Plusz

KÉP-regény: Vakcina

2021.02.07. 12:30
Ajánlom
A Fidelio sorozatában hétről-hétre új fotóját – és annak történetét – osztja meg velünk a Morphoblog szerzője, morpho, azaz Hegedűs Ákos. Idei első bejegyzésében egy mindenkit érintő témáról ír.

Azért azt nem lehet mondani, hogy kizárólag Banksy foglalkozik aktuális kérdésekkel. A street artosok elég alaposan lekövetik a valóságot, mondhatni non stop installáció aktuál. Mert például bronzból megszoborva, vagy gobelin változatban még nem láttam fecskendőt, ami persze nem jelenti azt, hogy nincs is, lehet, hogy csak rossz felé járok. Azt mindenesetre nem gondolnám, hogy a Pfizer vagy a Sputnik V megbízásából dolgoznának, egyszerűen csak betolják az arcunkba azt, amit szerintünk látni szeretnénk.

Covid vakcinát például már nagyon sokan, nagyon régóta szeretnének látni, sőt érezni is, mert a társadalmak, úgy tűnik, eljutottak az elviselhetőség határára. Tömegek tüntetnek Európa szerte, hogy ne tiltsák be a tömegrendezvényeket, amit egyébként azért tiltanak be, hogy csökkenjen a halottak száma a sok-sok Covidistánban. Édentől keletre és nyugatra egyaránt. Mert most teljesen tiszta a kép, ha az EU megveszi a Pfizertől a Szputnyikot, akkor nem kell annyi Sinopharm, mert a kínaiak nem szállíthatnak az EU-ba, csak ha addig a Moderna nem megy ki a divatból! Ezzel nagyjából összeáll az élő szövet az aktív fémvázon, és akkor a politikát még bele se kevertem.

Amíg ezerrel zúg világszerte a politikai hakni, a streetartsosok sokkal hatékonyabban kampányolnak az oltás mellett.

Nincs a dolog túlmagyarázva, még egy gyerek is azonnal megérti.

Ezt a képet tíz napja csináltam, és egyáltalán nem küldtem oda a srácot, hogy nyomkodja a fecskendőt. Úgy látszik, már a gyerekeknek is tele van a fecskendője a bezárt uszodákkal, a leállt játszóházakkal és mozikkal, a kihalt játszóterekkel.

Vakcina-122809.jpg

Vakcina (Fotó/Forrás: morpho)

Tényleg nagyot változott a világ és fogalmam sincs, hogy lesz ezután. De egy biztos, egy csomó minden egészen máshogy fog folytatódni, mint ahogy kábé egy éve abbamaradt. Gondolok itt nem csak a gazdaságra, hanem a kultúrára is, mert ugyan az élő előadások élménye nagyrészt elmaradt, de azt el kell ismernem, hogy vannak ennek az online kulturális világtérnek olyan elemei is, amit meg kéne tartani. Eljutottak színdarabok és koncertek, kiállítások és táncestek olyan emberekhez, akik egyébként élőben soha az életben nem láthatnák ezeket, akár anyagi, akár logisztikai okok miatt, de ez mindegy is. Nem mondom, hogy ez ugyanaz, mint az offline installáció manuál, de egy átlagos esti bulvárhíradónál tuti jobb. Végülis a street art fecskendő miatt sem kell múzeumba menni, pont ez a jó benne.

Nem kell sok idő és feltűnik a covidos kékfestők, kerámiafecskendők, pincehelyiségekben titkon árult vakcinás tarsolylemezek online világa…

Lassan olyan népszerű lesz, mint a moncsicsi vagy a barbie baba, már ha emlékszik még ezekre valaki rajtam kívül. Egyébként remélem, nem.

Ha a vakcina nem is, a művészek már készen állnak. Ez tuti! És érdekes, hogy két éve még mindenki a drogra asszociált volna egy ilyen fecskendős graffiti láttán, most meg ez eszébe sem jut senkinek. Mondom, hogy változik a világ.

További érdekes fotókért és azok sztorijáért kattints ide. >>>

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Színház

Üt, mint egy Pintér Béla-i óraszerkezet – kritika a Szutyok stuttgarti bemutatójáról

Pintér Béla színdarabjai között vannak olyanok, amelyek mindeddig „házon belül” maradtak. Másokat színre vittek határon innen és túl, magyarul és idegen nyelven. Bár a Szutyok annak idején talán „csak itt, csak most” jellegű drámaszövegnek tűnhetett, az élet nem ezt igazolta, hanem az ellenkezőjét.
Zenés színház

Alpaslan Ertüngealp zongoraművész-karmester is pályázik az Opera élére

A Magyarországon élő, törökországi görög származású művész a közösségi oldalán osztott meg egy fényképet a Magyar Állami Operaház főigazgatói posztjára beadott pályázatáról.
Jazz/World

Török kori csaták népi dallamokkal – Eredics Benjamin tánczenéjét mutatják be a Bartók Tavaszon

A Müpa 2020-as Zeneműpályázatán az egyik győztes darab Eredics Benjamin Végvárak, vitézek című alkotása volt. A mű most koncertszerű előadásban hangzik el a Bartók Tavaszon.
Vizuál

Elhunyt Ragályi Elemér, Kossuth-díjas operatőr

A 83 esztendős filmes szakember halálának hírét a család közölte a Telexszel.
Könyv

„Senki sem látja magát a mese végén” – Boldizsár Ildikó a Lírástudók vendége

Őt hallgatva úgy tűnhet, mindent tud a mesékről, de azt állítja, mindent a mesékből tanult. Akárhogy is, mindig talál újat az ősi és modern történetekben, munkája nyomán pedig a mese a terápia élvezetes és hasznos kellékévé – lényegévé – vált.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Plusz ajánló

Sisi királynét így még nem mutatták meg

Sisi és a népművészet – A csipke vonzásában címmel nyílt kiállítás március 30-án a Hagyományok Háza Corvin téri székházában. A tárlat Sisi magyar királynénak a magyar népművészet iránt tanúsított érdeklődését mutatja be.
Plusz ajánló

„Az hozott mindig megnyugvást, amikor hazamentem” – Csorba Noémi a KultCast15 vendége

A Falusi Kosár alapítójával, Csorba Noémivel Marton Éva beszélgetett a XV. kerületi KultCast15 podcast legutóbbi részében.
Plusz hír

Bartók Béla 118 fonográfhengere került a Néprajzi Múzeumba

Örököseinek köszönhetően idén 118 fonográfhenger kerül letétként a Néprajzi Múzeumba, azaz közgyűjteménybe Bartók Béla észak-afrikai gyűjtőútjáról, amelyeket a legkorszerűbb módszerrel digitalizál, majd tesz elérhetővé az intézmény.
Plusz ajánló

Művészeknek és kulturális szakembereknek tart információs napot a Kreatív Európa Iroda

Online információs napot tart április 3-án a Kreatív Európa Iroda a Culture Moves Europe művészek és kulturális szakemberek egyéni és kiscsoportos mobilitását, valamint befogadóintézményeket támogató programjáról.
Plusz ajánló

VeszprémFest 2023: jön Alvaro Soler, Mariza, Anna Netrebko, Joss Stone, Norah Jones és Rost Andrea

A két évtizedes prémium zenei fesztivál július 12. és 16. között a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program kiemelt zenei rendezvényeként fennállásának egyik legváltozatosabb programjával ünnepel.