Plusz

KÉP-regény: Magtárkoncert

2020.08.28. 13:50
Ajánlom
A nyár végével folytatódik morpho, azaz Hegedűs Ákos sorozata, amelyben hétről hétre egy fotóját – és annak történetét – osztja meg a Fidelio olvasóival. Ezúttal a Tankcsapdáról ír, amelynek tagjai úgy tűnik, már 2004-ben felkészültek a raktárkoncertek valamikori eljövetelére.

Most, hogy lassan vége a nyárnak, és már teljesen elbutultam az okostelefonomtól, eszembe jutott, hogy én már láttam a Tankcsapdát raktárban játszani. De frankón. Nem változott amúgy semmi, még távlatilag sem. Sőt! A nagyapám például, aki asztalos volt, egész nap a gép mellett állt, én meg egész nap a gép előtt ülök. Végülis majdnem ugyanaz.

Olvasom, hogy a covid-19 miatt fesztiválok és egyéb koncertek nélkül maradt zenekaroknak raktárkoncerteket rendeznek, hogy aztán online tehesse magáévá minden érdeklődő a koncertélményt. Hát, nem tudom.

A zenészeken és a technikai stábon mindenképpen segíteni kell, de a közönséggel mi lesz? Azon ki segít?

Van a kulturális életnek egy szegmense, az úgynevezett befogadó, aki azért jár színházba, koncertre, múzeumba, kocsmába, mert életének része az a kulturális közeg, amiben az életét éli. Nevezhetjük szellemi tápláléknak is akár. Na, most ha a kulturális termék és ez a bizonyos befogadó nincs egy légtérben, akkor az, ha nem is ignorálja, de azért jelentősen megnehezíti a katarzis felé vezető utat.

Erről az egészről jutott eszembe ez a fénykép, ami nem nyáron, hanem 2004 januárjában készült, és úgy tűnik, a Tankcsapda, legalább is egy filmfelvétel erejéig, már akkor felkészült a raktárkoncertek valamikori eljövetelére. Arra már nem emlékszem, hogy mit forgattak pontosan, talán valami filmet a zenekarról, ahol visszanyúltak a gyökerekhez, de ilyen videoklipnek nem leltem nyomát. Ez az egész a Hajógyári-szigeten zajlott egy stúdióban, amit raktárnak álcáztak, és a zenekar ott zúzta vadul a garázsrockot.

Tankcsapda2004januar-135057.jpg

Tankcsapda, 2004. január (Fotó/Forrás: morpho)

Ezzel eddig nem is lett volna baj, leszámítva, hogy a helység olyan kicsi volt, hogy vagy az operatőr fért be a zenekar mellé vagy én, ezért a srácoknak le kellett tolni pár dalt felvételen kívül is, hogy tudjak róluk normális képeket csinálni. Amúgy jó arcok voltak, nem is volt ezzel gond. Ellenben az ezredforduló magasságában a Hajógyári-sziget egykori gyárépületei a pornóstúdióknak is felkeltették az érdeklődésüket, és az épületben, ahol a zenekar forgatott, közben mások mást is forgattak, olyasmit, aminek képi világa nem feltétlenül tartozott bele annak a tini magazinnak a főprofiljába, akinek én a zenekart fotóztam.

Azért az elég kemény történet, amikor az ember benyit egy ajtón, és a raktár után egészen más világban találja magát. Ott állt előttem egy srác, kezében a megfelelő szerszámmal, és közben mellette két erősen túlsúlyos hölgyet állítottak be éppen a Taki bácsinak (ő volt a producer) leginkább tetsző pozícióba. Azért meghökkentő volt, na! Főleg úgy, hogy a Tankcsapdára készültem. Egyébként a kutyát nem érdekelte, hogy egy csóka fényképezőgéppel a nyakában belépett a terembe. Egy csomó ember dolgozott a projekten, akár maradhattam is volna. Egy röpke pillanatra átvillant az agyamon, hogy bele kéne nézni, mégis milyen művészeti koncepció szerint indul a történet itt a magtárban, de végül úgy döntöttem, hogy visszatérek a fal másik oldalán, a raktárban huncutkodó Tankcsapdához.

Azon egy picit elgondolkodtam most, így utólag, hogy tulajdonképpen a befogadó szempontjából mi a különbség a raktárkoncert és a pornó között, de aztán gyorsan el is hessegettem ezt a bárgyú gondolatot.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Vizuál

Az idei Berlinalén az is kiderült, hogy Martin Scorsese egy két lábon járó filmenciklopédia

A 74. Berlinale a megkezdett mederben folyt tovább: az elmúlt öt napban is maradt a határok és az aktuális társadalmi kérdések feszegetése.
Színház

Kétszemélyes tantermi előadás készült a Sorstalanságból a Katonában

A Gloviczki Bernát és Jakab Balázs előadásában látható színpadi adaptációt Bagossy Júlia rendezte. A bemutatót február 23-án tartják a Sufniban.
Klasszikus

Bach, Chopin és Schumann műveit szólaltatja meg Grigorij Szokolov a Müpában

Az orosz zongoraművész szólóestjén Johann Sebastian Bach négy duettje és c-moll partitája, Chopin mazurkái és Schumann Waldszenen (Erdei jelenetek) című műve hangzik el az MVM Koncertek – A Zongora sorozatban március 13-án a Müpában.
Vizuál

Süveges Rita festőművész lett az Esterházy Art Award közönségdíjasa

A 2023-as Esterházy Art Award-díjhoz kapcsolódó kiállítás március 3-ig tekinthető meg a Ludwig Múzeumban, majd április közepén a kismartoni Esterházy-kastélyban is kiállítják a díjazott alkotók munkáit.
Vizuál

„Nem elég gondolni, tenni is kell” – fontos társadalmi ügyekről rendez kiállítást a Radnóti Színház

A társulat célja ráirányítani a figyelmet közös ügyeinkre, közelebb hozva, felnagyítva, kihangosítva azokat. Az előző évadban elindult kampány fotósorozatait Csoszó Gabriella készítette, a figyelemfelkeltő akció idén az újonnan szerződött színészek ügyeivel folytatódott.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Plusz magazin

KÉP-regény: Hóesésben

A Fidelio sorozatában hétről-hétre új fotóját – és annak történetét – osztja meg velünk a Morphoblog szerzője, morpho, azaz Hegedűs Ákos. Ezúttal szomorkás emlékeket oszt meg velünk, hóesésben.
Plusz gyász

Elhunyt Jan Assmann egyiptológus, vallástörténész

A világhírű német tudós nevéhez fűződik egyebek közt a kulturális emlékezet fogalma, amelyet feleségével közösen dolgoztak ki. 2018-ban a Német Könyvkereskedelem Békedíjával tüntették ki.
Plusz ajánló

Drehertől Dreherig – a kőbányai sörgyártás lenyűgöző története

Mi köze a sörnek a boszorkányokhoz? Hogyan kapcsolódnak a Dreherek a martonvásári Beethoven-szoborhoz? Mikor készült az első magyar partyhordó? Egyebek közt erre is választ kaphatunk március 1-jén Sziklainé Lengyel Zsófia előadásán.
Plusz interjú

Ez nem egy egyszemélyes történet – interjú Nagy Judit Évával

Nagy Judit Éva újságíró, kommunikációs és interkulturális tanácsadó hat év alelnökség után lett a Magyar–Kínai Baráti Társaság elnöke tavaly decemberben.
Plusz ajánló

„Jön a szép kikelet” – megjelent a márciusi Fidelio

Részletes programbontásokkal, hírekkel, ajánlókkal és interjúkkal megjelent a 2024. márciusi Fidelio. Az ingyenes magazin megtalálható országszerte, az ismert terjesztési pontokon, és az online verzió is elérhető!