Plusz

Kék abrosz után képzőművészet

2011.07.26. 12:00
Ajánlom
Reggeli egy helyi családnál, majd barangolás Kapolcs zsúfolt, zegzugos utcáiban, mely során a fesztivál legérdekesebb kiállításai és legkedvesebb képzőművészeti alkotásai sem maradtak felfedezetlenül. A Völgy harmadik napján mérlegen a gasztro- és a vizuális kultúra.

Lángos, székely kürtöskalács, házi rétesek, kemencében sült langalló, hurkapálcára szúrt pityóka tekertyű és még hosszú a sora azoknak a gasztronómiai ínyencségeknek, melyeknek könnyen rabul eshetünk, ha a Völgybe látogatunk. De mégis, ha valami igazán eredeti vágyunk, a legizgalmasabb vállalkozásnak a Kék abrosz néven futó projekt ígérkezik: a helyiek közül a vállalkozó szellemű háziasszonyok megnyitották a portájukat, és saját főztjüket kínálják a fesztiválozóknak, mindezt jutányos áron és helyi történetekkel fűszerezve. Jómagam egy bundás kenyér és egy reggeli kávé erejéig tértem be egy ilyen helyre és igazán szíves fogadtatásban volt részem: míg készült a reggelim, a ház ura, János bácsi mesélt nekem a családjáról és Völgyről, ízesen és szókimondóan.

Ezt követően teli hassal és új élményekkel gazdagodva barangoltam Kapolcs zegzugos, kanyargós utcáiban, ahol szinte minden házforduló rejtegetett számomra valamilyen szívmelengető tárlatot, mesteremberek remekmunkáit. Elsőként a nemrég útnak indult Etnomobil 2.0. Lakókocsis kiállítás szúrt szemet, melyet ideiglenesen a Kastély Nyomdaudvara fogadott be. A huszonöt magyar múzeum válogatásából kikerült használati tárgyak a közlekedés és a mobilitás hétköznapjait hivatottak bemutatni: stoppostérkép, átalakított vízipipa, Rubik-kocka és kalauztáska meglepő és szövevényes történeteit meséli el. Az udvarból továbbállva jószerivel találtam malomkiállításokat (a Molnárház Kerékkötők című programja keretében öt nap leforgása alatt szétszedik, összerakják és kitakarítják a Falumalom szerkezetét), kiállított természetfotókat, ipar- és képzőművészeti munkákat. Következzenek hát ezek közül a kedvencek:

Programkereső

Legolvasottabb

Zenés színház

Kiemelkedő alkotókat díjaztak a Magyar Operett Napján

A hagyományokhoz híven idén is átadták a Budapesti Operettszínházban az évad legjobb musical- és operettszínészének járó kitüntetéseket, valamint díjazták a legígéretesebb pályakezdőt. Emellett elismerést adott át a Musica Hungarica Kiadó képviseletében Éliás Tibor, a kiadó alapítója is.
Vizuál

„Ég a napmelegtől a kopár szík sarja” – Online nézhető Jankovics Marcell Toldi-sorozata

A Duna Televízió vetítéssorozatát követően a Médiaklikk oldalra költözött Jankovics Marcell nagyszabású, utolsó animációs sorozata, a Toldi. Az Arany János eposzából készült, festői látványvilágú animációs film igazi mestermű, amelyből már készül az egész estés változat is. 
Jazz/World

Magyarországon lép fel a norvég jazzdíva, Rebekka Bakken

November 2-án pótolja tavaly elmaradt koncertjét a Müpában Rebekka Bakken, aki zenéjével előszeretettel távolodik el a hagyományos műfaji kategóriáktól és otthonosan mozog a pop, illetve blues világában is.
Vizuál

Ahol a diákok szombaton is iskolába akarnak járni - Erős István rektor a Képzőművészeti Egyetem jubileumi évéről

A jubileumi, 150. tanév gazdag programsorozatáról, a képzőművészet újrapozicionálásáról, pedagógiai módszerekről és új tanszékek indításáról beszélgettünk a Magyar Képzőművészeti Egyetem nemrég kinevezett rektorával, Erős Istvánnal, aki azt is elárulta, hogy mitől tart a legjobban.
Klasszikus

Kivételes az akusztikája az üvegfalú Magyar Zene Házának – VIDEÓ

Hamarosan a közönség előtt is megnyitja kapuit a Magyar Zene Háza, melyben a napokban lezajlott az akusztikai tesztelés és eredmények minden elképzelést felülmúltak.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Plusz interjú

Kultúra, három pilléren – beszélgetés Czigány Balázzsal

Képzőművészet, oktatás, zene: ebben a három pilléres kulturális jelenlétben gondolkodik az Esterházy Magánalapítvány. Eddigi magyarországi tevékenységükről, közeli és távlati terveikről, valamint a Budapesti Őszi Fesztivál keretein belül október 7-én bemutatott EP33 Haydn – Performansz hegedűre, csellóra és koponyára című produkciójukról beszélt Czigány Balázs, az Esterházy Magánalapítvány igazgatóhelyettese.
Plusz gyász

Elhunyt Csíkszentmihályi Mihály

A „flow”-elmélet atyja 87 éves volt.
Plusz hír

„Hogy mi a humor? Túlélés” – emléktáblát avattak Antal Imre tiszteletére

Az Erkel Ferenc-díjas magyar zongoraművész, televíziós személyiség emlékét mától tábla őrzi egykori otthona, a Damjanich utca 40. alatti ház falán.
Plusz ajánló

Félénél jár az első Liszt Ünnep – ezek a programok várnak még ránk!

Már most felejthetetlen pillanatokkal gazdagodhattunk, pedig még számos izgalmas programot tartogat a Müpa október 24-ig zajló őszi kulturális eseménysorozata.
Plusz ajánló

Halk lombok alatt – Megjelent a novemberi Fidelio

Ingyenes programmagazinunk legfrissebb számában az időrendi bontások és ajánlók mellett számos interjút és magazinos anyagot olvashat. A novemberi számot keresse országszerte, az ismert terjesztési pontokon vagy lapozzon bele online!