Plusz

Joyce Ulyssese mint európai Odüsszeia – a Kreatív Európa pályázatán nyert Budapest is

2022.06.20. 13:35
Ajánlom
Európa-szerte 18 város, köztük Budapest nyerte a Kreatív Európa program 1,78 millió eurós támogatását egy kétéves, nagyívű kulturális projekt megvalósítására, amely James Joyce Ulysses című művét helyezi mai kontextusba.

Idén száz éve jelent meg James Joyce Ulysses című műve, amelynek cselekménye egyetlen nap – 1904. június 16-a – leforgása alatt zajlik.

A korszakos regényfolyam főszereplőjéről, a magyar származású Leopold Bloomról Bloomsdayként elnevezett napon került nyilvánosságra, hogy 2022-ben

az Európai Bizottság Kreatív Európa Alapja az egyik legjelentősebb támogatást az ULYSSES: Európai Odüsszeia című, városi-kulturális projektnek ítélte oda.

Az eredeti műhöz méltóan ambiciózus koncepció Európa 18 városát egyesíti Kolozsvártól Lisszabonig, Vilniustól Berlinig, Dublintól Budapestig és Athéntól Koppenhágáig.
A Kreatív Európa zsűrijének döntése szerint:

„A projektben különösen jól kirajzolódik az az igény, hogy Joyce Ulyssesét erőteljes kortárs üzenettel bíró európai remekműként fedezzük fel újra.

Külön értéke, hogy rendezvényei során kiemelt figyelmet fordít a társadalmi befogadás, a sokszínűség és a nemek közötti egyenlőség általános érvényű kérdéseire.

ulysses-124619.jpg

Az Ulysses (Fotó/Forrás: National Library of Ireland)

Megítélésünk szerint ebben a jól kimunkált elképzelésben valódi újítás lehetősége rejlik, amely a közös európai kulturális örökséget és az irodalmi remekművet egységes dramaturgiával, nagyszabású, nemzeteken átnyúló együttműködésekkel dolgozza fel.”

Joyce műve meghatározó fordulópont az európai kultúrtörténetben, s máig érvényes inspirációs forrása az ULYSSES: Európai Odüsszeia programsorozatának. Ennek keretében 14 városi rendezvény lakja majd be a modern, demokratikus köztereket, 18 ágazatok közötti művészeti és társadalmi szimpóziumra, 30 alkotóházi művészcserére kerül sor. Továbbá 18 kortárs szerző kap megbízást egy új, 2024-ben megjelenő Európa-Ulysses könyv létrehozása.

A projekt a regény 18 epizódjának időrendi sorrendjében bontakozik ki: a megnyitó 2022. szeptember végén Athénban lesz, ezután 2022 őszén Marseille, Trieszt, Budapest és Vilnius következik.

2023-ban a programsorozat Párizs, Berlin, Koppenhága, San Sebastian, Kolozsvár, Isztambul, Zürich, Groningen, Eleuszisz és Oulu részvételével folytatódik, majd 2024 júniusában Lisszabon, Dublin és Derry/Londonderry városában fejeződik be.

Pályázatukban az ULYSSES: Európai Odüsszeia szervezői az eredeti mű fejezeteiben szereplő témákra rímelő, a mai európai társadalmakat foglalkoztató 18 problémát jelöltek ki, amelyeket az egyes résztvevők a saját városukban dolgoznak fel.

Míg például Isztambulban a világi és vallási együttéléssel, Lisszabonban a kontinens idősödő népességével, Zürichben az állampolgári identitással foglalkoznak, Budapesten a helyi közösségek szerepe kerül előtérbe a válságok sújtotta Európában.

A partnerek (az Ulysses 17. epizódja által ihletetten) összesen 309 kérdést és megoldási javaslatot gyűjtenek össze a dublini zárókonferenciára.

A hollandiai Stichting Brave New World Producties és az írországi Arts Over Borders által vezetett sokszínű konzorciumban számos nagy múlttal rendelkező és jó néhány feltörekvő szervezet van: köztük múzeumok, színházak, fesztiválok; független művészek és önkormányzati szervek egyaránt. Magyarországot a főváros turisztikai-kulturális ügynöksége, a Budapest Brand nZrt. képviseli. 

JamesJoyce2-123853.jpg

James Joyce (Fotó/Forrás: National Library of Ireland)

„Joyce korszakos nagyregényének számos közvetlen és közvetett magyar vonatkozása van, így különösen izgalmas hazánkat képviselni ebben az ízig-vérig európai programban. Budapestiként ápoljuk az egykori Monarchia hagyományait, és megemlékezünk a regény egyik főhősének szülővárosáról, Szombathelyről is.

A konkrét kapcsolódásokon túl, az idén 100 éves művet mindenekelőtt inspirációként fogjuk használni ahhoz, hogy miként lehet az irodalom eszközeivel megszólítani és bemutatni egy nagyváros közösségeit,

hogyan lehet sok hangon és változatos formákban elmesélni történeteit. Így válik a következő két évben ez a projekt a Budapest Könyvfőváros kezdeményezés egyik oszlopává, és így tudjuk rajta keresztül bemutatni az Ulysseshez hasonlóan örökifjú, 150 éves Budapestet közös európai kultúrközösségünkben” – mondta Gáspár Máté, a Budapest Brand nZrt. művészeti vezetője.

James Joyce szerint a város a civilizáció legteljesebb leképeződése.

Az Arts Over Borders reméli, hogy az ULYSSES: Európai Odüsszeia kreatív útja a következő két évben – Homérosz Odüsszeuszához és Joyce Leopold Bloomjához hasonlóan – egy szélesebb Európába vezet, ahol közös viták és előadások világítanak rá az ember összetettségére, miközben új, nemzetközi partnerségek, határokon átnyúló megoldások alakulnak ki, amelyek aktív polgári szerepvállalásra ösztönöznek a művészetek és a társadalom párbeszédében” – áll a program egyik koordinátorszervezetének, az Arts Over Borders-nek nyilatkozatában.

A projektben részt vevő városokra vonatkozó információkat – a projektidőpontokkal és a programok részleteivel együtt – 2022. szeptemberében teszik közzé.

A budapesti programokkal kapcsolatos hírek a Budapest150 és a Budapest Könyvfőváros felületein jelennek majd meg.

 Fejléckép: James Joyce (forrás: National Library of Ireland)

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Klasszikus

Visszatérés a Walhallába

A Covid miatti kényszerű kihagyás miatt idén végre visszatérhetett a Budapesti Wagner-napok közönsége a Müpába, ahol már az első fanfárként felcsendülő Walhalla-motívum közben sokan érezték, ismét egy különleges utazás részesei lehetnek. Beszámoló az első Ring-sorozatról és a Rienziről.
Vizuál

10+1 kihagyhatatlan program a Múzeumok Éjszakáján

Tárlatvezetések, komoly- és könnyűzenei koncertek, filmvetítések, táncelőadások, kézműves foglalkozások és még táncház is vár minket a 2022-es Múzeumok Éjszakáján. Összegyűjtöttünk 10+1 helyszínt, amelyet semmiképp sem érdemes kihagyni június 25-én. 
Vizuál

Nyári hangulat a Virág Judit Galériában

Egry József, Csók István, Vaszary János, Szőnyi István egy-egy műve is megidézi a kánikulát a Virág Judit Galéria legújabb kiállításán. Az idén huszonöt éves galéria új, ingyenesen megtekinthető kamaratárlatán minden egyes alkotás megvásárolható.
Plusz

Színházi időutazás az Epreskertben – Jön a Séták Hétvégéje

Kurtizánok, gyilkosok és Piszkos Fred nyomába eredhetünk, bejárhatjuk Gül Baba Türbéjét, vagy éppen az Epreskert meséit nézhetjük meg egyfelvonásos színházi előadás formájában a Séták Hétvégéjén július 1. és 3. között.
Színház

Így néz ki most a felújítás alatt álló debreceni Csokonai Színház – GALÉRIA

2020 szeptemberében megkezdődött a debreceni Csokonai Színház felújítása, és a színház valamennyi belső terét érinti. Ilyen nagymértékű átalakításra az elmúlt 30 évben nem volt példa a teátrumban, amely a tervek szerint 2023-ban nyitja meg kapuit a nézők előtt.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Plusz ajánló

Színházi időutazás az Epreskertben – Jön a Séták Hétvégéje

Kurtizánok, gyilkosok és Piszkos Fred nyomába eredhetünk, bejárhatjuk Gül Baba Türbéjét, vagy éppen az Epreskert meséit nézhetjük meg egyfelvonásos színházi előadás formájában a Séták Hétvégéjén július 1. és 3. között.
Plusz ajánló

Zene és sport már három tó mellett – kezdődik a Magyar Tavak Fesztiválja

Az immár három különböző helyszínen jelentkező programsorozat a hazai és a nemzetközi könnyű-, klasszikus és jazz-zenei élet legnívósabb előadóit hozza el júniusban a Velencei-tó, júliusban a Tisza-tó, augusztusban pedig a Balaton partjára.
Plusz ajánló

Nyári pezsgés a Fidelióval

Megjelent a Fidelio 2022. július-augusztusi száma, benne a fővárosi játszóhelyek és koncerttermek részletes műsorával, könyv-, film- és kiállításajánlókkal, valamint számos szabadtéri színház kínálatával. Keresse az ismert terjesztési pontokon!
Plusz ajánló

„Képzelj el egy várost!” – elindult a Labor15 podcast

Képzelj el egy várost! – így indul a tizenötödik kerület új podcastjának, a Labor15-nek minden adása. A műsorvezető Marton Éva vendégeivel arra a keresi a választ, hogy mi kell a közös alkotáshoz. A műsor első adásának témája a Göncz100, de vendég lesz Merker Dávid és Korn Anita is.
Plusz hír

Joyce Ulyssese mint európai Odüsszeia – a Kreatív Európa pályázatán nyert Budapest is

Európa-szerte 18 város, köztük Budapest nyerte a Kreatív Európa program 1,78 millió eurós támogatását egy kétéves, nagyívű kulturális projekt megvalósítására, amely James Joyce Ulysses című művét helyezi mai kontextusba.