Plusz

Kaláka konzervnyitóval – Völgyzárónap

2011.08.01. 13:03
Ajánlom
Vasárnap bezárta kapuit az idei Művészetek Völgye fesztivál, az utolsó napon főleg a Kaláka versudvarban és Palya-udvarban várták színes programokkal a még kitartó völgylakókat.

Esti mesét már hallottam sokat, most viszont egy reggeli mesét is akartam hallgatni, ezért délelőtt a Palya-udvarban kezdtem Bátky András meseíró előadásán, majd egy sokkal inkább felnőtt mesedélután következett, ahol Palya Bea Pintér Bélával beszélgetett. Érdekes volt megtudni, hogy a hazai alternatív színház talán jelenleg legnagyobb alakja milyen élményekből merít, hogyan dolgozik. Szó esett készülő új darabjáról, mely a Kaisers TV Ungarn címet viseli, ennek október 6-án lesz a bemutatója. A darabról elmondottak alapján kíváncsian várom az előadást.

Felnőtt program után ismét gyerekprogram jött, a Kaláka zenekar és Lackfi János közös koncertjére mentem el, ahol a költő Vörös Istvánnal együtt készített Apám kakasa című kötetét mutatták be. A kötet parafrázisokból áll (ez már a kötetnek címet adó versből is kiderül), ezért a koncert úgy épült fel, hogy a zenekar eljátszotta az eredeti vers megzenésített változatát, melyre válaszul a Lackfi felolvasta az általa írt parafrázist, úgyhogy egy nagyon hangulatos könyvbemutatón vehettem részt.  A Kaláka egyébként igencsak kitett magáért az utolsó napon, ez után a koncert után még két koncertet adtak, az egyik a közönségből összeállított alkalmi színtársulattal előadott Tengerecki Pál című színdarab, a másik pedig kívánságokból összeállított völgyzáró koncert volt.

Számomra Völgy a Konzervnyitó Akciócsoport koncertjével zárult. A fiatal zenészekből álló társulat havonta egy-egy témára állít össze egy koncertet, most Hungarikum címmel. A koncert közben a zenekar ütőhangszerese Dés András beszélgetett Sebő Ferenccel  hungarikumokról, magyar zenékről és hagyományokról.

Ezen az utolsó napon mindenki fáradtnak tűnt már, de a lelkesedés továbbra sem veszett el, így végül szép élményekkel telve, s már most várva a jövő évi Művészetek Völgyét vágtam neki a hazaútnak a Balaton-felvidék dimbes-dombos tájain át.

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Lábnyomot kaptak a Halhatatlanok Társulatának új tagjai

Szombat délelőtt újabb lábnyomokkal gazdagodott a Pesti Broadway az Operettszínház előtt. Az 1996-ban alapított Halhatatlanok Társulata öt év kihagyás után választott új tagokat még májusban, most pedig ünnepélyes keretek között avatták fel a díj részeként fémbe öntött lábnyomokat.
Klasszikus

Márta emlékére játszik Kurtág György

Az új felvételen Mozart-mű hallható.
Színház

Dragomán György parádés egyperces novellában reflektált az SZFE ügyére

A József Attila-díjas író szerint nem biztos, hogy célravezető egy exezredest kinevezni az egyetem kancellári pozíciójára. Amúgy meg ki tudja, lehet, hogy én értem félre az egyperces novellát.
Színház

Blokád alá került az SZFE Rákóczi úti épülete is

Miután Szarka Gábor pénteken előrehozott őszi szünetet rendelt el és hat órára ki akarta üríttetni a Vas és a Szentkirályi utcai épületet, a diákok sajtótájékoztatójával egy időben több hallgató átvonult az SZFE Rákóczi úti campusához, hogy ott védje a termeket.
Színház

A Minisztérium továbbra sem reagál az SZFE-s hallgatók követeléseire

Hétfő reggelre megmozdulást szerveztek az SZFE-s hallgatók az Innovációs és Technológiai Minisztérium Szemere utcai épülete elé. A helyszínválasztás nem véletlen: ugyanis a Minisztérium közbeavatkozásával lehetne csak feloldani az egyetemi polgárság és a kuratórium között kialakult helyzetet. A tüntetésen a diákok mellett közel harminc ismert színházi és filmes alkotó kampányolt az autonóm felsőoktatás mellett.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Plusz könnyűzene

A Qualitons, a Platon Karataev és a Mörk a leginkább exportképes zenekaraink itthon

Idén második alkalommal állította össze a külföldön is labdába rúgó könnyűzenei együttesek listáját a HOTS.
Plusz hír

25 ezer lopott régészeti emléket adott vissza Franciaország Marokkónak

Tizenöt éve történt a régészeti lopás, de csak most sikerült visszaszolgáltatni a tárgyakat Marokkónak. Az egész három tonnát nyom.
Plusz kult50

Zenebohócból dalfutár – Hajós András a Kult50-ben

Jogásznak indult Hajós András, végül szociológus diplomát szerzett. Volt saját zenekara és tévéműsora is, majd e kettőt ötvözte a Dalfutárban. A biciklivel suhanó különutasság az első évad után a műsor közvetítő felületén is megjelent, amikor a tévéről és netre költözött.
Plusz Film

Az edző lányával, álpappal és vak jazzistával támadnak a lengyel filmek

Lengyel filmeket vetítenek csütörtöktől vasárnapig online a budapesti Lengyel Intézet szervezésében, az érdeklődők négy alkotást tekinthetnek meg.
Plusz hír

Stevie Wonder két új dallal biztatja szeretetre a világot

Két új számot adott ki kedden Stevie Wonder, amelyek szeretetre és összefogásra biztatnak a válságos időszakban, amikor a rendszerszintű rasszizmusból fakadó problémák mellett a járvánnyal is meg kell küzdeni.