Plusz

Jézus Krisztus Szupersztár Szolnokon

2011.04.19. 10:38
Ajánlom
Andrew Lloyd Webber 1971-ben íródott és az 1973-as formabontó, nagysikerű rockopera filmmel világhírűvé vált alkotása – időtlen érvényességével – újra és újra arra készteti a színházi szakma képviselőit, hogy színre vigyék a művet, gyakran eltérő felfogásban.

A közelgő nagyhét és húsvét időszakában a Szolnoki Szigligeti Színház is bemutatja a produkciót. Az időpont a fogadtatás hangulatát sejthetően emelkedettebbé teszi.

Radó Denise érzékeny lélekkel, ugyanakkor határozott, egységes koncepcióra épülő elképzeléssel rendezte meg a darabot. Jézus életének utolsó napjait megelevenedő freskók idézik a néző szeme elé.

A díszlet néhány mozgatható boltíves, templomként, emelvényként és lépcsőként szolgáló elemből áll. Utóbbi mindenképpen a hagyomány szerinti jeruzsálemi Szent Lépcső megfelelőjeként azonosítható, amelyen nagypénteken a Megváltó - vérét hullatva - többször is felment a helytartó palotájában.

Az alapvetően korhű, másrészről viszont a darabon belül is kissé jelmeznek tűnő ruhák és hajviseletek egyidejűleg elidegenítenek a történet valóságától, de a karakteres szereplők, a karizmatikus jellemformálás és annak hangi megvalósítása, valamint a szuggesztív előadásmód az első pillanattól kezdve beszippantják a nézőt a cselekménybe. A táncosok kiváló produkciót nyújtanak, a gyermekszereplők pedig minden mesterkéltség mellőzésével járulnak hozzá a társulat teljesítményéhez.

A zenekari kíséret a visszafogottabb rendezéshez idomulva a kisebb színházi tér megtöltésére törekszik. A rendezés nem harsány hangzással akar felrázni, hanem a látvány, színészi játék, ének és a mozgáselemek komplex együttesével éri el a katarzist. Sok vallási szimbólum, képzőművészeti ábrázolás jelenik meg a produkcióban, amely a felismerés élményével ad újabb pozitív töltetet a tetszésindexnek.

Az előadás szereplői homogén módon magas teljesítményt nyújtanak, nem lehet egy-egy alakítást kiemelni. A vendég főszereplő Dolhai Attila Jézus szerepében (a másik szereposztásban Bot Gábor alakítja), a rockerelőzményekkel rendelkező Júdás (Kálmán György) és Simon (Kalapács József) is tökéletes természetességgel illeszkednek a társulatba, ezúttal is bizonyítva a műfajok átjárhatóságát és a kultúra fellegvárai közötti együttműködés üdvösségét. Dalaik, jeleneteik a produkció briliáns elemeit képezik, ugyanakkor minden szereplő kézzel foghatóan inspiráló hatással van egymásra is.

A darab kezdetén és végén virtuális galamb repül át a színpadi horizonton, a Szentlélek Galambja. Vigasz, megbékélés és újjászületés. A néző ezt viszi magával útravalónak a színházból kifelé tartva. Ellentétben a kereszttel, könnyű teher.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Egyedül Baráti Kristófnak engedik meg, hogy vezényelje a Liszt Ferenc Kamarazenekart

Szeptember 30-án rendhagyó hangversennyel indul a Liszt Ferenc Kamarazenekar 2018/2019-es zeneakadémiai koncertsorozata. Az együttes egyik fő sajátossága, hogy csak karmester nélkül, kizárólag koncertmester irányításával lép fel. Baráti Kristóf hegedűművész kedvéért most kivételt tesznek.
Zenés színház

Aki hidat vert az opera és a pop között: Andrea Bocelli 60 éves

Gyerekként egy baleset következtében veszítette el a látását, így az operaszínpad helyett arénakoncerteken és a lemezstúdióban találta meg az otthonát. Pavarottit elragadta a hangja, de énekelt a pápa előtt és a legnagyobb popsztárokkal is.
Könyv

Íróként saját magam és szereplőim igazságát képviselem - Interjú Légrádi Gergellyel

Ügyvéd, író, de mindezek felett egy gondolkodó, kételyekkel élő ember. Légrádi Gergellyel harmadik, Nélkülem című kötetéről és a gondolkodás, lassítás, valamint a pillanatok megélésének fontosságáról beszélgettünk.
Tánc

Ne maradj le a CAFé Budapest rendkívüli táncbemutatóiról!

Sokszínű tánckínálattal jön a CAFé Budapest: többek között világhírű koreográfusok modern balettdarabjai, szürrealista táncelőadás és nagysikerű újcirkusz produkció közül válogathatunk.
Vizuál

Vincent Van Gogh bőrébe bújik Willem Dafoe ebben az új filmben

A világhírű holland festőről rendezett életrajzi filmet Julia Schnabel. A főszerepben a Krisztus utolsó megkísértése és A szakasz című filmekből ismert Willem Dafoe.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Plusz galéria

Késdobálással és bekötött szemmel is lehet ékszert készíteni az Ékszerek éjszakáján

Idén több mint száz alkotó várja 42 budapesti és egy pécsi helyszínen az Ékszerek Éjszakája közönségét péntek kora délutántól egészen éjfélig, de a sorozathoz egész hétvégén át számos kiállítás és előadás is kapcsolódik.
Plusz díj

Nyilvánosságra hozták a Prima Primissima idei jelöltjeit

Idén már tizenhatodik alkalommal adják át a Prima Primissima díjakat, amelyre tavaly óta határon túli magánszemélyek, illetve alkotóközösségek is jelölést kaphatnak. Mutatjuk a 2018-as Prima Primissima díj tíz kategóriájának három-három jelöltjét. 
Plusz ajánló

Műfaji sokszínűség az NKA 25 Fesztivál nyitógáláján

A szeptember 23-i műsorban az előadó-művészeti területek prominens képviselői lépnek fel egy-egy ifjú tehetséggel kiegészülve, csak erre az alkalomra készült produkciójukkal.
Plusz ajánló

Az októberi Fidelio már a polcokon van

Az ingyenes programmagazin októberi számában az aktuális eseménynaptár mellett megtalálja Fáy Miklós rovatát, gasztro ajánlatunkat, valamint számos interjút, többek között Kováts Adéllal, Dolhai Attilával és Devich Gergellyel. Lapozzon bele online!
Plusz placcc fesztivál

Test és technológia a PLACCC előadásain

Összművészeti produkció a csepeli papírgyár egykori medencéjében, geo-lokációs interaktív városi hangjáték, köztéri installáció és filmvetítés is lesz a 13. PLACCC fesztivál első hétvégéjén.