Plusz

KÉP-regény: 10 000 hosszúlépés

2020.11.20. 15:30
Ajánlom
A Fidelio sorozatában hétről-hétre új fotóját – és annak sztoriját – osztja meg velünk a Morphoblog szerzője, morpho, azaz Hegedűs Ákos. Ezúttal a napokban elhunyt Benkő Lászlóról hoz egy kedves történetet.

Ami azt illeti, egyáltalán nem emlékszem, hogy valaha keveredtem volna bárki mással egy olyan információ- és poéngazdag spontán beszélgetésbe a semmiből, mint akkor, azon a bizonyos Szigeten, Benkő Lászlóval a backstage-ben. Őszintén szólva, arra sem emlékszem, hogy pontosan melyik évben történt, de nagyjából olyan ’97 és 2000 között lehetett. Asszem.

A negatívtasakon sem volt rajta az évszám, csak annyi, hogy „Sziget”, meg egy Ω betű. Nem mintha nem lenne egyébként tökmindegy, hogy mikor volt, mert a sztori a lényeg, meg a gondolatiság, és arra pontosan emlékszem. Jó, fröccsöztünk is nyilván, én legalább is egész biztosan, és bár talán nem értem el a címben feltüntetett mennyiséget, de erős koncentrációra volt szükség a hazameneteli terv összeállításakor, valamikor hajnaltájt.

Fényképeztem a Szigeten valami éjszakai koncertet, és végül a nagyszínpad backstage-ben kötöttem ki, mint rendesen.

Ott mindig volt egy cimbora, akivel éjjel be lehetett rúgni, ha addig még valamiért nem sikerült. Még arra is emlékszem, hogy átestem egy kutyán, talán egy bobtailen, a kutya meg valamiként a Benkő családhoz kötődött, de ezt akkor sem raktam össze pontosan. Az viszont biztos, hogy Benkő László ezek után hozott nekem egy fröccsöt, és bár továbbra sem értettem az egészet, (meg különben is, honnan került ő oda?), köszöntem szépen és gyorsan megittam. Hátha a végén kiderül, hogy nem is nekem akarta adni, mit lehet tudni!

Aztán kiderült, hogy a fröccsöt fájdalomdíjnak szánta a kutya miatt, és ha már így alakult, dumáltunk is gyorsan egyhuzamban vagy három órát. Azóta sem értem, hogy miért! Hallottam már róla, hogy tök jó arc, de hogy ennyire kommunikatív és érdekes ember, az hatalmas meglepi volt. Beszélgettünk szinte mindenről. Szigetről, zenéről, fotózásról, Omegáról, generációs különbségekről, és miközben özönlöttek belőlem a kérdések, és mindenre válaszolt, egyik fröccsöt ittam a másik után. Valahogy kellett a rengeteg információ befogadásához az üzemanyag.

Csak hogy jobban csússzon a gyöngyhajú lány, vagy mittudomén.

Akkor csináltam ezt a képet.

BenkoLaszlo-152817.jpg

Benkő László (Fotó/Forrás: morpho)

Őszintén elmondtam neki, hogy amikor én elkezdtem aktív zenehallgatásba bonyolódni, az Omega már rég túl volt a nagy korszakon, én épphogy csak egy icipicit kaptam belőle, és valahogy sosem húzott be igazán, bár abban megállapodtunk, hogy a 10 000 lépés ott van a tíz legjobb magyar lemez között, ez egészen biztos.

De engem már inkább az Omega-jelenség talált meg, hogy minden komoly magyar zenekar az „Omega cuccal” ment turnézni, ami Magyarországon egyet jelentett a minőséggel. A profi hang- és fénytechnikával, amit kétségkívül az Omega honosított meg. De ezt meg elég nehéz volt hova tenni a zenekar és a hatvanas, hetvenes évek zenei háttérismerete nélkül. Na, ebben segített nekem Benkő László, akkor, ott, a Szigeten. Nem tudom, hogy miért volt hozzám ennyire kegyes a sors, hogy díszdobozban, első kézből ajándékba megkaptam a magyar rockzene kialakulásának részletes történetét, de örökké hálás leszek ezért Benkő Lászlónak, a fröccsökről nem is beszélve.

További érdekes fotókért és azok sztorijáért kattints ide. >>>

Elhunyt Benkő László

Kapcsolódó

Elhunyt Benkő László

77 éves korában, hosszan tartó betegség után elhunyt az Omega együttes alapítója, a magyar rockzene meghatározó alakja, Benkő László – közölte Facebook oldalán a zenekar.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Klasszikus

Sörösüvegekből zenét csiholni – interjú Balogh Máté zeneszerzővel

A Renewable Music – V4 Composers for Sustainability elnevezésű projekt a fenntarthatóság témájában ösztönzi párbeszédre és cselekvésre a nemzetközi klasszikus zenei közösséget. A kezdeményezésben részt vevő egyik zeneszerzővel, Balogh Mátéval beszélgettünk.
Színház

Szász Júlia és Horváth Lajos Ottó a Centrál Színházban tér vissza a színpadra

A Nemzeti Színházban tavaly súlyos balesetet szenvedett színművészek apa-lánya párost alakítanak a Centrál Színház következő évadában. A Puskás Tamás rendezte előadás egy híres film adaptációja lesz. 
Klasszikus

Neves régizenei együttessel készített lemezt Daragó Zoltán

A fiatal kontratenor Bach-áriákat felvonultató lemeze Christophe Rousset vezényletével és a Les Talens Lyriques közreműködésével szeptemberben jelenik meg az Aparté Kiadónál.
Könyv

Pernye és fű – ősszel érkezik Závada Pál új regénye

Október 8-án a Magvető Kiadó gondozásában jelenik meg a Kossuth-díjas író legújabb regénye, amelynek története és karakterei ugyan fiktívek, ám a benne szereplő interjúk valóságosak – azokat Sipos András rendezővel készítették Statárium című, 1989-es filmjükhöz.
Plusz

Az utolsó szerelem mítosza

Az első szerelem minden líra egyik fő toposza, sőt népdaloktól regényekig, a first love az igazi, mert mindenkit érdeklő, lángba boritó téma. Azon gondolkozom, hogy miért nincs az elsőnek párja, azaz miért nincs igazi irodalma, lírai lenyomata az utolsó szerelemnek, ennek a fellobbanó érzelmi viharnak? Almási Miklós írása.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Plusz interjú

Mintha elkezdtük volna szeretni a saját városainkat – beszélgetés Zubreczki Dávid építészeti mesemondóval

A Kultkikötő szervezésében idén nyáron nyolc helyszínen hallgathatók meg Zubreczki Dávid vetítéssel egybekötött történetmesélős előadásai Templomséták a Balaton körül címmel.
Plusz magazin

Az utolsó szerelem mítosza

Az első szerelem minden líra egyik fő toposza, sőt népdaloktól regényekig, a first love az igazi, mert mindenkit érdeklő, lángba boritó téma. Azon gondolkozom, hogy miért nincs az elsőnek párja, azaz miért nincs igazi irodalma, lírai lenyomata az utolsó szerelemnek, ennek a fellobbanó érzelmi viharnak? Almási Miklós írása.
Plusz hír

Tízből kilenc gyerek rendszeresen hallgat zenét

Felmérés készült a gyerekek zenehallgatási szokásairól. Kiderült, hogy a magyar gyerekek kedvenc zenészei között túlsúlyban vannak a hazai előadók.
Plusz ajánló

Utcabállal ünneplik a francia nemzeti ünnepet

Július 13-án hat órától, a francia nemzeti ünnep előestéje alkalmából ingyenes koncertekkel és műhelyfoglalkozásokkal várja az érdeklődőket a Francia Intézet.
Plusz ajánló

Udvari mulatság a kismartoni Esterházy-kastélyban

Július 20-án egész napos programokkal várják az érdeklődőket Kismartonba, az esemény idei mottója Vivaldihoz kapcsolódóan a négy évszak. A kastélyfesztivál során bárki betekinthet az Esterházyak egykori udvartartásába, a gyerekprogramok mellett pedig természetesen hangversenyekkel is készülnek a szervezők.