Plusz

Jazz másként

2011.12.01. 14:15
Ajánlom
Berkes Gabriella Vukán György és zenekara kíséretében, Mérai Kata a Juhász Attila Jazz Quartettel ad elő ismert dalokat jazzes felfogásban új lemezükön.

Berkes Gabriella, aki pályáját gyerekszínészként kezdte, annak idején koloratúr szopránként a Zeneakadémia vendéghallgatója volt, majd az elmúlt húsz évben a musical és az operett világában szerzett ismertséget magának. Magyarországon és Németországban szerepelt a Csárdáskirálynőben, a My Fair Lady-ben, a Cabaret-ban és az Evitában; Lulu néven sikeres poplemezt is készített 1990-ben. "A Once Upon a Dream című, most megjelent lemezem eltér attól, amit a közönség vár tőlem, hiszen ugyan ismert musicaldalokat tartalmaz, de a jazz által megérintve. Nem akartam hétköznapi felfogású musicalalbumot készíteni, hiszen ilyenből sok száz született már, valami szokatlanra vágytam. A véletlen úgy hozta, hogy két ével ezelőtt, sok-sok év után összefutottam egykori énektanárommal, Vukán György zongoraművésszel, beszélgettünk és együtt találtuk ki e két műfaj sajátos elegyét" - elevenítette fel Berkes Gabriella.

Az énekesnő olyan klasszikusokat válogatott az albumra, mint a Jekyll & Hyde Broadway-musicalben szereplő címadó dal, a Once Upon a Dream, az Over the Rainbow az Óz, a csodák csodájából, a Dick Tracy című filmben hallott Madonna-szám, a Sooner or Later, a West Side Story-ból a Summertime vagy a Hegedűs a háztetőnkből a Papa. "Ezeket részben előadtam már az elmúlt két évtizedben, részben nem, viszont régóta szerettem volna elénekelni. Az Evitát három különböző rendezésben is játszottam, és mindig is a Szeretned kell című dal volt benne a kedvencem. Bízom abban, hogy ez a sajátos stílus a musical és a jazz rajongóinak egyaránt tetszeni fog" - mondta az énekesnő, majd hozzátette: ő maga nem jazzénekesnő, a lemez elsősorban a kísérettől, Vukán György zenekarától lett jazzes. A lemezen Vukán György mellett Balázs József játszott zongorán, Lakatos Pecek Krisztián bőgőzött, Balázs Elemér dobolt, Kutik Rezső akusztikus gitáron játszott. A CD bónusz dalai között szerepel Vukán György egyik szerzeménye, a Song For Her, amelyet Berkes Gabriellának dedikált - még akkor, amikor énekelni tanította őt. A Prayer című számban Berkes Gabriella fiával, Berkes Olivérrel énekel duettet. Ez a felállás játszik a december 10-i lemezbemutató koncerten is, amely az óbudai Kiscelli Múzeumban lesz.

Csütörtökön a fővárosi Bazár Klubban egy mini klubkoncert keretében mutatja be napokban megjelent albumát Mérai Kata: az egyik televíziós szappanoperából is ismert színésznő a Juhász Attila Jazz Quartettel (JAJQ) az elmúlt évtizedek népszerű magyar pop-rock dalait dolgozta át könnyed dzsesszes, szvinges hangzásra Montázs címmel. A több mint két évtizede színésznőként dolgozó, korábban hét évet a kecskeméti Katona József Színházban eltöltött Mérai Kata korábban több operettben és musicalben énekelt (Csárdáskirálynő; Jézus Krisztus Szupersztár; István, a király). Mint elmondta: régi vágya volt, hogy egy zenekarral játszhasson együtt és olyan dalokat adjon elő, amelyek közel állnak hozzá.

"Ezekhez a dalokhoz személyes kötődésem van, elsősorban ifjabb koromból, ezek közé tartozik az Európa Kiadó Elmentek a fiúk című dala és az Első Emelettől A film forog tovább, de például a Generál Könnyű álmot hozzon az éj című száma a kisfiam születése után lett kedvenc, a Bergendy Jöjj vissza, vándora pedig nyáron elhunyt édesapámat idézi fel számomra" - fejtette ki az énekesnő. Szerepel egy-egy ismert dallal mások mellett a Quimby (Autó egy szerpentinen), a Tankcsapda (Mennyország tourist), a Kimnowak (Gyémánt) és a Bojtorján (Csavargódal) is. Mint Mérai Kata elmondta, az elegáns, jazzes, szvinges hangszerelés számára azért volt természetes, mert e műfajok legnagyobb nevei, Ella Fitzgerald vagy Paul Anka mindig is a felszabadultság-érzést, a tökéletes ellazulást jelentették számára.

"Határozott elképzeléseim voltak arról, milyen legyen a lemez, és arról is, hogy szóljon. A megvalósításhoz, a stílusok megfelelő használatához ugyanakkor nagy szükség volt a szakmában sokra tartott Juhász Attila jazz-zongorista és zenekara nyitottságára, profi hozzáállására" - fejtette ki Mérai Kata. Szerinte ez a széles merítésű válogatás többféle közönségréteget megtalálhat, így a lemez fő célja, az Állami Egészségügyi Központban működő Koraszülött Alapítvány támogatása is hatékonyabb lesz. Az énekesnő és a JAJQ tavaszra klubkoncert-turnét tervez, ennek bevételei szintén az alapítványt segítenék. Készülnek közös fellépésekre a Szolnoki Szimfonikus Zenekarral is. Berkes Gabriella és Vukán György, valamint Mérai Kata és a Juhász Attila Jazz Quartet lemeze egyaránt a Collective Art kiadó gondozásában jelent meg.

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Pedro Almodóvar elkészítette élete legszemélyesebb filmjét

Élet és film szétválaszthatalanul összegabalyodik Pedro Almodóvar legújabb alkotásában. Egy héttel a cannes-i bemutató után itthon is látható a Fájdalom és dicsőség Antonio Banderas és Penelope Cruz főszereplésével. Kritika.
Klasszikus

Hogyan találkozott Gustav Mahler és Sigmund Freud?

Mahler többször is időpontot kért a pszichoanalízis atyjához, de legmondta az első hármat. De miért kereste meg a hírhedt Freudot egyáltalán?
Vizuál

Leonardo da Vinci figyelemzavaros és hiperaktív volt, és egyszerre volt ez áldás és átok életében

Legalábbis egy újabb kutatás szerint, amely a figyelemhiányos hiperaktivitás-zavarral (ADHD) magyarázza Leonardo állandó halogatását.
Klasszikus

„Felemelő érzés együtt játszani a gyerekekkel” - Interjú Rolla Jánossal

A Partitúra legújabb adása Pannonhalmára kalauzol el. Rolla János Kossuth-díjas hegedűművészt ezer szál köti az apátsághoz, az atyák barátságáról, az apátsági pincészet borairól, a templomi koncertekről és a zeneakadémiai életről is beszélgettünk.
Vizuál

Tarantino nem nyert semmit Cannes-ban

Bong Dzsun Ho dél-koreai rendezőnek egy munkanélküli családról forgatott Élősködők című komikus thrillere érdemelte ki szombat este az Alejandro González Inárritu mexikói rendező vezette zsűritől az Arany Pálmát a 72. cannes-i fesztiválon.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Plusz ZSIMÜ 2019

Lehetnek-e barátok azok, akinek felmenői ellentétes tábort képviseltek?

Révész Bálint Nagyi Projekt című filmje erre is rákérdez indirekt módon. A filmet május 28-án 19:00.tól vetítik a Puskin Moziban , a ZSIMÜ keretében. A vetítés utáni közönségtalálkozón Veiszer Alinda beszélget Bangó Margittal és unokájával.
Plusz ajánló

Online nézhető animációs filmek gyereknapra

Népmesékből, gyerekdal-feldolgozásokból, űrutazást, történelmet, természettudományi ismereteket bemutató filmek közül válogathatunk május 26-án.
Plusz hír

Megtalálták a Notre-Dame zárókövét díszítő egyik angyalszobrot

A törmelékek között megtalálták az április 15-i tűzben súlyosan megrongálódott párizsi Notre-Dame kereszthajójának zárókövét díszítő négy aranyozott angyalka egyikét - közölte André Finot, a székesegyház kommunikációs vezetője.
Plusz Partitúra

Így készült a Partitúra pannonhalmi adása

Werkvideó-sorozatunkban a Partitúra kulisszái mögé pillantunk be, ezúttal az ezeréves Pannonhalmi Főapátságba és környékére kísértük el Miklósa Erika és Batta András kulturális országjáró műsorát. 
Plusz kult50

Népzenétől Frida Kahlóig – Itt nézheti vissza a Kult50-videók legjobb pillanatait!

Kedden és csütörtökön, párosával mutatjuk be 2018 kulturális életének legfontosabb alakjait, akik a Kult50 válogatásába bekerültek. Ugye nem maradt le a videókról?