Plusz

KÉP-regény: Vakcina

2021.02.07. 12:30
Ajánlom
A Fidelio sorozatában hétről-hétre új fotóját – és annak történetét – osztja meg velünk a Morphoblog szerzője, morpho, azaz Hegedűs Ákos. Idei első bejegyzésében egy mindenkit érintő témáról ír.

Azért azt nem lehet mondani, hogy kizárólag Banksy foglalkozik aktuális kérdésekkel. A street artosok elég alaposan lekövetik a valóságot, mondhatni non stop installáció aktuál. Mert például bronzból megszoborva, vagy gobelin változatban még nem láttam fecskendőt, ami persze nem jelenti azt, hogy nincs is, lehet, hogy csak rossz felé járok. Azt mindenesetre nem gondolnám, hogy a Pfizer vagy a Sputnik V megbízásából dolgoznának, egyszerűen csak betolják az arcunkba azt, amit szerintünk látni szeretnénk.

Covid vakcinát például már nagyon sokan, nagyon régóta szeretnének látni, sőt érezni is, mert a társadalmak, úgy tűnik, eljutottak az elviselhetőség határára. Tömegek tüntetnek Európa szerte, hogy ne tiltsák be a tömegrendezvényeket, amit egyébként azért tiltanak be, hogy csökkenjen a halottak száma a sok-sok Covidistánban. Édentől keletre és nyugatra egyaránt. Mert most teljesen tiszta a kép, ha az EU megveszi a Pfizertől a Szputnyikot, akkor nem kell annyi Sinopharm, mert a kínaiak nem szállíthatnak az EU-ba, csak ha addig a Moderna nem megy ki a divatból! Ezzel nagyjából összeáll az élő szövet az aktív fémvázon, és akkor a politikát még bele se kevertem.

Amíg ezerrel zúg világszerte a politikai hakni, a streetartsosok sokkal hatékonyabban kampányolnak az oltás mellett.

Nincs a dolog túlmagyarázva, még egy gyerek is azonnal megérti.

Ezt a képet tíz napja csináltam, és egyáltalán nem küldtem oda a srácot, hogy nyomkodja a fecskendőt. Úgy látszik, már a gyerekeknek is tele van a fecskendője a bezárt uszodákkal, a leállt játszóházakkal és mozikkal, a kihalt játszóterekkel.

Vakcina-122809.jpg

Vakcina (Fotó/Forrás: morpho)

Tényleg nagyot változott a világ és fogalmam sincs, hogy lesz ezután. De egy biztos, egy csomó minden egészen máshogy fog folytatódni, mint ahogy kábé egy éve abbamaradt. Gondolok itt nem csak a gazdaságra, hanem a kultúrára is, mert ugyan az élő előadások élménye nagyrészt elmaradt, de azt el kell ismernem, hogy vannak ennek az online kulturális világtérnek olyan elemei is, amit meg kéne tartani. Eljutottak színdarabok és koncertek, kiállítások és táncestek olyan emberekhez, akik egyébként élőben soha az életben nem láthatnák ezeket, akár anyagi, akár logisztikai okok miatt, de ez mindegy is. Nem mondom, hogy ez ugyanaz, mint az offline installáció manuál, de egy átlagos esti bulvárhíradónál tuti jobb. Végülis a street art fecskendő miatt sem kell múzeumba menni, pont ez a jó benne.

Nem kell sok idő és feltűnik a covidos kékfestők, kerámiafecskendők, pincehelyiségekben titkon árult vakcinás tarsolylemezek online világa…

Lassan olyan népszerű lesz, mint a moncsicsi vagy a barbie baba, már ha emlékszik még ezekre valaki rajtam kívül. Egyébként remélem, nem.

Ha a vakcina nem is, a művészek már készen állnak. Ez tuti! És érdekes, hogy két éve még mindenki a drogra asszociált volna egy ilyen fecskendős graffiti láttán, most meg ez eszébe sem jut senkinek. Mondom, hogy változik a világ.

További érdekes fotókért és azok sztorijáért kattints ide. >>>

Programkereső

Legnépszerűbb

Könyv

Tóth Krisztina és Az arany ember: Hogyan jutottunk idáig?

Be akarja tiltani Jókait? Ki a felelős azért, hogy most mindenki irodalom kapcsán „anyázik” az interneten? Megválaszolunk mindent, amit tudni akar, de eddig nem mert megkérdezni Tóth Krisztina és a Jókai-rajongók összecsapásáról.
Vizuál

Lenyűgöző és groteszk életképeken elevenedik meg a szocializmus Budapestje

Ezernyolcszáz fotó került fel a Fortepan archívumába, amiket Kereki Sándor fotós, újságíró készített a hatvan-hetvenes években. Nézze meg galériánkat!
Klasszikus

Időkapszulát helyeztek el a Magyar Zene Házában

Befejező szakaszához ért a Liget Budapest projektben épülő Magyar Zene Háza kivitelezése, ebből az alkalomból pénteken az utókornak szánt üzenetekkel teli időkapszulát helyeztek el a decemberben megnyíló épület padlóburkolata alá.
Színház

Az Alkotmánybíróság elé kerül az SZFE modellváltásának ügye

A Fővárosi Törvényszék az SZFE modellváltását előkészítő törvény semmissé tételét indítványozza az Alkotmánybíróság előtt. Erről az SZFE HÖK tájékoztatta a nyilvánosságot péntek este.
Vizuál

Stork Natasa: „Eddig három olyan nemzetközi díjat kaptam, amit postán küldtek el”

Szerdán kezdetét vette a 71. Berlinale a European Shooting Stars 2021 Kick Off rendezvénnyel, amely azzal a céllal jött létre, hogy bemutassa az adott év legtehetségesebb fiatal színészeit és színésznőit a filmvilág nagyjainak. Köztük van Stork Natasa is, aki budapesti otthonában ülve fogadja három napot át a világsajtót és a legnevesebb casting ügynökségeket.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Plusz hír

Megújult az Art is Business honlapja

Második születésnapját ünnepli az Art is Business, az évfordulóra teljesen új megjelenést kapott a magazin honlapja, amelyen a jövőben rendszeresen olvashatunk híreket a forprofit szektor és a művészet világából.
Plusz mti

Beatles-mesterszakot hirdetett a Liverpooli Egyetem

A világon elsőként hirdetett mesterszakot a The Beatles együttes zenei hatásáról és örökségéről a Liverpooli Egyetem.
Plusz hír

Beépítés helyett erdősítés Buda természetvédelmi területén

A Mocsáros-dűlő a hetvenes években beépíthető terület lett, de végül nem lett panelpark. Budapest vezetése most honos növényeket ültet a természetvédelmi területen az élhető, zöld főváros programjának jegyében.
Plusz hír

Bowie dala szólt a marsi landolás közben, de nem Bowie énekelt

Több mint 470 millió kilométer megtétele után sikeresen landolt a Marson a NASA Perseverance marsjárója közép-európai idő szerint csütörtök este. Közben Yungblud feldolgozásában David Bowie Life on Mars című dala szólt.
Plusz hír

Óriási lila pulóver díszíti a bécsi Stephansdomot

A bécsi Stephansdom idén egy rendhagyó böjti lepellel, egy hatalmas, kötött lila pulóverrel készült a húsvétig tartó böjti időszakra. A kortárs képzőművészeti alkotást Erwin Wurm osztrák művész tervezte, akinek nem ez az egyetlen alkotása a székesegyházban.