Plusz

Jankovics Marcell előtt tisztelegnek az idei Fiatalok Szabadtéri Fesztiváljának résztvevői

2021.06.23. 08:40
Ajánlom
Július 30-án elstartol a FISSZ FESZT, Dunakeszi családi fesztiválja, melyen megemlékeznek a nemrégiben elhunyt Jankovics Marcell Kossuth-díjas filmrendezőről is. A szervezők a tavalyi évhez hasonlóan ezúttal is változatos programkínálattal, érdekes táncművészeti és színházi előadásokkal, valamint klasszikus és könnyűzenei koncertekkel várják az érdeklődőket.

Miközben Jankovics Marcell alakját időről időre megidézik a produkciók, a nemzet művészének özvegye, Rubovszky Éva engedélyt adott arra is, hogy az animációk ikonikus figurái a fesztivál pólóin is megjelenhessenek, így támogatói összeggel megvásárolhatók lesznek a Magyar Népmesék, Az ember tragédiája és az Oscar-díjra jelölt Sisyphus rajzaival ellátott termékek.

A pólókból befolyt teljes bevételt a pandémiás időszak miatt nehéz helyzetbe került művészek megsegítésére fordítják a szervezők.

A fellépők között olyan ismert előadókkal találkozni, mint a Bohemian Betyars, CéAnne, Károlyi Krisztián, az X-Faktorból ismert Ham Ko Ham, Báró Maszkura, Pásztor Márk és Zenekara, a Skyfanatic, és a Common Vibeként is hírnevet szerzett Várkonyi Csibészek.

BohemianBetyars_forras_FISSZFESZT-084503.jpg

Bohemian Betyars (Fotó/Forrás: FISSZ FESZT)

A klasszikus zene kedvelői sem maradnak koncertek nélkül: a Virtuózokban feltűnt Beeri Benjamin mellett fellép Egyed Hunor, Szabó Sára és Hirling Bettina kamarazenei formációja, Biri Gergely, Baranyai Barnabás és a Milleniart Ensemble.

A színház szerelmesei fiatal énekesek musical és operett koncertjeit hallgathatják, de Varga Anita Ludas, a Matyi című bábelőadásában megelevenedik a Lúdas Matyi figurája is. A fesztivál kiemelt vendége lesz Esztergályos Cecília, aki pályájáról beszél majd a fesztivál közönségének.

BarossImreArtistakepzoIntezet2_forras_FISSZFESZT-084504.jpg

A Baross Imre artistaképző intézet növendékei (Fotó/Forrás: FISSZ FESZT)

A bábelőadáson túl a gyerekeket kézműves foglalkozások is várják, a szórakoztató programokról gólyalábasok és fiatal cirkuszművészek gondoskodnak, a nagyobbak pedig betekinthetnek Viktor Balázs rendhagyó irodalomórájára is.

A FISSZ FESZT idei programjairól bővebben a fesztivál honlapja ad tájékoztatást.

Fejléckép: jelenet a Magyar Népmesékből (forrás: port.hu)

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Könyv

Nem csak egy könyv a Budapest Nagyregény – Kiss Noémi a Lírástudók vendége

Huszonkét társával együtt ő is tagja a Budapest Nagyregény szerzőgárdájának, és elmesélte, miért érdekes számára Cinkota és a XVI. kerület, amelynek történetét ő írta meg. Kiss Noémi azt is elmondta, miért tartja nagy vívmánynak, hogy a vaskos kötet szerzőinek fele nő.
Színház

Elhunyt Bajomi Nagy György, az Örkény Színház művésze

A Gábor Miklós- és Jászai Mari-díjas színművész 56 éves volt.
Színház

Egy vezető távozása és figyelmeztetés lett a következménye a Katonában egy színházjegy-akciónak

Két munkatársat figyelmeztetésben részesítettek, egy vezető beosztású dolgozó pedig elhagyja a színházat, miután kiderült, hogy DK-tagok kaphattak kedvezményes jegyeket.
Vizuál

Ridley Scott filmjében Napóleon csak egy díszlet a saját életében

Hiába lett rendkívül látványos Ridley Scott Napóleonja, az európai történelem egyik legnagyobb hatású alakjáról végső soron csak egy sekélyes, koncepciótlan filmet sikerült rendeznie, amely ráadásul hemzseg a tárgyi tévedésektől.
Vizuál

A fekete arany és a fehér ördög – kritika a Megfojtott virágokról

Martin Scorsese egy három és fél órás krimi-drámával tért vissza, amelyben az amerikai történelem egy kevéssé ismert, sötét foltját mutatja be. Megfojtott virágok című filmjében a művészet klasszikus témáiról beszél, hogy megmutassa, mi is volna eredetileg a mozi célja.   

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Plusz magazin

Mit keresett James Bond zsebében a Müpa egykori igazgatója?

A legnagyobb szakmai elismerésnél is többet érnek azok a történetek, amelyek túlélnek minket, és amelyek olykor-olykor akár több száz kilométert is beutaznak. A Müpa egykori igazgatójára, a november 25-én tizenegy éve elhunyt Kiss Imrére emlékezünk. 
Plusz ajánló

Összművészeti divatbemutatót tart a XV. kerületben a Romani Design

A világ első roma divatstúdiója a 27. Anno Művészeti Hónap keretei közt mutatja be egyedi tervezésű ruháit, ékszereit és kiegészítőit. A programot a Varga Helena Band élőzenével kíséri. 
Plusz ajánló

Adventi feltöltődés a Várkert Bazárban

Érdemes végig böngészni a Várkert Bazár decemberi programkínálatát: számos neves zenekar ad karácsonyi koncertet, ingyenes családi programok lesznek, de reflektorfénybe kerül az irodalom is, az iparművészeti vásáron pedig gyönyörű ajándékokra lelhetünk.
Plusz ajánló

Készüljön a karácsonyra a Hagyományok Háza Ünnepváró forgatagával!

December 8. és 10. között kézműves vásárral, gyermek- és családi programokkal, meghitt koncertekkel, kézműves foglalkozásokkal és egyéb programokkal vár mindenkit az idei Ünnepváró forgatag.
Plusz ajánló

A mesés Debreceni Advent első hétvégéjének programkínálata

A Kossuth téren már talapzatban díszeleg a hatalmas, gyönyörű ezüstfenyő, és javában folynak a vásár, a jégpálya és az adventi kuckó építési munkálatai. E héten szombaton megnyit a mesés Debreceni Advent.