Ha nincs ötletünk, mit tegyünk a karácsonyi asztalra, vagy csak ha egy nagyszerű ajándékot szeretnénk adni a különleges ételek vagy Dalí iránt rajongó ismerősünknek, van egy jó hírünk! Dalí szakácskönyve minden felsorolt célnak megfelel! És már meg is lehet rendelni.
A festőzseni szürrealista szakácskönyve 40 év után újra megjelenik, benne olyan receptekkel, mint az ezeréves tojás, a béka pasties vagy a brandy-koktél gyömbérrel és cayenne borssal.
Dalí pazar erotikus szakácskönyvének első kiadása 1973-ban jelent meg, 136 recept szerepelt benne, melyeket a festő és felesége, Gala állított össze és szerkesztett meg. A könyv tizenkét fejezetből állt, köztük olyan címmel, mint például a Dezoxiribonukleines atavizmus (zöldségek). A könyv számos Dalí-illusztrációt és fotót tartalmaz, az egyiken éppen Dalí pózol egy bőséges lakomával megterített asztalon. A tizedik fejezetet, melynek címe „I Eat GALA”, vagyis „Megyeszem Galát”, az afrodiziákumoknak szentelte.
A Taschen kiadó szóvivője elmondta, hogy az eredeti szakácskönyvből mindössze 400 darab maradt meg, melyek pár gazdag gyűjtő magánygyűjteményében kaptak helyet. Az újrakiadással a kiadó azt reméli, hogy minél több emberhez eljut majd a különleges könyv. A könyvet átlapozva az is kitűnik majd, hogy az ételek akár műalkotásokká is válhatnak, és a receptek olvasgatása is kitűnő időtöltés, de a konyhában igazi kihívássá lesznek.
A keményfedeles kiadás november 20. után jelenik meg Nagy-Britanniában, de az Amazonon, - ahol egyébként máris bestsellerré vált a „szórakozás és főzés” kategóriában - meg lehet rendelni.
Dalí művészetében is megjelent a főzés; az 1936-os Homár telefon, vagy az 1941-es Önarckép grillezett baconnel és a Gala portréja két báránybordával a vállán 1934-ből mind Dalí főzés iránti imádatát jelzi.
Valószínűleg nem minden hozzávalót fogunk megtalálni a sarki fűszeresnél, de elegendő bátorsággal, és kreativitással otthon is elkészíthetjük a recepteket. Dalí a könyv előszavában leszögezi, hogy a a szakácskönyvet az ízek örömének szentelik.
És álljon itt egy kedvcsináló recept a könyvből:
Béka pasties
2 evőkanál vaj
1 salotta hagyma apróra vágva
fél csokor petrezselyem
1 gerezd zúzott fokhagyma
36 kis békaláb
4 evőkanál liszt
2 tojássárgája
1 tojásfehérje
255 g krémsajt
255 ml joghurt
1 doboz tejszín
1 csokor metélőhagyma apróra vágva
1 evőkanál bors
só
A vajban futtassuk meg az apróra vágott salotta hagymát és a petrezselymet 5 percig. Adjuk hozzá a békacombokat és a fokhagymát. Sózzuk, borsozzuk, főzzük 10 percig, közben kevergessük. Tegyük félre, hogy hűljön. Készítsünk hozzá szószt; verjük fel a tejszínt és keverjük a joghurtba. Tegyük bele a metélőhagymát, sózzuk, borsozzuk.
Egy salátás tálban keverjük össze a lisztet a tojássárgájával és a krémsajttal. Adjuk hozzá a kicsontozott békacombot. Mivel már kihűltek a combok, meg tudjuk fogni őket, és egyszerűen ki tudjuk húzni a csontot belőlük. Keverjünk el mindent jól, sózzuk, borsozzuk.
Alaposan verjük fel a tojásfehérjét, mielőtt a keverékhez adnánk! Utána óvatosan keverjük össze egy fakanállal. A keveréket adagoljuk forró zsiradékba kanalanként. Amint a pasties aranybarnára pirul, vegyük ki az olajból! Forrón tálaljuk. A tejszínes joghurtos keveréket hidegen kínáljuk hozzá.