Plusz

KÉP-regény: 10 000 hosszúlépés

2020.11.20. 15:30
Ajánlom
A Fidelio sorozatában hétről-hétre új fotóját – és annak sztoriját – osztja meg velünk a Morphoblog szerzője, morpho, azaz Hegedűs Ákos. Ezúttal a napokban elhunyt Benkő Lászlóról hoz egy kedves történetet.

Ami azt illeti, egyáltalán nem emlékszem, hogy valaha keveredtem volna bárki mással egy olyan információ- és poéngazdag spontán beszélgetésbe a semmiből, mint akkor, azon a bizonyos Szigeten, Benkő Lászlóval a backstage-ben. Őszintén szólva, arra sem emlékszem, hogy pontosan melyik évben történt, de nagyjából olyan ’97 és 2000 között lehetett. Asszem.

A negatívtasakon sem volt rajta az évszám, csak annyi, hogy „Sziget”, meg egy Ω betű. Nem mintha nem lenne egyébként tökmindegy, hogy mikor volt, mert a sztori a lényeg, meg a gondolatiság, és arra pontosan emlékszem. Jó, fröccsöztünk is nyilván, én legalább is egész biztosan, és bár talán nem értem el a címben feltüntetett mennyiséget, de erős koncentrációra volt szükség a hazameneteli terv összeállításakor, valamikor hajnaltájt.

Fényképeztem a Szigeten valami éjszakai koncertet, és végül a nagyszínpad backstage-ben kötöttem ki, mint rendesen.

Ott mindig volt egy cimbora, akivel éjjel be lehetett rúgni, ha addig még valamiért nem sikerült. Még arra is emlékszem, hogy átestem egy kutyán, talán egy bobtailen, a kutya meg valamiként a Benkő családhoz kötődött, de ezt akkor sem raktam össze pontosan. Az viszont biztos, hogy Benkő László ezek után hozott nekem egy fröccsöt, és bár továbbra sem értettem az egészet, (meg különben is, honnan került ő oda?), köszöntem szépen és gyorsan megittam. Hátha a végén kiderül, hogy nem is nekem akarta adni, mit lehet tudni!

Aztán kiderült, hogy a fröccsöt fájdalomdíjnak szánta a kutya miatt, és ha már így alakult, dumáltunk is gyorsan egyhuzamban vagy három órát. Azóta sem értem, hogy miért! Hallottam már róla, hogy tök jó arc, de hogy ennyire kommunikatív és érdekes ember, az hatalmas meglepi volt. Beszélgettünk szinte mindenről. Szigetről, zenéről, fotózásról, Omegáról, generációs különbségekről, és miközben özönlöttek belőlem a kérdések, és mindenre válaszolt, egyik fröccsöt ittam a másik után. Valahogy kellett a rengeteg információ befogadásához az üzemanyag.

Csak hogy jobban csússzon a gyöngyhajú lány, vagy mittudomén.

Akkor csináltam ezt a képet.

BenkoLaszlo-152817.jpg

Benkő László (Fotó/Forrás: morpho)

Őszintén elmondtam neki, hogy amikor én elkezdtem aktív zenehallgatásba bonyolódni, az Omega már rég túl volt a nagy korszakon, én épphogy csak egy icipicit kaptam belőle, és valahogy sosem húzott be igazán, bár abban megállapodtunk, hogy a 10 000 lépés ott van a tíz legjobb magyar lemez között, ez egészen biztos.

De engem már inkább az Omega-jelenség talált meg, hogy minden komoly magyar zenekar az „Omega cuccal” ment turnézni, ami Magyarországon egyet jelentett a minőséggel. A profi hang- és fénytechnikával, amit kétségkívül az Omega honosított meg. De ezt meg elég nehéz volt hova tenni a zenekar és a hatvanas, hetvenes évek zenei háttérismerete nélkül. Na, ebben segített nekem Benkő László, akkor, ott, a Szigeten. Nem tudom, hogy miért volt hozzám ennyire kegyes a sors, hogy díszdobozban, első kézből ajándékba megkaptam a magyar rockzene kialakulásának részletes történetét, de örökké hálás leszek ezért Benkő Lászlónak, a fröccsökről nem is beszélve.

További érdekes fotókért és azok sztorijáért kattints ide. >>>

Elhunyt Benkő László

Kapcsolódó

Elhunyt Benkő László

77 éves korában, hosszan tartó betegség után elhunyt az Omega együttes alapítója, a magyar rockzene meghatározó alakja, Benkő László – közölte Facebook oldalán a zenekar.

Programkereső

Legolvasottabb

Plusz

Kulka János tanítja újra beszélni a sztrókon átesett Lang Györgyit

Az énekesnő erről a Klubrádió Ötös című műsorában beszélt Falusi Mariannak, akivel korábban együtt vezették a műsort – számolt be róla a Színház Online.
Jazz/World

Gryllus Samu hangszerelte át Gryllus Dániel Weöres Sándor prózájára komponált dalsorozatát

Weöres Sándor költői prózájának, az 1945-ben publikált A teljesség felének sorai közmondásként ma is köztünk élnek. Ezeket a gondolatokat ültette át a zene nyelvére Gryllus Dániel csaknem 40 évvel ezelőtt, most pedig fia hangszerelésében lesznek hallhatóak február 5-én, a Magyar Zene Házában.
Klasszikus

59 éves korában elhunyt Patkós Sándor fagottművész

Tragikus hirtelenséggel, életének 59. évében, január 26-án elhunyt Patkós Sándor fagottművész, a Budapesti Fesztiválzenekar alapító tagja.
Színház

Az eltűnt idő nyomába ered Hajduk Károly

Jancsó Júlia fordítása nyomán elevenedik meg Marcel Proust kultikus műve, Az eltűnt idő nyomában Fischer Iván Lakásszínházában, február 5-én.
Könyv

A sors kövei – 140 éve született Virginia Woolf

A modern angol próza és lélektani regény egyik megteremtőjeként is ismert Virginia Woolf a 20. század egyik legnagyobb hatású irodalmi alkotója, aki bár sikeres írói karriert tudhat maga mögött, az életében elszenvedett traumákat sosem tudta feldolgozni.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Plusz hír

Kulka János tanítja újra beszélni a sztrókon átesett Lang Györgyit

Az énekesnő erről a Klubrádió Ötös című műsorában beszélt Falusi Mariannak, akivel korábban együtt vezették a műsort – számolt be róla a Színház Online.
Plusz ajánló

Már kézbe vehető a februári Fidelio Magazin

Az országszerte terjesztett, ingyenes kiadványban az aktuális programbontások mellett híreket, ajánlókat, magazinos anyagokat és számos interjút is talál. Keresse az ismert terjesztési pontokon, vagy lapozzon bele online!
Plusz hír

Egy koncert erejéig ismét összeáll az Amadinda

Január 22-én egy exkluzív koncert erejéig ismét összeáll az Amadinda Ütőegyüttes, hogy a Műcsarnok Prima díjas kiállítója, Barabás Márton tárlatvezetését gazdagítsák a Magyar Kultúra Napján.
Plusz hír

Online emlékhely nyílt a budapesti gettó felszabadulásának 77. évfordulóján

Az évforduló alkalmából indult el a www.emlekezes77.hu online platform, ahol 77 órán keresztül holokauszt-túlélőkkel és megmentőikkel készült interjúk láthatók, mások mellett Bruck Edith-tel, Keleti Évával, Vitray Tamással, Fahidi Évával és Féner Tamással.
Plusz hír

Újcirkusz-előadás és Bartók arab népdalgyűjtései a Bartók Tavasz programján

Új fellépőket jelentettek be az idei Bartók Tavasz Nemzetközi Művészeti Hetek programjából, a fesztiválhoz új helyszínként a Magyar Zene Háza is csatlakozik.