Plusz

KÉP-regény: Egy másik poszt

2020.05.08. 22:45
Ajánlom
A Fidelio sorozatában hétről-hétre új fotóját – és annak történetét – osztja meg velünk a Morphoblog szerzője, morpho, azaz Hegedűs Ákos. Ezen a héten a 82 éves korában elhunyt Szilágyi Istvánnal történt találkozásáról és személyes benyomásairól ír.

„Délután jön hozzám a Szilágyi István interjúzni, le kéne fényképezni” – vetette oda mintegy foghegyről a szerkesztőségi büfében GNL kolléga, miközben ki sem látszottam a vodkás tükörtojásomból. „Aha, az kafa. És egyébként ki az?” Esküszöm, előtte bele sem gondoltam, hogy Lópici Gáspárt nem is így hívják, és ő nem is plakátragasztó, hanem egy színész. Azt is csak később raktam össze, hogy a Tenkes kapitányában is ő játszott. A kedves hülyét senki nem hozta nála jobban Magyarországon. Legalább is az én gyerekkoromban biztosan nem.

Ez a büfés beszélgetés 1996 februárjában zajlott le.

Eredetileg nem ezt a posztot terveztem erre a hétre. Sőt! Aztán az élet átírta, mint mindig. Amikor megtudtam, hogy Szilágyi István gyilkosság áldozata lett, eszembe jutott, hogy én őt fényképeztem valamikor huszonéve. Keresgéltem, megtaláltam, elolvastam, elszomorodtam. Valahogy úgy éreztem, hogy a gyerekkoromból szakítottak ki egy darabot. Először Csukás István hagyott itt kétségek között, még februárban, de az írót csak a stáblistáról ismerjük meg, és jellemzően nem gyerekkorban. Viszont egy ilyen erős karakterszereplő elvesztése szíven ütött még akkor is, ha jobban belegondolva, ebben a sorozatban minden karakterszereplő iszonyatosan erős volt. Ezért Lópici nem vitte el egyedül a show-t.  

Furcsa ember volt egyébként, valahogy nem ilyennek képzeltem el. Illetve tulajdonképpen semmilyennek sem képzeltem el, mert már el volt képzelve, le volt filmezve, meg volt mutatva. Én teljesen azt hittem, hogy ő minden filmben önmagát játszotta, ami nyilván hülyeség, pláne, ha belegondolok, hogy elmondása szerint vagy 150 filmben játszott kisebb-nagyobb szerepet.

Aztán amikor találkoztunk, egy csendes, visszahúzódó, ámde erős humorérzékkel rendelkező embert láttam az objektívben.

SzilagyiIstvan-170202.jpg

Szilágyi István (Fotó/Forrás: morpho)

Nem sokszor éreztem ilyet, de valahogy sokkal természetesebbnek tűnt az optikán keresztül nézve, mint a valóságban. Erre mondják, hogy a jóisten is kamera elé teremtette. Bár én inkább a gyerekkoromat láttam akkor abban az objektívben. A kedvenc mesehőseimet, egyetlen képkockába zárva.

Elolvastam az interjút, amit akkor adott nekünk. Van benne egy mondat, ami elég megrázó. GNL kolléga felidézte neki a kérdésben a Tenkes kapitányát, a labanc Pityik őrmesterként legendássá vált mondatát: „Ezredes úr, alázatosan jelentem, nekem ez az ember gyanús...” Szilágyi az alábbiakat válaszolta rá:

Peti fiam még egészen kisgyerekként látta, és görbe szemmel figyelte a történetet. Először közölte: utálom a kurucokat. Amikor azt mondtam neki: de hiszen ez játék, megkérdezte: akkor miért vállalsz el ilyen szerepet?

Hát nem tudom, hogy erre mit kéne mondani. Csak remélni tudom, hogy Szilágyi István leginkább röhög rajta. Alfonzóval és Csukás Istvánnal együtt röhögnek a Black and Blue Caféban.

Programkereső

Legnépszerűbb

Jazz/World

Hallgasd meg az összetartozás dalát – Csík Zenekar: Hazám, hazám

Elkészült a Nemzeti Összetartozás Dala, a Csík Zenekar dalát olyan művészek éneklik, mint Miklósa Erika, Szarka Tamás és Molnár Levente.
Vizuál

Ingyenes filmek a Trianon emléknapon a Távmoziban

A korszakban játszódó ingyenesen vetített filmekkel, illetve az akkori virágzó filmes és színházi életet bemutató különleges Filmhíradóval kapcsolódik a Trianon100 eseménysorozathoz június 4-én a Budapest Film Zrt..
Vizuál

Próbáld ki a tudásod a Nemzeti Múzeum Trianon 100 kvízeivel!

Bár a múzeum kapui még mindig zárva tartanak, a Nemzeti Múzeum a virtuális térben továbbra is tartja a kapcsolatot látogatóival, határon innen és túlról. A Nemzeti Összetartozás Napja alkalmából egy helyre gyűjtötték a témához kapcsolódó online tartamalmainkat, kvízeinket és játékos feladataikat.
Klasszikus

Fellélegzés címmel jön a Fesztivál Akadémia Budapest augusztusban

Az idei komolyzenei fesztivált augusztus 20. és 30. között rendezik meg a Zeneakadémián és más budapesti helyszíneken hatvan magyar művész részvételével.
Plusz

Mihelyt vége a veszélyhelyzetnek, nyithatnak a színházak, a mozik, a múzeumok

Ezt Gulyás Gergely jelentette be a mai Kormányinfón. A Parlament június 16-án szavaz a veszélyhelyzet megszűnéséről.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Plusz magazin

KÉP-regény: Hajó-törés

A Fidelio sorozatában hétről-hétre új fotóját – és annak történetét – osztja meg velünk a Morphoblog szerzője, morpho, azaz Hegedűs Ákos. Ki emlékszik még a Médiahajóra? Erről olvashatunk az e heti bejegyzésben.
Plusz kutatás

Juhok segítségével oldják meg a Holt-tengeri tekercsek rejtélyeit

A Holt-tengeri tekercsek DNS-vizsgálata fényt derített a pergamenek eredetére, arra, hogy milyen állat bőréből készítették őket, és ezzel választ kínál számos tudományos kérdésre - jelentette a helyi média.
Plusz hír

Mihelyt vége a veszélyhelyzetnek, nyithatnak a színházak, a mozik, a múzeumok

Ezt Gulyás Gergely jelentette be a mai Kormányinfón. A Parlament június 16-án szavaz a veszélyhelyzet megszűnéséről.
Plusz magazin

Ezt a törvényt csak a gyerekek kárára lehet meghozni – Művészek az örökbefogadásról

Öt ismert művész emelte fel a szavát a kormány új törvényjavaslata ellen, amely nem tenné kötelezővé, hogy az örökbefogadó szülők tanfolyamon készüljenek fel az örökbefogadásra.
Plusz vélemény

Komolyan kellett volna venni, amiről a Joker szólt

Thomas Wayne-nek nem kell félnie, hogy orrba vágja Arthur Flecket, hiszen pénze van. A Joker kivételes, egymilliárd dolláros közönségsikere és a jelenlegi amerikai zavargások egy narratívában illeszthetők. Vélemény.