Plusz

KÉP-regény: Hóesésben

2024.02.24. 17:05
Ajánlom
A Fidelio sorozatában hétről-hétre új fotóját – és annak történetét – osztja meg velünk a Morphoblog szerzője, morpho, azaz Hegedűs Ákos. Ezúttal szomorkás emlékeket oszt meg velünk, hóesésben.

Korábban tettem már említést arról, hogy a kilencvenes években nagy temetésre járót csinált belőlem akkori munkahelyem, a Kurír című napilap. Amikor ismert emberek elhaláloztak, akkor a fotórovat két tagja kiment a temetésre, és minden közismert jelenlévőről készített egy portrét, aztán – a megjelentek számától függően – a másnapi újságban telepakoltak egy-két oldalt ezekkel az arcképekkel, és mivel minket ott képenként fizettek, nekünk igazi aranybánya volt, ha egy híres ember meghalt. Elég morbid a történet, és bevallom, hogy személy szerint borzasztóan utáltam az egészet.

Ha minden búcsúztatót, temetést vagy megemlékezést összeszámolok, amin megjelentem, akkor biztos, hogy a 99 százalékuk a kuríros időszakra esett, amikor olyan emberek nekrológjait hallgattam szakmányban, akiket személyesen nem ismertem, és magamtól biztos, hogy nem vettem volna részt a búcsúztatásukon. Ezt az egészet csak azért írtam le, hogy érzékeltessem azt a tényt, hogy eddigi életem során jóval több temetésen vettem részt, mint az emberek úgy általában.

Szerintem nálam több temetést csak a papok és a sírásók láttak.

Egyébként ez a sok temetői látogatás egy idő után, ha érzéketlenné nem is, de meglehetősen enerválttá teszi az embert. Borzasztóan sok az ismétlődő elem a beszédekben, a zenékben vagy a külsőségekben. Mindössze két olyan alkalom volt, ami komoly vizuális nyomot hagyott bennem, és bár nem hiszek a mesékben, ezt a két alkalmat mégis azzal a jelzővel lehetne leginkább illetni, hogy meseszerű. Ráadásul mindkét eset a Farkasréti temetőben talált meg, két olyan ember búcsúztatásán, akik mögött nem akármilyen életút állt.

Ezen a két temetésen egyik pillanatról a másikra, szakadó hóesés érkezett a semmiből, miközben az adott hónapban nem is nagyon esett máskor a hó, ráadásul ezt a hózáport az aktuális időjárás sem indokolta. Az első ilyen eset Kabos Gyula magyarországi újratemetése volt 1996 novemberében. Nem magamtól mentem oda, hanem küldtek, de az 1941-ben New Yorkban meghalt, legendás színész erős nyomokat hagyott a gyerekkoromon, és azt gondolom, hogy egy ekkora kaliberű színésznek már rég kijárt volna a budapesti újratemetés. Eredetileg a New Jersey állambeli Emerson város Cedar Park-i temetőjében Kobas néven temették el, úgyhogy kész csoda, hogy a sírjára évekkel később egyáltalán ráakadtak. Ott hasaltam a ravatalozó tetején a novemberi hóesésben, és a halottaskocsi Meseautóvá alakult, a sofőr pedig nem más volt, mint Hyppolit, a lakáj. Akkor azt gondoltam, ilyen egy életben csak egyszer fordulhat elő, de tévedtem.

KabosGyulaujratemetese1996november-165625.jpg

Kabos Gyula újratemetése 1996 novemberében (Fotó/Forrás: Morpho)

Egy évvel ezelőtt, 2023 februárjában is temetésen voltam Farkasréten. Akkor nem küldött senki, hanem magamtól mentem. Már amennyire magától megy az ember egy ilyen eseményre. Móricz Sabján Simon dokumentarista fotográfus és jó barát temetésén voltam akkor. Azt gondolom, bátran kijelenthetjük: Simon személyében a magyar dokumentarista fotográfia a 21. századi legnagyobb alakját veszítette el. Nem egyet az ezredforduló után feltűnt nagyszerű fotográfusok közül, hanem a legnagyobbat. Megszámolni sem tudom, pontosan hányszor nyert a Magyar Sajtófotó Pályázatokon, miközben bezsebelt egy halom külföldi díjat, és elnyerte a Capa-nagydíjat is.

„Fontos, hogy azt érezzem, a másik története képes elmesélni az én történetemet”– Interjú a Capa-nagydíjas Móricz-Sabján Simonnal

Kapcsolódó

„Fontos, hogy azt érezzem, a másik története képes elmesélni az én történetemet”– Interjú a Capa-nagydíjas Móricz-Sabján Simonnal

„Gyakran teljesen kiborultam, miután hazamentem a kórházból. Nehéz feldolgozni, ha látsz egy fiatal, haldokló, háromgyerekes apát vagy egy nagymamát, aki az unokái üzeneteit hallgatja egy telefonról, és másnap, amikor bemész, az ágya helyén már csak egy fekete zsák tátong” – mondja Móricz-Sabján Simon, Capa-nagydíjas fotográfus. A Covid-hullámok idején készült képei mellett arról is beszélgettünk, miért nem tartja már magát fotóriporternek, és hogyan alakultak át az Alföldön élők mindennapjai az elmúlt tizenkét évben, mialatt fényképezte őket.

Egy év távlatából is hatalmas űr tátong bennem, és azóta is képtelen vagyok feldolgozni ezt az egészet. Tavaly többen kérdezték tőlem, hogy miért nem írtam nekrológot. Pedig hallottam, olvastam már több tucatnyit, nem mondhatni, hogy nem lenne miből táplálkozni. Na, pont ezért nem.

Ezek a megemlékezések mindig arról szólnak, hogy az írónak milyen személyes kapcsolata volt a neves elhunyttal. Hogy mennyire szeretett vele a nagy halott sörözni, borozni, hullámvasutazni meg vízisíelni. Sok év temetésre járása közben, a rengeteg búcsúztatót végighallgatva, arra jutottam, hogy ez egyrészt erősen szubjektív, másrészt meg kit érdekel? De most tényleg! Olyat meg nem tudok írni, ami legalább egy kicsit ne szólna rólam is, úgyhogy inkább nem. Az emlékeim így is megmaradtak nekem, és azt hiszem, nem is nagyon tartoznak senki másra. Ilyesmi gondolataim voltak egy éve, miközben bandukoltam Farkasréten, a gyászmenet végén, a hatalmas pelyhekben ömlő, februári hóesésben.

További érdekes fotókért és azok sztorijáért kattints ide! »»»

Fejléckép: Kabos Gyula újratemetése 1996 novemberében (Hegedűs Ákos / Morphoto)

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Klasszikus

Április 18-án búcsúztatják Eötvös Pétert

A megemlékezésre a Budapest Music Centerben kerül sor, délután négy órai kezdéssel. Az eseményen Kurtág György, Káel Csaba és Kovács Géza mond búcsúbeszédet.
Klasszikus

„A zenét nem interpretálni, hanem megtestesíteni kell” – interjú Barbara Hannigannel

A kanadai születésű szoprán határokat feszegető produkcióval érkezik a Müpába, április 10-én este, a Bartók Tavasz fellépőjeként. A közelgő előadás mellett a magyar kortárs zenéhez fűződő kapcsolatáról is beszélgettünk vele.
Színház

Telex: Szexuális zaklatás ügyében folyik vizsgálat az SZFE-n

A lap értesülései szerint az egyetemen belső vizsgálat indult, mivel egy osztályvezető férfitanár meg nem engedhető kommentárokkal illette a diáklányok külsejét, alakját. Cikkünk frissült az SZFE reakciójával!
Klasszikus

Szimfonikus zsenik koncertje a BFZ-vel és a sztárkarmester Paavo Järvivel

Paavo Järvi édesapja elismert észt karmester volt, egykori szovjet nyaralójukban a kis Paavo időnként összefutott Sosztakoviccsal, Rosztropoviccsal, Arvo Pärttel, Hacsaturjánnal, vagy Emil Gilelsszel.
Színház

Új elnököt választott a Színházi Dolgozók Szakszervezete

A színházi szakmák országosan reprezentatív szakszervezete, az idén 105 éves Színházi Dolgozók Szakszervezete jelentősen megújuláson esett át, miután az április 8-án megtartott tisztújító küldöttgyűlésen megválasztották az új országos ügyvezető elnökséget.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Plusz ajánló

Nyitott Ház – ismét kitárja kapuit a Pesti Vigadó

Tízéves a Magyar Művészeti Akadémia székháza, ez alkalomból május 11-én ismét megrendezik a Nyitott Ház elnevezésű programjukat, amely során egyebek közt kézműves foglalkozásokkal, kiállításokkal, kulturális előadásokkal vagy épp táncházzal várják az érdeklődőket ingyenesen. 
Plusz ajánló

Az Esterházy Art Award 2023-as díjazottjainak kiállításával nyílik a szezon a kismartoni Esterházy-kastélyban

Április 14-én 11 és 17 óra között megnyitókkal, performanszokkal, terülj-terülj asztalkámmal, a város utcáin felvonuló rézfúvós bandával, valamint koncertekkel várják az érdeklődőket a tartományi főváros, Kismarton kulturális intézményeiben. A belépés az egyes intézményekbe díjtalan.
Plusz ajánló

Idén is labdarúgó tornával emlékezik Esterházy Péterre a FISZ

A Fiatal Írók Szövetsége immáron ötödik alkalommal szervezi meg a Futball-EP elnevezésű tornáját, amelynek mérkőzései között Esterházy Péternek ajánlott felolvasásokat hallgathat meg a közönség. A rendezvényre április 13-án a Bikás parkban kerül sor.
Plusz ajánló

Pódiumprogramok a MOMkult kupolájában

A műfaji sokszínűség jegyében szervezett estek nem csupán interaktivitásra csábítják a nézőket, de kötetlen információszerzést is jelenthetnek.
Plusz ajánló

„Tedd magad szabaddá” – hirdeti idén is a Mézesvölgyi Nyár

Három nagykoncerttel és hét színház sikerdarabjaival készül az idei szezonra a Mézesvölgyi Nyár. Pest megye legnagyobb szabadtéri, összművészeti fesztiválja huszonhárom estén át, húsznál több különböző programot kínál idén is Veresegyházon.