Plusz

KÉP-regény: A piros lámpa zöldre vált

2021.04.17. 14:05
Ajánlom
A Fidelio sorozatában hétről-hétre új fotóját – és annak történetét – osztja meg velünk a Morphoblog szerzője, morpho, azaz Hegedűs Ákos. Ezúttal Amszterdam egyik látványosságáról lesz szó, ami hamarosan teljesen megújul, mégpedig a környezettudatosság jegyében.

Nem vagyok híve az ikonikus helyszínek felszámolásának, de most olyan fura kettősség van bennem, amivel nem igazán tudok mit kezdeni. Amszterdam piros lámpás negyedének az ikonikus szerepe vitathatatlan. Olyan szinten beleégett a mainstream európai közgondolkodásba, mint a londoni City vagy a moszkvai Vörös tér. Hogy az említett városrészek jellemző munkamenetében találunk-e hasonlóságokat, abba most nem mennék bele, de az biztos, hogy bármelyik elköltöztetése erősen meghökkentené az Európába érkező turistákat. Már ha lesznek egyszer. Márpedig az amszterdami piros lámpás negyed, hosszú huzavona után, most már biztosan költözik, ami persze nem jelenti azt, hogy be is zárják, de a belváros közepe helyett a jövőben egy külvárosi kerületben lehet majd üzletszerűen kéjelegni, ami azért hát, nem ugyanaz.

Huszonkét éves koromban voltam először Amszterdamban, és őszintén szólva, a piros lámpás negyed elég nagy hatással volt rám. Nem is annyira a szolgáltatások keltették fel a figyelmemet, sokkal inkább az a jelenség, hogy a prostitúcióból turistalátványosságot lehet csinálni. Ez a városnak olyan jól sikerült, hogy 2019-ben 3,1 millió látogató kereste fel, több, mint 180 országból. Azért ne legyünk álszentek! Mindenki tudta már a kilencvenes években is, hogy a lányok minden nagyvárosban árulják magukat, csak éppen nem állították ki őket a kirakatba.

PiroslampasnegyedAszterdam-190714.jpg

Piros lámpás negyed Amszterdamban (Fotó/Forrás: morpho)

Azóta nagyot változott a világ, és az egész iparág átköltözött az online térbe, már nincs szükség az utcai jelenlétre. Az amszterdami piros lámpást viszont annyira felkapták, hogy a mai napig töretlenül tartotta magát még úgy is, hogy a turisták sokkal inkább látványosságnak, mint szórakozóhelynek kezdték tekinteni. Fotózni mindig is tilos volt itt, erre számtalan tábla és biztonsági ember is figyelmeztet, de valahogy mégis tele van az online tér az itt készült fényképekkel, különben semmit sem tudnánk az egészről. Kétségtelenül nem volt egyszerű mutatvány normális képeket csinálni, de azért megvannak azok a praktikák, amivel át lehet hidalni az ilyen erkölcsi szakadékot. A részleteket most nem vázolom fel, hiszen a hely úgyis költözik, és a lányok eltűnnek a belvárosi kirakatokból. Na, de, ami helyette lesz, az sem tűnik kevésbé érdekesnek. Legalább is nekem nem. Az amszterdami városvezetés klímavédőkkel összefogva azt okoskodta ki, hogy a piroslámpás negyedből zöld lámpás kerületet csinál!

Mottójuk szerint: „A Vörös lámpás negyed és a régi városközpont kizöldül! Veled együtt szeretnénk még élhetőbbé tenni Amszterdamot. Zöldítünk, szigetelünk, energiát és hőt termelünk. Mindezt zöld és fenntartható módon, példát mutatva Hollandia többi részének és a világnak.”

Egy igazi klímavédelmi központot csinálnak a belvárosból. Lesz itt minden! Zöld Raktár, Zöld étterem és Zöld Szálloda. Közérthető módon bemutatják, hogy, mi szennyezi bolygónkat, és hogyan lehet ezt megakadályozni. A szemetet pedig minden látogató a neki kiosztott biológiailag lebomló hátizsákban gyűjtheti össze. Már szervezik a programokat, folynak a megbeszélések, a projektben résztvevők sokaságával. És ez még nem minden, mert természetesen magyar szál vagy inkább fűszál is van a dologban.

Amszterdamhoz ugyanúgy hozzátartozik a fű és a coffeeshopok világa, mint Budapesthez a Dunakorzó kocsmái. Suba Attila magyar bluesénekes koncertek híján összerakta a Green Revolution alapítványt, és azt ötlötte ki, hogy beszáll a zöld lámpás projektbe, hogy létrehozza ott a világ első klímatudatos coffeeshopját. Hogy mitől lesz klímatudatos? Attól, hogy a teljes profitot klímavédelmi célokra fordítják, a vendégek meg eldönthetik, hogy inkább ide mennek be vagy oda, ahol a nyereség végül a tulajdonos magánszámláján köt ki.

Ez egyébként szerintem zseniális ötlet, és tulajdonképpen bármilyen kocsmával vagy egyéb üzlettel is meg lehetne csinálni. Mondják, hogy a Zöld lámpás Negyed sokkal inkább erős figyelemfelkeltő kampány, a változás lendületének bemutatására szolgáló módszer, mint önálló cél. A végső cél ugyanis az, hogy ez a gondolkodásmód egész Európában, sőt, az egész világon elterjedjen.

További érdekes fotókért és azok sztorijáért kattints ide>>>

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Plusz

A sokoldalú Liszt Ferenc – itt vannak a Liszt Ünnep első programjai

Liszt Ferenc művészetének más-más oldalát mutatja be Martin Haselböck és az Orchester Wiener Akademie, Vaszilij Petrenko és a Royal Philharmonic Orchestra, a Kolozsvári Magyar Opera, illetve Francesco Tristano is. Október 9-én indul a negyedik Liszt Ünnep Nemzetközi Kulturális Fesztivál.
Könyv

Monumentális nagyregénnyel jelentkezik Darvasi László

Június elején jelenik meg Neandervölgyiek címmel a József Attila-díjas Darvasi László eddigi leghosszabb regénye. A háromkötetes, több évtizedet felölelő műben a magyar vidék, a főváros és a nagyvilág történetei kapcsolódnak össze.
Jazz/World

„Nekem a zene gyógyszer minden bajra” – interjú Király Lindával

Anyák napján ad koncertet Király Linda a Várkert Bazárban, az est vendége pedig nem más, mint testvére, Király Viktor lesz, így a közönség lélekemelő duettekre is készülhet.
Vizuál

A holokauszt a túlélők szemével – új kiállítás nyílik a Magyar Nemzeti Galériában

Harminc művész szemén keresztül mutatja be a nyolcvan évvel ezelőtt lezajlott magyarországi holokauszt emlékezetét az Így történt - A holokauszt korai emlékezete szemtanú művészek alkotásain című kiállítás.
Zenés színház

„Az emberekben vagyok otthon” – interjú Nemes Tiborral

Nemes Tibor első premierjére készül a Budapesti Operettszínházban. A Színház- és Filmművészeti Egyetem végzős zenés színész hallgatója José Riveraként mutatkozik be a Carmen című musicalben április 20-án.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Plusz ajánló

A sokoldalú Liszt Ferenc – itt vannak a Liszt Ünnep első programjai

Liszt Ferenc művészetének más-más oldalát mutatja be Martin Haselböck és az Orchester Wiener Akademie, Vaszilij Petrenko és a Royal Philharmonic Orchestra, a Kolozsvári Magyar Opera, illetve Francesco Tristano is. Október 9-én indul a negyedik Liszt Ünnep Nemzetközi Kulturális Fesztivál.
Plusz ajánló

Dömösön folytatódik a Szeláví! Fesztivál története

Barátok, nyáresti koncertek, koccintás az élet apró örömeire és kirándulások a Dunakanyar egyik legszebb településén, Dömösön. Sátrazás a csillagok alatt, három nap önfeledt szabadság: idén is várja a kikapcsolódni vágyókat a Szeláví! Fesztivál.
Plusz ajánló

Nyitott Ház – ismét kitárja kapuit a Pesti Vigadó

Tízéves a Magyar Művészeti Akadémia székháza, ez alkalomból május 11-én ismét megrendezik a Nyitott Ház elnevezésű programjukat, amely során egyebek közt kézműves foglalkozásokkal, kiállításokkal, kulturális előadásokkal vagy épp táncházzal várják az érdeklődőket ingyenesen. 
Plusz ajánló

Az Esterházy Art Award 2023-as díjazottjainak kiállításával nyílik a szezon a kismartoni Esterházy-kastélyban

Április 14-én 11 és 17 óra között megnyitókkal, performanszokkal, terülj-terülj asztalkámmal, a város utcáin felvonuló rézfúvós bandával, valamint koncertekkel várják az érdeklődőket a tartományi főváros, Kismarton kulturális intézményeiben. A belépés az egyes intézményekbe díjtalan.
Plusz ajánló

Idén is labdarúgó tornával emlékezik Esterházy Péterre a FISZ

A Fiatal Írók Szövetsége immáron ötödik alkalommal szervezi meg a Futball-EP elnevezésű tornáját, amelynek mérkőzései között Esterházy Péternek ajánlott felolvasásokat hallgathat meg a közönség. A rendezvényre április 13-án a Bikás parkban kerül sor.