Plusz

Jézus Krisztus Szupersztár Szolnokon

Andrew Lloyd Webber 1971-ben íródott és az 1973-as formabontó, nagysikerű rockopera filmmel világhírűvé vált alkotása – időtlen érvényességével – újra és újra arra készteti a színházi szakma képviselőit, hogy színre vigyék a művet, gyakran eltérő felfogásban.

A közelgő nagyhét és húsvét időszakában a Szolnoki Szigligeti Színház is bemutatja a produkciót. Az időpont a fogadtatás hangulatát sejthetően emelkedettebbé teszi.

Radó Denise érzékeny lélekkel, ugyanakkor határozott, egységes koncepcióra épülő elképzeléssel rendezte meg a darabot. Jézus életének utolsó napjait megelevenedő freskók idézik a néző szeme elé.

A díszlet néhány mozgatható boltíves, templomként, emelvényként és lépcsőként szolgáló elemből áll. Utóbbi mindenképpen a hagyomány szerinti jeruzsálemi Szent Lépcső megfelelőjeként azonosítható, amelyen nagypénteken a Megváltó - vérét hullatva - többször is felment a helytartó palotájában.

Az alapvetően korhű, másrészről viszont a darabon belül is kissé jelmeznek tűnő ruhák és hajviseletek egyidejűleg elidegenítenek a történet valóságától, de a karakteres szereplők, a karizmatikus jellemformálás és annak hangi megvalósítása, valamint a szuggesztív előadásmód az első pillanattól kezdve beszippantják a nézőt a cselekménybe. A táncosok kiváló produkciót nyújtanak, a gyermekszereplők pedig minden mesterkéltség mellőzésével járulnak hozzá a társulat teljesítményéhez.

A zenekari kíséret a visszafogottabb rendezéshez idomulva a kisebb színházi tér megtöltésére törekszik. A rendezés nem harsány hangzással akar felrázni, hanem a látvány, színészi játék, ének és a mozgáselemek komplex együttesével éri el a katarzist. Sok vallási szimbólum, képzőművészeti ábrázolás jelenik meg a produkcióban, amely a felismerés élményével ad újabb pozitív töltetet a tetszésindexnek.

Az előadás szereplői homogén módon magas teljesítményt nyújtanak, nem lehet egy-egy alakítást kiemelni. A vendég főszereplő Dolhai Attila Jézus szerepében (a másik szereposztásban Bot Gábor alakítja), a rockerelőzményekkel rendelkező Júdás (Kálmán György) és Simon (Kalapács József) is tökéletes természetességgel illeszkednek a társulatba, ezúttal is bizonyítva a műfajok átjárhatóságát és a kultúra fellegvárai közötti együttműködés üdvösségét. Dalaik, jeleneteik a produkció briliáns elemeit képezik, ugyanakkor minden szereplő kézzel foghatóan inspiráló hatással van egymásra is.

A darab kezdetén és végén virtuális galamb repül át a színpadi horizonton, a Szentlélek Galambja. Vigasz, megbékélés és újjászületés. A néző ezt viszi magával útravalónak a színházból kifelé tartva. Ellentétben a kereszttel, könnyű teher.

Programkereső

Legnépszerűbb

Könyv

Több ezer aláíró követeli Demeter Szilárd lemondását

Miután holokausztrelativizáló publicisztikát közölt Soros György nevének tízszeri említésével az Origón, számos szervezet és ismert értelmiségi lemondásra szólítja fel a PIM főigazgatóját
Klasszikus

Online koncertek a Filharmónia Magyarországtól

A 17 éves zongorista Bach, Beethoven és Schumann műveit adja elő a pécsi Kodály Központban. A Filharmónia Magyarország közvetítéseit ajánljuk.
Könyv

„Szégyen és gyalázat” – Írók reagáltak Demeter Szilárd publicisztikájára

Kepes András lemondta a PIM-ben megrendezendő könyvbemutatóját, Vámos Miklós melegebb éghajlatra küldte Demeter Szilárdot, Dragomán szégyennek és gyalázatnak nevezte az esetet. Felbolygatta a szakmát a PIM főigazgatójának írása.
Könyv

Nem meneszti a kormány Demeter Szilárdot az origós írás miatt

Arról kérdeztek az ellenzéki képviselők, hogy menesztik-e a Demeter Szilárdot a holokausztrelativizáló publicisztika miatt.
Színház

Vecsei H. Miklós arról beszélt, miért búcsúzott el a Vígszínháztól

„Leszek én még vígszínházi tag” – mondta a Rózsavölgyi Szalon Mi jár a fejedben című műsorában Vecsei H. Miklós, akinek a neve hosszú évekre egybeforrt Nemecsekével. Most ír, rendez, zenél és újratervez.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Plusz müpa

Az adventi időszakban minden nap új tartalommal ajándékozza meg közönségét a Müpa

December 1. és 24. között mindennap egy-egy bármikor elérhető digitális tartalommal – podcasttel, playlisttel vagy koncertvideóval – ajándékozza meg közönségét a Müpa.
Plusz gyász

Elhunyt Balázs Fecó

Életének 70. évében elhunyt Balázs Fecó énekes, zenész, zeneszerző – közölte a hírt a család nevében Várkonyi Attila, a Retro Rádió műsorvezetője.
Plusz videó

Maradona énekel

Elhunyt „az isteni Diego”, aki iránt egyenesen vallásos rajongással viseltetnek Argentínában. Híres-hírhedt góljával, legendájának eredetével és egy róla szóló dallal emlékezünk rá, amelyet maga is elénekelt rajongói előtt.
Plusz magazin

Fischer Ádám: Az első csöngetés

Sorozatunkban Budapest díszpolgárai osztják meg velünk a fővároshoz kötődő személyes történetüket. Fischer Ádám karmester, aki 2009 óta a cím birtokosa, elárulta egy kedves szokását, amely kimondottan az Akácfa utcához kötődik.
Plusz videó

Black Friday helyett válaszd a fenntartható életet!

Fogyasztás helyett boldogság, pénz helyett élet! Ezt üzenik ismert művészek, köztük Vecsei H. Miklós, Pokorny Lia és Kollár-Klemencz László.