Plusz

Kaláka konzervnyitóval – Völgyzárónap

2011.08.01. 13:03
Ajánlom
Vasárnap bezárta kapuit az idei Művészetek Völgye fesztivál, az utolsó napon főleg a Kaláka versudvarban és Palya-udvarban várták színes programokkal a még kitartó völgylakókat.

Esti mesét már hallottam sokat, most viszont egy reggeli mesét is akartam hallgatni, ezért délelőtt a Palya-udvarban kezdtem Bátky András meseíró előadásán, majd egy sokkal inkább felnőtt mesedélután következett, ahol Palya Bea Pintér Bélával beszélgetett. Érdekes volt megtudni, hogy a hazai alternatív színház talán jelenleg legnagyobb alakja milyen élményekből merít, hogyan dolgozik. Szó esett készülő új darabjáról, mely a Kaisers TV Ungarn címet viseli, ennek október 6-án lesz a bemutatója. A darabról elmondottak alapján kíváncsian várom az előadást.

Felnőtt program után ismét gyerekprogram jött, a Kaláka zenekar és Lackfi János közös koncertjére mentem el, ahol a költő Vörös Istvánnal együtt készített Apám kakasa című kötetét mutatták be. A kötet parafrázisokból áll (ez már a kötetnek címet adó versből is kiderül), ezért a koncert úgy épült fel, hogy a zenekar eljátszotta az eredeti vers megzenésített változatát, melyre válaszul a Lackfi felolvasta az általa írt parafrázist, úgyhogy egy nagyon hangulatos könyvbemutatón vehettem részt.  A Kaláka egyébként igencsak kitett magáért az utolsó napon, ez után a koncert után még két koncertet adtak, az egyik a közönségből összeállított alkalmi színtársulattal előadott Tengerecki Pál című színdarab, a másik pedig kívánságokból összeállított völgyzáró koncert volt.

Számomra Völgy a Konzervnyitó Akciócsoport koncertjével zárult. A fiatal zenészekből álló társulat havonta egy-egy témára állít össze egy koncertet, most Hungarikum címmel. A koncert közben a zenekar ütőhangszerese Dés András beszélgetett Sebő Ferenccel  hungarikumokról, magyar zenékről és hagyományokról.

Ezen az utolsó napon mindenki fáradtnak tűnt már, de a lelkesedés továbbra sem veszett el, így végül szép élményekkel telve, s már most várva a jövő évi Művészetek Völgyét vágtam neki a hazaútnak a Balaton-felvidék dimbes-dombos tájain át.

Programkereső

Legolvasottabb

Színház

„Na, Kisdajka, gyerünk!” – kiállítás nyílt Dajka Margit életéből

A Kisdajka. Dajka Margit (1907-1986) pályaképe című tárlaton a színésznő gazdag, fordulatos és országokon átívelő életútja elevenedik meg fotókon, videókon, nyilatkozatokon és önvallomásokon keresztül.
Vizuál

Két új Almodóvar-filmmel jön a Spanyol Filmhét

A válogatásban erős hangsúlyt kap Pedro Almodóvar művészete. Október 26-án debütál új filmje, a Párhuzamos anyasorsok, és két további alkotás is a nevéhez kötődik: az Emberi hang című kisfilmnek rendezője, míg a Benidormban havazik című Isabel Coixet-filmnek producere volt. 
Plusz

Elhunyt Csíkszentmihályi Mihály

A „flow”-elmélet atyja 87 éves volt.
Klasszikus

Az 1956-os forradalom zenéi

Akár a történelem kötötte össze őket október 23-a eseményeivel, akár a szerző akart ily módon emléket állítani a forradalomnak, sok zenemű létezik, mely mára elválaszthatatlanná vált 1956-tól. Egy csokorra valót gyűjtöttünk belőlük.
Színház

Átadták az eSzínház Fesztivál díjait

Október 20-án ünnepélyes keretek között adták át az ország első online térben rendezett színházi fesztiváljának szakmai és közönségdíjait a Radnóti Színházban, de kihirdették az Alapítvány a Magyar Színházakért 2020-as szakmai kitüntetéseit is.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Plusz gyász

Elhunyt Csíkszentmihályi Mihály

A „flow”-elmélet atyja 87 éves volt.
Plusz hír

„Hogy mi a humor? Túlélés” – emléktáblát avattak Antal Imre tiszteletére

Az Erkel Ferenc-díjas magyar zongoraművész, televíziós személyiség emlékét mától tábla őrzi egykori otthona, a Damjanich utca 40. alatti ház falán.
Plusz ajánló

Félénél jár az első Liszt Ünnep – ezek a programok várnak még ránk!

Már most felejthetetlen pillanatokkal gazdagodhattunk, pedig még számos izgalmas programot tartogat a Müpa október 24-ig zajló őszi kulturális eseménysorozata.
Plusz ajánló

Halk lombok alatt – Megjelent a novemberi Fidelio

Ingyenes programmagazinunk legfrissebb számában az időrendi bontások és ajánlók mellett számos interjút és magazinos anyagot olvashat. A novemberi számot keresse országszerte, az ismert terjesztési pontokon vagy lapozzon bele online!
Plusz ajánló

Színészek kalauzolnak végig a Szépművészeti terein

Az elmúlt évben a járványhelyzet miatt félbeszakadt a Szépművészeti Múzeumban nagy sikerrel futó Textúra című sorozat. A tervezett kilenc előadásból csupán kettőt láthatott a nagyközönség, de október 19-től újra folytatódik a különleges összművészeti program, amely változatlan tartalommal és színészi gárdával várja az érdeklődőket.