Plusz

Kelenföldi Barokk Esték

2011.06.18. 14:34
Ajánlom
A Budapest-Kelenföld Református Egyházközség Magyar Advent Templomában évek óta rendszeresen barokk estekre kerül sor igehirdetéssel egybefűzve, melynek szervezője Alföldy-Borus Csila. 2009-ben tartották a 100. jubileumi koncertet.

•2011. szeptember 17., szombat 17:00
Alföldy-Boruss Csilla Orgonahangversenye

•2011. október 22., szombat 17:00
Ária és kamaraest
Előadja:

Zádori Mária - ének

Szabó Zsolt - viola da gamba

Alföldy-Boruss Eszter - fuvola

•2011. november 12., szombat 17:00
Alföldy-Boruss Csilla orgonahangversenye

•2011. december 10., szombat 17:00
J.S.Bach: Karácsonyi kantáták

Előadja:
A Lutheránia Ének és Zenekara
Vezényel:
Kamp Salamon

A templom megközelíthetősége
- 4,18,41,47-es villamosokkal, valamint az
- 53,86,150,150E,212,250 jelzésű autóbuszokkal

A koncertek helyszínéül szolgáló Magyar Advent Temploma a 4-es villamos Fehérvári úti végállomásánál, a volt Skálával, immár budai Allee-val szemben található. 

A mai kor embere örökös zaklatottságban és hajszoltságban él. A felgyorsult idő, és a feladatok sokasága űzötté teszik az embert, és egy nagyon fontos dolog marad ki életéből: a csend. A csend, melyben az ember gondolkozik, és hallgat. A csend, ahol Valaki megszólalhat, és rendet teremthet. Rendet teremthet ott, ahol káosz, zűrzavar uralkodik. De ki képes erre? Ki az, aki tudja, hogy mi a rend? Mi a jó?
Isten az, Aki teremtett, és rendet teremtett. „És látá az Isten, hogy minden, amit teremtett ímé igen jó." Mert a csend, a rend jó. Még akkor is, ha a körülöttünk lévő világ mást ordít, mást dübörög. Amikor a nagy Mestert, J. S. Bachot tanítványai ámulattal kérdezték, hogyan lehetséges ilyen káprázatosan orgonálni, a Mester azt felelte: "... csak az adott hangot az adott időben kell leütni ..." Időben és rendben. Ezt mi zenészek is tudjuk, hogy nem is oly egyszerű.
A tizenkettedik éve tartó „Kelenföldi Barokk Esték" sorozata e csendből született rendből akar számunkra kis ízelítőt adni, hogy a rohanó világunkból kiszakadva feltöltekezzünk, és lelkünk erőt merítsen az IGE ihlette zenei csodákból. Mert az Ige ihlette kompozíciókban rend van. Harmónia, ritmikai, belső tartalmi rend, mely fejet hajt a Nagy Alkotó előtt.
Tudjuk, hogy Johann Sebastian Bach nem megrendelésre írt „programzenét", hanem az adott vasárnapi textusra kívánt egy zenei prédikációt írni, s ezért sok műve elején két betű áll:- „J.J." - Jesu Juve / azaz Jézus segíts! - és a művei végén, - „S.D.G." - Soli Deo Gloria / Egyedül Istené a dicsőség.
Igen, ezt jelenti keresni a csendet, és keresni az élő kapcsolatot az Istennel, ki a rendet ismeri.
12 év óta a barokk kor egyházi zenéjét kívánjuk a hallgatósággal megismertetni.
Az évek során számtalan zenei nyelven felcsendülő prédikációt hallhattunk, mivel a reformáció teológiája nem csak az Ige hirdetésére terjedt ki, hanem az istentiszteleten elhangzott zenére is. Így a gyülekezeti énekek korálelőjátékai, a kantáták szövege és zenei mondanivalója egyaránt a hirdetett igéről szóltak.
Reménység szerint így lesz 2011-ben is, melyhez mi is Bachot követve írjuk: „J.J."- Jesu Juve

Alföldy-Boruss Csilla
orgona és csembalóművész
a sorozat szerkesztője

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Így telt Vásáry Tamás 85. születésnapja

A torta egy zongorát mintázott, számtalan zenerajongó köszöntötte, este pedig a Fővárosi Nagycirkusz is meglátogatta. Vásáry Tamás augusztus 11-én ünnepelte a 85. születésnapját.
Tánc

Elhunyt Fenyves Márk mozdulatművész

A táncos-koreográfus, a magyar mozdulatművészet jelenkori képviselőinek egyike 45 évesen tragikusan fiatalon távozott. Úttörő munkásságával és az Orkesztika Alapítvánnyal élő örökséget hagyott maga után.
Tánc

Nyomtatott spicc-cipő hozhat megváltást a balerinák számára

Hadar Neeman 3D-s nyomtatással készít személyre szabott spicc-cipőket a fájdalom csökkentése érdekében.
Jazz/World

Elhunyt Aretha Franklin

76 éves korában elhunyt Aretha Franklin, a soul legendás királynője, akinél nyolc éve állapítottak meg rákot.
Jazz/World

A királynő varázsol - Ikonikus pillanatok Aretha Franklin pályájáról

Az augusztus 16-án rákban elhunyt soul királynő személye már életében kultikussá vált, amiről rengeteg videofelvétel is tanúskodik. Ezekből az emlékekből szemezgettünk.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Plusz portré

Arábiai Lawrence élete a valóságban izgalmasabb volt, mint a filmen

Thomas Edward Lawrence néven született százharminc éve, 1888. augusztus 16-án, ismertté Arábiai Lawrence-ként vált. Az arab öltözetben járó, a nyelvet és kultúrát tökéletesen ismerő férfi egy személyben volt tudós, katona, titkos ügynök és kalandor, élete filmre kívánkozott. 1962-ben monumentális, Oscar-esővel jutalmazott eposzt forgattak róla.
Plusz szfinx

Új szfinx-szobrot találhattak Egyiptomban

Keveset tudni a frissen felfedezett szoborról, de a jelek szerint a gízai piramisok mellett álló világhírű látványosság mellett ez lehet a második egyiptomi szfinx.
Plusz ajánló

A színpad mint rituális tér – a Fidelio programjai a Sziget 7. napján

Vannak az életben olyan találkozások, amelyek egy csapásra megváltoztatják a világnézeted, amelyektől új emberré válsz. A Fidelio Színház- és Táncsátorban kedvedre válogathatsz a magyar és nemzetközi produkciók közül, amelyek garantáltan maradandó élményt nyújtanak. Íme a 7. nap kínálata.
Plusz hírek

Parazita élt a szemében - képet festett róla

Sok művész merít ihletet az saját élményeiből, akár szenvedéseiből - Ben Taylor viszont ennél is tovább ment: azt állítja, képének csak részben ő az alkotója.
Plusz ajánló

„A folyamatos mozgás tesz minket teljessé” – a Fidelio programjai a Sziget 6. napján

A Fidelio Színház- és Táncsátor hétfői kínálatában Cserepes Gyula lehámozza a nézők szégyenlősségét, miszerint a hangszer és a színpad érinthetetlen, a dél-koreai Silentium című produkció pedig bemutatja, hogyan töltődik fel a testünk és a lelkünk. Nézz be hozzánk!