Plusz

Jubileumi évadot hirdetett a 60 éves Gyulai Várszínház

2023.06.05. 15:10
Ajánlom
A hatvanéves Gyulai Várszínház által kínált összművészeti programsorozat kiemelkedő eseményei a X. Színházi Olimpia nemzetközi előadásai, saját szervezésű színházi fesztiválok, saját színházi bemutatók, a Free Zenei Fesztivál és az Irodalmi Humorfesztivál. A teátrum jubileumi évada június 22-től augusztus 16-ig tart.

A Színházi Olimpia előadásai 

A Prométheusz'22 című előadás Kali Ágnes és Tompa Gábor adaptációja, amely Aiszkhülosz Leláncolt Prométheusz című tragédiája nyomán készült, és a Kolozsvári Állami Magyar Színház, a SntDrama Ljubljana és a Konstancai Állami Színház közös produkciójaként látható Gyulán június 22-én.

A Luxuria, a Barcelona Flamenco Ballet előadása intrikákkal, szerelemmel, komplex hatalmi játékokkal, hűséggel és tragédiával június 24-én szerepel a műsorban.

luxuria_barcelona_flamenco-151704.jpg

Luxuria (Fotó/Forrás: Barcelona Flamenco Ballet közösségi oldala)

A Jules Verne regényből készült Húszezer mérföldnyire a tenger alatt című, június 27-én látható színpadi adaptáció rendezője Pino Di Buduo. Ő és a Teatro Potlach társulat az elmúlt években már kétszer is szerepelt Gyulán, 2019-ben Vidám Shakespeare címmel még közös bemutatót is létrehoztak a Gyulai Várszínházzal. Jules Verne híres könyvéből egy elképesztő látványvilágú előadás születik, amely azon a felfogáson alapul, hogy a drámaszínházhoz tartozó elbeszélő technikákat digitális szcenográfiai technikákkal ötvözve

a regényoldalak látomásszerű hatását alkotják újra.

Az előadásokat magyar nyelvű feliratozásokkal láthatjuk majd.

Világirodalmi Klasszikusok Fesztiválja

Az elmúlt években a szervezők számára nyilvánvalóvá vált, hogy a nagymúltú, nemzetközi Shakespeare Fesztivál méltó folytatásának feltételei ma már nincsenek meg Gyulán. Egy-egy izgalmas, különösen érdekes Shakespeare-előadást azonban minden évben szeretnének meghívni Gyulára, amely az általuk tervezett új színházi fesztiválon, a Világirodalmi Klasszikusok Fesztiválján jelenik meg.

Ezen a fesztiválon Shakespeare mellett Csehov, Moliere, Ibsen, Brecht, Gogol, Goldoni, Dosztojevszkij és még számos más világirodalmi kiválóság művéből készült korszerű, magyar nyelvű előadások szerepelnek majd.

Idén Beaumarchais Figaro házassága című komédiáját a nagyváradi Szigligeti Színház előadásában, Botos Bálint rendezésében, Csehov Három nővérét a Szabadkai Népszínház Magyar Társulata, Sebestyén Aba rendezésében hozza el a fesztiválra. Csehov másik híres művét, a Sirályt a Feledi Projekt táncszínházi előadásában láthatjuk majd. Dosztojevszkij A Karamazov testvérek című regényének színpadi adaptációját Hargitai Iván rendezésében a József Attila Színház adja elő. Shakespeare III. Richárdját a Szegedi Pinceszínház és az Aradi Kamaraszínház koprodukciójában nézhetjük meg, az És Rómeó és Júlia című produkciót pedig Rudolf Péter és Nagy-Kálózy Eszter adja elő.

A Világirodalmi Klasszikusok Fesztiválja július 13. és 16. között rendezik meg.

Erdélyi Hét

Idén július 31. és augusztus 6. között hatodik alkalommal szervezik meg Gyulán az Erdélyi Hét elnevezésű színházi fesztivált, melynek keretében

minden nap más-más színház előadását nézhetik meg a nézők, olykor egy nap kettőt is.

A gyergyói Figura Stúdió Egressy Zoltán Portugál című sikerdarabjával érkezik Gyulára, a marosvásárhelyi Yorick Stúdió Lélekfitnesz címmel Lackfi János verseit adja elő, amelyeket Cári Tibor zenésített meg. A Csíki Játékszín a Pillanatfelvétel című komédiát, a székelyudvarhelyi Tomcsa Sándor Színház Ken Kesey világhírű Száll a kakukk fészkére című regényének színpadi adaptációját hozza Gyulára. Az Aradi Kamaraszínház két előadással is szerepel, az Amadeussal és a 497 című táncszínházi produkcióval. A Nagyváradi Szigligeti Színház Csinibaba című zenés előadását a Tószínpadon, a Csiky Gergely Állami Magyar Színház Visky András művéből készített Caravaggio című előadását pedig a Várszínpadon láthatják majd az érdeklődők.

szallakakukk_kelemenkinga-151517.jpg

Száll a kakukk fészkére (Fotó/Forrás: Kelemen Kinga / Tomcsa Sándor Színház)

Molnár Ferenc Napok

Immár hatodik alkalommal rendezik meg a nemzeti klasszikusaink életműveit középpontba állító színházi programsorozatot. Az idei rendezvény Székely János, Weöres Sándor, Márai Sándor, Szabó Magda és Tamási Áron munkássága után idén Molnár Ferenc életművét állítja középpontba augusztus 13-16. között. A látogatók négy nap alatt négy előadást tekinthetnek meg.

A Gyulai Várszínház egyik saját bemutatója a Nemzeti Színházzal közösen létrehozott Egy, kettő, három – Az ibolya című produkció lesz. Mellette láthatjuk majd a Játék a kastélyban (Nagyváradi Szigligeti Színház), Az üvegcipő (Körúti Színház) és Az ördög (Zenthe Ferenc Színház) című előadásokat.

Három saját bemutató

Az említett, Nemzeti Színházzal közösen létrehozott Egy, kettő, három – Az ibolya című előadás két közismert egyfelvonásos Molnár-darabból áll. A produkció rendezője Rátóti Zoltán, a főbb szerepekben pedig a Nemzeti Színház színészei, például Schnell Ádám, Bodrogi Gyula, Kristán Attila, Rácz József mellett a Színház és Filmművészeti Egyetem diákjait is láthatjuk.

John Christopher-Wood GarázsMacbeth című vígjátéka

igazi műhelymunka nyomán jött létre, egy saját fejlesztésű ősbemutató,

amelyet Árkosi Árpád állít színpadra. A szeretnivalóan bolondos Elsie szerepét a Gyulai Várszínház jutalomjátéknak szánja a gyulai Kovács Vanda számára, de hasonlóan jutalomjáték Norm szerepe is a férjet játszó Sipos Imre számára. A jellegzetes angol humorban bővelkedő történet szerint a kisvárosi házaspárnak elege lesz a tévéshowkból, és az „igazi” kultúrára kiéhezve elhatározzák, hogy a lakótelepi garázsukban a környékbeli barátoknak maguk fogják előadni Shakespeare Macbeth-jét. Igaz, szerintük, a skót dráma kissé régimódian túl van írva, ezért kénytelenek rövidíteni, átírni, a tucatnyi szereplőt pedig mindössze maguk ketten életre kelteni. 

Az Aradi Kamaraszínházzal és az Esztergomi Várszínházzal együttműködésben állítják színpadra Gyulán Verebes Ernő Pengetangó című darabjának ősbemutatóját musical-drámaként, Cári Tibor zenéivel és Tapasztó Ernő rendezésében. Egy fiatal pár – a fiú európai, a lány argentin – egy, már csak romjaiban és az emlékekben létező szerelmi kegyhelyen találja magát, ahol furcsa, múltbeli figurákkal találkoznak.

Őket csak a tangó élteti még, meg a szerelem, amiért ölni is képesek. Vagy mégsem?

Free Zenei Fesztivál

A frissen létrehozott fesztivál célja, hogy

Erkel Ferenc és Halmos Béla városában a zenét kivigyék a vár falai közül a város frekventált utcáira, tereire,

és mindenki által hozzáférhetővé tegyék. Mindhárom nap egy-egy népszerű, a szélesebb közönségrétegek körében ismert és kedvelt zenekar tószínpadi fellépésével zárul majd, és az összes programot bárki szabadon, ingyenesen megtekintheti.

Az első nap a népzenéé és a világzenéé lesz az Élővíz zenekar, az Anima Sound System, a Pénzügyőr Zenekar népzenei együttese és a Parno Graszt fellépésével.

A második nap a jazz és blues zenéé, a JazzElek, a Mr. Moodburn, a Simple Blues Band, a Pénzügyőr Zenekar Big Bandje és a godfater. szereplésével.

A harmadik nap a klasszikus zenéé, a Pro Musica Fúvósötös Péter és a farkas előadásával, az Alföld Quartet és a Pénzügyőr Zenekar koncertjével, illetve egy záró operagálával.

XI. Irodalmi Humorfesztivál

A Gyulai Várszínházban 2003 óta kétévente megrendezett Irodalmi Humorfesztivál szerkesztője-rendezője, Elek Tibor arra törekszik immár húsz éve, hogy lehetőség szerint különböző esztétikai ízlésirányok és irodalmi csoportosulások hazai és határon túli képviselői olvassák fel műveiket, és legyenek közöttük nagy visszatérők, akik már elnyerték a közönség tetszését, de olyan alkotók is, akik először mutatkoznak be.

Az idei fellépők névsora: Darvasi László, Dragomán György, Farkas Wellmann Éva, Gál János, Győrei Zsolt-Schlachtovszky Csaba, Hartay Csaba, Lackfi János, Lakatos Mihály, Pataki Tamás, Székely Csaba, Vöröskéry Dóra.

Az előadás két részből áll, az egyes szövegek közötti zenei átmenetekről Cári Tibor improvizatív muzsikája gondoskodik majd.

Fejléckép: Három nővér (forrás: Szabadkai Népszínház Magyar Társulatának közösségi oldala)

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Színház

Egy darab, ami mindent tud a szerelemről – Mohácsi János rendezésében mutatja be Az üvegcipőt a Vígszínház

Molnár Ferenc Az üvegcipő című vígjátéka, amelynek ősbemutatója 1924-ben volt a Vígszínházban, szombaton a Mohácsi testvérek átiratában tér vissza a teátrumba.
Vizuál

A fotózás Oscarjához kapcsolódó rangos elismerésben részesült a Fidelio állandó vendégszerzője

Hegedűs Ákos (morpho) Chicks (Csajok) című képét ismerték el az IPA döntnökei a professzionális kategóriában.
Színház

„Amire visszanézek, az az életem” – Csomós Mari 80 éves

Ma ünnepli 80. születésnapját Csomós Mari színművész, Kossuth- és Prima Primissima díjas érdemes művész, a Nemzet Színésze, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja, aki nem szívesen ad interjút. Egyik ilyen ritka alkalomból megjelent beszélgetéséből szemezgettünk.
Plusz

Újabb nyolc lábnyomot helyeztek el a Halhatatlanok sétányán

Az idei évben újabb nyolc taggal bővült a Halhatatlanok Társulata. Az új Örökös Tagok lábnyomát szeptember 23-án helyezték el a Nagymező utca Operettszínház előtti részén, a Halhatatlanok sétányán.
Klasszikus

Tíz Kurtág György-mű, amit mindenképp ismerned kell

A Samuel Beckett drámája nyomán született Fin de partie várva várt magyarországi premierje mellé most ajánlunk tíz másik Kurtág-művet is, melyek némi betekintést nyújtanak a kortárs magyar zene legendájának munkásságába.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Plusz ajánló

Ma indul a Múzeumok Őszi Fesztiválja

Az országos rendezvénysorozat idei koncepciója a tudomány és a technológia témaköreihez kapcsolódik. Másfél hónapon keresztül közel 130 múzeum részvételével több mint 700-féle program csalogat múzeumi látogatásra.
Plusz hír

Újabb nyolc lábnyomot helyeztek el a Halhatatlanok sétányán

Az idei évben újabb nyolc taggal bővült a Halhatatlanok Társulata. Az új Örökös Tagok lábnyomát szeptember 23-án helyezték el a Nagymező utca Operettszínház előtti részén, a Halhatatlanok sétányán.
Plusz ajánló

30 éves a Nemzeti Kulturális Alap – kulturális programokkal vár az NKA

A Budapest szívében, a Benczúr Házban tartott háromnapos rendezvény az Alap által támogatott művészeti értékeket mutatja be 2023. szeptember 29. és október 1. között.
Plusz ajánló

Őszi kulturális élmények a Klebelsberg Kastélyban – Irodalom, zene, film és izgalmas beszélgetések varázslatos környezetben

A néhány éve helyreállított épületegyüttes ma szállodaként, valamint kiemelt rendezvényközpontként üzemel. A kastély szalonja pedig rangos kulturális programoknak ad helyet.
Plusz ajánló

Remek művészek vallanak saját életükről egy új stand up sorozatban 

Az Egy életem elnevezésű önéletrajzi stand up sorozat első estjén, szeptember 30-án Grecsó Krisztián író áll színpadra, őt követi majd Szinetár Dóra színész-, énekesnő, valamint Mucsi Zoltán színművész.