Plusz

Kelet, ami Nyugat akar lenni

2016.11.05. 15:17
Ajánlom
Amerika-majmolás, párhuzamos road-movie, a sertésmájkrém kívül-belül sárgán csillogó esztétikája - jól ismert törmelékekből áll össze Fabricus Gábor első regénye, amely hibái ellenére is intenzív olvasói élmény.

"Elfogadtam, hogy étterembe csak lopva lesek be, hogy alkalmazott lehetek az országban, ahol születtem, akit lekezelhetnek. Rájöttem, hogy a könyök a legfontosabb testrész, a talp a leghasznosabb, a hosszú nyelv pedig a leginkább célravezető. Mindegy is hogy másutt milyen, csak annyit tudunk, hogy ez itt a periféria, amiből csak egy kicsi hiányzik, hogy összeálljon a leegyszerűsített marxi álommá, mert az öröm anyagtalan, de azért a kovászos uborka finom."

Párhuzamos utazások története a Más bolygó, ezek az utazások pedig önmagukban is szimbolikusak. Az egyik a vasfüggöny alól frissen kiszakadt három fiatalt mutatja be, akik a nyugati tengerpartra sietnek, hogy életükben először láthassák a horizonton lebukó napkorongot. A másik évtizedekkel később, immár a kapitalizmus gyomrából felokádott tévés fejesként mutatja be hősünket, aki ismét nyugat felé iszkol, de ezúttal nem egy szőrös combú kamionos járgányán hanem saját Jaguárján. De Fabricius Gábor nem elégszik meg ennyivel első regényében. A nyugat felé fújó keleti szél utolsó bajuszrezzentéséig mindenből parabolát és metaforát csiszol, a kedvéért még a Föld is máshogy forog, megváltoznak az évszakok, az éjjelek és a nappalok is. Néha remekül ráérezve a kelet-európai életérzésre, néha csak jellemző kifejezéseket tessék-lássék módon egymás mellé pakolva univerzálissá teszi meséjét.

B288384

B288384

A konkrét és szimbolikus utazás mellett legalább olyan érdekes az a hullámvasút, amibe a szerző minket, olvasókat ültet. Az első néhány oldal végtelen manírossága és ál-lazasága nekem például egyből megfeküdte a gyomromat. A média sablonkarikírozásának kialakult egy nem csak itthon jellemző formája, ahol a felsővezetők németek vagy hollandok, melegek, vagy annyira kanosak hogy luxuskategóriás élnadrágjuk folyamatosan dagad a merevedésükről; a titkárnők fiatalok, nagymellűek és ribancok, a néző hülye, a főhős pedig mindezeket egyszerre élvezi és szenved is tőlük. A nyelvezet a 2000-es évek valóságshow-figuráinak vagányait idézi, a részvétet vagy együttérzést pedig, hiába szenved az író, ezekkel a jellemzőkkel csak nem sikerül kicsikarnia.

Aztán ahogy elindul a párhuzamos szál a fiatalok rendszerváltás utáni első nyugati utazásáról, elkezd működni a regény. A kulcsszó egy ideig viszont még mindig a türelem marad: Fabricius mondatai és szófordulatai először körömmel karcolt táblaként bántották fülemet, aztán egyre több volt az első bekezdésben idézett eltalált mondat és fordulat. Minden ilyennél behajtottam az oldal sarkát, hogy megjegyezzem őket - ahogy fogytak a lapok, úgy nőtt a szamárfüles oldalak számra. A jelölősdit akkor hagytam abba, amikor úgy éreztem, minden második oldalon van valami, ami megfog, és amihez érdemes majd visszatérni.

Fabricius Gábor

Fabricius Gábor (Fotó/Forrás: Szécsi István / Dívány)

A könyv egyes elemeinek elemzésébe azért nem érdemes belemenni, mert az egész olyan, mint egy mozaik: milliónyi kis darabból áll össze, és ezek közül bármelyiket kiemelve csak csorbítanám a teljes kép jelentését. Van benne valami az állatkerti állat szomorú boldogságából, akinek a rács jelenti a világot, ott van benne a nyugat képviselte Milka csoki émelyítő édessége, ami ugyanúgy megolvad a kezedben, mint a Tibi csoki; ott van a felnőtté válás, mint minden road movie-ban, és ott van a felnőtté nem válás is.

Az ajánlószöveg Bret Easton Ellis-t idézi, de idecitálhatnánk Martin Amist, Kerouac-ot, vagy akár Salingert is - minden olyan írót, akik egykor frissnek és fiatalosnak számítottak nyelvezetükkel, de mára csak az őket utánzó jófejeskedő ízlésficam maradt örökségükül. Fabriciusnál ez tökéletes összhangban áll a történettel és a mondanivalóval: úgy próbálja Ellist és a brat pack-írókat idézni, ahogy a főhős Wunder szeretne nyugativá vedleni és maga mögött hagyni káeurópai énjét és benzinszagú barátnőjét.

Európa Könyvkiadó, 2016 343 oldal, 3990 HUF

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Lenyűgöző és groteszk életképeken elevenedik meg a szocializmus Budapestje

Ezernyolcszáz fotó került fel a Fortepan archívumába, amiket Kereki Sándor fotós, újságíró készített a hatvan-hetvenes években. Nézze meg galériánkat!
Vizuál

Stork Natasa: „Eddig három olyan nemzetközi díjat kaptam, amit postán küldtek el”

Szerdán kezdetét vette a 71. Berlinale a European Shooting Stars 2021 Kick Off rendezvénnyel, amely azzal a céllal jött létre, hogy bemutassa az adott év legtehetségesebb fiatal színészeit és színésznőit a filmvilág nagyjainak. Köztük van Stork Natasa is, aki budapesti otthonában ülve fogadja három napot át a világsajtót és a legnevesebb casting ügynökségeket.
Vizuál

Átadták az idei Golden Globe-díjakat

Magyar idő szerint hétfő hajnalban átadták az idei Arany Glóbuszokat. A virtuális gálán magyar filmért is izgulhattunk, hiszen Vanessa Kirbyt jelölték a legjobb színésznő díjára a Mundruczó Kornél filmjében nyújtott alakításáért.
Vizuál

Meryl Streep nyáron visszatér a Broadwayre

A kulisszák mögé enged betekintést legújabb filmjében Meryl Streep, aki Places, please-el a Broadway előtt is tiszteleg – írja a Deadline.
Plusz

Megújult az Art is Business honlapja

Második születésnapját ünnepli az Art is Business, az évfordulóra teljesen új megjelenést kapott a magazin honlapja, amelyen a jövőben rendszeresen olvashatunk híreket a forprofit szektor és a művészet világából.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Plusz hír

Megújult az Art is Business honlapja

Második születésnapját ünnepli az Art is Business, az évfordulóra teljesen új megjelenést kapott a magazin honlapja, amelyen a jövőben rendszeresen olvashatunk híreket a forprofit szektor és a művészet világából.
Plusz mti

Beatles-mesterszakot hirdetett a Liverpooli Egyetem

A világon elsőként hirdetett mesterszakot a The Beatles együttes zenei hatásáról és örökségéről a Liverpooli Egyetem.
Plusz hír

Beépítés helyett erdősítés Buda természetvédelmi területén

A Mocsáros-dűlő a hetvenes években beépíthető terület lett, de végül nem lett panelpark. Budapest vezetése most honos növényeket ültet a természetvédelmi területen az élhető, zöld főváros programjának jegyében.
Plusz hír

Bowie dala szólt a marsi landolás közben, de nem Bowie énekelt

Több mint 470 millió kilométer megtétele után sikeresen landolt a Marson a NASA Perseverance marsjárója közép-európai idő szerint csütörtök este. Közben Yungblud feldolgozásában David Bowie Life on Mars című dala szólt.
Plusz hír

Óriási lila pulóver díszíti a bécsi Stephansdomot

A bécsi Stephansdom idén egy rendhagyó böjti lepellel, egy hatalmas, kötött lila pulóverrel készült a húsvétig tartó böjti időszakra. A kortárs képzőművészeti alkotást Erwin Wurm osztrák művész tervezte, akinek nem ez az egyetlen alkotása a székesegyházban.