Plusz

Jankovics Marcell előtt tisztelegnek az idei Fiatalok Szabadtéri Fesztiváljának résztvevői

2021.06.23. 08:40
Ajánlom
Július 30-án elstartol a FISSZ FESZT, Dunakeszi családi fesztiválja, melyen megemlékeznek a nemrégiben elhunyt Jankovics Marcell Kossuth-díjas filmrendezőről is. A szervezők a tavalyi évhez hasonlóan ezúttal is változatos programkínálattal, érdekes táncművészeti és színházi előadásokkal, valamint klasszikus és könnyűzenei koncertekkel várják az érdeklődőket.

Miközben Jankovics Marcell alakját időről időre megidézik a produkciók, a nemzet művészének özvegye, Rubovszky Éva engedélyt adott arra is, hogy az animációk ikonikus figurái a fesztivál pólóin is megjelenhessenek, így támogatói összeggel megvásárolhatók lesznek a Magyar Népmesék, Az ember tragédiája és az Oscar-díjra jelölt Sisyphus rajzaival ellátott termékek.

A pólókból befolyt teljes bevételt a pandémiás időszak miatt nehéz helyzetbe került művészek megsegítésére fordítják a szervezők.

A fellépők között olyan ismert előadókkal találkozni, mint a Bohemian Betyars, CéAnne, Károlyi Krisztián, az X-Faktorból ismert Ham Ko Ham, Báró Maszkura, Pásztor Márk és Zenekara, a Skyfanatic, és a Common Vibeként is hírnevet szerzett Várkonyi Csibészek.

BohemianBetyars_forras_FISSZFESZT-084503.jpg

Bohemian Betyars (Fotó/Forrás: FISSZ FESZT)

A klasszikus zene kedvelői sem maradnak koncertek nélkül: a Virtuózokban feltűnt Beeri Benjamin mellett fellép Egyed Hunor, Szabó Sára és Hirling Bettina kamarazenei formációja, Biri Gergely, Baranyai Barnabás és a Milleniart Ensemble.

A színház szerelmesei fiatal énekesek musical és operett koncertjeit hallgathatják, de Varga Anita Ludas, a Matyi című bábelőadásában megelevenedik a Lúdas Matyi figurája is. A fesztivál kiemelt vendége lesz Esztergályos Cecília, aki pályájáról beszél majd a fesztivál közönségének.

BarossImreArtistakepzoIntezet2_forras_FISSZFESZT-084504.jpg

A Baross Imre artistaképző intézet növendékei (Fotó/Forrás: FISSZ FESZT)

A bábelőadáson túl a gyerekeket kézműves foglalkozások is várják, a szórakoztató programokról gólyalábasok és fiatal cirkuszművészek gondoskodnak, a nagyobbak pedig betekinthetnek Viktor Balázs rendhagyó irodalomórájára is.

A FISSZ FESZT idei programjairól bővebben a fesztivál honlapja ad tájékoztatást.

Fejléckép: jelenet a Magyar Népmesékből (forrás: port.hu)

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Vizuál

10+1 kihagyhatatlan program a Múzeumok Éjszakáján

Tárlatvezetések, komoly- és könnyűzenei koncertek, filmvetítések, táncelőadások, kézműves foglalkozások és még táncház is vár minket a 2022-es Múzeumok Éjszakáján. Összegyűjtöttünk 10+1 helyszínt, amelyet semmiképp sem érdemes kihagyni június 25-én. 
Vizuál

Bereményi Géza belemegy a játékba

Élvezetes, szerethető és szívet melengető portréfilm lett a Bereményi kalapja, amelyet elsősorban az irónia hat át, mintsem a túlzott komolyság és drámaiság. Mindazonáltal szép, őszinte pillanatoknak is szemtanúi lehetünk a napjaink egyik legnagyobb alkotójáról szóló filmben.
Klasszikus

Schiff András kapta az idei Bach-medált

A Lipcse városa által 2003-ban alapított díjat Johann Sebastian Bach műveinek kimagasló interpretációjáért ítélték oda Schiff Andrásnak. Korábban többek között Gustav Leonhardt, Sir John Eliot Gardiner, Ton Koopman, Nikolaus Harnoncourt vagy Robert Levin munkásságát ismerték el a díjjal.
Klasszikus

Baráth Emőke ad barokk koncertet a Müpában

Az évad művésze cím idei birtokosa, a nemzetközi hírű szoprán, Baráth Emőke a historikus zene egyik legkiemelkedőbb formációjával, a Fabio Biondi vezette Europa Galante zenekarral ad koncertet június 28-án.
Klasszikus

Visszatérés a Walhallába

A Covid miatti kényszerű kihagyás miatt idén végre visszatérhetett a Budapesti Wagner-napok közönsége a Müpába, ahol már az első fanfárként felcsendülő Walhalla-motívum közben sokan érezték, ismét egy különleges utazás részesei lehetnek. Beszámoló az első Ring-sorozatról és a Rienziről.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Plusz ajánló

Színházi időutazás az Epreskertben – Jön a Séták Hétvégéje

Kurtizánok, gyilkosok és Piszkos Fred nyomába eredhetünk, bejárhatjuk Gül Baba Türbéjét, vagy éppen az Epreskert meséit nézhetjük meg egyfelvonásos színházi előadás formájában a Séták Hétvégéjén július 1. és 3. között.
Plusz ajánló

Zene és sport már három tó mellett – kezdődik a Magyar Tavak Fesztiválja

Az immár három különböző helyszínen jelentkező programsorozat a hazai és a nemzetközi könnyű-, klasszikus és jazz-zenei élet legnívósabb előadóit hozza el júniusban a Velencei-tó, júliusban a Tisza-tó, augusztusban pedig a Balaton partjára.
Plusz ajánló

Nyári pezsgés a Fidelióval

Megjelent a Fidelio 2022. július-augusztusi száma, benne a fővárosi játszóhelyek és koncerttermek részletes műsorával, könyv-, film- és kiállításajánlókkal, valamint számos szabadtéri színház kínálatával. Keresse az ismert terjesztési pontokon!
Plusz ajánló

„Képzelj el egy várost!” – elindult a Labor15 podcast

Képzelj el egy várost! – így indul a tizenötödik kerület új podcastjának, a Labor15-nek minden adása. A műsorvezető Marton Éva vendégeivel arra a keresi a választ, hogy mi kell a közös alkotáshoz. A műsor első adásának témája a Göncz100, de vendég lesz Merker Dávid és Korn Anita is.
Plusz hír

Joyce Ulyssese mint európai Odüsszeia – a Kreatív Európa pályázatán nyert Budapest is

Európa-szerte 18 város, köztük Budapest nyerte a Kreatív Európa program 1,78 millió eurós támogatását egy kétéves, nagyívű kulturális projekt megvalósítására, amely James Joyce Ulysses című művét helyezi mai kontextusba.