Plusz

KÉP-regény: Egy másik poszt

2020.05.08. 22:45
Ajánlom
A Fidelio sorozatában hétről-hétre új fotóját – és annak történetét – osztja meg velünk a Morphoblog szerzője, morpho, azaz Hegedűs Ákos. Ezen a héten a 82 éves korában elhunyt Szilágyi Istvánnal történt találkozásáról és személyes benyomásairól ír.

„Délután jön hozzám a Szilágyi István interjúzni, le kéne fényképezni” – vetette oda mintegy foghegyről a szerkesztőségi büfében GNL kolléga, miközben ki sem látszottam a vodkás tükörtojásomból. „Aha, az kafa. És egyébként ki az?” Esküszöm, előtte bele sem gondoltam, hogy Lópici Gáspárt nem is így hívják, és ő nem is plakátragasztó, hanem egy színész. Azt is csak később raktam össze, hogy a Tenkes kapitányában is ő játszott. A kedves hülyét senki nem hozta nála jobban Magyarországon. Legalább is az én gyerekkoromban biztosan nem.

Ez a büfés beszélgetés 1996 februárjában zajlott le.

Eredetileg nem ezt a posztot terveztem erre a hétre. Sőt! Aztán az élet átírta, mint mindig. Amikor megtudtam, hogy Szilágyi István gyilkosság áldozata lett, eszembe jutott, hogy én őt fényképeztem valamikor huszonéve. Keresgéltem, megtaláltam, elolvastam, elszomorodtam. Valahogy úgy éreztem, hogy a gyerekkoromból szakítottak ki egy darabot. Először Csukás István hagyott itt kétségek között, még februárban, de az írót csak a stáblistáról ismerjük meg, és jellemzően nem gyerekkorban. Viszont egy ilyen erős karakterszereplő elvesztése szíven ütött még akkor is, ha jobban belegondolva, ebben a sorozatban minden karakterszereplő iszonyatosan erős volt. Ezért Lópici nem vitte el egyedül a show-t.  

Furcsa ember volt egyébként, valahogy nem ilyennek képzeltem el. Illetve tulajdonképpen semmilyennek sem képzeltem el, mert már el volt képzelve, le volt filmezve, meg volt mutatva. Én teljesen azt hittem, hogy ő minden filmben önmagát játszotta, ami nyilván hülyeség, pláne, ha belegondolok, hogy elmondása szerint vagy 150 filmben játszott kisebb-nagyobb szerepet.

Aztán amikor találkoztunk, egy csendes, visszahúzódó, ámde erős humorérzékkel rendelkező embert láttam az objektívben.

SzilagyiIstvan-170202.jpg

Szilágyi István (Fotó/Forrás: morpho)

Nem sokszor éreztem ilyet, de valahogy sokkal természetesebbnek tűnt az optikán keresztül nézve, mint a valóságban. Erre mondják, hogy a jóisten is kamera elé teremtette. Bár én inkább a gyerekkoromat láttam akkor abban az objektívben. A kedvenc mesehőseimet, egyetlen képkockába zárva.

Elolvastam az interjút, amit akkor adott nekünk. Van benne egy mondat, ami elég megrázó. GNL kolléga felidézte neki a kérdésben a Tenkes kapitányát, a labanc Pityik őrmesterként legendássá vált mondatát: „Ezredes úr, alázatosan jelentem, nekem ez az ember gyanús...” Szilágyi az alábbiakat válaszolta rá:

Peti fiam még egészen kisgyerekként látta, és görbe szemmel figyelte a történetet. Először közölte: utálom a kurucokat. Amikor azt mondtam neki: de hiszen ez játék, megkérdezte: akkor miért vállalsz el ilyen szerepet?

Hát nem tudom, hogy erre mit kéne mondani. Csak remélni tudom, hogy Szilágyi István leginkább röhög rajta. Alfonzóval és Csukás Istvánnal együtt röhögnek a Black and Blue Caféban.

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Nem adják fel a várat a színművészetisek, megtelt a Vas utca támogatókkal

Nem sikerült kiüríttetnie az egyetemi épületeket Szarkáéknak, sőt, a diákok visszafoglalták az Ódry Színpadot is. Pénteken este megtelt a Vas utca az egyetemfoglalókat támogató szimpatizánsokkal.
Klasszikus

Fiatal karmester áll a Nemzeti Filharmonikus Zenekar élére

A legfiatalabb Junior Príma-díjas karmester, Rajna Martin magyar szerzők műveit dirigálja az együttes élén vasárnap este a Müpában.
Jazz/World

10 lemez Londonból, ami után mást fogsz gondolni a jazzről

Az Egyesült Királyságban reneszánszát éli a jazz. Ahogy az lenni szokott, a műfaj időről időre kidugja a fejét az ágyásból, felbukkan itt-ott, néhány éve pedig szárnyakat kapott az olyan könnyebb műfajoktól, mint a hiphop, a dub, a techno és a trance. Összeszedtem azokat az albumokat, amiket hallanod kell, ha London és a jazz új arcára vagy kíváncsi.
Vizuál

Egy aszfaltpattanás is lehet műtárgy – A Fiat 500 a képzőművészetben

Olaszországban a mobilitást jelentette a nagy tömegek számára – voltak, akik egyenesen úgy fogalmaztak, hogy „ez volt az autó, mely a volán mögé ültette Itáliát”. Magyarországon az első nyugati autóként jelent meg a 60-as évek végén. Hangos volt, pici és a motorja is csak valamivel erősebb, mint egy robogónak, mégis a legtöbb tulajdonos számára feledhetetlen emlékek sora kötődött a mára már kultikus ikonná vált Fiat 500-hoz.
Színház

Lábnyomot kaptak a Halhatatlanok Társulatának új tagjai

Szombat délelőtt újabb lábnyomokkal gazdagodott a Pesti Broadway az Operettszínház előtt. Az 1996-ban alapított Halhatatlanok Társulata öt év kihagyás után választott új tagokat még májusban, most pedig ünnepélyes keretek között avatták fel a díj részeként fémbe öntött lábnyomokat.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Plusz könnyűzene

A Qualitons, a Platon Karataev és a Mörk a leginkább exportképes zenekaraink itthon

Idén második alkalommal állította össze a külföldön is labdába rúgó könnyűzenei együttesek listáját a HOTS.
Plusz hír

25 ezer lopott régészeti emléket adott vissza Franciaország Marokkónak

Tizenöt éve történt a régészeti lopás, de csak most sikerült visszaszolgáltatni a tárgyakat Marokkónak. Az egész három tonnát nyom.
Plusz kult50

Zenebohócból dalfutár – Hajós András a Kult50-ben

Jogásznak indult Hajós András, végül szociológus diplomát szerzett. Volt saját zenekara és tévéműsora is, majd e kettőt ötvözte a Dalfutárban. A biciklivel suhanó különutasság az első évad után a műsor közvetítő felületén is megjelent, amikor a tévéről és netre költözött.
Plusz Film

Az edző lányával, álpappal és vak jazzistával támadnak a lengyel filmek

Lengyel filmeket vetítenek csütörtöktől vasárnapig online a budapesti Lengyel Intézet szervezésében, az érdeklődők négy alkotást tekinthetnek meg.
Plusz hír

Stevie Wonder két új dallal biztatja szeretetre a világot

Két új számot adott ki kedden Stevie Wonder, amelyek szeretetre és összefogásra biztatnak a válságos időszakban, amikor a rendszerszintű rasszizmusból fakadó problémák mellett a járvánnyal is meg kell küzdeni.