Plusz

Kajapornó karácsonyra: Újra kiadják Salvador Dalí őrült szakácskönyvét

2016.10.16. 09:20
Ajánlom
A Les Diners de Gala című pazar szakácskönyvben olyan ételek receptjeit találhatjuk meg, mint a béka pasties vagy a felkelő nap angolnája - írta meg a Guardian.

Ha nincs ötletünk, mit tegyünk a karácsonyi asztalra, vagy csak ha egy nagyszerű ajándékot szeretnénk adni a különleges ételek vagy Dalí iránt rajongó ismerősünknek, van egy jó hírünk! Dalí szakácskönyve minden felsorolt célnak megfelel! És már meg is lehet rendelni.

dali kaja

dali kaja (Fotó/Forrás: flickr.com)

A festőzseni szürrealista szakácskönyve 40 év után újra megjelenik, benne olyan receptekkel, mint az ezeréves tojás, a béka pasties vagy a brandy-koktél gyömbérrel és cayenne borssal.

Dalí pazar erotikus szakácskönyvének első kiadása 1973-ban jelent meg, 136 recept szerepelt benne, melyeket a festő és felesége, Gala állított össze és szerkesztett meg. A könyv tizenkét fejezetből állt, köztük olyan címmel, mint például a Dezoxiribonukleines atavizmus (zöldségek). A könyv számos Dalí-illusztrációt és fotót tartalmaz, az egyiken éppen Dalí pózol egy bőséges lakomával megterített asztalon. A tizedik fejezetet, melynek címe „I Eat GALA”, vagyis „Megyeszem Galát”, az afrodiziákumoknak szentelte.

A Taschen kiadó szóvivője elmondta, hogy az eredeti szakácskönyvből mindössze 400 darab maradt meg, melyek pár gazdag gyűjtő magánygyűjteményében kaptak helyet. Az újrakiadással a kiadó azt reméli, hogy minél több emberhez eljut majd a különleges könyv. A könyvet átlapozva az is kitűnik majd, hogy az ételek akár műalkotásokká is válhatnak, és a receptek olvasgatása is kitűnő időtöltés, de a konyhában igazi kihívássá lesznek.

A keményfedeles kiadás november 20. után jelenik meg Nagy-Britanniában, de az Amazonon, - ahol egyébként máris bestsellerré vált a „szórakozás és főzés” kategóriában - meg lehet rendelni.

Dalí művészetében is megjelent a főzés; az 1936-os Homár telefon, vagy az 1941-es Önarckép grillezett baconnel és a Gala portréja két báránybordával a vállán 1934-ből mind Dalí főzés iránti imádatát jelzi.

Valószínűleg nem minden hozzávalót fogunk megtalálni a sarki fűszeresnél, de elegendő bátorsággal, és kreativitással otthon is elkészíthetjük a recepteket. Dalí a könyv előszavában leszögezi, hogy a a szakácskönyvet az ízek örömének szentelik.

És álljon itt egy kedvcsináló recept a könyvből:

Béka pasties

2 evőkanál vaj

1 salotta hagyma apróra vágva

fél csokor petrezselyem

1 gerezd zúzott fokhagyma

36 kis békaláb

4 evőkanál liszt

2 tojássárgája

1 tojásfehérje

255 g krémsajt

255 ml joghurt

1 doboz tejszín

1 csokor metélőhagyma apróra vágva

1 evőkanál bors

A vajban futtassuk meg az apróra vágott salotta hagymát és a petrezselymet 5 percig. Adjuk hozzá a békacombokat és a fokhagymát. Sózzuk, borsozzuk, főzzük 10 percig, közben kevergessük.  Tegyük félre, hogy hűljön. Készítsünk hozzá szószt; verjük fel a tejszínt és keverjük a joghurtba. Tegyük bele a metélőhagymát, sózzuk, borsozzuk.

Egy salátás tálban keverjük össze a lisztet a tojássárgájával és a krémsajttal. Adjuk hozzá a kicsontozott békacombot. Mivel már kihűltek a combok, meg tudjuk fogni őket, és egyszerűen ki tudjuk húzni a csontot belőlük. Keverjünk el mindent jól, sózzuk, borsozzuk.

Alaposan verjük fel a tojásfehérjét, mielőtt a keverékhez adnánk! Utána óvatosan keverjük össze egy fakanállal. A keveréket adagoljuk forró zsiradékba kanalanként. Amint a pasties aranybarnára pirul, vegyük ki az olajból! Forrón tálaljuk. A tejszínes joghurtos keveréket hidegen kínáljuk hozzá.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Európai diadalútról tért haza a Fesztiválzenekar

Fontos európai turnén van túl Fischer Iván, a Budapesti Fesztiválzenekar és Schiff András. Rezidens zenekarként adtak dupla koncertet a londoni Barbicanben és a hamburgi Elbphilharmonie-ban is, de a kultikus bécsi Musikvereint is kétszer megtöltötték, és Baden-Badenben is koncerteztek.
Színház

Kiállnak Upor László rektorjelölt mellett kollégái és hallgatói 

Több mint nyolcvan színházi dramaturg, és az SZFE Doktori Iskolájának negyven hallgatója állt ki nyilatkozataiban a Színház- és Filmművészeti Egyetem múlt héten megszavazott rektorjelöltje, Upor László dramaturg, fordító és egyetemi tanár szakmai és emberi integritása mellett.
Színház

Mégsem szűnik meg az NKA?

Az EMMI hivatalos közleményt adott ki az állami kulturális támogatások jelentős részét szétosztó Nemzeti Kulturális Alappal kapcsolatban megjelent hírekre válaszul.
Zenés színház

A londoni és a New York-i operaház is kirúgta Vittorio Grigolót

„Helytelen és agresszív viselkedése miatt” megválik Vittorio Grigolo olasz tenortól a londoni Royal Opera House és a New York-i Metropolitan Opera.
Zenés színház

Cecilia Bartoli operaigazgató lett

Az olasz operaénekesnő az első nőként veszi át a monte-carlói operaház, a La Salle Garnier vezetését 2023-tól.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Plusz magazin

Tom Waits, a sötét sikátorok dalnoka

Hetven éves a recsegő hangú énekes, aki állandó és sikeres kitérőket tesz a film világába, és valódi trubadúrja az utóbbi évtizedeknek.
Plusz hír

Átadták az idei Prima Primissima Díjakat

Tíz kategóriában vehették át a Prima Primissima Díjakat a magyar szellemi élet, a művészet, a tudomány és a sport jeles képviselői a Müpában megtartott pénteki gálaesten.
Plusz tokió

Magyar kulturális intézet nyílt Tokióban

Kodály Zoltán fontos összekötő kapocs a két ország zeneművészete között és más művészeti ágak is rendszeresen bemutatkoznak Japánban - emeltek ki a megnyitón Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter. 
Plusz hír

A kulturális örökség részévé tennék az eszpresszót az olaszok

A világ szellemi kulturális örökségének részévé akarja nyilvánítani az eszpresszó kávét Olaszország, amely szerint "az eszpresszó az olasz gasztronómiai kultúra kifejeződése, amely védelmet élvez".
Plusz magazin

Bátorság vagy botránykeltés? – Márkák a kultúraépítés útján

A művészetek és a vállalatok nagyon is összeillenek – csak épp nem tudnak róla. De persze az sem mindegy, hogyan, mit és miért támogatunk. Szakembereket kérdeztünk a témáról.