Plusz

Katonai puccs tette tönkre, hálaadásnapi pulykából is szobrot készített

2017.07.11. 11:47
Ajánlom
Fahrelnissa Zeid mozgalmas élete során volt nagykövet felesége és egyszerű háziasszony is - de soha nem hagyta abba az alkotást.

A londoni Tate Modern múzeum nemrégiben sorozatot indított, amely elfeledett vagy mellőzött alkotókról emlékezik meg - nagy részük női művész. A cél, hogy a bevett amerikai-európai történelmi kánonon túlra tekintsenek - a sor egy libanoni festővel (Saloua Raouda Choucair) és egy szudáni művésszel (Ibrahim El Salahi) kezdődött, és most a török Fahrelnissa Zeid-dal folytatódik.

A török festőnő 1901-ben született Isztambulban - már élete elején, 12 évesen egy tragédiával volt kénytelen megbirkózni.

Bátyját elítélték, mert meggyilkolta az apjukat.

Később Zeid egy isztambuli művészeti akadémia egyik első női hallgatója lett - abban az időben bevett módszer volt élő modellek használata akár aktképek készítésére is, épp ezért kavart botrányt, hogy immár nők előtt is pózolniuk kell a modelleknek. Az 1920-as években Zeid Párizsban tanult, majd kétszer is férjhez ment. Nemesi származású második férjét 1945-ben London iraki nagykövetének nevezték ki, így a család több város között ingázva élt évekig.

99eab787d7acbd8f181b40d9adaae597 e1d1bc99d7d49a2eefcf9c82fd5a994

99eab787d7acbd8f181b40d9adaae597 e1d1bc99d7d49a2eefcf9c82fd5a994 (Fotó/Forrás: Tate)

Zeid munkáit jól fogadta a kritika és a közönség is, tartott kiállítást a londoni ICA- ban és a párizsi Katia Granoff Gallery-ben is. Mozgalmas élete során a festőnő soha nem hagyta  abba az alkotást: 14 éves korától kezdve, amikor először festett portrét nagymamájáról vízfestékkel, egészen idős koráig le sem tette az ecsetet. Vagy a ceruzát, hiszen ha épp nem vászon előtt állt, akkor vázlatfüzetébe szkeccselte fel az ábrákat és motívumokat.

A 40-es és 50-es években főleg hatalmas, káprázatos és kavargó absztrakt formákat festett - ma is ezekről a legismertebb. Képeinek címei is kifejezik vívódását az absztrakt és figuratív stílus között: Harc az absztrakció ellen, Poklom. Előbbin megcsonkított figurák játsszák a főszerepet, melyekből csak végtagok és arcok kivehetőek, ezeket átlátszó színekkel párosította. Utóbbi az ólomüveg ablakokra, bizánci mozaikokra és perzsa szőnyegekre hajaz.

Zeid férjének köszönhetően különleges pozícióban és anyagi helyzetben volt, és rengeteget repült szerte a világban. A repülés nyújtotta vizuális perspektíva pedig az alkotásait is befolyásolta.

Az 1958-as iraki katonai puccs alatt szerencsére férjével együtt épp az olaszországi Ischiában található villájukban voltak, így nem esett bántódásuk.

Viszont 24 órát kaptak, hogy elhagyják a követséget.

GettyImages-695166798

GettyImages-695166798 (Fotó/Forrás: Anadolu Agency / Getty Images Hungary)

A puccs véget vetett Zeid és családjának aranyéletének. Szolgálók és személyzet nélkül maradtak, így neki is meg kellett tanulnia például főzni és sütni. A kiállítás egy kisfilmjében Zeid megosztja egy ehhez kapcsolódó élményét is.

Családja épp végzett a Hálaadás napi pulykával, ő pedig készült kidobni a lecsupaszított csontvázat, mikor hirtelen meglátta annak formáját és a benne rejlő lehetőséget.

Kalligrafikus ábrákat festett rá és a csontokat egy kis teljesítményű, pörgést végző motorra szerelte. A későbbiekben ilyen formán létrehozott alkotásait nevezte paléokrystalos munkáknak.

Férje 1970-es halálával Zeid magára maradt. Pár év múlva Jordániába költözött legfiatalabb fiához, ahol művészeti iskolát hozott létre fiatal női művészek számára. 1991-ben, 89 évesen hunyt el. Utazással töltött élete során a nyugati és a keleti művészet is hatással volt rá: Cezanne tájképei, Pieter Bruegel ábrázolásai ugyanúgy hatással voltak munkáira, mint a csempék és mozaikok, valamint otthonának beduin joghurtárusai, akik a várost körülvevő rácsokon át árulták portékáikat. Remélhetőleg Zeid gazdag és színes alkotásait most a művészetkedvelők újabb generációja fedezi fel magának.

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Kilép a POSZT-ot szervező cégből a Magyar Színházi Társaság

A szervezet azt sérelmezi, hogy nem tudják megfelelően gyakorolni tulajdonosi és ellenőrzési jogukat. FRISSÍTÉS: Karsai György kilép a POSZT Tanácsadó Testületéből.
Klasszikus

Nem vagyok kétlaki - Interjú Selmeczi Györggyel 

Kisorosziban Selmeczi György, Orbán György, Vajda János és Csemiczky Miklós zeneszerzők fogadták a Partitúra stábját. Miklósa Erika és Batta András a kamerák előtt pillanthatott be a kortárs magyar zeneszerzés Négyek-nek is nevezett csoportja semmihez sem hasonlítható alkotói miliőjébe.
Színház

Balogh Tibor válasza Karsai Györgynek

A POSZT Szakmai Tanácsadó Testületének tagja nyílt levélben reagál Karsai György egyetemi tanár, színikritikus hétfőn közzétett írására, amelyben lemond a POSZT Tanácsadó Testületi tagságáról.
Klasszikus

Alig egy hónap, és kezdődik Érdi Tamás nyári fesztiválja

Ötödik alkalommal rendezik meg a Klassz a pARTon! fesztivált. Idén negyven koncertet, összesen 62 programot látogathatunk a hazai vízpartokon.
Klasszikus

Így gyakorolj! – Tabea Zimmermann brácsaművész tanácsai

A hazánkban is gyakran megforduló brácsaművész, Várjon Dénes zenészpartnere a Strad hasábjain hat pontban szedte össze tanácsait a fiatal (vonós)hangszereseknek.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Plusz hír

Kulka János, Péterfy Bori és Reisz Gábor az idei Ördögkatlanon

Félezernél is több színházi, könnyű-, világ- és klasszikus zenei, táncszínházi, filmes, irodalmi és egyéb programmal várja a látogatókat július 30. és augusztus 3. között a 12. Ördögkatlan Fesztivál, ahol idén a Fidelio Színpad is a helyszínek között szerepel.
Plusz Partitúra

Zala megyében kalandozik a Partitúra

Néprajz, olaj, történelem és zene. A Partitúra kulturális időutazása ezúttal a pannon dombok alatt folytatódik szerdán este a Duna televízióban. A műsor ősi dallamok nyomába ered, méghozzá különleges nők főszereplésével. 
Plusz Partitúra

Így készült a Partitúra szentendrei adása

Werkvideó-sorozatunkban a Partitúra kulisszái mögé pillantunk be, ezúttal Szentendrére, Kisorosziba és a Pilisbe kísértük el Miklósa Erika és Batta András kulturális országjáró műsorát.
Plusz hír

Negyven év elteltével bizonyították, hogy meggyilkolták az ukrán zeneszerzőt

Pletyka szinten évek óta vitatták az öngyilkosságot, bizonyítani azonban csak most sikerült a Kijevi Törvényszéki Tudományos Kutatóintézet munkatársainak, hogy Volodimir Ivaszjuk nem önkezével vetett véget az életének, hanem megölték, majd öngyilkosságnak állították be halálát.
Plusz hír

Engedett a kormány, megmarad az ismétlések utáni jogdíj

A Kormányzati Tájékoztatási Központ közleménye szerint a kormány neves magyar előadóművészek véleményét figyelembe véve módosítja a korábbi törvényjavaslatot.