Plusz

Joyce Ulyssese mint európai Odüsszeia – a Kreatív Európa pályázatán nyert Budapest is

2022.06.20. 13:35
Ajánlom
Európa-szerte 18 város, köztük Budapest nyerte a Kreatív Európa program 1,78 millió eurós támogatását egy kétéves, nagyívű kulturális projekt megvalósítására, amely James Joyce Ulysses című művét helyezi mai kontextusba.

Idén száz éve jelent meg James Joyce Ulysses című műve, amelynek cselekménye egyetlen nap – 1904. június 16-a – leforgása alatt zajlik.

A korszakos regényfolyam főszereplőjéről, a magyar származású Leopold Bloomról Bloomsdayként elnevezett napon került nyilvánosságra, hogy 2022-ben

az Európai Bizottság Kreatív Európa Alapja az egyik legjelentősebb támogatást az ULYSSES: Európai Odüsszeia című, városi-kulturális projektnek ítélte oda.

Az eredeti műhöz méltóan ambiciózus koncepció Európa 18 városát egyesíti Kolozsvártól Lisszabonig, Vilniustól Berlinig, Dublintól Budapestig és Athéntól Koppenhágáig.
A Kreatív Európa zsűrijének döntése szerint:

„A projektben különösen jól kirajzolódik az az igény, hogy Joyce Ulyssesét erőteljes kortárs üzenettel bíró európai remekműként fedezzük fel újra.

Külön értéke, hogy rendezvényei során kiemelt figyelmet fordít a társadalmi befogadás, a sokszínűség és a nemek közötti egyenlőség általános érvényű kérdéseire.

ulysses-124619.jpg

Az Ulysses (Fotó/Forrás: National Library of Ireland)

Megítélésünk szerint ebben a jól kimunkált elképzelésben valódi újítás lehetősége rejlik, amely a közös európai kulturális örökséget és az irodalmi remekművet egységes dramaturgiával, nagyszabású, nemzeteken átnyúló együttműködésekkel dolgozza fel.”

Joyce műve meghatározó fordulópont az európai kultúrtörténetben, s máig érvényes inspirációs forrása az ULYSSES: Európai Odüsszeia programsorozatának. Ennek keretében 14 városi rendezvény lakja majd be a modern, demokratikus köztereket, 18 ágazatok közötti művészeti és társadalmi szimpóziumra, 30 alkotóházi művészcserére kerül sor. Továbbá 18 kortárs szerző kap megbízást egy új, 2024-ben megjelenő Európa-Ulysses könyv létrehozása.

A projekt a regény 18 epizódjának időrendi sorrendjében bontakozik ki: a megnyitó 2022. szeptember végén Athénban lesz, ezután 2022 őszén Marseille, Trieszt, Budapest és Vilnius következik.

2023-ban a programsorozat Párizs, Berlin, Koppenhága, San Sebastian, Kolozsvár, Isztambul, Zürich, Groningen, Eleuszisz és Oulu részvételével folytatódik, majd 2024 júniusában Lisszabon, Dublin és Derry/Londonderry városában fejeződik be.

Pályázatukban az ULYSSES: Európai Odüsszeia szervezői az eredeti mű fejezeteiben szereplő témákra rímelő, a mai európai társadalmakat foglalkoztató 18 problémát jelöltek ki, amelyeket az egyes résztvevők a saját városukban dolgoznak fel.

Míg például Isztambulban a világi és vallási együttéléssel, Lisszabonban a kontinens idősödő népességével, Zürichben az állampolgári identitással foglalkoznak, Budapesten a helyi közösségek szerepe kerül előtérbe a válságok sújtotta Európában.

A partnerek (az Ulysses 17. epizódja által ihletetten) összesen 309 kérdést és megoldási javaslatot gyűjtenek össze a dublini zárókonferenciára.

A hollandiai Stichting Brave New World Producties és az írországi Arts Over Borders által vezetett sokszínű konzorciumban számos nagy múlttal rendelkező és jó néhány feltörekvő szervezet van: köztük múzeumok, színházak, fesztiválok; független művészek és önkormányzati szervek egyaránt. Magyarországot a főváros turisztikai-kulturális ügynöksége, a Budapest Brand nZrt. képviseli. 

JamesJoyce2-123853.jpg

James Joyce (Fotó/Forrás: National Library of Ireland)

„Joyce korszakos nagyregényének számos közvetlen és közvetett magyar vonatkozása van, így különösen izgalmas hazánkat képviselni ebben az ízig-vérig európai programban. Budapestiként ápoljuk az egykori Monarchia hagyományait, és megemlékezünk a regény egyik főhősének szülővárosáról, Szombathelyről is.

A konkrét kapcsolódásokon túl, az idén 100 éves művet mindenekelőtt inspirációként fogjuk használni ahhoz, hogy miként lehet az irodalom eszközeivel megszólítani és bemutatni egy nagyváros közösségeit,

hogyan lehet sok hangon és változatos formákban elmesélni történeteit. Így válik a következő két évben ez a projekt a Budapest Könyvfőváros kezdeményezés egyik oszlopává, és így tudjuk rajta keresztül bemutatni az Ulysseshez hasonlóan örökifjú, 150 éves Budapestet közös európai kultúrközösségünkben” – mondta Gáspár Máté, a Budapest Brand nZrt. művészeti vezetője.

James Joyce szerint a város a civilizáció legteljesebb leképeződése.

Az Arts Over Borders reméli, hogy az ULYSSES: Európai Odüsszeia kreatív útja a következő két évben – Homérosz Odüsszeuszához és Joyce Leopold Bloomjához hasonlóan – egy szélesebb Európába vezet, ahol közös viták és előadások világítanak rá az ember összetettségére, miközben új, nemzetközi partnerségek, határokon átnyúló megoldások alakulnak ki, amelyek aktív polgári szerepvállalásra ösztönöznek a művészetek és a társadalom párbeszédében” – áll a program egyik koordinátorszervezetének, az Arts Over Borders-nek nyilatkozatában.

A projektben részt vevő városokra vonatkozó információkat – a projektidőpontokkal és a programok részleteivel együtt – 2022. szeptemberében teszik közzé.

A budapesti programokkal kapcsolatos hírek a Budapest150 és a Budapest Könyvfőváros felületein jelennek majd meg.

 Fejléckép: James Joyce (forrás: National Library of Ireland)

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Színház

Mégsem mutatja be a Pesti Színház Székely Csaba társadalmi megosztottságról szóló darabját

Sokan várták már nagy izgalommal a Pesti Színház őszre meghirdetett premierjét, amiben Székely Csaba legújabb darabját, a Kalandfilmet mutatták volna be, Kincses Réka rendezésében. CIKKÜNK FRISSÜLT!
Színház

Jelentős színházi társulatok szűnhetnek meg

A kulturális kormányzat nyilvánosságra hozta az előadó-művészeti szervezetek támogatására vonatkozó döntését. Több, a működési támogatások csökkentése miatt eleve nehéz helyzetbe került, akár évtizedes sikeres múlttal és figyelemre méltó jelennel rendelkező, közfeladatot ellátó társulat egyáltalán nem kap támogatást.
Zenés színház

VeszprémFest 2023: jön Alvaro Soler, Mariza, Anna Netrebko, Joss Stone, Norah Jones és Rost Andrea

2023-ban 20 éves a VeszprémFest. A kétévtizedes prémium zenei fesztivál július 12. és 16. között a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program kiemelt zenei rendezvényeként fennállásának egyik legváltozatosabb programjával ünnepel.
Tánc

„Könnyeken átívelő nevetés” – interjú Boris Eifmannal

Ritka és egyedülálló balett érkezik Budapestre június 10-től: a világhírű koreográfus, Boris Eifman 2019-es premierje, A Pygmalion-hatás. A művészt arról kérdeztük, mi a kötődése a komikumhoz, a groteszkhez, és milyen lesz a 21. század táncnyelve.
Színház

„Vállalom, hogy éltem, és azt, hogy majd meghalok ” – 110 éve született Gobbi Hilda

A legendás színésznő pályája során olyan emlékezetes szerepeket játszott el, mint a Csongor és Tünde Mirigyje, vagy a Hamlet Gertrúdja, az igazi népszerűséget azonban a Szabó család című rádiós családregény Szabó nénije hozta meg számára. 

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Plusz ajánló

Koncert koncertet követ szombaton az Újpalota Napján

Június 10-én Halász Judit, a Magyar Népmese Színház, Paulina és a Budapest Bár előadásait hallgathatja meg a közönség a XV. kerület rendezvényén.
Plusz hír

Kutrik Bence, Dobri Dániel és Balogh Máté is Artisjus-díjat kapott

Összesen tizenkét zeneszerző, szövegíró, illetve alkotói közösség munkáját ismerték el. Menyhárt János életműdíjat, Török Ádám pedig posztumusz életműdíjat kapott a szerzői egyesülettől.
Plusz ajánló

Jubileumi évadot hirdetett a 60 éves Gyulai Várszínház

A hatvanéves Gyulai Várszínház által kínált összművészeti programsorozat kiemelkedő eseményei a X. Színházi Olimpia nemzetközi előadásai, saját szervezésű színházi fesztiválok, saját színházi bemutatók, a Free Zenei Fesztivál és az Irodalmi Humorfesztivál.
Plusz ajánló

Világsztár hegedűs, Petőfi táncban és egy kiállítás Budapestről – Sokszínű hétvégét ígér a Margitszigeti Színház

Pénteken a közönség részt vehet egy varázslatos nyitókoncerten Daniel Lozakovich világsztár hegedűművész vendégszereplésével a Nemzeti Filharmonikusok koncertjén, vasárnap pedig egy fergeteges táncjátékkal várnak mindenkit Petőfi életének legszebb pillanatairól.
Plusz hír

Megválasztották a Halhatatlanok Társulatának új Örökös Tagjait

Idén is a szakmai kuratórium által kijelölt előadóművészek közül a közönség döntötte el, kik legyenek a Halhatatlanok Társulatának új tagjai. Az új Örökös Tagok lábnyomát elhelyezik a Halhatatlanok sétányán is.