretében megvalósuló az „Stand with Ukraine – Egy háború borzalmai” című kiállítás az orosz agresszió művészeti értelmezése három ismert kortárs ukrán művész (Ostap Kovalchuk, Volodimir Kozjuk és Volodymyr Stasenko) alkotásainak segítségével. 

A kiállítás a Lviv Katonai Regionális Igazgatóság, a Katonai Káptalani Központ, az Ukrán Görögkatolikus Egyház, valamint Ukrajna Magyarországi Nagykövetsége támogatásával jött létre. A projekt kezdeményezője és kurátora Yuriy Kotyk.

A kiállítás megnyitójának időpontja: 2022. november 28., 17:30 óra, helyszíne: Csokonai Művelődési és Rendezvény Ház.

Bővebb információ ide kattintva.

 

Támogatott tartalom.

Fejléckép: Kolonits Klára (Fotó/Forrás: Kaya Ariel Woytynowska / Csokonai Nonprofit Kft.)

Csokonai Nonprofit Kft.

Ha szigorúan a jogszabályokból következő tényeknél maradunk, akkor a Csokonai Nonprofit Kft. a XV. kerület közművelődési, kulturális és kommunikációs gazdasági társasága. Rákospalotán, Pestújhelyen és Újpalotán ellátja a kötelező, valamint az önként vállalt közművelődési, kulturális és tájékoztatási feladatokat.

Szabadabban fogalmazva: a Csokonai Nonprofit Kft. az a cég, amely igyekszik a közművelődési, kulturális és kommunikációs területek integrációjával a 21. század kihívásaira közösségteremtő válaszokat találni. Úgy, hogy ezek körül minőségi, kortárs rendezvények jöjjenek létre.

A Csokonai Nonprofit Kft. tudja, hogy a társadalmi és gazdasági környezet körülöttünk olyan mértékben változik, amelyhez az elmúlt évtizedekben kialakult módszerek már nem képesek alkalmazkodni. Ezért új utakat keres annak érdekében, hogy egy jó múltú intézmény közép és hosszú távon ne csak megőrizhesse értékeit, megóvhassa kis közösségeit, hanem méltó helyet foglaljon el a Főváros kulturális térképén.

Jegyvásárlás

Legolvasottabb

Könyv

A két macska az önreflexiót jelenti – Kepes András a Lírástudók vendége

A Két macska voltam berobbant a sikerlisták élére, így nem is volt kérdés, hogy Kepes Andrást is meghívjuk podcastunkba. A 75 éves tévés, újságíró most már szinte csak regényírással foglalkozik, és már a következő könyvét tervezi.
Vizuál

Csontváry ritkán látható, 1901-ben festett szicíliai tájképét is élőben csodálhatjuk a Virág Judit Galériában

A Holdtölte Taorminában című festmény felbukkanása azért számít művészeti szenzációnak, mert a magántulajdonban lévő festményt régóta nem láthatta a szélesebb közönség. „Kevés mű maradt fenn Csontváry után, magángyűjteményben pedig nagyjából húsz darab lehet. Ezek egyike a Holdtölte Taorminában” – mondta el Kelen Anna, a Virág Judit Galéria művészettörténésze.
Plusz

„Jön a szép kikelet” – megjelent a márciusi Fidelio

Részletes programbontásokkal, hírekkel, ajánlókkal és interjúkkal megjelent a 2024. márciusi Fidelio. Az ingyenes magazin megtalálható országszerte, az ismert terjesztési pontokon, és az online verzió is elérhető!
Klasszikus

Kalló Zsolt lesz az Anima Musicae vendégkoncertmestere

Legutóbbi Nádor termi koncertjükön a zseniális Mendelssohn zenéiből válogattak, február 24-én pedig a szintén csodagyerekként emlegetett Mozart remekművei csendülnek fel az Anima Musicae Kamarazenekar és mostani vendégük, Kalló Zsolt koncertjén.
Plusz

Drehertől Dreherig – a kőbányai sörgyártás lenyűgöző története

Mi köze a sörnek a boszorkányokhoz? Hogyan kapcsolódnak a Dreherek a martonvásári Beethoven-szoborhoz? Mikor készült az első magyar partyhordó? Egyebek közt erre is választ kaphatunk március 1-jén Sziklainé Lengyel Zsófia előadásán.

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Plusz gyász

Elhunyt Jan Assmann egyiptológus, vallástörténész

A világhírű német tudós nevéhez fűződik egyebek közt a kulturális emlékezet fogalma, amelyet feleségével közösen dolgoztak ki. 2018-ban a Német Könyvkereskedelem Békedíjával tüntették ki.
Plusz ajánló

Drehertől Dreherig – a kőbányai sörgyártás lenyűgöző története

Mi köze a sörnek a boszorkányokhoz? Hogyan kapcsolódnak a Dreherek a martonvásári Beethoven-szoborhoz? Mikor készült az első magyar partyhordó? Egyebek közt erre is választ kaphatunk március 1-jén Sziklainé Lengyel Zsófia előadásán.
Plusz interjú

Ez nem egy egyszemélyes történet – interjú Nagy Judit Évával

Nagy Judit Éva újságíró, kommunikációs és interkulturális tanácsadó hat év alelnökség után lett a Magyar–Kínai Baráti Társaság elnöke tavaly decemberben.
Plusz ajánló

„Jön a szép kikelet” – megjelent a márciusi Fidelio

Részletes programbontásokkal, hírekkel, ajánlókkal és interjúkkal megjelent a 2024. márciusi Fidelio. Az ingyenes magazin megtalálható országszerte, az ismert terjesztési pontokon, és az online verzió is elérhető!
Plusz ajánló

A vegán táplálkozásról és életmódváltásról tudhatunk meg többet Karalyos Gábor előadásán

A XV. kerület Zöld Jövő Szabadegyetem elnevezésű programjának következő estjén, február 19-én Karalyos Gábor színművésszel, népszerű bloggerrel találkozhat a közönség a Csokonai rendezvényházban.