Plusz

KÉP-regény: Az amatőr természetbúvár

2023.09.15. 16:15
Ajánlom
A Fidelio sorozatában hétről-hétre új fotóját – és annak történetét – osztja meg velünk a Morphoblog szerzője, morpho, azaz Hegedűs Ákos. Ezúttal egy a madár idegességének az okát fürkészte ki.

Azt már régóta tudjuk, hogy a sas nem kapkod legyek után, és bár ezen a képen mondjuk se sas, se légy nincs, de attól még ez volt az első gondolatom néhány napja, amikor először megláttam a monitoron ezt a képet. Másodikra pedig Lautréamont a szürrealizmus mottójaként elhíresült klasszikus idézete ugrott be: „Egy esernyő és egy varrógép véletlen találkozása a boncasztalon.” Ezt egy kicsit újraértelmezve úgy mondanám, hogy egy mexikói Harris-ölyv és egy német darázs találkozása a római kori amfiteátrumban. Jó kis nemzetközi katyvasz, az biztos.

Fotósként sokszor megéltem már azt az érzést, hogy zajlik körülöttem egy esemény, amit rengetegen figyelnek, miközben én valami teljesen más dologra koncentrálok, jellemzően az eseménynek háttal, és ha valaki ezt meglátja, akkor erőteljes értetlenségét fejezi ki az egész jelenség miatt. Nem szokták érteni, miért fényképezem az aszfaltot az utcán, a villanyoszlopot vagy a házfalakat. Pedig mindegyiknek megvan a relevanciája, csak ezt akkor nem tudom elmagyarázni.

Még szerencse, hogy a képek önmagukért beszélnek.

Az amfiteátrumban római kori gladiátorbemutató volt, amit a kilencéves fiam kedvéért látogattam meg, de igazándiból engem ez nem nagyon érdekelt. Sokkal inkább egy solymász forma karján ücsörgő Harris-ölyv vagy Harris-héja, aki szemmel láthatóan valamilyen problémával küszködött. A fejét rázta, és állandóan becsukta a szemét. Na, ez a jelenség keltette fel az érdeklődésemet annyira, hogy a műsornak hátat fordítsak és feltérképezzem a madár idegességének az okát.

Igen, egy pákosztos darázs gondolta úgy, hogy a délutánját egy nagy madár felbosszantásának szenteli, és ezt olyan jó mókának találta, hogy szegény madár egy idő után határozottan kétségbeesettnek tűnő pillantásokat vetett a gazdája felé.

Nem igazán tudom, mit akartak egymástól, mert elég nyilvánvalónak tűnt, hogy egyik sem tud semmit sem kezdeni a másikkal, úgyhogy a sok teoretikus megfejtés közül végül arra jutottam, hogy pusztán megfigyelésről, egymás anatómiai feltérképezéséről, életvitelének jobb megértéséről lehetett szó, és bár az egészet kétségkívül a darázs kezdeményezte, egy idő után az akkor már igencsak enervált ölyv is érdeklődő pillantásokat kezdett vetni a szemtelen hártyásszárnyúra.

Ami engem illet, mint abszolút külső szemlélő, megpróbáltam megörökíteni ezt a meghökkentő jelenséget, és ez meglehetősen bonyolult fotográfiai kihívás elé állított.

Nagyon rövid idővel kellett exponálni, nagyon vékony mélységélességgel, és közben folyamatosan figyelni kellett arra, hogy a darázs ne menjen ki az élességből. El is bíbelődtem velük vagy fél órát, amíg végül a darázs lelépett, és ezzel véget vetett a furcsa helyzetnek.

Őszintén szólva fogalmam sem volt, mi lesz az egészből, de végül is azt kell, hogy mondjam, megérte rászánni erre azt a fél órát, mert a képek tök jók lettek. Igen, több kép is készült róluk, de mivel a KÉP-regény általában egy képről szól, ezért én ezt választottam ki, de ha valaki a többit is meg szeretné nézni, akkor ezen a linken megteheti.

AHarris-olyvesadarazs-161421.jpg

A Harris-ölyv és a darázs (Fotó/Forrás: Morpho)

Mindenesetre, ha valaki azt mondja nekem, hogy szeptemberben egy ilyen sztoriba fogok belefutni Budapesten, akkor azt erősen ironikusnak vagy inkább megmosolyogtatónak gondoltam volna. De most már én is belátom, hogy egy ilyen képért nem kell Mexikóig elmenni.

További érdekes fotókért és azok sztorijáért kattints ide! »»»

Fejléckép: A Harris-ölyv és a darázs (fotó/forrás: Hegedűs Ákos / Morphoto)

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Klasszikus

Sörösüvegekből zenét csiholni – interjú Balogh Máté zeneszerzővel

A Renewable Music – V4 Composers for Sustainability elnevezésű projekt a fenntarthatóság témájában ösztönzi párbeszédre és cselekvésre a nemzetközi klasszikus zenei közösséget. A kezdeményezésben részt vevő egyik zeneszerzővel, Balogh Mátéval beszélgettünk.
Színház

Szász Júlia és Horváth Lajos Ottó a Centrál Színházban tér vissza a színpadra

A Nemzeti Színházban tavaly súlyos balesetet szenvedett színművészek apa-lánya párost alakítanak a Centrál Színház következő évadában. A Puskás Tamás rendezte előadás egy híres film adaptációja lesz. 
Klasszikus

Neves régizenei együttessel készített lemezt Daragó Zoltán

A fiatal kontratenor Bach-áriákat felvonultató lemeze Christophe Rousset vezényletével és a Les Talens Lyriques közreműködésével szeptemberben jelenik meg az Aparté Kiadónál.
Könyv

Pernye és fű – ősszel érkezik Závada Pál új regénye

Október 8-án a Magvető Kiadó gondozásában jelenik meg a Kossuth-díjas író legújabb regénye, amelynek története és karakterei ugyan fiktívek, ám a benne szereplő interjúk valóságosak – azokat Sipos András rendezővel készítették Statárium című, 1989-es filmjükhöz.
Színház

Elhunyt Szatmári Liza

Az Aase- és Gobbi Hilda-díjas színésznő július 20-án, életének 97. évében hunyt el. Szatmári Liza hetvenhárom éve volt a Vígszínház tagja, halálhírét a társulat közölte.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Plusz hír

Tízből kilenc gyerek rendszeresen hallgat zenét

Felmérés készült a gyerekek zenehallgatási szokásairól. Kiderült, hogy a magyar gyerekek kedvenc zenészei között túlsúlyban vannak a hazai előadók.
Plusz ajánló

Utcabállal ünneplik a francia nemzeti ünnepet

Július 13-án hat órától, a francia nemzeti ünnep előestéje alkalmából ingyenes koncertekkel és műhelyfoglalkozásokkal várja az érdeklődőket a Francia Intézet.
Plusz ajánló

Udvari mulatság a kismartoni Esterházy-kastélyban

Július 20-án egész napos programokkal várják az érdeklődőket Kismartonba, az esemény idei mottója Vivaldihoz kapcsolódóan a négy évszak. A kastélyfesztivál során bárki betekinthet az Esterházyak egykori udvartartásába, a gyerekprogramok mellett pedig természetesen hangversenyekkel is készülnek a szervezők. 
Plusz hír

Kurtág György és Roska Botond is Wolf-díjban részesül

A rangos, pénzjutalommal is járó izraeli elismerést néhány hónap múlva vehetik át az idei díjazottak. Kurtág Györgyöt zeneművészeti, Roska Botondot pedig orvostudományi kategóriában tüntetik ki. A Wolf-díjasok több mint egyharmada a későbbiek során elnyerte a Nobel-díjat is.
Plusz hír

A debreceni BMW gyár mellett épülhet fel a Közlekedési Múzeum

A város központjától mintegy tíz kilométerre, egy szántóföldön húzhatják fel azt az épületkomplexumot, amely otthont adna a Közlekedési Múzeumnak is. A Népszava információi szerint az erről szóló pályázatot augusztus elején hirdetheti meg a minisztérium.