Plusz

Jobban ropják, mint Flatley!

2011.11.14. 23:08
Ajánlom
Az Experidance olyan, mintha Michael Flatley-t összegyúrnánk némi magyar történelemmel és hazai táncosokkal. Szélsebesen mozgó lábak, eszméletlen koreográfia, történetek táncban elmondva. Röviden így jellemezném őket. Az Esszencia című produkció pedig eddigi munkásságuk minden elemét magába foglalja.

Nemrég megnéztem az Experidance nevű tánccsapat Esszencia című előadását. A produkció az eddigi 11 év megvalósult darabjait elegyíti és tárja a közönség elé. Eszméletlen módon jár a táncosok lába.

 

Az Experidance-ről pár hónapja értesültem, ezelőtt azt sem tudtam, mi fán teremnek. A XIII. kerületi RaM (Radnóti Miklós Közösségi Ház) nagyszínpadán lépnek fel estéről estére. A nagyidai cigányoktól kezdve a Forráson át egészen az Ezeregyév című előadásig terjed a repertoár. Utóbbi a magyar történelem 1001 évét öleli fel a Honfoglalástól. Természetesen az összes produkció színes, zenés, a szereplők pedig táncban mondják el a történetet.

 

És ennek a sokéves munkának a gyümölcse az a nyolc egész estét betöltő darab, amelyből kivették a legjobb részeket, majd összegyúrták egy kétfelvonásos produkcióvá. Az Esszencia címéből is lehetne erre következtetni.

 

A történet a következő: „a színen feltűnő porondmester, az epekedő zenebohóc és az ő balerinájának szerelmén keresztül elevenedik meg számunkra a kulisszák kimondhatatlanul misztikus, belső világa.” A porondmester és partnernője keretezik az egyes elemeket, az egyes korábbi produkciókat. Mivel ez az első előadásuk, amin részt vettem, így elég nehéz volt megállapítani, melyik rész melyikből lett kivéve. De ez már csak részletkérdés, hiszen –mint a promóanyag írja- teljesen új jelmezek készültek az Esszenciához. Tehát maximum a zenéből és a táncból lehetne következtetni, ami azért –valljuk be- elég nehéz.

 

Az előadás nagyon vidám, bohókás, tele élettel és tánccal, meg zenével. Nekem Michael Flatley jutott eszembe. Ezek a fiúk és lányok olyan gyorsan ugráltak egyik lábról a másikra, hogy követni nem tudtam a szememmel. És mindeközben kopogott is a cipőjük. Amikor előkerültek különféle használati tárgyak (műanyag flakonok, kanalak), akkor pedig a STOMP ugrott be (bár ők kukafedelekkel doboltak). Szóval a lényeg, hogy minden mozdulatukból áradt a zeneiség, mindenki csapatként dolgozott együtt. Minden testrészükkel megszólaltattak valamit. Bár nem értek hozzá, táncukat valahova a step és a néptánc közé sorolnám. Ilyen és olyan elemekkel volt teletűzdelve, de egy konkrét irányt nem tudtam megállapítani.

 

Az este igazán szórakoztató volt, bár a második felvonás végére már nem volt számomra újdonságtartalma az ide-oda hipp-hoppnak. Néhol nagyon túlzóak voltak a szereplők. Pont azért, mert táncban és némi hanghatások kíséretében mesélhették el, mi is történt velük (például az egyik lánynak elvették a labdáját, amit mesterien dobált azelőtt). És persze az erőemelőművész harmincadik erőfitogtatása sem váltott ki hatalmas gurgulázó kacajokat a közönségből. A ruhák szintén kihívóak, fényesek és figyelemfelkeltőek voltak. A lányok mind hosszú hajjal ropták végig az estét. A díszlet mondhatni puritán mivolta kontrasztban állt a csillogós anyagokkal.

 

A kis színpadot végig betöltötte a lehengerlő ritmus, a folyamatos lüktetés. A végén a közönség hatalmas tapssal fogadta a művészeket, de az is bebizonyosodott, hogy egyik néző sem állhatna be közéjük. Hiszen a mi ritmusérzékünk közel sem olyan fejlett, mint ezen táncosoké. Lehet, hogy ők már az anyatejjel szívták magukba a koreográfiát. Mi pedig még visszatapsolni sem tudtuk a ritmust.

 

 

Programkereső

Legnépszerűbb

Tánc

25 éve halt meg Róna Viktor, aki még Nurejevvel is jó barátságot ápolt

Adottságai egyáltalán nem predesztinálták a balettművész-pályára, szorgalmának köszönhetően mégis világhírnévre tett szert az 1994. január 15-én elhunyt Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas balettművész, aki Rudolf Nurejev pályájának is meghatározó alakja volt.
Plusz

Ilyet még nem hallottál: hódít a mongol torokének metál

Nem a hörgős metálról van szó, hanem tradicionális mongol hangszereken és énektechnikával előadott heavy metálról, aminek hirtelen rengeteg rajongója akadt világszerte.
Klasszikus

Gyönyörű Bach-klipet forgatott Yo-Yo Ma

A világ 36 helyszínére viszi el Yo-Yo Ma Bach-csellószvitjeit. Íme a projekt lenyűgöző első klipje.
Klasszikus

Az Óbudai Danubia mutathatja be Kurtág György operáját itthon

Előreláthatóan 2020-ban. Jövőbeli terveiről tájékoztatta a sajtót Óbuda 25 éves zenekara.
Klasszikus

Ez az első élvonalbeli vonósnégyes, amelyben többségben vannak a nők

Az Artemis Quartetből kilépett két tag, nők érkeztek a helyükre. Ilyenkor felvetődik a kérdés: miért a férfiak uralják a kamarazenét?

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Plusz magazin

Hogyan tűnik le a hedonista művész mítosza?

A művész alkoholista és drogfüggő típusa halványodni látszik, helyettük már aszkéta művészeket csodáljuk, akik naponta 10-12 órát is képesek dolgozni. Miért?
Plusz kína

A kínaiak ellopták a Szabadság hidat

Épül a Huawei új központja Tongkuan városában. A kínaiak európai építmények pontos mását húzták fel, köztük a Szabadság hídét.
Plusz magazin

Ilyet még nem hallottál: hódít a mongol torokének metál

Nem a hörgős metálról van szó, hanem tradicionális mongol hangszereken és énektechnikával előadott heavy metálról, aminek hirtelen rengeteg rajongója akadt világszerte.
Plusz Film

Martin Scorsese újabb dokumentumfilmet rendez Bob Dylanről

Martin Scorsese Oscar-díjas amerikai filmrendező dokumentumfilmet készít Bob Dylan legendás énekes, dalszerző, költő 1975-ös turnéjáról.
Plusz kult50

Ismerd meg a Kult50 védnökeit!

Új kategóriákkal és kategóriánként egy-egy szakmai védnökökkel jelentkezik idén a Kult50 harmadik szezonja.