Plusz

Kamarazenei sorozatot indítunk

2011.04.01. 00:39
Ajánlom
A Filharmóniai Társaság Zenekarának történetében hagyománya van a kamarazenei esteknek - a Régi Zeneakadémián jelenleg is fut egy sorozatunk, ami természetesen folytatódik. A zenekar fejlődése szempontjából rendkívül fontos, hogy a zenészek más közegben, más műfajban is muzsikáljanak, mint az operaelőadások alkalmával. Ezért is támogatom az ősztől induló programot, amely minden hónap egy-egy vasárnap délelőttjén, körülbelül egyórás hangversennyel várja a közönséget az Operaház Székely Bertalan termében.

A műsor, amelynek összeállításában nagy segítségemre volt Miskolczi Anita zenekari művész, tartalmilag mindig valamilyen operaházi aktualitáshoz kötődik majd. A szeptemberi Bartók-premier körül Bartók Béla műveit játsszuk, Mozart-bemutató esetén az ő műveiből válogatunk, és így tovább. Fontos hangversenynek ígérkezik a magyar kultúra napja alkalmára készült összeállítás, amikor magyar szerzők: Dohnányi és Mosonyi Mihály darabjaiból hallhatnak összeállítást az érdeklődők. A zenei programot azonban még színesebbé szeretnénk tenni, ezért versválogatással is készülünk. A költemények sorát Lator László állítja majd össze, és Kubik Anna színművésznő olvassa fel. A műsorok házigazdája és konferansziéja egy-egy rendhagyó alkalmat kivéve Ókovács Szilveszter lesz. Az utolsó három előadáson ugyanis vendég házigazdákat köszönthetünk: Devich Sándor, Kováts Zoltán és Vashegyi György személyében.

Itt most - hadd legyek részrehajló - egyik zenekari muzsikusunkat, Kováts Zoltán fagottművészt emelném ki, aki nagyszerű zeneszerző is. Május 20-án három művét is megismerheti a sorozat közönsége. Azt hiszem, fontos küldetést teljesítünk azzal, hogy teret kapnak a hazai kortárs szerzők is, csak úgy, ahogy a dalkultúra ápolásával. A dal műfaját több alkalommal is képviseljük: műsorra vettük Bartók Öt magyar népdalát, októberben Verdi-dalokat, A Rajna kincse bemutatója körül Wagner Wesendonck-dalait, Mosonyi Mihály-dalokat és De Falla énekhangra írt darabjait is hallhatja a közönség.

Ezeket a hangversenyeket olyan időpontokra terveztük, amikor nincs délelőtti előadás. Lélegzethez juttatjuk a színházat, megszüntetjük a négy előadásos hétvégéket. Ez a döntés sok szempontból ésszerű, de legfőképp a műszak munkarendjének racionalizálása szempontjából, hisz nekik komoly erőpróbát jelentett a szombat-vasárnapi két-két előadás hátterének biztosítása. Nem beszélve a számukra ki nem adott pihenő- és szabadnapokról. De lesz azért vasárnap délelőtti előadás, a gyermekek figyelmére igényt tartó darabokat ebben az időpontban adjuk.

Az új hétvégi programsorozatra talán még bérleteket is összeállítunk, ez hamarosan eldől - bár a nyolcvanfős terembe nem várunk hatalmas tömegeket. A látogatottságra azonban eleve jó esély mutatkozik, úgy vélem, megtelik majd a Székely Bertalan terem, ami kitűnő terep a kamarazenei programokhoz. Az intimitás hozzátartozik e műfajhoz.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Ez a klarinétos nem jutott be álmai iskolájába, mert a barátnője hamis elutasító levelet küldött neki

Szegény Eric Abramovitz hétéves kora óta egy Los Angeles-i konzervatóriumban akart tanulni, de a barátnője nem akarta, hogy a fiú olyan messze költözzön tőle, és akcióba lépett.
Plusz

Művészettel az orvostanhallgatók kiégése ellen

Empatikusabbak, jobb a kapcsolatuk a betegekkel, kevésbé hajlamosak a depresszióra és jobban bírják a terhelést – egy kutatás szerint a művészeti és humán tárgyak ilyen hatással vannak a diákokra. Ehhez pedig az is elég, ha zenét hallgatnak, nem muszáj maguknak is játszani valamilyen hangszeren.
Zenés színház

Magasrangú francia kitüntetést kapott Jonas Kaufmann

A német tenor, aki továbbra is egy személyben látja el az előző generáció három tenorjának feladatait, a Művészi Érdemrend tiszti fokozatát kapta meg a franciáktól.
Tánc

„Ne játszd túl, de kevés se legyél!”

Két életük van: az egyik az általános iskolában kezdődik minden reggel, mint minden átlagos gyereké, a másik délután egykor a Madách Musical Táncművészeti Iskolában, ahol felveszik a balettcipőt és elkezdik próbálni a Billy Elliot – a Musical című darabot.
Klasszikus

Magyar Örökség Díjat kap az Óbudai Danubia Zenekar

A fennállásának 25. évfordulóját ünneplő együttest az MTA dísztermében tüntetik ki szombaton további hat díjazottal együtt.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Plusz művészet

Művészettel az orvostanhallgatók kiégése ellen

Empatikusabbak, jobb a kapcsolatuk a betegekkel, kevésbé hajlamosak a depresszióra és jobban bírják a terhelést – egy kutatás szerint a művészeti és humán tárgyak ilyen hatással vannak a diákokra. Ehhez pedig az is elég, ha zenét hallgatnak, nem muszáj maguknak is játszani valamilyen hangszeren.
Plusz nyár

A júliusi Fidelio már a polcokon van

Az ingyenes programmagazinban a júliusi eseménynaptár mellett megtalálja Fáy Miklós és Vámos Miklós rovatát, gasztro ajánlatunkat, valamint számos interjút, többek között Dragomán György íróval és Szabó Balázs zenésszel. Lapozzon bele online!
Plusz veszprémfest

Újra opera Veszprémben

Erős programmal várja közönségét az idén 15. évét ünneplő VeszprémFest.
Plusz kult50

Kiderült, kik ők: Íme a kultúra 50 arca 2018-ban

Megvan A kultúra 50 arca. A legújabbak. A Fidelio 2018-as KULT50 kiadványát június 7-én délelőtt mutatták be a Rózsavölgyi Szalonban. A lap először 2017-ben jelent meg, akkor a hazai kultúra másik 50 arca szerepelt benne. Az új névsor alább olvasható.
Plusz gasztro

Eper minden mennyiségben!

Az eper, szamóca vagy egyes tájakon szeder névre hallgató, a rózsafélék családjába tartozó tavaszi gyümölcs sokak kedvence. Ehetjük magában, de számtalan módon elkészíthetjük, ezek közül válogattunk most néhány szokatlan receptet és eperrel kapcsolatos érdekességet.