Plusz

Jézus Krisztus Szupersztár Szolnokon

Andrew Lloyd Webber 1971-ben íródott és az 1973-as formabontó, nagysikerű rockopera filmmel világhírűvé vált alkotása – időtlen érvényességével – újra és újra arra készteti a színházi szakma képviselőit, hogy színre vigyék a művet, gyakran eltérő felfogásban.

A közelgő nagyhét és húsvét időszakában a Szolnoki Szigligeti Színház is bemutatja a produkciót. Az időpont a fogadtatás hangulatát sejthetően emelkedettebbé teszi.

Radó Denise érzékeny lélekkel, ugyanakkor határozott, egységes koncepcióra épülő elképzeléssel rendezte meg a darabot. Jézus életének utolsó napjait megelevenedő freskók idézik a néző szeme elé.

A díszlet néhány mozgatható boltíves, templomként, emelvényként és lépcsőként szolgáló elemből áll. Utóbbi mindenképpen a hagyomány szerinti jeruzsálemi Szent Lépcső megfelelőjeként azonosítható, amelyen nagypénteken a Megváltó - vérét hullatva - többször is felment a helytartó palotájában.

Az alapvetően korhű, másrészről viszont a darabon belül is kissé jelmeznek tűnő ruhák és hajviseletek egyidejűleg elidegenítenek a történet valóságától, de a karakteres szereplők, a karizmatikus jellemformálás és annak hangi megvalósítása, valamint a szuggesztív előadásmód az első pillanattól kezdve beszippantják a nézőt a cselekménybe. A táncosok kiváló produkciót nyújtanak, a gyermekszereplők pedig minden mesterkéltség mellőzésével járulnak hozzá a társulat teljesítményéhez.

A zenekari kíséret a visszafogottabb rendezéshez idomulva a kisebb színházi tér megtöltésére törekszik. A rendezés nem harsány hangzással akar felrázni, hanem a látvány, színészi játék, ének és a mozgáselemek komplex együttesével éri el a katarzist. Sok vallási szimbólum, képzőművészeti ábrázolás jelenik meg a produkcióban, amely a felismerés élményével ad újabb pozitív töltetet a tetszésindexnek.

Az előadás szereplői homogén módon magas teljesítményt nyújtanak, nem lehet egy-egy alakítást kiemelni. A vendég főszereplő Dolhai Attila Jézus szerepében (a másik szereposztásban Bot Gábor alakítja), a rockerelőzményekkel rendelkező Júdás (Kálmán György) és Simon (Kalapács József) is tökéletes természetességgel illeszkednek a társulatba, ezúttal is bizonyítva a műfajok átjárhatóságát és a kultúra fellegvárai közötti együttműködés üdvösségét. Dalaik, jeleneteik a produkció briliáns elemeit képezik, ugyanakkor minden szereplő kézzel foghatóan inspiráló hatással van egymásra is.

A darab kezdetén és végén virtuális galamb repül át a színpadi horizonton, a Szentlélek Galambja. Vigasz, megbékélés és újjászületés. A néző ezt viszi magával útravalónak a színházból kifelé tartva. Ellentétben a kereszttel, könnyű teher.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Vizuál

Denis Villeneuve már a tökéletességet ostromolja – megnéztük a Dűne második részét

Az első fejezethez hasonlóan a Dűne: Második rész ugyancsak összművészeti remekmű lett, amelyben a szórakoztatás és a művészi koncepció varázslatos összhangba került. Denis Villeneue nagyeposza egy valódi audiovizuális orgia, amely minden alkotóelemében a tökéletességre törekszik.
Klasszikus

Kér egy csésze Bachot?

Az Anima Musicae Kamarazenekar rendhagyó Bach-estre hívja az érdeklődőket az Óbudai Társaskörbe március 21-én, a mester 339. születésnapja alkalmából.
Színház

Átadták a Kortárs Magyar Dráma-díjat: Pintér Béla és Horváth János Antal az idei kitüntetettek

A Radnóti Zsuzsa dramaturg alapította elismerést idén Pintér Béla érdemelte ki több évtizedes munkásságáért és színpadi szövegeiért. Különdíjat kapott Horváth János Antal, a Loupe Színházi Társulás alapítótagja.
Klasszikus

Tiszteletbeli lovagi címmel tüntették ki Vlagyimir Jurovszkij karmestert

A Bajor Állami Opera főzeneigazgatója és a Berlini Rádiózenekar művészeti vezetője tizenhárom évig vezette a Glyndebourne-i Operafesztivált, és tizenöt évig állt a Londoni Filharmonikus Zenekar élén.
Színház

Miért kell eljutni a tragédiáig? – Budaörsön rendezi meg a Hamletet Alföldi Róbert

Megtartották a h.ml.t. című előadás próbáját. Shakespeare drámáját április 20-án mutatják be a Budaörsi Latinovits Színházban, de a premiert még megelőzi egy nyílt próba márciusban, a Színházak Éjszakáján.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Plusz hír

Strukturális változások miatt bezár a magyarországi Észt Intézet

A Magyarországi Észt Intézet tagja volt az európai kulturális intézetek magyarországi hálózatának is. Február végén fejezik be magyarországi tevékenységüket a tallini anyaintézmény döntése alapján.
Plusz magazin

KÉP-regény: Hóesésben

A Fidelio sorozatában hétről-hétre új fotóját – és annak történetét – osztja meg velünk a Morphoblog szerzője, morpho, azaz Hegedűs Ákos. Ezúttal szomorkás emlékeket oszt meg velünk, hóesésben.
Plusz gyász

Elhunyt Jan Assmann egyiptológus, vallástörténész

A világhírű német tudós nevéhez fűződik egyebek közt a kulturális emlékezet fogalma, amelyet feleségével közösen dolgoztak ki. 2018-ban a Német Könyvkereskedelem Békedíjával tüntették ki.
Plusz ajánló

Drehertől Dreherig – a kőbányai sörgyártás lenyűgöző története

Mi köze a sörnek a boszorkányokhoz? Hogyan kapcsolódnak a Dreherek a martonvásári Beethoven-szoborhoz? Mikor készült az első magyar partyhordó? Egyebek közt erre is választ kaphatunk március 1-jén Sziklainé Lengyel Zsófia előadásán.
Plusz interjú

Ez nem egy egyszemélyes történet – interjú Nagy Judit Évával

Nagy Judit Éva újságíró, kommunikációs és interkulturális tanácsadó hat év alelnökség után lett a Magyar–Kínai Baráti Társaság elnöke tavaly decemberben.