Plusz

Kelet, ami Nyugat akar lenni

2016.11.05. 15:17
Ajánlom
Amerika-majmolás, párhuzamos road-movie, a sertésmájkrém kívül-belül sárgán csillogó esztétikája - jól ismert törmelékekből áll össze Fabricus Gábor első regénye, amely hibái ellenére is intenzív olvasói élmény.

"Elfogadtam, hogy étterembe csak lopva lesek be, hogy alkalmazott lehetek az országban, ahol születtem, akit lekezelhetnek. Rájöttem, hogy a könyök a legfontosabb testrész, a talp a leghasznosabb, a hosszú nyelv pedig a leginkább célravezető. Mindegy is hogy másutt milyen, csak annyit tudunk, hogy ez itt a periféria, amiből csak egy kicsi hiányzik, hogy összeálljon a leegyszerűsített marxi álommá, mert az öröm anyagtalan, de azért a kovászos uborka finom."

Párhuzamos utazások története a Más bolygó, ezek az utazások pedig önmagukban is szimbolikusak. Az egyik a vasfüggöny alól frissen kiszakadt három fiatalt mutatja be, akik a nyugati tengerpartra sietnek, hogy életükben először láthassák a horizonton lebukó napkorongot. A másik évtizedekkel később, immár a kapitalizmus gyomrából felokádott tévés fejesként mutatja be hősünket, aki ismét nyugat felé iszkol, de ezúttal nem egy szőrös combú kamionos járgányán hanem saját Jaguárján. De Fabricius Gábor nem elégszik meg ennyivel első regényében. A nyugat felé fújó keleti szél utolsó bajuszrezzentéséig mindenből parabolát és metaforát csiszol, a kedvéért még a Föld is máshogy forog, megváltoznak az évszakok, az éjjelek és a nappalok is. Néha remekül ráérezve a kelet-európai életérzésre, néha csak jellemző kifejezéseket tessék-lássék módon egymás mellé pakolva univerzálissá teszi meséjét.

B288384

B288384

A konkrét és szimbolikus utazás mellett legalább olyan érdekes az a hullámvasút, amibe a szerző minket, olvasókat ültet. Az első néhány oldal végtelen manírossága és ál-lazasága nekem például egyből megfeküdte a gyomromat. A média sablonkarikírozásának kialakult egy nem csak itthon jellemző formája, ahol a felsővezetők németek vagy hollandok, melegek, vagy annyira kanosak hogy luxuskategóriás élnadrágjuk folyamatosan dagad a merevedésükről; a titkárnők fiatalok, nagymellűek és ribancok, a néző hülye, a főhős pedig mindezeket egyszerre élvezi és szenved is tőlük. A nyelvezet a 2000-es évek valóságshow-figuráinak vagányait idézi, a részvétet vagy együttérzést pedig, hiába szenved az író, ezekkel a jellemzőkkel csak nem sikerül kicsikarnia.

Aztán ahogy elindul a párhuzamos szál a fiatalok rendszerváltás utáni első nyugati utazásáról, elkezd működni a regény. A kulcsszó egy ideig viszont még mindig a türelem marad: Fabricius mondatai és szófordulatai először körömmel karcolt táblaként bántották fülemet, aztán egyre több volt az első bekezdésben idézett eltalált mondat és fordulat. Minden ilyennél behajtottam az oldal sarkát, hogy megjegyezzem őket - ahogy fogytak a lapok, úgy nőtt a szamárfüles oldalak számra. A jelölősdit akkor hagytam abba, amikor úgy éreztem, minden második oldalon van valami, ami megfog, és amihez érdemes majd visszatérni.

Fabricius Gábor

Fabricius Gábor (Fotó/Forrás: Szécsi István / Dívány)

A könyv egyes elemeinek elemzésébe azért nem érdemes belemenni, mert az egész olyan, mint egy mozaik: milliónyi kis darabból áll össze, és ezek közül bármelyiket kiemelve csak csorbítanám a teljes kép jelentését. Van benne valami az állatkerti állat szomorú boldogságából, akinek a rács jelenti a világot, ott van benne a nyugat képviselte Milka csoki émelyítő édessége, ami ugyanúgy megolvad a kezedben, mint a Tibi csoki; ott van a felnőtté válás, mint minden road movie-ban, és ott van a felnőtté nem válás is.

Az ajánlószöveg Bret Easton Ellis-t idézi, de idecitálhatnánk Martin Amist, Kerouac-ot, vagy akár Salingert is - minden olyan írót, akik egykor frissnek és fiatalosnak számítottak nyelvezetükkel, de mára csak az őket utánzó jófejeskedő ízlésficam maradt örökségükül. Fabriciusnál ez tökéletes összhangban áll a történettel és a mondanivalóval: úgy próbálja Ellist és a brat pack-írókat idézni, ahogy a főhős Wunder szeretne nyugativá vedleni és maga mögött hagyni káeurópai énjét és benzinszagú barátnőjét.

Európa Könyvkiadó, 2016 343 oldal, 3990 HUF

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Száz ólomkatonát cserélt egy vetítőgépre és az egész élete megváltozott

70 film, öt feleség, kilenc gyerek. A 100 éve született Ingmar Bergman titkát próbálják megfejteni hozzátartozók, munkatársak, kutatók, köztük a rendező egykori asszisztense, a magyar származású Katinka Faragó a legendás svédről készült dokumentumfilmben.
Jazz/World

Ezeket a jazzlemezeket hallgasd meg júliusban!

Új – régóta időszerű – sorozatunkban havonta ajánlunk hallgatásra érdemes lemezeket a frissen megjelent magyar és külföldi kiadványok közül. Az első cikk jogán megengedjük magunknak, hogy az előző hónapok terméséből is válogassunk.
Vizuál

Kiállítják Freud titkos gyűrűit

Az osztrák neurológus és pszichiáter a megajándékozotthoz kötődő mitológiai alakot vésetett az ékszerbe, amelyet csak a kiválasztottaknak ajándékozott.
Zenés színház

Dolhai Attila: „Egészséges versengés van bennünk”

Hagyomány és újítás jegyében rendezik meg hatodik alkalommal a nagy sikerű Palotakoncerteket a budai Vár gyönyörű díszletében. Bemutatjuk a húsz szólistát: elsőként az Operettszínház jól ismert és szeretett bonvivánját, Dolhai Attilát kérdeztük.
Klasszikus

Mozart zenéje enyhíti az epilepszia tüneteit

Egy friss kutatás szerint öt perc Mozart-muzsika is hozzájárulhat a betegek jobb közérzetéhez. Mindez azért is fontos, mert nem mindenkinek segítenek a drága gyógyszerek.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Plusz gasztro

Hé, Bubu, mi van a piknikkosaradban?

Maci Laci, a népszerű mesében szereplő medve imádta a kirándulókat, főleg a piknikkosarakban megbúvó finomságok miatt. E havi gasztro-összeállításunk a nyár egyik kedvenc foglalatosságáról szól: mire figyeljünk, mit vigyünk magunkkal, és hogyan élvezzük a piknikezés minden pillanatát.
Plusz videó

Will Smith sokat tesz a magyar országimázsért

Ezúttal a Lánchíd tetején lejtett örömtáncot lejt, így búcsúzik Magyarországtól.
Plusz hír

Ritka, a zsidó háborúból származó érmére bukkantak

Nemcsak az a történelmi kor különleges, ahonnan az érme származik, hanem maga a lelet is. Egészen más felirat áll rajta, mint a korabeli pénzeken.
Plusz magazin

Egy póknak köszönhetik függetlenségüket a skótok

A skótok mitikus királyának, I. Róbertnek kalandos élete volt - a mesebeli történések pedig a halálával sem szakadtak meg.
Plusz

Jazz és a Bor Fesztivál, Petri György-est, Dés László-koncert és Molnár Ferenc sikerdarab

Jazz és a Bor Fesztivál, Petri György-est, Jónás Vera Duó, Szőke András, Dés László Nagy utazás koncertje és Molnár Ferenc sikerdarabja, A testőr. A Kultkikötő soron következő, negyedik hétvégéjén is gondoskodik a kulturális programokra szomjazó nyaralók és a Balaton-környékén élők szórakoztatásáról.