Plusz

Kapcsoljon nyári fokozatra a Fidelio legújabb számával!

2024.06.18. 14:45
Ajánlom
Részletes programbontásokkal, hírekkel, ajánlókkal és interjúkkal megjelent a Fidelio 2024. július-augusztusi száma. Az ingyenes magazin megtalálható országszerte, az ismert terjesztési pontokon, és az online verzió is elérhető!

A kulturális élethez kapcsolódó hírek és interjúk mellett részletes bontásokban szerepeltetjük a júliusi és augusztusi programkínálatot, külön tematika szerint csoportosítva a színházi, zenei és képzőművészeti eseményeket, ezen kívül film- és könyvtippekkel is jelentkezünk.

Interjúink

Idén immár tizennyolcadik alkalommal tárja szélesre kapuit a nézők előtt Zalaegerszegen a KvártélyházNyár szabadtéri színház, és benne tizenegyedszer a Zalaegerszegi Kortárs Művészeti Fesztivál. Tompa Gábort, a Kvártélyház Szabadtéri Színház Kft. igazgatóját, aki Tompagábor Kornél néven rendez, az idei bemutatóról is kérdeztük.

Identitás – Európai látkép címmel nyílt meg és augusztus 25-ig várja a látogatókat a fotográfusként is kiváló német jazz-zenész, Till Brönner fotókiállítása a Ludwig Múzeumban. Legyen szó portrékról, tájképekről, ipari tájról vagy építészetről, Brönner évek óta európai hazája sokszínű fejlődését és társadalmi áramlatait dokumentálja a képzőművészet eszközeivel.

„Az emberi kapcsolatainkkal meg az élet minden nyűgével akkor is foglalkoznunk kell, ha a legnagyobb kérdésekre nem találjuk a választ” – vallja az Artisjus Irodalmi Nagydíjjal kitüntetett Rakovszky Zsuzsa, akivel legújabb verseskötetéről és a jelenünkről beszélgettünk. (Olvassa el online!)

Fáy Miklós újabb kulturális élményeket népszerűsít a lapban: a kritikus ajánlatai közt ezúttal kiállítás, könyvmegjelenés és két szabadtéri előadás szerepel. A legújabb beleolvasóban Cserháti Éva Az albatrosz-rejtély című könyvéből olvasható részlet.

Vámos Miklós ez alkalommal is megmondja, mit érdemes olvasni. Aktuális választása Gabriel García Márquez Találkozunk augusztusban (Magvető Kiadó, megjelenés: 2024. március 6.) című regényére esett. Gondolataira a kötet kontrollfordítója, Kutasy Mercédesz reagál.

Az író fényképe ott lóg a konyhánkban, méghozzá a családi falon, mert szellemi rokonnak érzem.

Az aktuális szám ide kattintva tölthető le.

 

A 2024. július-augusztusi szám megtalálható országszerte, az ismert terjesztési pontokon, valamint a Líra Könyv bolthálózatában.

A magazin borítóján a Magyar Zene Háza Dívák & Ikonok című kiállításának kreatívja látható, a hátsó borítón az Újszínház 2024/2025-ös évadának plakátja kapott helyet.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Klasszikus

Sörösüvegekből zenét csiholni – interjú Balogh Máté zeneszerzővel

A Renewable Music – V4 Composers for Sustainability elnevezésű projekt a fenntarthatóság témájában ösztönzi párbeszédre és cselekvésre a nemzetközi klasszikus zenei közösséget. A kezdeményezésben részt vevő egyik zeneszerzővel, Balogh Mátéval beszélgettünk.
Színház

Szász Júlia és Horváth Lajos Ottó a Centrál Színházban tér vissza a színpadra

A Nemzeti Színházban tavaly súlyos balesetet szenvedett színművészek apa-lánya párost alakítanak a Centrál Színház következő évadában. A Puskás Tamás rendezte előadás egy híres film adaptációja lesz. 
Klasszikus

Neves régizenei együttessel készített lemezt Daragó Zoltán

A fiatal kontratenor Bach-áriákat felvonultató lemeze Christophe Rousset vezényletével és a Les Talens Lyriques közreműködésével szeptemberben jelenik meg az Aparté Kiadónál.
Könyv

Pernye és fű – ősszel érkezik Závada Pál új regénye

Október 8-án a Magvető Kiadó gondozásában jelenik meg a Kossuth-díjas író legújabb regénye, amelynek története és karakterei ugyan fiktívek, ám a benne szereplő interjúk valóságosak – azokat Sipos András rendezővel készítették Statárium című, 1989-es filmjükhöz.
Plusz

Az utolsó szerelem mítosza

Az első szerelem minden líra egyik fő toposza, sőt népdaloktól regényekig, a first love az igazi, mert mindenkit érdeklő, lángba boritó téma. Azon gondolkozom, hogy miért nincs az elsőnek párja, azaz miért nincs igazi irodalma, lírai lenyomata az utolsó szerelemnek, ennek a fellobbanó érzelmi viharnak? Almási Miklós írása.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Plusz interjú

Mintha elkezdtük volna szeretni a saját városainkat – beszélgetés Zubreczki Dávid építészeti mesemondóval

A Kultkikötő szervezésében idén nyáron nyolc helyszínen hallgathatók meg Zubreczki Dávid vetítéssel egybekötött történetmesélős előadásai Templomséták a Balaton körül címmel.
Plusz magazin

Az utolsó szerelem mítosza

Az első szerelem minden líra egyik fő toposza, sőt népdaloktól regényekig, a first love az igazi, mert mindenkit érdeklő, lángba boritó téma. Azon gondolkozom, hogy miért nincs az elsőnek párja, azaz miért nincs igazi irodalma, lírai lenyomata az utolsó szerelemnek, ennek a fellobbanó érzelmi viharnak? Almási Miklós írása.
Plusz hír

Tízből kilenc gyerek rendszeresen hallgat zenét

Felmérés készült a gyerekek zenehallgatási szokásairól. Kiderült, hogy a magyar gyerekek kedvenc zenészei között túlsúlyban vannak a hazai előadók.
Plusz ajánló

Utcabállal ünneplik a francia nemzeti ünnepet

Július 13-án hat órától, a francia nemzeti ünnep előestéje alkalmából ingyenes koncertekkel és műhelyfoglalkozásokkal várja az érdeklődőket a Francia Intézet.
Plusz ajánló

Udvari mulatság a kismartoni Esterházy-kastélyban

Július 20-án egész napos programokkal várják az érdeklődőket Kismartonba, az esemény idei mottója Vivaldihoz kapcsolódóan a négy évszak. A kastélyfesztivál során bárki betekinthet az Esterházyak egykori udvartartásába, a gyerekprogramok mellett pedig természetesen hangversenyekkel is készülnek a szervezők.