Plusz

Jazzélet nemcsak Pozsonyban van

2011.04.12. 00:16
Ajánlom
Szlovák jazzest lesz Simon Géza Gáborral április 21-én fél hattól a Szabó Ervin Könyvtár Zenei Gyűjteményében.

Az egykoron az Osztrák-Magyar Monarchiához, majd Csehszlovákiához tartozó és 1993. január elsején önálló, független állammá lett Szlovákia jazzélete jól tükrözi az egyes korok politikai és kulturális vetületét.

Az ősök az Osztrák-Magyar Monarchia katonazenekaraiban, mint a legprofibb zenei előadói csoportok munkáiban keresendők. E zenekarokban a monarchia valamennyi nemzetisége, így természetesen a szlovákok is, képviseltette magát.

A csehszlovák zenekarokban is számos szlovákiai származású jazzmuzsikus szerepelt, de egészen az 1970-es évekig igen kevés szlovák jazzmuzsikus alakított önálló kisegyüttest és ezek is - mai ismereteink szerint - elsősorban helyi jelemtőségűek voltak, hangfelvételek csak elvétve készültek.

Az 1975-től megrendezett Bratislava Jazz Days egyike a legjelentősebb szlovákiai jazzeseményeknek. Az ottani fellépők dupla LP-je mindig igen jelentős tájékozódási pontot jelentett a magyar lemezgyűjtőknek.

Mint Szlovákiában mindenütt, a jazzelőadók között is igen sok a fentebb említett geográfiai és politikai helyzetből fakadó vegyes házasság, jelentős számú a magyar apával vagy anyával, illetve nagyanyával és /vagy nagyapával rendelkező zenész. Közülük a legismertebb az énekes Peter Lipa és a trombitás Juraj Bartos.

Az előadásban alapvetően azok, már az önálló Szlovákiában kiadott CD-k kerülnek bemutatásra, amelyek a Zenei Gyűjtemény tulajdonában vannak.

 

A sorozat következő része 2011. április 21. 17. 30 órakor

Helyszín: Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár Zenei gyűjteménye

1088 Budapest, Ötpacsirta u. 4.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Miklósa Erika az örökbefogadásról mesélt: Nagyon vártuk ezt a kislányt!

Az operaénekesnő és férje, Csiszár Zsolt a Családvarázs sorozatban mesélt arról, hogy milyen kockázatot jelentett egy olyan csecsemőt magukhoz venni, aki halva született.
Klasszikus

Fáy Miklós: „Nem a zenekar, nem a komponista, hanem maga a szimfónia a főszereplő"

Fáy Miklós hónapról hónapra programokat, könyveket, lemezeket ajánl nyomtatott magazinunk Menjél már című rovatában. Az augusztusi szám tartalmából.
Könyv

Nyáry Krisztián: Nem a politika, hanem az olvasó fogja eldönteni, milyen könyvet vesz a kezébe

A Líra Könyv Zrt. kreatív igazgatója szerint hiába erőlködnek a jobboldali, kormánypárti ideológusok, nem lehet az olvasók nélkül lecserélni az irodalmi kánont. És végső soron nem számít az író politikai beállítottsága, csak az, hogy milyen szöveget írt.
Jazz/World

Elkészült a Kossuth téri ünnepség és a tűzijáték zenéje

Az István király dicsérete című mű zeneszerzője Szarka Tamás, a Ghymes együttes alapító tagja, szólistaként Miklósa Erika operaénekesnő hallható.
Könyv

950 személy számára állítottak ki igazolást arról, hogy Arany János rokona

Nem várt fordulat az Arany-kutatásban: az egyházi anyagkönyvek vizsgálata alapján akár 2000 élő rokona is lehet a költőnek, igaz, mind oldalági.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Plusz portré

Arábiai Lawrence élete a valóságban izgalmasabb volt, mint a filmen

Thomas Edward Lawrence néven született százharminc éve, 1888. augusztus 16-án, ismertté Arábiai Lawrence-ként vált. Az arab öltözetben járó, a nyelvet és kultúrát tökéletesen ismerő férfi egy személyben volt tudós, katona, titkos ügynök és kalandor, élete filmre kívánkozott. 1962-ben monumentális, Oscar-esővel jutalmazott eposzt forgattak róla.
Plusz szfinx

Új szfinx-szobrot találhattak Egyiptomban

Keveset tudni a frissen felfedezett szoborról, de a jelek szerint a gízai piramisok mellett álló világhírű látványosság mellett ez lehet a második egyiptomi szfinx.
Plusz ajánló

A színpad mint rituális tér – a Fidelio programjai a Sziget 7. napján

Vannak az életben olyan találkozások, amelyek egy csapásra megváltoztatják a világnézeted, amelyektől új emberré válsz. A Fidelio Színház- és Táncsátorban kedvedre válogathatsz a magyar és nemzetközi produkciók közül, amelyek garantáltan maradandó élményt nyújtanak. Íme a 7. nap kínálata.
Plusz hírek

Parazita élt a szemében - képet festett róla

Sok művész merít ihletet az saját élményeiből, akár szenvedéseiből - Ben Taylor viszont ennél is tovább ment: azt állítja, képének csak részben ő az alkotója.
Plusz ajánló

„A folyamatos mozgás tesz minket teljessé” – a Fidelio programjai a Sziget 6. napján

A Fidelio Színház- és Táncsátor hétfői kínálatában Cserepes Gyula lehámozza a nézők szégyenlősségét, miszerint a hangszer és a színpad érinthetetlen, a dél-koreai Silentium című produkció pedig bemutatja, hogyan töltődik fel a testünk és a lelkünk. Nézz be hozzánk!