Plusz

KÉP-regény: A piros lámpa zöldre vált

2021.04.17. 14:05
Ajánlom
A Fidelio sorozatában hétről-hétre új fotóját – és annak történetét – osztja meg velünk a Morphoblog szerzője, morpho, azaz Hegedűs Ákos. Ezúttal Amszterdam egyik látványosságáról lesz szó, ami hamarosan teljesen megújul, mégpedig a környezettudatosság jegyében.

Nem vagyok híve az ikonikus helyszínek felszámolásának, de most olyan fura kettősség van bennem, amivel nem igazán tudok mit kezdeni. Amszterdam piros lámpás negyedének az ikonikus szerepe vitathatatlan. Olyan szinten beleégett a mainstream európai közgondolkodásba, mint a londoni City vagy a moszkvai Vörös tér. Hogy az említett városrészek jellemző munkamenetében találunk-e hasonlóságokat, abba most nem mennék bele, de az biztos, hogy bármelyik elköltöztetése erősen meghökkentené az Európába érkező turistákat. Már ha lesznek egyszer. Márpedig az amszterdami piros lámpás negyed, hosszú huzavona után, most már biztosan költözik, ami persze nem jelenti azt, hogy be is zárják, de a belváros közepe helyett a jövőben egy külvárosi kerületben lehet majd üzletszerűen kéjelegni, ami azért hát, nem ugyanaz.

Huszonkét éves koromban voltam először Amszterdamban, és őszintén szólva, a piros lámpás negyed elég nagy hatással volt rám. Nem is annyira a szolgáltatások keltették fel a figyelmemet, sokkal inkább az a jelenség, hogy a prostitúcióból turistalátványosságot lehet csinálni. Ez a városnak olyan jól sikerült, hogy 2019-ben 3,1 millió látogató kereste fel, több, mint 180 országból. Azért ne legyünk álszentek! Mindenki tudta már a kilencvenes években is, hogy a lányok minden nagyvárosban árulják magukat, csak éppen nem állították ki őket a kirakatba.

PiroslampasnegyedAszterdam-190714.jpg

Piros lámpás negyed Amszterdamban (Fotó/Forrás: morpho)

Azóta nagyot változott a világ, és az egész iparág átköltözött az online térbe, már nincs szükség az utcai jelenlétre. Az amszterdami piros lámpást viszont annyira felkapták, hogy a mai napig töretlenül tartotta magát még úgy is, hogy a turisták sokkal inkább látványosságnak, mint szórakozóhelynek kezdték tekinteni. Fotózni mindig is tilos volt itt, erre számtalan tábla és biztonsági ember is figyelmeztet, de valahogy mégis tele van az online tér az itt készült fényképekkel, különben semmit sem tudnánk az egészről. Kétségtelenül nem volt egyszerű mutatvány normális képeket csinálni, de azért megvannak azok a praktikák, amivel át lehet hidalni az ilyen erkölcsi szakadékot. A részleteket most nem vázolom fel, hiszen a hely úgyis költözik, és a lányok eltűnnek a belvárosi kirakatokból. Na, de, ami helyette lesz, az sem tűnik kevésbé érdekesnek. Legalább is nekem nem. Az amszterdami városvezetés klímavédőkkel összefogva azt okoskodta ki, hogy a piroslámpás negyedből zöld lámpás kerületet csinál!

Mottójuk szerint: „A Vörös lámpás negyed és a régi városközpont kizöldül! Veled együtt szeretnénk még élhetőbbé tenni Amszterdamot. Zöldítünk, szigetelünk, energiát és hőt termelünk. Mindezt zöld és fenntartható módon, példát mutatva Hollandia többi részének és a világnak.”

Egy igazi klímavédelmi központot csinálnak a belvárosból. Lesz itt minden! Zöld Raktár, Zöld étterem és Zöld Szálloda. Közérthető módon bemutatják, hogy, mi szennyezi bolygónkat, és hogyan lehet ezt megakadályozni. A szemetet pedig minden látogató a neki kiosztott biológiailag lebomló hátizsákban gyűjtheti össze. Már szervezik a programokat, folynak a megbeszélések, a projektben résztvevők sokaságával. És ez még nem minden, mert természetesen magyar szál vagy inkább fűszál is van a dologban.

Amszterdamhoz ugyanúgy hozzátartozik a fű és a coffeeshopok világa, mint Budapesthez a Dunakorzó kocsmái. Suba Attila magyar bluesénekes koncertek híján összerakta a Green Revolution alapítványt, és azt ötlötte ki, hogy beszáll a zöld lámpás projektbe, hogy létrehozza ott a világ első klímatudatos coffeeshopját. Hogy mitől lesz klímatudatos? Attól, hogy a teljes profitot klímavédelmi célokra fordítják, a vendégek meg eldönthetik, hogy inkább ide mennek be vagy oda, ahol a nyereség végül a tulajdonos magánszámláján köt ki.

Ez egyébként szerintem zseniális ötlet, és tulajdonképpen bármilyen kocsmával vagy egyéb üzlettel is meg lehetne csinálni. Mondják, hogy a Zöld lámpás Negyed sokkal inkább erős figyelemfelkeltő kampány, a változás lendületének bemutatására szolgáló módszer, mint önálló cél. A végső cél ugyanis az, hogy ez a gondolkodásmód egész Európában, sőt, az egész világon elterjedjen.

További érdekes fotókért és azok sztorijáért kattints ide>>>

Programkereső

Legolvasottabb

Klasszikus

Elhunyt Wilheim András zenetörténész

Január 20-án, hetvenhárom éves korában elhunyt Wilheim András, a 20. századi zene szakértője – tette közzé a Editio Musica Budapest.
Vizuál

„A traumatizált ember nem tud meggyőző lenni” – új magyar film az erőszak hatásáról

Aktuális és fontos kérdéseket feszeget Lőrincz Nándor és Nagy Bálint első játékfilmje, a Legjobb tudomásom szerint. Az év vége meglepetésfilmje a szexuális bántalmazás hatásait állítja középpontba – rendhagyó módon nem az áldozat, hanem annak férje szemszögéből. Interjú az alkotókkal.
Klasszikus

Kulcsok a hétvégi Richard Strauss-maratonhoz

A 20. század egyik legnépszerűbb zeneszerzője, Richard Strauss bőségesen merített a mitológia és az irodalom legfontosabb történeteiből. Kik is voltak azok a személyek, valós és kitalált alakok, akik a komponista legnépszerűbb műveit ihlették? Kislexikonunk a Müpa hétvégi Richard Strauss-maratonjához is vezérfonalul szolgálhat.
Vizuál

Szombat estig szabadon nézhető a Serge Gainsbourg-ról készült életrajzi film

Joann Sfar 2010-es filmje Serge Gainsbourg, a minden ízében rendhagyó és polgárpukkasztó művész, énekes, dalszerző, költő, filmrendező életútját eleveníti fel. A sok-sok zenei betéttel és letagadhatatlanul franciás hangulattal készült alkotás január 22-ig látható a Médiaklikk.hu oldalán.
Zenés színház

59 éves korában elhunyt Rafael Rojas tenor

A mexikói operaénekes több évadon át a Stefano Poda-féle Otellóban énekelt címszerepet a Magyar Állami Operaházban, ezt megelőzően pedig a Simándy100 gálát mentette meg a beugrásával Jonas Kaufmann helyett. Halálhírét az Opera közölte.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Plusz hír

Egy koncert erejéig ismét összeáll az Amadinda

Január 22-én egy exkluzív koncert erejéig ismét összeáll az Amadinda Ütőegyüttes, hogy a Műcsarnok Prima díjas kiállítója, Barabás Márton tárlatvezetését gazdagítsák a Magyar Kultúra Napján.
Plusz hír

Online emlékhely nyílt a budapesti gettó felszabadulásának 77. évfordulóján

Az évforduló alkalmából indult el a www.emlekezes77.hu online platform, ahol 77 órán keresztül holokauszt-túlélőkkel és megmentőikkel készült interjúk láthatók, mások mellett Bruck Edith-tel, Keleti Évával, Vitray Tamással, Fahidi Évával és Féner Tamással.
Plusz hír

Újcirkusz-előadás és Bartók arab népdalgyűjtései a Bartók Tavasz programján

Új fellépőket jelentettek be az idei Bartók Tavasz Nemzetközi Művészeti Hetek programjából, a fesztiválhoz új helyszínként a Magyar Zene Háza is csatlakozik.
Plusz hír

Meghirdették a Magyar Zene Háza első félévi programjait

A legkülönbözőbb műfajokkal, hazai és külföldi előadókkal várja a közönséget a januárban megnyíló Magyar Zene Háza, amely a tervek szerint a legkisebbektől a legnagyobbakig mindenkinek kínál programokat.
Plusz hír

Elhalasztják a Grammy-díjak 2022-es átadóját

A szervezők közleménye szerint az omikron variáns növekvő esetszámai miatt nem tartják biztonságosnak a díjátadó január 31-i időpontját.