Plusz

Jobban ropják, mint Flatley!

2011.11.14. 23:08
Ajánlom
Az Experidance olyan, mintha Michael Flatley-t összegyúrnánk némi magyar történelemmel és hazai táncosokkal. Szélsebesen mozgó lábak, eszméletlen koreográfia, történetek táncban elmondva. Röviden így jellemezném őket. Az Esszencia című produkció pedig eddigi munkásságuk minden elemét magába foglalja.

Nemrég megnéztem az Experidance nevű tánccsapat Esszencia című előadását. A produkció az eddigi 11 év megvalósult darabjait elegyíti és tárja a közönség elé. Eszméletlen módon jár a táncosok lába.

 

Az Experidance-ről pár hónapja értesültem, ezelőtt azt sem tudtam, mi fán teremnek. A XIII. kerületi RaM (Radnóti Miklós Közösségi Ház) nagyszínpadán lépnek fel estéről estére. A nagyidai cigányoktól kezdve a Forráson át egészen az Ezeregyév című előadásig terjed a repertoár. Utóbbi a magyar történelem 1001 évét öleli fel a Honfoglalástól. Természetesen az összes produkció színes, zenés, a szereplők pedig táncban mondják el a történetet.

 

És ennek a sokéves munkának a gyümölcse az a nyolc egész estét betöltő darab, amelyből kivették a legjobb részeket, majd összegyúrták egy kétfelvonásos produkcióvá. Az Esszencia címéből is lehetne erre következtetni.

 

A történet a következő: „a színen feltűnő porondmester, az epekedő zenebohóc és az ő balerinájának szerelmén keresztül elevenedik meg számunkra a kulisszák kimondhatatlanul misztikus, belső világa.” A porondmester és partnernője keretezik az egyes elemeket, az egyes korábbi produkciókat. Mivel ez az első előadásuk, amin részt vettem, így elég nehéz volt megállapítani, melyik rész melyikből lett kivéve. De ez már csak részletkérdés, hiszen –mint a promóanyag írja- teljesen új jelmezek készültek az Esszenciához. Tehát maximum a zenéből és a táncból lehetne következtetni, ami azért –valljuk be- elég nehéz.

 

Az előadás nagyon vidám, bohókás, tele élettel és tánccal, meg zenével. Nekem Michael Flatley jutott eszembe. Ezek a fiúk és lányok olyan gyorsan ugráltak egyik lábról a másikra, hogy követni nem tudtam a szememmel. És mindeközben kopogott is a cipőjük. Amikor előkerültek különféle használati tárgyak (műanyag flakonok, kanalak), akkor pedig a STOMP ugrott be (bár ők kukafedelekkel doboltak). Szóval a lényeg, hogy minden mozdulatukból áradt a zeneiség, mindenki csapatként dolgozott együtt. Minden testrészükkel megszólaltattak valamit. Bár nem értek hozzá, táncukat valahova a step és a néptánc közé sorolnám. Ilyen és olyan elemekkel volt teletűzdelve, de egy konkrét irányt nem tudtam megállapítani.

 

Az este igazán szórakoztató volt, bár a második felvonás végére már nem volt számomra újdonságtartalma az ide-oda hipp-hoppnak. Néhol nagyon túlzóak voltak a szereplők. Pont azért, mert táncban és némi hanghatások kíséretében mesélhették el, mi is történt velük (például az egyik lánynak elvették a labdáját, amit mesterien dobált azelőtt). És persze az erőemelőművész harmincadik erőfitogtatása sem váltott ki hatalmas gurgulázó kacajokat a közönségből. A ruhák szintén kihívóak, fényesek és figyelemfelkeltőek voltak. A lányok mind hosszú hajjal ropták végig az estét. A díszlet mondhatni puritán mivolta kontrasztban állt a csillogós anyagokkal.

 

A kis színpadot végig betöltötte a lehengerlő ritmus, a folyamatos lüktetés. A végén a közönség hatalmas tapssal fogadta a művészeket, de az is bebizonyosodott, hogy egyik néző sem állhatna be közéjük. Hiszen a mi ritmusérzékünk közel sem olyan fejlett, mint ezen táncosoké. Lehet, hogy ők már az anyatejjel szívták magukba a koreográfiát. Mi pedig még visszatapsolni sem tudtuk a ritmust.

 

 

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Nézze meg Törőcsik Mari három felejthetetlen alakítását

Törőcsik Mari emléke előtt tiszteleg a Nemzeti Filmintézet streaming platformja, a Filmio, ahol szerda éjfélig ingyenesen megtekinthető a pénteken hajnalban elhunyt színművész három meghatározó filmje.
Színház

Egy vidám tekintet, egy izgalmas száj – és a kettő között az évek múlása

Évtizedekig kutatta Törőcsik Mari arcait. Fotózta színpadon és magánéletben egyaránt, közel hetven esztendőn át. Kivételes szakmai kapcsolat és mély barátság fűzte a nemrégiben elhunyt színésznőhöz a Kossuth- és Balázs Béla-díjas fotóművészt, Keleti Évát, aki személyes történetei és képei segítségével járult hozzá, hogy fölidézhessük Törőcsik Mari különleges alakját.
Színház

Az emlékezés rózsái a Nemzeti Színház előtt

Gyűlnek a virágok a Nemzeti Színház épülete előtt, ahol a pénteken elhunyt Nemzet Színésze, Törőcsik Mari tisztelői róhatják le kegyeletüket.
Klasszikus

„Így kell dolgozni, így kell élni” – Tallér Zsófiára emlékezünk

A Fidelio felkérésére Tallér Zsófia három egykori tanítványa – ahogy ő fogalmazott, Petrovics unokák – emlékezik a fiatalon elhunyt Erkel-, Bartók–Pásztory-, Fonogram-, valamint Artisjus-díjas zeneszerzőre.
Jazz/World

„A jazz passzol a lázadáshoz” – Harcsa Veronikával indul a Fidelio új podcastja, a Fülbemászó

Örök kísérletező, akinek nem kell kompromisszumokat kötnie, ha jazzről van szó. Pályája szorosan összefügg a budapesti Fringe Fesztivállal, ahol először adhatta elő saját dalait közönség előtt, mégpedig komoly sikerrel. Harcsa Veronikával Tompa Diána beszélgetett a Fülbemászóban.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Plusz Zöldhullám

Mentsük meg a méheket és teremtsünk méhbarát környezetet

"A méhes nem egyéb, mint a kinyilatkoztatás alkalmazása" - írta Hamvas Béla, de már Berzsenyi Dániel számára is a méhes zsongása és hangulata volt az éber alvás, a nappali álmodozások helye, ahol meditált, ahol verseket írt.
Plusz felmérés

Új kutatás bizonyítja a komolyzene felszabadító hatását

A válaszadók 82 százaléka érzi úgy, hogy a komolyzene megnyugtatja, 67 százalékukat pedig inspirálják a klasszikus dallamok - derül ki a Liszt Ferenc Kamarazenekar megbízásából készült reprezentatív felmérés adataiból.
Plusz magazin

KÉP-regény: A piros lámpa zöldre vált

A Fidelio sorozatában hétről-hétre új fotóját – és annak történetét – osztja meg velünk a Morphoblog szerzője, morpho, azaz Hegedűs Ákos. Ezúttal Amszterdam egyik látványosságáról lesz szó, ami hamarosan teljesen megújul, mégpedig a környezettudatosság jegyében.
Plusz ajánló

Ingyenes online koncertet ad Gerendás Péter

Április 13-án ünnepli 65. születésnapját a Liszt Ferenc-díjas zeneszerző, elődadóművész, aki folytatva „Önök kérték” sorozatát, újra ingyenes koncertet ad.
Plusz hír

Tom Jones mellett kizárólag hazai művészek lépnek színpadra az idei VeszprémFesten

Az eredetileg meghirdetetthez képest később, augusztus közepén rendezik meg az idei fesztivált.