Plusz

Jézus Krisztus Szupersztár Szolnokon

Andrew Lloyd Webber 1971-ben íródott és az 1973-as formabontó, nagysikerű rockopera filmmel világhírűvé vált alkotása – időtlen érvényességével – újra és újra arra készteti a színházi szakma képviselőit, hogy színre vigyék a művet, gyakran eltérő felfogásban.

A közelgő nagyhét és húsvét időszakában a Szolnoki Szigligeti Színház is bemutatja a produkciót. Az időpont a fogadtatás hangulatát sejthetően emelkedettebbé teszi.

Radó Denise érzékeny lélekkel, ugyanakkor határozott, egységes koncepcióra épülő elképzeléssel rendezte meg a darabot. Jézus életének utolsó napjait megelevenedő freskók idézik a néző szeme elé.

A díszlet néhány mozgatható boltíves, templomként, emelvényként és lépcsőként szolgáló elemből áll. Utóbbi mindenképpen a hagyomány szerinti jeruzsálemi Szent Lépcső megfelelőjeként azonosítható, amelyen nagypénteken a Megváltó - vérét hullatva - többször is felment a helytartó palotájában.

Az alapvetően korhű, másrészről viszont a darabon belül is kissé jelmeznek tűnő ruhák és hajviseletek egyidejűleg elidegenítenek a történet valóságától, de a karakteres szereplők, a karizmatikus jellemformálás és annak hangi megvalósítása, valamint a szuggesztív előadásmód az első pillanattól kezdve beszippantják a nézőt a cselekménybe. A táncosok kiváló produkciót nyújtanak, a gyermekszereplők pedig minden mesterkéltség mellőzésével járulnak hozzá a társulat teljesítményéhez.

A zenekari kíséret a visszafogottabb rendezéshez idomulva a kisebb színházi tér megtöltésére törekszik. A rendezés nem harsány hangzással akar felrázni, hanem a látvány, színészi játék, ének és a mozgáselemek komplex együttesével éri el a katarzist. Sok vallási szimbólum, képzőművészeti ábrázolás jelenik meg a produkcióban, amely a felismerés élményével ad újabb pozitív töltetet a tetszésindexnek.

Az előadás szereplői homogén módon magas teljesítményt nyújtanak, nem lehet egy-egy alakítást kiemelni. A vendég főszereplő Dolhai Attila Jézus szerepében (a másik szereposztásban Bot Gábor alakítja), a rockerelőzményekkel rendelkező Júdás (Kálmán György) és Simon (Kalapács József) is tökéletes természetességgel illeszkednek a társulatba, ezúttal is bizonyítva a műfajok átjárhatóságát és a kultúra fellegvárai közötti együttműködés üdvösségét. Dalaik, jeleneteik a produkció briliáns elemeit képezik, ugyanakkor minden szereplő kézzel foghatóan inspiráló hatással van egymásra is.

A darab kezdetén és végén virtuális galamb repül át a színpadi horizonton, a Szentlélek Galambja. Vigasz, megbékélés és újjászületés. A néző ezt viszi magával útravalónak a színházból kifelé tartva. Ellentétben a kereszttel, könnyű teher.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

5 különleges eset, amikor Fischer Iván nem „csak” vezényelt

Hetvenedik születésnapját ünnepli Fischer Iván. Egyik legelismertebb muzsikusunknak lenne is mivel hetvenkednie. Legfőbb büszkesége, a Budapesti Fesztiválzenekar évtizedek óta a világ élvonalába tartozik, ő pedig nem egyszerűen karmester: operát rendez és ír, közösségi koncerteket szervez, fontos ügyekben hallatja a hangját.
Könyv

„Egy tájba lépek ki, ahová a másik nem követhet” – 100 éve született Mészöly Miklós

1921. január 19-én született a 20. századi magyar irodalom egyik legnagyobb hatású írója, Mészöly Miklós. Életműve gerincét elbeszélések, novellák, kisregények alkotják, de több esszé-, publicisztika-, dráma- és mesekötet is fűződik a nevéhez.
Színház

Herczeg Tamás leköszön a Szegedi Szabadtéri Játékok éléről

Harangozó Gyula művészeti igazgató szintén elköszön a Fesztivál vezetésétől.
Színház

Független alkotóműhelyt hoz létre az SZFE polgársága

A Színház- és Filmművészeti Egyetem átalakítása ellen tiltakozó oktatók és hallgatók Freeszfe Egyesület néven autonóm alkotóműhelyt hoztak létre, melynek elsődleges célja demokratikus keretek közé menteni az egyetem 155 éves szellemiségét.
Színház

107 tanár követeli az őszi félév érvényességét az SZFE vezetésétől

107 tanár – óraadók és osztályfőnökök egyaránt – írta alá azt a közleményt, amelyben követeli az őszi félév elismerését, a teljesítéseket, illetve, hogy fizessék ki a munkájukért a járandóságukat – tudta meg a 444.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Plusz magazin

Lady Gagának szabadott, amit Radics Giginek nem

Az Egyesült Államokban nagy hagyománya van annak, hogy az új elnököt popsztárok körében eskessék fel. Tegnap Joe Bidennek Lady Gaga énekelt himnuszt, tizenkét éve Aretha Franklin tette felejthetetlenné Obama beiktatását. De Barbra Streisand, Ricky Martin és Gene Kelly egyaránt mutatkoztak hasonló szerepben. És mi az, amiért Radics Gigit tetemre hívták, Lady Gagát viszont nem?
Plusz galéria

Két ember, akik a világ legmagasabb fáit fényképezik, hogy unokáik is láthassák őket

Az egyre nagyobb mértékben végrehajtott erdőirtások miatt veszélyben vannak a világ legmagasabb fái. Steven Pearce és Jennifer Sanger elhatározták, hogy lefényképezik őket, hátha észbe kapnak az erdőirtók: hatalmas értéket készülnek elpusztítani.
Plusz hír

Bach és Händel művei szólnak az oltóközponttá alakított Salisbury Székesegyházban

Ideiglenes oltóközpont lett a 800 éves délnyugat-angliai Salisbury Katedrálisból. Az orvosok dolgoznak és orgonazene szól, miközben a 80 év felettiek megkapják a koronavírus elleni Pfizer/BioNTech vakcinát.
Plusz hír

Online rendezik meg az éves szinkronszemlét

A Színházi Dolgozók Szakszervezetének Szinkron Alapszervezete (SziA) ősszel rendezte volna meg a hagyományos Szinkronünnepet és a Szinkronikum Díjátadó gálát, viszont a járványhelyzet miatt az esemény elmaradt. A szervezet azonban fontosnak tartja, hogy – habár most nincs lehetőség a személyes találkozásra – díjazza a tavalyi év legjobb szinkronos alkotásait és a legkiemelkedőbb művészeket.
Plusz hír

Gyönyörű, zöld kertté alakul Párizs legendás sugárútja, a Champs-Élysées

Átalakul a francia főváros leghíresebb sugárútja, miután Anne Hidalgo polgármester zöldutat adott a zöld elképzelésnek. 2030-ra már teljesen új fényben tündökölhet a ma még brutális autóforgalommal terhelt Champs-Élysées.