Plusz

Kaláka konzervnyitóval – Völgyzárónap

2011.08.01. 13:03
Ajánlom
Vasárnap bezárta kapuit az idei Művészetek Völgye fesztivál, az utolsó napon főleg a Kaláka versudvarban és Palya-udvarban várták színes programokkal a még kitartó völgylakókat.

Esti mesét már hallottam sokat, most viszont egy reggeli mesét is akartam hallgatni, ezért délelőtt a Palya-udvarban kezdtem Bátky András meseíró előadásán, majd egy sokkal inkább felnőtt mesedélután következett, ahol Palya Bea Pintér Bélával beszélgetett. Érdekes volt megtudni, hogy a hazai alternatív színház talán jelenleg legnagyobb alakja milyen élményekből merít, hogyan dolgozik. Szó esett készülő új darabjáról, mely a Kaisers TV Ungarn címet viseli, ennek október 6-án lesz a bemutatója. A darabról elmondottak alapján kíváncsian várom az előadást.

Felnőtt program után ismét gyerekprogram jött, a Kaláka zenekar és Lackfi János közös koncertjére mentem el, ahol a költő Vörös Istvánnal együtt készített Apám kakasa című kötetét mutatták be. A kötet parafrázisokból áll (ez már a kötetnek címet adó versből is kiderül), ezért a koncert úgy épült fel, hogy a zenekar eljátszotta az eredeti vers megzenésített változatát, melyre válaszul a Lackfi felolvasta az általa írt parafrázist, úgyhogy egy nagyon hangulatos könyvbemutatón vehettem részt.  A Kaláka egyébként igencsak kitett magáért az utolsó napon, ez után a koncert után még két koncertet adtak, az egyik a közönségből összeállított alkalmi színtársulattal előadott Tengerecki Pál című színdarab, a másik pedig kívánságokból összeállított völgyzáró koncert volt.

Számomra Völgy a Konzervnyitó Akciócsoport koncertjével zárult. A fiatal zenészekből álló társulat havonta egy-egy témára állít össze egy koncertet, most Hungarikum címmel. A koncert közben a zenekar ütőhangszerese Dés András beszélgetett Sebő Ferenccel  hungarikumokról, magyar zenékről és hagyományokról.

Ezen az utolsó napon mindenki fáradtnak tűnt már, de a lelkesedés továbbra sem veszett el, így végül szép élményekkel telve, s már most várva a jövő évi Művészetek Völgyét vágtam neki a hazaútnak a Balaton-felvidék dimbes-dombos tájain át.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Színház

Az évad legjobb művészi produkcióit díjazta a Radnóti Színház

Megtartotta évadzáró társulati ülését a Radnóti Színház, ahol Kováts Adél igazgató összegezte az elmúlt évadot, valamint kihirdette a következő új bemutatóit.
Klasszikus

„Emberi kapcsolat nélkül nem lehet tanítani” – interjú Szecsődi Ferenccel

Kortárs vonóshangszer-kiállítással nyílik meg A magyar hegedű ünnepe június 22-én délelőtt az MMA székházában, a Pesti Vigadóban. A kétnapos összművészeti esemény idén összekapcsolódik Szecsődi Ferenc hetvenedik születésnapi ünneplésével.
Könyv

Tarolt a Semmelweis a Magyar Mozgókép Fesztiválon

Huszonkét kategóriában hirdettek nyertest hazánk legnagyobb filmes szemléjén. Koltai Lajos Semmelweis című történelmi drámája összesen hat – köztük a legjobb film és a legjobb rendező – kategóriában diadalmaskodott.
Vizuál

Zsigmond Gábor lesz a Magyar Nemzeti Múzeum új főigazgatója

A döntést Demeter Szilárd, a Magyar Nemzeti Múzeum Közgyűjteményi Központ elnöke Csák János kulturális és innovációs miniszter jóváhagyásával jelentette be.
Színház

Visszatér a színpadra Kulka János – évadot hirdetett a Jurányi Ház

A Nemzet Színésze egy Thomas Mann-adaptációban lesz látható szeptembertől a Jurányi Ház 2024/205-ös évadában. A játszóhely évadzáró ülésén Rozgonyi-Kulcsár Viktória ismertette a következő szezon előadásait. 

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Plusz ajánló

Korniss Péter és Nyáry Krisztián is az Ördögkatlan Fesztivál díszvendége lesz

Július 30. és augusztus 3. között rendezik meg a 17. Ördögkatlan Fesztivált, ahol több száz programmal és neves fellépőkkel várják a kultúra szerelmeseit. 
Plusz ajánló

Kapcsoljon nyári fokozatra a Fidelio legújabb számával!

Részletes programbontásokkal, hírekkel, ajánlókkal és interjúkkal megjelent a Fidelio 2024. július-augusztusi száma. Az ingyenes magazin megtalálható országszerte, az ismert terjesztési pontokon, és az online verzió is elérhető!
Plusz ajánló

Fedezze fel a napforduló varázslatát a Pesti Vigadóban!

Felejthetetlen kalandra invitálja az érdeklődőket június 21-én 20 órától a Pesti Vigadó, ahol egy különleges épülettörténeti séta keretei közt élvezhetjük a város és az épület éjszakai hangulatát.
Plusz ajánló

20 éve az Európai Unióban, 10 éve a Kreatív Európa programban

A Kreatív Európa Iroda 2024. június 25-én az Európa Pontban tartja a 2021-2023-as időszak nyertes magyar pályázatait bemutató eseményét.
Plusz hír

Színházi és filmes képzés indul Pécsett a fővárosi SZFI-vel együttműködésben

Színház- és Filmművészeti Intézetet alapítanak a Pécsi Tudományegyetem Művészeti Karán. A 2025 őszre tervezett szakindításokat 2 osztatlan képzés, 2 alapszak, 6 magyar nyelvű és 2 angol nyelvű szakirány, valamint további 12 szakirányú továbbképzés létrehozásával tervezték meg.