Plusz

Kék abrosz után képzőművészet

2011.07.26. 12:00
Ajánlom
Reggeli egy helyi családnál, majd barangolás Kapolcs zsúfolt, zegzugos utcáiban, mely során a fesztivál legérdekesebb kiállításai és legkedvesebb képzőművészeti alkotásai sem maradtak felfedezetlenül. A Völgy harmadik napján mérlegen a gasztro- és a vizuális kultúra.

Lángos, székely kürtöskalács, házi rétesek, kemencében sült langalló, hurkapálcára szúrt pityóka tekertyű és még hosszú a sora azoknak a gasztronómiai ínyencségeknek, melyeknek könnyen rabul eshetünk, ha a Völgybe látogatunk. De mégis, ha valami igazán eredeti vágyunk, a legizgalmasabb vállalkozásnak a Kék abrosz néven futó projekt ígérkezik: a helyiek közül a vállalkozó szellemű háziasszonyok megnyitották a portájukat, és saját főztjüket kínálják a fesztiválozóknak, mindezt jutányos áron és helyi történetekkel fűszerezve. Jómagam egy bundás kenyér és egy reggeli kávé erejéig tértem be egy ilyen helyre és igazán szíves fogadtatásban volt részem: míg készült a reggelim, a ház ura, János bácsi mesélt nekem a családjáról és Völgyről, ízesen és szókimondóan.

Ezt követően teli hassal és új élményekkel gazdagodva barangoltam Kapolcs zegzugos, kanyargós utcáiban, ahol szinte minden házforduló rejtegetett számomra valamilyen szívmelengető tárlatot, mesteremberek remekmunkáit. Elsőként a nemrég útnak indult Etnomobil 2.0. Lakókocsis kiállítás szúrt szemet, melyet ideiglenesen a Kastély Nyomdaudvara fogadott be. A huszonöt magyar múzeum válogatásából kikerült használati tárgyak a közlekedés és a mobilitás hétköznapjait hivatottak bemutatni: stoppostérkép, átalakított vízipipa, Rubik-kocka és kalauztáska meglepő és szövevényes történeteit meséli el. Az udvarból továbbállva jószerivel találtam malomkiállításokat (a Molnárház Kerékkötők című programja keretében öt nap leforgása alatt szétszedik, összerakják és kitakarítják a Falumalom szerkezetét), kiállított természetfotókat, ipar- és képzőművészeti munkákat. Következzenek hát ezek közül a kedvencek:

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Elhunyt Jerger Krisztina művészettörténész

Életének 72. évében, kedden hunyt el a varsói Magyar Kulturális Intézet egykori vezetője, aki sokat tett a lengyel-magyar művészeti kapcsolatokért.
Színház

Újra járhatunk szabadtéri előadásokra, de a fesztiválokra még várnunk kell

A Magyar Közlönyben megjelent kormányrendelet többek között színházi előadásra, mozira, cirkuszra, valamint könyvszakmai rendezvényre vonatkozik.
Vizuál

Két tonna üvegnegatív: vidéki fényképészműtermek gyűjteménye

A kidobástól megmentett üvegnegatívokon az egyes vidékek népviselete mellett a háború előtti és alatti élet pillanatai villannak fel megmutatva azt is, mit tartottak megörökítésre érdemesnek az életükből az 1910-20-as évek táján.
Vizuál

Csúnya varázs - Budapesti fényképek az 1930-as években

Az éjszakai fényképezés és a „varázsosítás” összefüggése - erről ír a FényképTár mai részében Tomsics Emőke, a Magyar Nemzeti Múzeum Történeti Fényképtárának történész-muzeológusa.
Klasszikus

Hatalmas előrelépés a zenekarnak: a Mezzo TV sugározza a Concerto Budapest koncertfilmjét

Több hónapos munka eredménye, hogy a zenekar saját gyártású koncertfilmmel mutatkozhat be a Mezzo TV műsorán. A filmet, amelyet Szabó Stein Imre rendezett, a magyar közönség is láthatja az interneten. Kulisszatitkokról a vezető rendezőt kérdeztük.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Plusz magazin

„Legyetek jók, ha egyáltalán tudtok” – Néri Fülöp, a humoros szent

Alakját itthon szobor őrzi, életéből népszerű olasz film készült. A 425 éve elhunyt Néri Szent Fülöp azt vallotta, hogy könnyebb a vidám embert Isten útjára téríteni, mint a szomorút.
Plusz hír

Szívrohamot kapott Brian May, a Queen gitárosa

A legendás rocker életveszélyes állapotban volt. Mint mondja, most már ő is csatlakozott „a klubhoz”. Szerencsére jobban van.
Plusz aukció

Kulka János, Bereményi Géza és Alföldi Róbert aukcióra bocsátják értékes tárgyaikat

A Könyvhajlék elnevezésű árverésen neves művészek, alkotók ajánlják fel a számukra értékes tárgyaikat, a bevételekből hajléktalan embereken segítenek.
Plusz magazin

Milyen lenne Blaha Lujza vagy Mikszáth Insta-profilja?

Középiskolások bújnak történelmi alakok bőrébe, hogy modernizálják őket. Színészlegenda csap össze mecénással, vasminiszter küzd generálissal, újságíró néz farkasszemet innovátorral az Esterházy Magyarország Alapítvány által életre hívott Estöri Kreatív Történelmi Verseny negyedik évadjában.
Plusz hír

Ne térjünk vissza a „normálishoz”! – Nyilatkozat az emberiség védelmében

Több mint 150 magyar művész, tudós, értelmiségi csatlakozott ahhoz a pár nappal ezelőtt Párizsban megfogalmazott nemzetközi felhíváshoz, amely a vírus utáni időszakra készülő emberiséget szólítja meg.