Plusz

Kaposvári tangó

2011.08.19. 15:06
Ajánlom
Újabb izgalmas nap telt el a Kaposfesten, a közönség most időben és térben is utazhatott, természetesen, mint mindig, ma is a zene által.

A napot a Református temlpomban nagyon kellemes hangulatú együttzenéléssel alapozta meg a fiatal és az idősebb zongorista generáció egy-egy képviselője, jelesül Perényi Benjámin és Frankl Péter. Debussy egy négykezes zongoradarabját, a Kis szvitet adták elő, mely érdekes eleme a francia zeneszerző munkásságának, érezhető rajta az ifjú Debussy útkeresése. A két zongorista az elejétől fogva magával ragadta a közönséget, a második tétel záróakkordja után senki nem tudta megállni taps nélkül.

E jókedvű napindító után, Kelemen Barnabás Yury Martinov zongoristával játszotta Beethoven c-moll szonátáját. Kiváló lehetőség ez egy olyan sokszínű művésznek, mint Kelemen Barnabás, Beethoven elképesztő mélységeket és magasságokat írt meg ebben a szerzeményében, melyeket Kelemen egytől egyig hűen interpretált.

A koncert második részének kedvezőbb közeg volt a templom a Szivárvány Zeneháznál, ugyanis Carissimi és Couperin egyházi művei voltak terítéken. Az elmúlt két napban elhangzott sok-sok kortárs alkotás után, most különös volt ilyen mértékben visszautazni az időben, de a művészek hiteles és lelkes előadásmódja sokat segített. Sajnáltam, hogy a templom akusztikája miatt ­Thomas Dunford lantjátékból alig hallottam valamit, még a Julien Leonarddal és Jonathan Cohennel trióban játszva is elnyomta őt a csembaló. Jonathan Cohen egyébként a nem annyira meggyőző csellójátéka után most nagyot teljesített, bebizonyította, hogy csembalón és portatív orgonán viszont kitűnően játszik. A két énekesnő, Katherine Watson és Ruby Hughes egymást nagyon jól kiegészítették, Watson erősebb, testesebb, nem is kifejezetten barokk hangja mellett, Ruby Hughes vékonyabb tónusa, de élőbb előadásmódja nagyon jól mutatott. Hughesnál az egyetlen probléma a szövegmondás volt, sokszor azt sem lehetett igazán érteni, milyen nyelven is énekel. Ennek ellenére összességében élvezetes barokk időutazással telt a délelőtt.

Este az MR3-Bartók Rádió által is közvetített, kezdetben kissé ünnepélyesebb hangvételű koncerten újra Beethoven zenéje szólalt meg, most a D-dúr szonáta csellóra és zongorára. Nicolas Altstaedt tolmácsolásában a második tétel volt a darab csúcspontja. Ez a tétel amúgy is kuriózum, mert Beethoven csellószonátáinak lassú tételei közül ez az egyetlen, amely végig lassú tempóban is marad. Altstaedt ebben a tételben csodálatosan mély érzelmeket szólaltatott meg, s egy kicsit megállította az időt.

A szonáta után Bartók népszerű Kontrasztok című darabját Keller András, Frankl Péter és Reto Bieri játszotta. Frankl Péter az eddigiek folyamán talán ebben a darabban érezte magát a legjobban, játékának finomságai legalábbis most tűntek igazán elő számomra. Kelement és Pogostkinát sokat hallva most Keller András visszafogottnak, már-már tárgyilagosnak tűnt, ez viszont tökéletesen illeszkedett Bartók zenéjéhez.

A szünet után Guillaume Connesson Disco Toccata című rövid, humoros darabját követően Mendelssohn A-dúr vonósötöse hangzott el. A vonósötös első hegedűjét Alina Pogostkina játszotta, s most, hogy már több szerepben is hallottam őt, úgy érzem, a romantikus zene áll neki a legjobban. Az is igaz, hogy nem csak hozzá, az egész zenekarhoz illett Mendelssohn muzsikája. Mindenképp meg kell említeni, hogy az eddig hegedűn közreműködő Homoki Gábor most az első brácsa szólamot is kifogástalanul játszotta.

A napot záró előadó, az argetin José Gallardo Latin-Amerikába repített minket, igazán autentikus előadásban hallgathatott a fesztivál közönsége argentin tangókat. Egészen varázslatos volt, ahogy ez az olykor melankolikus, máskor temperamentumos, alapvetően tánczene betöltötte a termet. A hallgatóság még sokáig nem akarta elengedni Gallardót, aki készségesen többször is visszaült a zongorához, egyre jobban és jobban elringatva a közönséget.

2011. augusztus 18. 11:00

Református templom 

Km.: Frankl Péter, Perényi Benjámin (zongora), Kelemen Barnabás (hegedű), Yury Martinov (fortepiano), Ruby Hughes, Katherine Watson (szoprán), Julien Léonard (viola da gamba), Thomas Dunford (lant), Jonathan Cohen (portatív orgona)

Debussy: Petite Suite, L 65
Beethoven: 7., c-moll hegedű szonáta, op. 30 no. 2
Carissimi: Vanitas Vanitatum I.
Coupérin: Lecons de Ténebres

2011. augusztus 18. 19:00

Szivárvány Kultúrpalota 

Km.: Reto Bieri (klarinét), José Gallardo (zongora), Keller András (hegedű), Nicolas Altstaedt, Alina Pogostkina, (hegedű), Homoki Gábor, Maxim rysanov (brácsa)

Beethoven: 5., D-dúr csellószonáta, op. 102 No. 2
Bartók: Kontrasztok, Sz. 111 BB 116
Guillaume Connesson: Disco Toccata
Mendelssohn: A-dúr vonósötös
Argentin tangó az éjszakába

Programkereső

Legnépszerűbb

Könyv

Kortárs írók kedvenc EP-idézetei lepték el Óbudát

Köztéri plakátokkal, 40 hazai író, költő kedvenc EP-idézetével, korábban nem publikált fotókkal és felolvasással ünnepli a harmadik kerület Esterházy Péter születésnapját.
Vizuál

„Ahol csak tomboló ováció van, ott valami bűzlik” – Interjú a szobordöntésben érintett alkotóval, Szalay Péterrel

Egy műalkotás élete nem ér véget az alkotó műhelyében, a befogadók által válik egésszé, teljessé. A mű hatást vált ki, ami párbeszédet generál közönség és alkotás között, de meddig tart a szólásszabadság joga és mi védi a szabad művészi alkotás méltóságát?
Klasszikus

Domingo támogatásával jutott mesterzongorához Balázs-Piri Soma

A Virtuózok ifjú tehetsége évek óta gyűjtött egy mesterzongorára, végül Plácido Domingo támogatása révén teljesülhetett a zongorista dédelgetett álma.
Vizuál

Az újrakezdés filmjei

Egyre közelebb kerül az újranyitás gondolata, bár a bemutatókat még halogatják, de előbb-utóbb moziba is mehetünk. Addig is öt olyan klasszikus magyar filmet ajánlunk a Filmio kínálatából, amelyekben a hősök élete teljesen más irányt vesz.
Színház

Júniusban nyit a Margitszigeti Színház

Derűvel és optimistán várja a korlátozások feloldását a Margitszigeti Színház, amely szabadtéri és ültetett nézőterű játszóhelyként az egyik legbiztonságosabb közösségi helyszínnek számít. A színház vezetősége reméli, hogy a járványügyi intézkedések lehetővé teszik a mielőbbi nyitást, és a nézők – a mindenkori szabályok betartása mellett – júniustól újból élőben élvezhetik a színházi előadásokat.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Plusz ajánló

Ingyenes online koncertet ad Gerendás Péter

Április 13-án ünnepli 65. születésnapját a Liszt Ferenc-díjas zeneszerző, elődadóművész, aki folytatva „Önök kérték” sorozatát, újra ingyenes koncertet ad.
Plusz hír

Tom Jones mellett kizárólag hazai művészek lépnek színpadra az idei VeszprémFesten

Az eredetileg meghirdetetthez képest később, augusztus közepén rendezik meg az idei fesztivált.
Plusz gyász

Elhunyt Fülöp herceg

Életének századik évében elhunyt Fülöp edinburghi herceg, a brit uralkodó, II. Erzsébet királynő férje – közölte pénteken a Buckingham-palota.
Plusz Zöldhullám

Évente 50 ezret spórolhatunk, ha nem dobunk ki ételt

Azon túl, hogy egy átlagos magyar család évente akár 50 ezer forintot spórolhatna a tudatos, otthoni élelmiszer-gazdálkodással, a jelenlegi pazarlás komoly környezeti problémát is okoz a világban. Hogyan lehetne ezen segíteni? Erre válaszol a Klímapolitikai Intézet.
Plusz Zöldhullám

A méhek különösen vonzódnak a kék virágokhoz

Az emberi szem a virágos növények mindössze 7 százalékát érzékeli kéknek. A méhek viszont ezt a színt látják a legerősebben, és jobban vonzódnak hozzájuk. A festékanyag előállításának nehézsége, valamint a beporzók színérzékelése is szerepet játszik a kék virágú növényfajok ritkaságában.