Plusz

Kelenföldi Barokk Esték

2011.06.18. 14:34
Ajánlom
A Budapest-Kelenföld Református Egyházközség Magyar Advent Templomában évek óta rendszeresen barokk estekre kerül sor igehirdetéssel egybefűzve, melynek szervezője Alföldy-Borus Csila. 2009-ben tartották a 100. jubileumi koncertet.

•2011. szeptember 17., szombat 17:00
Alföldy-Boruss Csilla Orgonahangversenye

•2011. október 22., szombat 17:00
Ária és kamaraest
Előadja:

Zádori Mária - ének

Szabó Zsolt - viola da gamba

Alföldy-Boruss Eszter - fuvola

•2011. november 12., szombat 17:00
Alföldy-Boruss Csilla orgonahangversenye

•2011. december 10., szombat 17:00
J.S.Bach: Karácsonyi kantáták

Előadja:
A Lutheránia Ének és Zenekara
Vezényel:
Kamp Salamon

A templom megközelíthetősége
- 4,18,41,47-es villamosokkal, valamint az
- 53,86,150,150E,212,250 jelzésű autóbuszokkal

A koncertek helyszínéül szolgáló Magyar Advent Temploma a 4-es villamos Fehérvári úti végállomásánál, a volt Skálával, immár budai Allee-val szemben található. 

A mai kor embere örökös zaklatottságban és hajszoltságban él. A felgyorsult idő, és a feladatok sokasága űzötté teszik az embert, és egy nagyon fontos dolog marad ki életéből: a csend. A csend, melyben az ember gondolkozik, és hallgat. A csend, ahol Valaki megszólalhat, és rendet teremthet. Rendet teremthet ott, ahol káosz, zűrzavar uralkodik. De ki képes erre? Ki az, aki tudja, hogy mi a rend? Mi a jó?
Isten az, Aki teremtett, és rendet teremtett. „És látá az Isten, hogy minden, amit teremtett ímé igen jó." Mert a csend, a rend jó. Még akkor is, ha a körülöttünk lévő világ mást ordít, mást dübörög. Amikor a nagy Mestert, J. S. Bachot tanítványai ámulattal kérdezték, hogyan lehetséges ilyen káprázatosan orgonálni, a Mester azt felelte: "... csak az adott hangot az adott időben kell leütni ..." Időben és rendben. Ezt mi zenészek is tudjuk, hogy nem is oly egyszerű.
A tizenkettedik éve tartó „Kelenföldi Barokk Esték" sorozata e csendből született rendből akar számunkra kis ízelítőt adni, hogy a rohanó világunkból kiszakadva feltöltekezzünk, és lelkünk erőt merítsen az IGE ihlette zenei csodákból. Mert az Ige ihlette kompozíciókban rend van. Harmónia, ritmikai, belső tartalmi rend, mely fejet hajt a Nagy Alkotó előtt.
Tudjuk, hogy Johann Sebastian Bach nem megrendelésre írt „programzenét", hanem az adott vasárnapi textusra kívánt egy zenei prédikációt írni, s ezért sok műve elején két betű áll:- „J.J." - Jesu Juve / azaz Jézus segíts! - és a művei végén, - „S.D.G." - Soli Deo Gloria / Egyedül Istené a dicsőség.
Igen, ezt jelenti keresni a csendet, és keresni az élő kapcsolatot az Istennel, ki a rendet ismeri.
12 év óta a barokk kor egyházi zenéjét kívánjuk a hallgatósággal megismertetni.
Az évek során számtalan zenei nyelven felcsendülő prédikációt hallhattunk, mivel a reformáció teológiája nem csak az Ige hirdetésére terjedt ki, hanem az istentiszteleten elhangzott zenére is. Így a gyülekezeti énekek korálelőjátékai, a kantáták szövege és zenei mondanivalója egyaránt a hirdetett igéről szóltak.
Reménység szerint így lesz 2011-ben is, melyhez mi is Bachot követve írjuk: „J.J."- Jesu Juve

Alföldy-Boruss Csilla
orgona és csembalóművész
a sorozat szerkesztője

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Kilép a POSZT-ot szervező cégből a Magyar Színházi Társaság

A szervezet azt sérelmezi, hogy nem tudják megfelelően gyakorolni tulajdonosi és ellenőrzési jogukat. FRISSÍTÉS: Karsai György kilép a POSZT Tanácsadó Testületéből.
Klasszikus

Nem vagyok kétlaki - Interjú Selmeczi Györggyel 

Kisorosziban Selmeczi György, Orbán György, Vajda János és Csemiczky Miklós zeneszerzők fogadták a Partitúra stábját. Miklósa Erika és Batta András a kamerák előtt pillanthatott be a kortárs magyar zeneszerzés Négyek-nek is nevezett csoportja semmihez sem hasonlítható alkotói miliőjébe.
Zenés színház

Olyan ez, mint egy jókedvű sütés-főzés

Opera és festői nyáreste Szentendrén – 100 százalék élmény! Megadja a kulturális nyár alaphangját a június 29-ei szentendrei Operagála.
Klasszikus

Alig egy hónap, és kezdődik Érdi Tamás nyári fesztiválja

Ötödik alkalommal rendezik meg a Klassz a pARTon! fesztivált. Idén negyven koncertet, összesen 62 programot látogathatunk a hazai vízpartokon.
Klasszikus

Így gyakorolj! – Tabea Zimmermann brácsaművész tanácsai

A hazánkban is gyakran megforduló brácsaművész, Várjon Dénes zenészpartnere a Strad hasábjain hat pontban szedte össze tanácsait a fiatal (vonós)hangszereseknek.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Plusz Partitúra

Zala megyében kalandozik a Partitúra

Néprajz, olaj, történelem és zene. A Partitúra kulturális időutazása ezúttal a pannon dombok alatt folytatódik szerdán este a Duna televízióban. A műsor ősi dallamok nyomába ered, méghozzá különleges nők főszereplésével. 
Plusz Partitúra

Így készült a Partitúra szentendrei adása

Werkvideó-sorozatunkban a Partitúra kulisszái mögé pillantunk be, ezúttal Szentendrére, Kisorosziba és a Pilisbe kísértük el Miklósa Erika és Batta András kulturális országjáró műsorát.
Plusz hír

Negyven év elteltével bizonyították, hogy meggyilkolták az ukrán zeneszerzőt

Pletyka szinten évek óta vitatták az öngyilkosságot, bizonyítani azonban csak most sikerült a Kijevi Törvényszéki Tudományos Kutatóintézet munkatársainak, hogy Volodimir Ivaszjuk nem önkezével vetett véget az életének, hanem megölték, majd öngyilkosságnak állították be halálát.
Plusz hír

Engedett a kormány, megmarad az ismétlések utáni jogdíj

A Kormányzati Tájékoztatási Központ közleménye szerint a kormány neves magyar előadóművészek véleményét figyelembe véve módosítja a korábbi törvényjavaslatot.
Plusz interjú

Vidám és borzongató programokkal vár ezen a hétvégén Szentendre

A hazai palettán unikális programkínálattal várja a hétvégén, június 15-16-án a látogatókat Szentendre városa. A fesztivál zenei, vízisport, látványos, vidám és borzongató mediterrán programokat ötvöz képzőművészeti, kreatív eseményekkel.