Plusz

John Williams és a Budafoki Dohnányi Zenekar

2012.01.30. 21:06
Ajánlom
A Budafoki Dohnányi Zenekar John Williams előtt tisztelegve február 11-én a Papp László Budapest Sportarénában ad koncertet.

"Williams elsősorban a művek zenekarra hangszerelésében mester, kitűnően bánik a dallamokkal és folyamatosan a technikai lehetőségek határait súrolja: a Harry Potter-filmek zenéi például a legnehezebben eljátszható darabok közé tartoznak a vonósok számára. Igényesség és érték egyaránt jelen van a munkáiban, amelyek a remek filmek révén rendkívül népszerűek lettek" - mondta Hollerung Gábor. Kiemelte, hogy a Budafoki Dohnányi Zenekar nem pontosan úgy játssza a darabokat, ahogyan azok a filmekben elhangzanak. Williams ugyanis egy-egy filmzenéjéből írt zenei dramaturgiával összeállított szvitet, amely hangnemében, motívumaiban, felépítésében eltér attól, ami a filmben hallható, hiszen ott jelenetek, párbeszédek vannak a zenék között-alatt.

Hollerung Gábor elmondta, hogy az 1993 óta általa vezetett BDZ a kezdetek óta nyitott volt a klasszikus zenén kívüli műfajokra, játszottak jazzt, populáris zenét, sokféle crossovert; tavaly Grazban és Budapesten Stinget kísérték. "Nem elsősorban a kikacsintás, a kommercializálódás miatt játszunk sokfélét, hanem mert ezeket a műfajokat a zene elidegeníthetetlen részének tartom, arról nem is beszélve, hogy például dzsesszt nagyon nehéz játszani" - jegyezte meg. Hollerung Gábor kitért arra, hogy a BDZ-ben az átlagéletkor 30 év körül mozog, és a tagok még nála is nyitottabbak a könnyebb műfajokra.

Programkereső

Legnépszerűbb

Könyv

Több ezer aláíró követeli Demeter Szilárd lemondását

Miután holokausztrelativizáló publicisztikát közölt Soros György nevének tízszeri említésével az Origón, számos szervezet és ismert értelmiségi lemondásra szólítja fel a PIM főigazgatóját
Színház

Jogsértő lett volna a félév semmissé tétele, de segít Vidnyánszkynak az éj leple alatt kiadott kormányrendelet

Hiába állítják az SZFE hallgatói, hogy az egyeztetés nélkül kinevezett kuratóriumnak nem áll jogában felfüggeszteni az oktatást, Vidnyánszkyék könnyedén megtehetik ezt a kormány friss rendeletének segítségével.
Jazz/World

Az LGT legjobb számai „csíkosítva” – Itt a Csík Zenekar új lemeze

A Locomotiv GT előtt tiszteleg A dal a miénk című új lemezével a Csík Zenekar. A rockszámok népzenei ihletésű átdolgozásairól is ismert együttes friss albumán közreműködött Presser Gábor, Karácsony János és Kovács Kati.
Színház

Csak akkor tanítanak, ha orvoslatot kap az egyetem autonómiája

Nem az egyetem hivatalos honlapján, hanem a Független Szabad Egyetem közösségi oldalon tették közzé az SZFE tanárai, kik indítanának osztályt a következő tanévben.
Jazz/World

Azt követik, amit Debussy követett – Páros interjú Harcsa Veronikával és Razvaljajeva Anasztáziával

Egy hárfaművész, egy jazzénekes és elektronikus művész – nem szokványos felállás Debussy zenéjéhez. Új lemezük apropóján Harcsa Veronikával és Razvaljajeva Anasztáziával beszélgettünk. Mit tanultak egymástól, mennyiben járnak különböző és párhuzamos ösvényeken?

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Plusz müpa

Az adventi időszakban minden nap új tartalommal ajándékozza meg közönségét a Müpa

December 1. és 24. között mindennap egy-egy bármikor elérhető digitális tartalommal – podcasttel, playlisttel vagy koncertvideóval – ajándékozza meg közönségét a Müpa.
Plusz videó

Maradona énekel

Elhunyt „az isteni Diego”, aki iránt egyenesen vallásos rajongással viseltetnek Argentínában. Híres-hírhedt góljával, legendájának eredetével és egy róla szóló dallal emlékezünk rá, amelyet maga is elénekelt rajongói előtt.
Plusz magazin

Fischer Ádám: Az első csöngetés

Sorozatunkban Budapest díszpolgárai osztják meg velünk a fővároshoz kötődő személyes történetüket. Fischer Ádám karmester, aki 2009 óta a cím birtokosa, elárulta egy kedves szokását, amely kimondottan az Akácfa utcához kötődik.
Plusz videó

Black Friday helyett válaszd a fenntartható életet!

Fogyasztás helyett boldogság, pénz helyett élet! Ezt üzenik ismert művészek, köztük Vecsei H. Miklós, Pokorny Lia és Kollár-Klemencz László.
Plusz fidelio magazin

Legyen a kultúra most is a hétköznapok része! – Megjelent a Fidelio decemberi száma

Az utolsó pillanatban hívtuk vissza a decemberi lapszámot, de – ha egy hét csúszással is – megjelent a Fidelio Magazin, amelynek hasábjain online közvetítéseket, lemezeket, könyveket ajánlunk és érdekes írásainkat osztjuk meg Olvasóinkkal.