Plusz

Kemény szigorításokat jelentett be Orbán Viktor, minden rendezvényt betiltanak

2020.11.09. 10:45
Ajánlom
Kijárási tilalom lesz este 8 és reggel 5 között. Bezárnak az éttermek, általános rendezvénytilalom lép életbe. Orbán Viktor bejelentette az újabb járványügyi intézkedéseket.

Minden korábbinál keményebb járványügyi szabályszigorítást jelentett be Orbán Viktor miniszterelnök. Nem a köztévében, nem a Távirati Irodán keresztül, hanem saját Facebook-oldalán.

A következők lépnek érvénybe kedd éjféltől, azaz szerda 0 órától.

A bejelentés szerint

 • este 8 és hajnali 5 között kijárási korlátozás lép érvénybe,
 • tilos lesz minden gyülekezés, a családi összejöveteleken legfeljebb 10 ember vehet részt,
 • általános rendezvénytilalom lép életbe, ennek megfelelően nem lehetnek színházi előadások, koncertek, de még focimeccsek sem,
 • a szabadidős létesítményeket, színházakat, múzeumokat, állatkerteket zárva kell tartani
 • az éttermek bezárnak, csak házhoz szállítás lehetséges, az üzemi étkezdék azonban nyitva tarthatnak,
 • sportrendezvényeket is csak zárt ajtók mögött lehet rendezni,
 • szabad téren az egyéni sportolás megengedett, de az amatőr csapatsport tilos.
 • a középfokú oktatás és felsőoktatás online működhet tovább,
 • a szállodák csak üzleti célból érkező vendégeket fogadhatnak, turistákat nem,
 • nem lehetnek lakodalmak,
 • a kórházi dolgozókat, az iskolai tanárokat és az óvónőket és a bölcsődei dolgozókat hetente célzottan tesztelni kell.

A miniszerelnök a szigorú intézkedéseket az osztrák mintával indokolta, akik már meghozták a hasonló szabályokat. Orbán szerint ha ilyen ütemben nő a fertőzöttek és a kórházi kezelésre szorulók száma, akkor az orvosok, ápolók nem fogják bírni a terhelést. Magyarországon már 109 ezren betegedtek meg.

Orbán szombaton egészségügyi lépéseket ígért, a mostani bejelentés alighanem felkészületlenül éri a szórakoztató- és a vendéglátóipart is. Magyarországon múlt kedden lépett érvénybe újra a rendkívüli jogrend. Akkor a színházakat, a mozikat és a koncerttermeket arra kötelezték, hogy két helyet hagyjanak ki minden eladott ülőhely mellett.

A mostani bejelentés arra is kitért, hogy az éttermeknek és a szabadidős létesítményeknek (színház, mozi stb.) a következő 30 napra nem kell járulékot fizetniük a dolgozóik után. Az állam ezeknek a béreknek a felét megtéríti, ha nem bocsájtanak el munkavállalót.

A szabályok első körben 30 napra lesznek érvényben, de meghosszabbíthatók.

(telex.hu)

Programkereső

Legolvasottabb

Plusz

Kulka János tanítja újra beszélni a sztrókon átesett Lang Györgyit

Az énekesnő erről a Klubrádió Ötös című műsorában beszélt Falusi Mariannak, akivel korábban együtt vezették a műsort – számolt be róla a Színház Online.
Klasszikus

59 éves korában elhunyt Patkós Sándor fagottművész

Tragikus hirtelenséggel, életének 59. évében, január 26-án elhunyt Patkós Sándor fagottművész, a Budapesti Fesztiválzenekar alapító tagja.
Tánc

Élőben, a színpadon festenek majd a Feledi Project legújabb táncszínházi bemutatójában

Feledi János Csehov Sirályát állítja színpadra február 7-én a Nemzeti Táncszínházban. Az előadás érdekessége, hogy Bánki Ákos festőművész a teljes előadás alatt a színpadon fog festeni.
Zenés színház

Visszatérés a varázserdőbe – a Szentivánéji álom az Eiffel Műhelyházban

Január 28-tól újra látható az Opera műsorán Britten operája, a Szentivánéji álom. Az eredetileg operavizsgaként létrejött produkció csaknem hat év után kerül ismét színre.
Klasszikus

Kurtág György életműve előtt tisztelegnek a BMC-ben

A zeneszerző fia, ifjabb Kurtág György, Kiss Péter zongoraművész, valamint egy francia művészekből álló kamaraegyüttes ad koncertet a Budapest Music Centerben február 18-án.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Plusz hír

Kulka János tanítja újra beszélni a sztrókon átesett Lang Györgyit

Az énekesnő erről a Klubrádió Ötös című műsorában beszélt Falusi Mariannak, akivel korábban együtt vezették a műsort – számolt be róla a Színház Online.
Plusz ajánló

Már kézbe vehető a februári Fidelio Magazin

Az országszerte terjesztett, ingyenes kiadványban az aktuális programbontások mellett híreket, ajánlókat, magazinos anyagokat és számos interjút is talál. Keresse az ismert terjesztési pontokon, vagy lapozzon bele online!
Plusz hír

Egy koncert erejéig ismét összeáll az Amadinda

Január 22-én egy exkluzív koncert erejéig ismét összeáll az Amadinda Ütőegyüttes, hogy a Műcsarnok Prima díjas kiállítója, Barabás Márton tárlatvezetését gazdagítsák a Magyar Kultúra Napján.
Plusz hír

Online emlékhely nyílt a budapesti gettó felszabadulásának 77. évfordulóján

Az évforduló alkalmából indult el a www.emlekezes77.hu online platform, ahol 77 órán keresztül holokauszt-túlélőkkel és megmentőikkel készült interjúk láthatók, mások mellett Bruck Edith-tel, Keleti Évával, Vitray Tamással, Fahidi Évával és Féner Tamással.
Plusz hír

Újcirkusz-előadás és Bartók arab népdalgyűjtései a Bartók Tavasz programján

Új fellépőket jelentettek be az idei Bartók Tavasz Nemzetközi Művészeti Hetek programjából, a fesztiválhoz új helyszínként a Magyar Zene Háza is csatlakozik.