Plusz

Kelenföldi Barokk Esték

2011.06.18. 14:34
Ajánlom
A Budapest-Kelenföld Református Egyházközség Magyar Advent Templomában évek óta rendszeresen barokk estekre kerül sor igehirdetéssel egybefűzve, melynek szervezője Alföldy-Borus Csila. 2009-ben tartották a 100. jubileumi koncertet.

•2011. szeptember 17., szombat 17:00
Alföldy-Boruss Csilla Orgonahangversenye

•2011. október 22., szombat 17:00
Ária és kamaraest
Előadja:

Zádori Mária - ének

Szabó Zsolt - viola da gamba

Alföldy-Boruss Eszter - fuvola

•2011. november 12., szombat 17:00
Alföldy-Boruss Csilla orgonahangversenye

•2011. december 10., szombat 17:00
J.S.Bach: Karácsonyi kantáták

Előadja:
A Lutheránia Ének és Zenekara
Vezényel:
Kamp Salamon

A templom megközelíthetősége
- 4,18,41,47-es villamosokkal, valamint az
- 53,86,150,150E,212,250 jelzésű autóbuszokkal

A koncertek helyszínéül szolgáló Magyar Advent Temploma a 4-es villamos Fehérvári úti végállomásánál, a volt Skálával, immár budai Allee-val szemben található. 

A mai kor embere örökös zaklatottságban és hajszoltságban él. A felgyorsult idő, és a feladatok sokasága űzötté teszik az embert, és egy nagyon fontos dolog marad ki életéből: a csend. A csend, melyben az ember gondolkozik, és hallgat. A csend, ahol Valaki megszólalhat, és rendet teremthet. Rendet teremthet ott, ahol káosz, zűrzavar uralkodik. De ki képes erre? Ki az, aki tudja, hogy mi a rend? Mi a jó?
Isten az, Aki teremtett, és rendet teremtett. „És látá az Isten, hogy minden, amit teremtett ímé igen jó." Mert a csend, a rend jó. Még akkor is, ha a körülöttünk lévő világ mást ordít, mást dübörög. Amikor a nagy Mestert, J. S. Bachot tanítványai ámulattal kérdezték, hogyan lehetséges ilyen káprázatosan orgonálni, a Mester azt felelte: "... csak az adott hangot az adott időben kell leütni ..." Időben és rendben. Ezt mi zenészek is tudjuk, hogy nem is oly egyszerű.
A tizenkettedik éve tartó „Kelenföldi Barokk Esték" sorozata e csendből született rendből akar számunkra kis ízelítőt adni, hogy a rohanó világunkból kiszakadva feltöltekezzünk, és lelkünk erőt merítsen az IGE ihlette zenei csodákból. Mert az Ige ihlette kompozíciókban rend van. Harmónia, ritmikai, belső tartalmi rend, mely fejet hajt a Nagy Alkotó előtt.
Tudjuk, hogy Johann Sebastian Bach nem megrendelésre írt „programzenét", hanem az adott vasárnapi textusra kívánt egy zenei prédikációt írni, s ezért sok műve elején két betű áll:- „J.J." - Jesu Juve / azaz Jézus segíts! - és a művei végén, - „S.D.G." - Soli Deo Gloria / Egyedül Istené a dicsőség.
Igen, ezt jelenti keresni a csendet, és keresni az élő kapcsolatot az Istennel, ki a rendet ismeri.
12 év óta a barokk kor egyházi zenéjét kívánjuk a hallgatósággal megismertetni.
Az évek során számtalan zenei nyelven felcsendülő prédikációt hallhattunk, mivel a reformáció teológiája nem csak az Ige hirdetésére terjedt ki, hanem az istentiszteleten elhangzott zenére is. Így a gyülekezeti énekek korálelőjátékai, a kantáták szövege és zenei mondanivalója egyaránt a hirdetett igéről szóltak.
Reménység szerint így lesz 2011-ben is, melyhez mi is Bachot követve írjuk: „J.J."- Jesu Juve

Alföldy-Boruss Csilla
orgona és csembalóművész
a sorozat szerkesztője

Programkereső

Legnépszerűbb

Plusz

Komolyan kellett volna venni, amiről a Joker szólt

Thomas Wayne-nek nem kell félnie, hogy orrba vágja Arthur Flecket, hiszen pénze van. A Joker kivételes, egymilliárd dolláros közönségsikere és a jelenlegi amerikai zavargások egy narratívában illeszthetők. Vélemény.
Klasszikus

Igor Levit 16 óra után befejezte 20 órásra tervezett zongoramaratonját

A művész Erik Satie francia zeneszerző Vexations című művét tervezte előadni, a legendás zongoradarab teljes verziója 20 órás.
Könyv

Istencsapás, embercsapás

Vámos e hónapban is megmondja, mit érdemes elolvasni. Most értelemszerűen a karanténból, online.
Színház

86 éves korában elhunyt Földi Teri

A Jászai Mari-díjas színművész halálhíréről egykori színháza, a Vígszínház számolt be.
Vizuál

Ingyenes filmek a Trianon emléknapon a Távmoziban

A korszakban játszódó ingyenesen vetített filmekkel, illetve az akkori virágzó filmes és színházi életet bemutató különleges Filmhíradóval kapcsolódik a Trianon100 eseménysorozathoz június 4-én a Budapest Film Zrt..

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Plusz hír

Mihelyt vége a veszélyhelyzetnek, nyithatnak a színházak, a mozik, a múzeumok

Ezt Gulyás Gergely jelentette be a mai Kormányinfón. A Parlament június 16-án szavaz a veszélyhelyzet megszűnéséről.
Plusz magazin

Ezt a törvényt csak a gyerekek kárára lehet meghozni – Művészek az örökbefogadásról

Öt ismert művész emelte fel a szavát a kormány új törvényjavaslata ellen, amely nem tenné kötelezővé, hogy az örökbefogadó szülők tanfolyamon készüljenek fel az örökbefogadásra.
Plusz vélemény

Komolyan kellett volna venni, amiről a Joker szólt

Thomas Wayne-nek nem kell félnie, hogy orrba vágja Arthur Flecket, hiszen pénze van. A Joker kivételes, egymilliárd dolláros közönségsikere és a jelenlegi amerikai zavargások egy narratívában illeszthetők. Vélemény.
Plusz gyerek

Fidelio Matiné: Interaktív gyermeknap a Müpával

Vidám zenei válogatással, kreatív ötletekkel, gyermekeknek (is) ajánlott online tartalmakkal és egy izgalmas, letölthető foglalkoztatófüzettel teszi emlékezetessé ezt a hétvégét a Müpa.
Plusz magazin

„Legyetek jók, ha egyáltalán tudtok” – Néri Fülöp, a humoros szent

Alakját itthon szobor őrzi, életéből népszerű olasz film készült. A 425 éve elhunyt Néri Szent Fülöp azt vallotta, hogy könnyebb a vidám embert Isten útjára téríteni, mint a szomorút.