Plusz

KÉP-regény: 10 000 hosszúlépés

2020.11.20. 15:30
Ajánlom
A Fidelio sorozatában hétről-hétre új fotóját – és annak sztoriját – osztja meg velünk a Morphoblog szerzője, morpho, azaz Hegedűs Ákos. Ezúttal a napokban elhunyt Benkő Lászlóról hoz egy kedves történetet.

Ami azt illeti, egyáltalán nem emlékszem, hogy valaha keveredtem volna bárki mással egy olyan információ- és poéngazdag spontán beszélgetésbe a semmiből, mint akkor, azon a bizonyos Szigeten, Benkő Lászlóval a backstage-ben. Őszintén szólva, arra sem emlékszem, hogy pontosan melyik évben történt, de nagyjából olyan ’97 és 2000 között lehetett. Asszem.

A negatívtasakon sem volt rajta az évszám, csak annyi, hogy „Sziget”, meg egy Ω betű. Nem mintha nem lenne egyébként tökmindegy, hogy mikor volt, mert a sztori a lényeg, meg a gondolatiság, és arra pontosan emlékszem. Jó, fröccsöztünk is nyilván, én legalább is egész biztosan, és bár talán nem értem el a címben feltüntetett mennyiséget, de erős koncentrációra volt szükség a hazameneteli terv összeállításakor, valamikor hajnaltájt.

Fényképeztem a Szigeten valami éjszakai koncertet, és végül a nagyszínpad backstage-ben kötöttem ki, mint rendesen.

Ott mindig volt egy cimbora, akivel éjjel be lehetett rúgni, ha addig még valamiért nem sikerült. Még arra is emlékszem, hogy átestem egy kutyán, talán egy bobtailen, a kutya meg valamiként a Benkő családhoz kötődött, de ezt akkor sem raktam össze pontosan. Az viszont biztos, hogy Benkő László ezek után hozott nekem egy fröccsöt, és bár továbbra sem értettem az egészet, (meg különben is, honnan került ő oda?), köszöntem szépen és gyorsan megittam. Hátha a végén kiderül, hogy nem is nekem akarta adni, mit lehet tudni!

Aztán kiderült, hogy a fröccsöt fájdalomdíjnak szánta a kutya miatt, és ha már így alakult, dumáltunk is gyorsan egyhuzamban vagy három órát. Azóta sem értem, hogy miért! Hallottam már róla, hogy tök jó arc, de hogy ennyire kommunikatív és érdekes ember, az hatalmas meglepi volt. Beszélgettünk szinte mindenről. Szigetről, zenéről, fotózásról, Omegáról, generációs különbségekről, és miközben özönlöttek belőlem a kérdések, és mindenre válaszolt, egyik fröccsöt ittam a másik után. Valahogy kellett a rengeteg információ befogadásához az üzemanyag.

Csak hogy jobban csússzon a gyöngyhajú lány, vagy mittudomén.

Akkor csináltam ezt a képet.

BenkoLaszlo-152817.jpg

Benkő László (Fotó/Forrás: morpho)

Őszintén elmondtam neki, hogy amikor én elkezdtem aktív zenehallgatásba bonyolódni, az Omega már rég túl volt a nagy korszakon, én épphogy csak egy icipicit kaptam belőle, és valahogy sosem húzott be igazán, bár abban megállapodtunk, hogy a 10 000 lépés ott van a tíz legjobb magyar lemez között, ez egészen biztos.

De engem már inkább az Omega-jelenség talált meg, hogy minden komoly magyar zenekar az „Omega cuccal” ment turnézni, ami Magyarországon egyet jelentett a minőséggel. A profi hang- és fénytechnikával, amit kétségkívül az Omega honosított meg. De ezt meg elég nehéz volt hova tenni a zenekar és a hatvanas, hetvenes évek zenei háttérismerete nélkül. Na, ebben segített nekem Benkő László, akkor, ott, a Szigeten. Nem tudom, hogy miért volt hozzám ennyire kegyes a sors, hogy díszdobozban, első kézből ajándékba megkaptam a magyar rockzene kialakulásának részletes történetét, de örökké hálás leszek ezért Benkő Lászlónak, a fröccsökről nem is beszélve.

További érdekes fotókért és azok sztorijáért kattints ide. >>>

Elhunyt Benkő László

Kapcsolódó

Elhunyt Benkő László

77 éves korában, hosszan tartó betegség után elhunyt az Omega együttes alapítója, a magyar rockzene meghatározó alakja, Benkő László – közölte Facebook oldalán a zenekar.

Programkereső

Legnépszerűbb

Könyv

Több ezer aláíró követeli Demeter Szilárd lemondását

Miután holokausztrelativizáló publicisztikát közölt Soros György nevének tízszeri említésével az Origón, számos szervezet és ismert értelmiségi lemondásra szólítja fel a PIM főigazgatóját
Színház

Jogsértő lett volna a félév semmissé tétele, de segít Vidnyánszkynak az éj leple alatt kiadott kormányrendelet

Hiába állítják az SZFE hallgatói, hogy az egyeztetés nélkül kinevezett kuratóriumnak nem áll jogában felfüggeszteni az oktatást, Vidnyánszkyék könnyedén megtehetik ezt a kormány friss rendeletének segítségével.
Jazz/World

Az LGT legjobb számai „csíkosítva” – Itt a Csík Zenekar új lemeze

A Locomotiv GT előtt tiszteleg A dal a miénk című új lemezével a Csík Zenekar. A rockszámok népzenei ihletésű átdolgozásairól is ismert együttes friss albumán közreműködött Presser Gábor, Karácsony János és Kovács Kati.
Színház

Csak akkor tanítanak, ha orvoslatot kap az egyetem autonómiája

Nem az egyetem hivatalos honlapján, hanem a Független Szabad Egyetem közösségi oldalon tették közzé az SZFE tanárai, kik indítanának osztályt a következő tanévben.
Jazz/World

Azt követik, amit Debussy követett – Páros interjú Harcsa Veronikával és Razvaljajeva Anasztáziával

Egy hárfaművész, egy jazzénekes és elektronikus művész – nem szokványos felállás Debussy zenéjéhez. Új lemezük apropóján Harcsa Veronikával és Razvaljajeva Anasztáziával beszélgettünk. Mit tanultak egymástól, mennyiben járnak különböző és párhuzamos ösvényeken?

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Plusz müpa

Az adventi időszakban minden nap új tartalommal ajándékozza meg közönségét a Müpa

December 1. és 24. között mindennap egy-egy bármikor elérhető digitális tartalommal – podcasttel, playlisttel vagy koncertvideóval – ajándékozza meg közönségét a Müpa.
Plusz videó

Maradona énekel

Elhunyt „az isteni Diego”, aki iránt egyenesen vallásos rajongással viseltetnek Argentínában. Híres-hírhedt góljával, legendájának eredetével és egy róla szóló dallal emlékezünk rá, amelyet maga is elénekelt rajongói előtt.
Plusz magazin

Fischer Ádám: Az első csöngetés

Sorozatunkban Budapest díszpolgárai osztják meg velünk a fővároshoz kötődő személyes történetüket. Fischer Ádám karmester, aki 2009 óta a cím birtokosa, elárulta egy kedves szokását, amely kimondottan az Akácfa utcához kötődik.
Plusz videó

Black Friday helyett válaszd a fenntartható életet!

Fogyasztás helyett boldogság, pénz helyett élet! Ezt üzenik ismert művészek, köztük Vecsei H. Miklós, Pokorny Lia és Kollár-Klemencz László.
Plusz fidelio magazin

Legyen a kultúra most is a hétköznapok része! – Megjelent a Fidelio decemberi száma

Az utolsó pillanatban hívtuk vissza a decemberi lapszámot, de – ha egy hét csúszással is – megjelent a Fidelio Magazin, amelynek hasábjain online közvetítéseket, lemezeket, könyveket ajánlunk és érdekes írásainkat osztjuk meg Olvasóinkkal.