Plusz

Kemény szigorításokat jelentett be Orbán Viktor, minden rendezvényt betiltanak

2020.11.09. 10:45
Ajánlom
Kijárási tilalom lesz este 8 és reggel 5 között. Bezárnak az éttermek, általános rendezvénytilalom lép életbe. Orbán Viktor bejelentette az újabb járványügyi intézkedéseket.

Minden korábbinál keményebb járványügyi szabályszigorítást jelentett be Orbán Viktor miniszterelnök. Nem a köztévében, nem a Távirati Irodán keresztül, hanem saját Facebook-oldalán.

A következők lépnek érvénybe kedd éjféltől, azaz szerda 0 órától.

A bejelentés szerint

 • este 8 és hajnali 5 között kijárási korlátozás lép érvénybe,
 • tilos lesz minden gyülekezés, a családi összejöveteleken legfeljebb 10 ember vehet részt,
 • általános rendezvénytilalom lép életbe, ennek megfelelően nem lehetnek színházi előadások, koncertek, de még focimeccsek sem,
 • a szabadidős létesítményeket, színházakat, múzeumokat, állatkerteket zárva kell tartani
 • az éttermek bezárnak, csak házhoz szállítás lehetséges, az üzemi étkezdék azonban nyitva tarthatnak,
 • sportrendezvényeket is csak zárt ajtók mögött lehet rendezni,
 • szabad téren az egyéni sportolás megengedett, de az amatőr csapatsport tilos.
 • a középfokú oktatás és felsőoktatás online működhet tovább,
 • a szállodák csak üzleti célból érkező vendégeket fogadhatnak, turistákat nem,
 • nem lehetnek lakodalmak,
 • a kórházi dolgozókat, az iskolai tanárokat és az óvónőket és a bölcsődei dolgozókat hetente célzottan tesztelni kell.

A miniszerelnök a szigorú intézkedéseket az osztrák mintával indokolta, akik már meghozták a hasonló szabályokat. Orbán szerint ha ilyen ütemben nő a fertőzöttek és a kórházi kezelésre szorulók száma, akkor az orvosok, ápolók nem fogják bírni a terhelést. Magyarországon már 109 ezren betegedtek meg.

Orbán szombaton egészségügyi lépéseket ígért, a mostani bejelentés alighanem felkészületlenül éri a szórakoztató- és a vendéglátóipart is. Magyarországon múlt kedden lépett érvénybe újra a rendkívüli jogrend. Akkor a színházakat, a mozikat és a koncerttermeket arra kötelezték, hogy két helyet hagyjanak ki minden eladott ülőhely mellett.

A mostani bejelentés arra is kitért, hogy az éttermeknek és a szabadidős létesítményeknek (színház, mozi stb.) a következő 30 napra nem kell járulékot fizetniük a dolgozóik után. Az állam ezeknek a béreknek a felét megtéríti, ha nem bocsájtanak el munkavállalót.

A szabályok első körben 30 napra lesznek érvényben, de meghosszabbíthatók.

(telex.hu)

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Színház

Szász Júlia és Horváth Lajos Ottó a Centrál Színházban tér vissza a színpadra

A Nemzeti Színházban tavaly súlyos balesetet szenvedett színművészek apa-lánya párost alakítanak a Centrál Színház következő évadában. A Puskás Tamás rendezte előadás egy híres film adaptációja lesz. 
Klasszikus

Sörösüvegekből zenét csiholni – interjú Balogh Máté zeneszerzővel

A Renewable Music – V4 Composers for Sustainability elnevezésű projekt a fenntarthatóság témájában ösztönzi párbeszédre és cselekvésre a nemzetközi klasszikus zenei közösséget. A kezdeményezésben részt vevő egyik zeneszerzővel, Balogh Mátéval beszélgettünk.
Klasszikus

Neves régizenei együttessel készített lemezt Daragó Zoltán

A fiatal kontratenor Bach-áriákat felvonultató lemeze Christophe Rousset vezényletével és a Les Talens Lyriques közreműködésével szeptemberben jelenik meg az Aparté Kiadónál.
Könyv

Pernye és fű – ősszel érkezik Závada Pál új regénye

Október 8-án a Magvető Kiadó gondozásában jelenik meg a Kossuth-díjas író legújabb regénye, amelynek története és karakterei ugyan fiktívek, ám a benne szereplő interjúk valóságosak – azokat Sipos András rendezővel készítették Statárium című, 1989-es filmjükhöz.
Színház

Elhunyt Szatmári Liza

Az Aase- és Gobbi Hilda-díjas színésznő július 20-án, életének 97. évében hunyt el. Szatmári Liza hetvenhárom éve volt a Vígszínház tagja, halálhírét a társulat közölte.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Plusz hír

Tízből kilenc gyerek rendszeresen hallgat zenét

Felmérés készült a gyerekek zenehallgatási szokásairól. Kiderült, hogy a magyar gyerekek kedvenc zenészei között túlsúlyban vannak a hazai előadók.
Plusz ajánló

Utcabállal ünneplik a francia nemzeti ünnepet

Július 13-án hat órától, a francia nemzeti ünnep előestéje alkalmából ingyenes koncertekkel és műhelyfoglalkozásokkal várja az érdeklődőket a Francia Intézet.
Plusz ajánló

Udvari mulatság a kismartoni Esterházy-kastélyban

Július 20-án egész napos programokkal várják az érdeklődőket Kismartonba, az esemény idei mottója Vivaldihoz kapcsolódóan a négy évszak. A kastélyfesztivál során bárki betekinthet az Esterházyak egykori udvartartásába, a gyerekprogramok mellett pedig természetesen hangversenyekkel is készülnek a szervezők. 
Plusz hír

Kurtág György és Roska Botond is Wolf-díjban részesül

A rangos, pénzjutalommal is járó izraeli elismerést néhány hónap múlva vehetik át az idei díjazottak. Kurtág Györgyöt zeneművészeti, Roska Botondot pedig orvostudományi kategóriában tüntetik ki. A Wolf-díjasok több mint egyharmada a későbbiek során elnyerte a Nobel-díjat is.
Plusz hír

A debreceni BMW gyár mellett épülhet fel a Közlekedési Múzeum

A város központjától mintegy tíz kilométerre, egy szántóföldön húzhatják fel azt az épületkomplexumot, amely otthont adna a Közlekedési Múzeumnak is. A Népszava információi szerint az erről szóló pályázatot augusztus elején hirdetheti meg a minisztérium.