Plusz

KÉP-regény: A piros lámpa zöldre vált

2021.04.17. 14:05
Ajánlom
A Fidelio sorozatában hétről-hétre új fotóját – és annak történetét – osztja meg velünk a Morphoblog szerzője, morpho, azaz Hegedűs Ákos. Ezúttal Amszterdam egyik látványosságáról lesz szó, ami hamarosan teljesen megújul, mégpedig a környezettudatosság jegyében.

Nem vagyok híve az ikonikus helyszínek felszámolásának, de most olyan fura kettősség van bennem, amivel nem igazán tudok mit kezdeni. Amszterdam piros lámpás negyedének az ikonikus szerepe vitathatatlan. Olyan szinten beleégett a mainstream európai közgondolkodásba, mint a londoni City vagy a moszkvai Vörös tér. Hogy az említett városrészek jellemző munkamenetében találunk-e hasonlóságokat, abba most nem mennék bele, de az biztos, hogy bármelyik elköltöztetése erősen meghökkentené az Európába érkező turistákat. Már ha lesznek egyszer. Márpedig az amszterdami piros lámpás negyed, hosszú huzavona után, most már biztosan költözik, ami persze nem jelenti azt, hogy be is zárják, de a belváros közepe helyett a jövőben egy külvárosi kerületben lehet majd üzletszerűen kéjelegni, ami azért hát, nem ugyanaz.

Huszonkét éves koromban voltam először Amszterdamban, és őszintén szólva, a piros lámpás negyed elég nagy hatással volt rám. Nem is annyira a szolgáltatások keltették fel a figyelmemet, sokkal inkább az a jelenség, hogy a prostitúcióból turistalátványosságot lehet csinálni. Ez a városnak olyan jól sikerült, hogy 2019-ben 3,1 millió látogató kereste fel, több, mint 180 országból. Azért ne legyünk álszentek! Mindenki tudta már a kilencvenes években is, hogy a lányok minden nagyvárosban árulják magukat, csak éppen nem állították ki őket a kirakatba.

PiroslampasnegyedAszterdam-190714.jpg

Piros lámpás negyed Amszterdamban (Fotó/Forrás: morpho)

Azóta nagyot változott a világ, és az egész iparág átköltözött az online térbe, már nincs szükség az utcai jelenlétre. Az amszterdami piros lámpást viszont annyira felkapták, hogy a mai napig töretlenül tartotta magát még úgy is, hogy a turisták sokkal inkább látványosságnak, mint szórakozóhelynek kezdték tekinteni. Fotózni mindig is tilos volt itt, erre számtalan tábla és biztonsági ember is figyelmeztet, de valahogy mégis tele van az online tér az itt készült fényképekkel, különben semmit sem tudnánk az egészről. Kétségtelenül nem volt egyszerű mutatvány normális képeket csinálni, de azért megvannak azok a praktikák, amivel át lehet hidalni az ilyen erkölcsi szakadékot. A részleteket most nem vázolom fel, hiszen a hely úgyis költözik, és a lányok eltűnnek a belvárosi kirakatokból. Na, de, ami helyette lesz, az sem tűnik kevésbé érdekesnek. Legalább is nekem nem. Az amszterdami városvezetés klímavédőkkel összefogva azt okoskodta ki, hogy a piroslámpás negyedből zöld lámpás kerületet csinál!

Mottójuk szerint: „A Vörös lámpás negyed és a régi városközpont kizöldül! Veled együtt szeretnénk még élhetőbbé tenni Amszterdamot. Zöldítünk, szigetelünk, energiát és hőt termelünk. Mindezt zöld és fenntartható módon, példát mutatva Hollandia többi részének és a világnak.”

Egy igazi klímavédelmi központot csinálnak a belvárosból. Lesz itt minden! Zöld Raktár, Zöld étterem és Zöld Szálloda. Közérthető módon bemutatják, hogy, mi szennyezi bolygónkat, és hogyan lehet ezt megakadályozni. A szemetet pedig minden látogató a neki kiosztott biológiailag lebomló hátizsákban gyűjtheti össze. Már szervezik a programokat, folynak a megbeszélések, a projektben résztvevők sokaságával. És ez még nem minden, mert természetesen magyar szál vagy inkább fűszál is van a dologban.

Amszterdamhoz ugyanúgy hozzátartozik a fű és a coffeeshopok világa, mint Budapesthez a Dunakorzó kocsmái. Suba Attila magyar bluesénekes koncertek híján összerakta a Green Revolution alapítványt, és azt ötlötte ki, hogy beszáll a zöld lámpás projektbe, hogy létrehozza ott a világ első klímatudatos coffeeshopját. Hogy mitől lesz klímatudatos? Attól, hogy a teljes profitot klímavédelmi célokra fordítják, a vendégek meg eldönthetik, hogy inkább ide mennek be vagy oda, ahol a nyereség végül a tulajdonos magánszámláján köt ki.

Ez egyébként szerintem zseniális ötlet, és tulajdonképpen bármilyen kocsmával vagy egyéb üzlettel is meg lehetne csinálni. Mondják, hogy a Zöld lámpás Negyed sokkal inkább erős figyelemfelkeltő kampány, a változás lendületének bemutatására szolgáló módszer, mint önálló cél. A végső cél ugyanis az, hogy ez a gondolkodásmód egész Európában, sőt, az egész világon elterjedjen.

További érdekes fotókért és azok sztorijáért kattints ide>>>

Programkereső

Legnépszerűbb

Könyv

„Írás és olvasás ikrek” - Vámos Miklós a Lírástudókban

A könyvesboltok újdonságai között segít eligazodni a Líra Könyv és a Fidelio május 12-én, szerda este fél 8-kor jelentkező irodalmi podcastja. A friss könyvajánlókat és tartalmas beszélgetéseket kínáló műsor házigazdája Szabó T. Anna, az adás vendége Vámos Miklós író.
Vizuál

Nézze meg ingyenesen az európai film legjobbjait a Lux-díj online csatornáján

A Lux Közönségdíj online mozicsatornáján május 16-ig ingyenesen megtekinthető három sokszorosan díjazott európai film: az Oscar- és Európa-díjas Még egy kört mindenkinek, az Oscar-jelölt Kollektíva és a Corpus Christi című alkotás. A közönség szavazatait is várják.
Színház

Gyabronka József, Háy János és Alföldi Róbert az újranyitó Átrium színpadán

Május 21-től újra élő előadásokat tart az Átrium. A budai intézmény első produkciója a Fehér nyuszi, vörös nyuszi című darab Gyabronka József előadásában, ezt követően egy Háy János-premierrel, valamint a Mefisztó című kortárs zenés kabaréval várják a közönséget.
Vizuál

Paul Almásy válogatott fotográfiáiból rendezett tárlatot a Mai Manó Ház

A Mai Manó Ház A képírás mestere – Paul Almásy címmel rendezett kiállítást a világhírű franciaországi magyar fotóriporter munkáiból, mely május 11. és június 6. között látogatható.
Színház

Eredeti Örkény-egypercessel köszöntötték Mácsai Pált a jubileumi Azt meséld el Pista! után

Május 12-én különleges évfordulót ünnepelt az Örkény Színház, ugyanis 700. alkalommal tűzték műsorra Mácsai Pál egyszemélyes előadását, az Azt meséld el, Pista!-t.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Plusz ajánló

Kulturális sokszínűség a Bartók Béla Boulevard-on

A Bartók Béla úton idén is megrendezik az Eleven Tavaszt, mely egyedi kortárs alkotásokkal, köztéri installációval, valamint különleges alkotóműhelyekkel várja a látogatókat.
Plusz hír

Augusztusra módosult a Fishing on Orfű dátuma

A szervezők úgy határoztak, hogy az eredeti júniusi dátum helyett, az előre meghirdetett pótdátumon, azaz augusztus 25. és 28. között tartják meg a Fishing on Orfű fesztivált, mely tavaly a járványhelyzet miatt elmaradt - adták hírül az esemény hivatalos honlapján.
Plusz hír

Idén sem rendezik meg a Sziget Fesztivált

A Volt Fesztivál és Balaton Sound mellett, Magyarország legnagyobb könnyűzenei fesztiválja a Sziget is elmarad.
Plusz ajánló

Pentaton Hangstúdió – egy tiszta hang a belváros szívében

2021-ben új szolgáltatással bővült az ország legnagyobb múltra visszatekintő privát művészügynöksége, a Pentaton Művész- és Koncertügynökség portfóliója: megnyílt az újonnan kialakított Pentaton Hangstúdió.
Plusz hír

Időutazás Rómában: újjáépítik a Colosseum arénáját

A Római Colosseum eredeti fapadlózatát még a 19. században szedték fel, amikor régészeti munkálatokat végeztek az arénában. A felújítás után a látogatók lehetőségük nyílik arra is, hogy beléphessenek a föld alatti tárnákba.