Plusz

KÉP-regény: Magtárkoncert

2020.08.28. 13:50
Ajánlom
A nyár végével folytatódik morpho, azaz Hegedűs Ákos sorozata, amelyben hétről hétre egy fotóját – és annak történetét – osztja meg a Fidelio olvasóival. Ezúttal a Tankcsapdáról ír, amelynek tagjai úgy tűnik, már 2004-ben felkészültek a raktárkoncertek valamikori eljövetelére.

Most, hogy lassan vége a nyárnak, és már teljesen elbutultam az okostelefonomtól, eszembe jutott, hogy én már láttam a Tankcsapdát raktárban játszani. De frankón. Nem változott amúgy semmi, még távlatilag sem. Sőt! A nagyapám például, aki asztalos volt, egész nap a gép mellett állt, én meg egész nap a gép előtt ülök. Végülis majdnem ugyanaz.

Olvasom, hogy a covid-19 miatt fesztiválok és egyéb koncertek nélkül maradt zenekaroknak raktárkoncerteket rendeznek, hogy aztán online tehesse magáévá minden érdeklődő a koncertélményt. Hát, nem tudom.

A zenészeken és a technikai stábon mindenképpen segíteni kell, de a közönséggel mi lesz? Azon ki segít?

Van a kulturális életnek egy szegmense, az úgynevezett befogadó, aki azért jár színházba, koncertre, múzeumba, kocsmába, mert életének része az a kulturális közeg, amiben az életét éli. Nevezhetjük szellemi tápláléknak is akár. Na, most ha a kulturális termék és ez a bizonyos befogadó nincs egy légtérben, akkor az, ha nem is ignorálja, de azért jelentősen megnehezíti a katarzis felé vezető utat.

Erről az egészről jutott eszembe ez a fénykép, ami nem nyáron, hanem 2004 januárjában készült, és úgy tűnik, a Tankcsapda, legalább is egy filmfelvétel erejéig, már akkor felkészült a raktárkoncertek valamikori eljövetelére. Arra már nem emlékszem, hogy mit forgattak pontosan, talán valami filmet a zenekarról, ahol visszanyúltak a gyökerekhez, de ilyen videoklipnek nem leltem nyomát. Ez az egész a Hajógyári-szigeten zajlott egy stúdióban, amit raktárnak álcáztak, és a zenekar ott zúzta vadul a garázsrockot.

Tankcsapda2004januar-135057.jpg

Tankcsapda, 2004. január (Fotó/Forrás: morpho)

Ezzel eddig nem is lett volna baj, leszámítva, hogy a helység olyan kicsi volt, hogy vagy az operatőr fért be a zenekar mellé vagy én, ezért a srácoknak le kellett tolni pár dalt felvételen kívül is, hogy tudjak róluk normális képeket csinálni. Amúgy jó arcok voltak, nem is volt ezzel gond. Ellenben az ezredforduló magasságában a Hajógyári-sziget egykori gyárépületei a pornóstúdióknak is felkeltették az érdeklődésüket, és az épületben, ahol a zenekar forgatott, közben mások mást is forgattak, olyasmit, aminek képi világa nem feltétlenül tartozott bele annak a tini magazinnak a főprofiljába, akinek én a zenekart fotóztam.

Azért az elég kemény történet, amikor az ember benyit egy ajtón, és a raktár után egészen más világban találja magát. Ott állt előttem egy srác, kezében a megfelelő szerszámmal, és közben mellette két erősen túlsúlyos hölgyet állítottak be éppen a Taki bácsinak (ő volt a producer) leginkább tetsző pozícióba. Azért meghökkentő volt, na! Főleg úgy, hogy a Tankcsapdára készültem. Egyébként a kutyát nem érdekelte, hogy egy csóka fényképezőgéppel a nyakában belépett a terembe. Egy csomó ember dolgozott a projekten, akár maradhattam is volna. Egy röpke pillanatra átvillant az agyamon, hogy bele kéne nézni, mégis milyen művészeti koncepció szerint indul a történet itt a magtárban, de végül úgy döntöttem, hogy visszatérek a fal másik oldalán, a raktárban huncutkodó Tankcsapdához.

Azon egy picit elgondolkodtam most, így utólag, hogy tulajdonképpen a befogadó szempontjából mi a különbség a raktárkoncert és a pornó között, de aztán gyorsan el is hessegettem ezt a bárgyú gondolatot.

Programkereső

Legnépszerűbb

Könyv

„Az utolsó mondattal kezdd!” – Könyv jelent meg Kulka János édesapjáról

Azt mondják, a kés Paganinije volt. Mert bebizonyította, hogy gyógyítást is lehet művészi szinten űzni. Ő volt Kulka Frigyes mellkassebész, tüdőgyógyász professzor, aki a mai napig etalon az orvostársadalomban. A hétköznapi embernek inkább a Kulka név üti meg a fülét, ami nem véletlen: a legendás gyógyító Kossuth-díjas színművészünk, Kulka János édesapja volt.
Plusz

„Akik pörgetik a kultúrát” – Itt a Kult50 idei névsora!

A Fidelio idén is összeállította azoknak a művészeknek a névsorát, akik a saját területükön jelentős teljesítményt nyújtottak az előző év folyamán. Ezúttal is tíz kategóriában választottuk ki az alkotókat és alkotócsoportokat védnökeink segítségével.
Zenés színház

Koronavírussal került kórházba Anna Nyetrebko

Az orosz szopránnak a koronavírussal összefüggő tüdőgyulladása van, ezért orvosi felügyeletre szorul.
Könyv

11 különleges könyv az Ünnepi Könyvhétről

Az idén nagyon hányatott sorsúra sikeredett könyvhetet végül részben online tartják meg, de ez nem jelenti azt, hogy a könyves újdonságokból ne lehetne csemegézni!
Klasszikus

Kilép az ország határain a Virtuózok novemberben induló új évada

A nemzetközivé bővülő klasszikus zenei televíziós tehetségkutató hatodik évada november 27-től látható a Duna Televízióban.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Plusz kult50

„Akik pörgetik a kultúrát” – Itt a Kult50 idei névsora!

A Fidelio idén is összeállította azoknak a művészeknek a névsorát, akik a saját területükön jelentős teljesítményt nyújtottak az előző év folyamán. Ezúttal is tíz kategóriában választottuk ki az alkotókat és alkotócsoportokat védnökeink segítségével.
Plusz hír

Ők kapták idén a Junior Prima díjakat népművészet és közművelődés kategóriában

A díjátadó rendezvény idén a Docler Irodaházban kapott helyet, ahol a biztonsági előírásokat betartva nyújtotta át a díjakat Árendás Péter, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem docense, valamint Gattyán György, a Docler cégcsoport alapító-tulajdonosa.
Plusz magazin

50 éve halt meg Jimi Hendrix, minden idők legmeghatározóbb gitárosa

„Amikor a szeretet hatalma legyőzi a hatalom szeretetét, a világ meg fogja ismerni a békét" - tartotta a zenész, akinek hatása felmérhetetlen a rockzenére.
Plusz ajánló

Kettő az egyben – Megjelent a Fidelio és a Líra közös lapszáma!

Gazdag könyves tartalommal gyarapodott a Fidelio Magazin: az októberi lapszámban megtalálhatják Olvasóink a Líra Könyvklub mellékletét is. Az ingyenes programmagazin mától fellelhető a fővárosban, az ismert terjesztési pontokon, valamint országosan a Líra bolthálózatában.
Plusz hír

Rendkívüli nyári szezont zárt a 15. évadát ünneplő Kultkikötő

Öt helyszín, közel 130 produkció, 80 családi- és gyerekprogram, 50 felnőtteknek szóló koncert és színházi előadás, köztük három ősbemutató. Ezek a 2020-as Kultkikötő nyári évadának legfontosabb számai.