Plusz

Jótékonysági gálát rendezünk

Kapolcson élek, gyakorta átjárok Devecserbe mezőgazdasági cikkekért, ezért közelről érintett a vörösiszap-katasztrófa.

Minden gondolkodó embert foglalkoztatnak a gondatlanságból fakadó káresemények - ráadásul mi, magyarok, szeretünk liberálisan gondolkodni, áthajtunk a piros lámpán is. A szabályokat azért kell betartani, hogy például ne haljon meg három kislány egy bárban.

Az élet minden területén komolyan kéne venni a szabályokat - ez akár még a belvíz- és árvíz esetére is kivetíthető; talán könnyebb lett volna az életünk, ha annak idején megvalósítjuk Széchenyi terveit.

Mindez csak eszembe jutott most, hogy bajba jutott emberekért hirdettünk összefogást. Az Operaház a saját eszközeivel segíteni is tud, ezért szerveztük meg március 5-ére a jótékonysági gálaestet, amelynek bevételét a belvíz- és árvízkárosultak javára adományozzuk. Négy nagyszerű hazai énekesnőt és két hangszeres művészt kértem fel a közreműködésre, és mindannyian első szóra igent mondtak. Önzetlenül, fellépti díj nélkül vállalta a szereplést Komlósi Ildikó, Rost Andrea, Tokody Ilona és Lukács Gyöngyi.

Az esten felcsendülnek a legnépszerűbb operaáriák, de igyekeztem olyan műsort összeállítani, amellyel némi kulturális elmaradást is pótol az Operaház. Nem emlékeztünk meg például Dohnányi Ernő halálának ötvenedik évfordulójáról, ezért vettem műsorra a szerző Szimfonikus percek című művét. Adózunk a Liszt-évnek, az Esz-dúr zongoraversenyt Bogányi Gergely, Kossuth-díjas, a nemzetközi porondon is jól ismert művész játssza. Még egyszer megemlékezünk Erkel Ferencről is amellett, hogy Kodály és egy Bartók-mű is helyet kapott a műsorban. Bartók: Rapszódia hegedűre és zenekarra című opusát Banda Ádám előadásában hallhatja a gálaest közönsége. Fontosnak tartottam, hogy az Operaházba invitáljam ezt a kivételes fiatal tehetséget - jó volna, ha minél szélesebb körben megismerné a nevét a zeneszerető közönség.

Megszólítottuk az ország nagyvállalatainak vezetőit is, remélem, megtisztelnek bennünket a jelenlétükkel, ami azt jelenti, majd, hogy közösen tettünk az árvízkárosultakért.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Klasszikus

„Mind elmegyünk” – végső búcsút vettek Eötvös Pétertől

Április 18-án délután kollégái, barátai, tisztelői körében emlékeztek meg a március 24-én elhunyt, Kossuth-nagydíjas zeneszerző-karmesterről. A BMC-ben tartott eseményen Káel Csaba, Perényi Miklós, Kovács Géza és Kurtág György mondott beszédet.
Vizuál

A hazai színjátszás kiválóságaival készül Herendi Gábor új filmje

A Kincsem és a Valami Amerika rendezőjének legújabb, Futni mentem című romantikus komédiája november 28-tól látható a mozikban. A közvetlen állami támogatás nélkül készülő produkciót rövid videóban jelentette be Udvaros Dorottya, Ember Márk és Lovas Rozi.
Vizuál

Megvannak az idei Magyar Mozgókép Fesztivál életműdíjasai

Elek Judit filmrendező és forgatókönyvíró, Piros Ildikó színésznő, Gulyás Buda operatőr, Selmeczi György zeneszerző és Deimanik Tamásné Baba fénymegadó kiemelkedő pályáját méltatja idén a Magyar Mozgókép Fesztivál életműdíjjal.
Klasszikus

Vezető karmesterként folytatja a munkát Vajda Gergely az Ensemble Ars Novával

A neves zeneszerző-karmester három éven át volt a francia kortárs zenei együttes rezidens művésze, ám a sikeres közös projekteknek köszönhetően a zenekar továbbra is együtt kíván dolgozni vele.
Zöldhullám

„Azért is meg akarom védeni őket, mert olyan kicsik” – gyermekek hangjai az arukária fa védelmében

A Kincseink, az araukáriák című kiállítás megnyitója április 22-én, hétfőn 17 órakor lesz a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár Átriumában. A tárlat középpontjában az araukária fa és annak számos értéke áll.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Plusz beszámoló

A roma kultúrát ünnepelték a K11-ben

Harmadik alkalommal rendezték meg a Roma Világnapot a K11 Művészeti és Kulturális Központban, ahol kézműves workshopokkal, zenés meseelőadással, filmvetítéssel és koncerttel várták az érdeklődőket.
Plusz ajánló

A sokoldalú Liszt Ferenc – itt vannak a Liszt Ünnep első programjai

Liszt Ferenc művészetének más-más oldalát mutatja be Martin Haselböck és az Orchester Wiener Akademie, Vaszilij Petrenko és a Royal Philharmonic Orchestra, a Kolozsvári Magyar Opera, illetve Francesco Tristano is. Október 9-én indul a negyedik Liszt Ünnep Nemzetközi Kulturális Fesztivál.
Plusz ajánló

Dömösön folytatódik a Szeláví! Fesztivál története

Barátok, nyáresti koncertek, koccintás az élet apró örömeire és kirándulások a Dunakanyar egyik legszebb településén, Dömösön. Sátrazás a csillagok alatt, három nap önfeledt szabadság: idén is várja a kikapcsolódni vágyókat a Szeláví! Fesztivál.
Plusz ajánló

Nyitott Ház – ismét kitárja kapuit a Pesti Vigadó

Tízéves a Magyar Művészeti Akadémia székháza, ez alkalomból május 11-én ismét megrendezik a Nyitott Ház elnevezésű programjukat, amely során egyebek közt kézműves foglalkozásokkal, kiállításokkal, kulturális előadásokkal vagy épp táncházzal várják az érdeklődőket ingyenesen. 
Plusz ajánló

Az Esterházy Art Award 2023-as díjazottjainak kiállításával nyílik a szezon a kismartoni Esterházy-kastélyban

Április 14-én 11 és 17 óra között megnyitókkal, performanszokkal, terülj-terülj asztalkámmal, a város utcáin felvonuló rézfúvós bandával, valamint koncertekkel várják az érdeklődőket a tartományi főváros, Kismarton kulturális intézményeiben. A belépés az egyes intézményekbe díjtalan.