Plusz

Kaláka konzervnyitóval – Völgyzárónap

2011.08.01. 13:03
Ajánlom
Vasárnap bezárta kapuit az idei Művészetek Völgye fesztivál, az utolsó napon főleg a Kaláka versudvarban és Palya-udvarban várták színes programokkal a még kitartó völgylakókat.

Esti mesét már hallottam sokat, most viszont egy reggeli mesét is akartam hallgatni, ezért délelőtt a Palya-udvarban kezdtem Bátky András meseíró előadásán, majd egy sokkal inkább felnőtt mesedélután következett, ahol Palya Bea Pintér Bélával beszélgetett. Érdekes volt megtudni, hogy a hazai alternatív színház talán jelenleg legnagyobb alakja milyen élményekből merít, hogyan dolgozik. Szó esett készülő új darabjáról, mely a Kaisers TV Ungarn címet viseli, ennek október 6-án lesz a bemutatója. A darabról elmondottak alapján kíváncsian várom az előadást.

Felnőtt program után ismét gyerekprogram jött, a Kaláka zenekar és Lackfi János közös koncertjére mentem el, ahol a költő Vörös Istvánnal együtt készített Apám kakasa című kötetét mutatták be. A kötet parafrázisokból áll (ez már a kötetnek címet adó versből is kiderül), ezért a koncert úgy épült fel, hogy a zenekar eljátszotta az eredeti vers megzenésített változatát, melyre válaszul a Lackfi felolvasta az általa írt parafrázist, úgyhogy egy nagyon hangulatos könyvbemutatón vehettem részt.  A Kaláka egyébként igencsak kitett magáért az utolsó napon, ez után a koncert után még két koncertet adtak, az egyik a közönségből összeállított alkalmi színtársulattal előadott Tengerecki Pál című színdarab, a másik pedig kívánságokból összeállított völgyzáró koncert volt.

Számomra Völgy a Konzervnyitó Akciócsoport koncertjével zárult. A fiatal zenészekből álló társulat havonta egy-egy témára állít össze egy koncertet, most Hungarikum címmel. A koncert közben a zenekar ütőhangszerese Dés András beszélgetett Sebő Ferenccel  hungarikumokról, magyar zenékről és hagyományokról.

Ezen az utolsó napon mindenki fáradtnak tűnt már, de a lelkesedés továbbra sem veszett el, így végül szép élményekkel telve, s már most várva a jövő évi Művészetek Völgyét vágtam neki a hazaútnak a Balaton-felvidék dimbes-dombos tájain át.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Díjakkal ismerte el művészei munkáját az Operaház

A 2017/18-es évad zárásaként a Csillagóra Gálaesten az intézmény legrangosabb kitüntetéseit adták át, először jutalmazva Balett- és Énekkari Kamaraművészt is.
Klasszikus

Horgas Eszter és Vásáry Tamás Budapest díszpolgára lett

A kitüntetés posztumusz díjazottja Burger Barna fotóművész és Hazay István Kossuth-díjas geodéta, az MTA tagja.
Klasszikus

Kiállítás nyílik Bősze Ádám antikváriumának kottagyűjteményéből

Sopronban, az Ünnepi Hetek Alkalmából nyílik meg Bősze Ádám Zenei Antikváriumának kiállítása, amely a két háború közötti különleges kottacímlapjait mutatja meg az érdeklődőknek.
Jazz/World

„Rockopera, csak nem rock és nem opera”

Izgalmas programzenei kísérletbe fogott a Premecz Mátyás Hammond orgonista vezette, idén 10 éves Kéknyúl Band: a bűnügyi filmek világát idézik meg a Müpa színpadán június 20-án, olyan vendégszólistákkal, mint Palya Bea és Sena. Erről kérdeztük Premecz Mátyást.
Jazz/World

Gyönyörű örmény népdalfeldolgozással jelentkezik az Antal Gábor Trió

Nem sokkal a megalakulásuk után máris nemzetközi versenyről hozta el a fődíjat a trió, akiknek örmény népzenéből ihletett új szerzeménye most a Fidelión debütál. Cikkünkben a zenekar történetéről és terveikről is mesélnek.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Plusz nyár

A júliusi Fidelio már a polcokon van

Az ingyenes programmagazinban a júliusi eseménynaptár mellett megtalálja Fáy Miklós és Vámos Miklós rovatát, gasztro ajánlatunkat, valamint számos interjút, többek között Dragomán György íróval és Szabó Balázs zenésszel. Lapozzon bele online!
Plusz veszprémfest

Újra opera Veszprémben

Erős programmal várja közönségét az idén 15. évét ünneplő VeszprémFest.
Plusz kult50

Kiderült, kik ők: Íme a kultúra 50 arca 2018-ban

Megvan A kultúra 50 arca. A legújabbak. A Fidelio 2018-as KULT50 kiadványát június 7-én délelőtt mutatták be a Rózsavölgyi Szalonban. A lap először 2017-ben jelent meg, akkor a hazai kultúra másik 50 arca szerepelt benne. Az új névsor alább olvasható.
Plusz gasztro

Eper minden mennyiségben!

Az eper, szamóca vagy egyes tájakon szeder névre hallgató, a rózsafélék családjába tartozó tavaszi gyümölcs sokak kedvence. Ehetjük magában, de számtalan módon elkészíthetjük, ezek közül válogattunk most néhány szokatlan receptet és eperrel kapcsolatos érdekességet.
Plusz ajánló

Erős kezdés: ősbemutatóval, Blahalouisiana szimfonik koncerttel és egy kortárs drámával indítja az évadot a Kultkikötő

Június 22-én, pénteken az Anyám, a nyolcadik kerület! című előadás ősbemutatójával, valamint a Heisenberg című darabbal nyitja meg az idei, szám szerint 13. évadát a Kultkikötő.