Plusz

KÉP-regény: Vakcina

2021.02.07. 12:30
Ajánlom
A Fidelio sorozatában hétről-hétre új fotóját – és annak történetét – osztja meg velünk a Morphoblog szerzője, morpho, azaz Hegedűs Ákos. Idei első bejegyzésében egy mindenkit érintő témáról ír.

Azért azt nem lehet mondani, hogy kizárólag Banksy foglalkozik aktuális kérdésekkel. A street artosok elég alaposan lekövetik a valóságot, mondhatni non stop installáció aktuál. Mert például bronzból megszoborva, vagy gobelin változatban még nem láttam fecskendőt, ami persze nem jelenti azt, hogy nincs is, lehet, hogy csak rossz felé járok. Azt mindenesetre nem gondolnám, hogy a Pfizer vagy a Sputnik V megbízásából dolgoznának, egyszerűen csak betolják az arcunkba azt, amit szerintünk látni szeretnénk.

Covid vakcinát például már nagyon sokan, nagyon régóta szeretnének látni, sőt érezni is, mert a társadalmak, úgy tűnik, eljutottak az elviselhetőség határára. Tömegek tüntetnek Európa szerte, hogy ne tiltsák be a tömegrendezvényeket, amit egyébként azért tiltanak be, hogy csökkenjen a halottak száma a sok-sok Covidistánban. Édentől keletre és nyugatra egyaránt. Mert most teljesen tiszta a kép, ha az EU megveszi a Pfizertől a Szputnyikot, akkor nem kell annyi Sinopharm, mert a kínaiak nem szállíthatnak az EU-ba, csak ha addig a Moderna nem megy ki a divatból! Ezzel nagyjából összeáll az élő szövet az aktív fémvázon, és akkor a politikát még bele se kevertem.

Amíg ezerrel zúg világszerte a politikai hakni, a streetartsosok sokkal hatékonyabban kampányolnak az oltás mellett.

Nincs a dolog túlmagyarázva, még egy gyerek is azonnal megérti.

Ezt a képet tíz napja csináltam, és egyáltalán nem küldtem oda a srácot, hogy nyomkodja a fecskendőt. Úgy látszik, már a gyerekeknek is tele van a fecskendője a bezárt uszodákkal, a leállt játszóházakkal és mozikkal, a kihalt játszóterekkel.

Vakcina-122809.jpg

Vakcina (Fotó/Forrás: morpho)

Tényleg nagyot változott a világ és fogalmam sincs, hogy lesz ezután. De egy biztos, egy csomó minden egészen máshogy fog folytatódni, mint ahogy kábé egy éve abbamaradt. Gondolok itt nem csak a gazdaságra, hanem a kultúrára is, mert ugyan az élő előadások élménye nagyrészt elmaradt, de azt el kell ismernem, hogy vannak ennek az online kulturális világtérnek olyan elemei is, amit meg kéne tartani. Eljutottak színdarabok és koncertek, kiállítások és táncestek olyan emberekhez, akik egyébként élőben soha az életben nem láthatnák ezeket, akár anyagi, akár logisztikai okok miatt, de ez mindegy is. Nem mondom, hogy ez ugyanaz, mint az offline installáció manuál, de egy átlagos esti bulvárhíradónál tuti jobb. Végülis a street art fecskendő miatt sem kell múzeumba menni, pont ez a jó benne.

Nem kell sok idő és feltűnik a covidos kékfestők, kerámiafecskendők, pincehelyiségekben titkon árult vakcinás tarsolylemezek online világa…

Lassan olyan népszerű lesz, mint a moncsicsi vagy a barbie baba, már ha emlékszik még ezekre valaki rajtam kívül. Egyébként remélem, nem.

Ha a vakcina nem is, a művészek már készen állnak. Ez tuti! És érdekes, hogy két éve még mindenki a drogra asszociált volna egy ilyen fecskendős graffiti láttán, most meg ez eszébe sem jut senkinek. Mondom, hogy változik a világ.

További érdekes fotókért és azok sztorijáért kattints ide. >>>

Programkereső

Legolvasottabb

Színház

Lázár Kati és Rudolf Péter a Halhatatlanok Társulatának tagjai között

Tizenhetedik alkalommal választottak maguk közé új tagokat a Halhatatlanok Társulatának tagjai. A júniusban lezárult szavazás alapján hat művész érdemelte ki a címet.
Vizuál

„Azért élek, mert valamit el akarok mondani” – interjú Mészáros Mártával

Mészáros Márta szeptember 19-én ünnepli 90. születésnapját. Ebből az alkalomból kerestük fel a rendezőt, akivel a film lényegéről, filmtörténeti csókjeleneteiről, a valósághoz vezető lépésekről és új filmtervéről is beszélgettünk. 
Színház

Epres Attila távozik az Örkény Színházból

A színész szabadúszóként folytatja tovább, de korábbi szerepeit megtartja.
Színház

Kováts Adél egy mázsás jégtömböt tolt keresztül Budapesten

A Radnóti Színház igazgatója a nyár legforróbb hetére időzítette performanszát, a Margit hídtól a Radnóti Tesla Laborig tolta jeget, míg a melegben az teljesen semmivé nem vált.
Vizuál

18-as karika kerülhet Almodóvar filmjeire

Megjelentek a Médiatanács korhatár-besorolással kapcsolatos ajánlásai, a példák között több filmklasszikust is említ az NMHH – tudatta a HVG.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Plusz hír

Emlékbélyeggel tisztelegnek a 100 éve született Pilinszky János előtt

Alkalmi bélyeget bocsájtott ki a Magyar Posta szeptember 14-én Pilinszky János születésének 100. és halálának 40. évfordulója alkalmából. A bélyeghez tartozó borítékon az Aranykori töredék című vers részlete olvasható.
Plusz ajánló

Nemzetközi sztárírók és a hazai kulturális élet legjava a 2021-es PesText fesztiválon

Közel 80 fellépővel és több mint 50 programmal rendezik meg idén a PesText világirodalmi és kulturális fesztivált. Szeptember 17-26. között nyolc vidéki és budapesti helyszínen várják a látogatókat, köztük az A38 Hajón, a B32 Galériában, az Ottlik-kertben és a Petőfi Irodalmi Múzeumban.
Plusz ajánló

Kultúrházak éjjel-nappal szeptember 24-től 26-ig

A péntektől vasárnapig tartó eseményen több mint 400 szervezet kínál közel 1000 programot országszerte, a legkisebb falutól a legnagyobb városig a kulturális központokban és művelődési házakban.
Plusz hír

Radnótitól idézett Ferenc pápa budapesti látogatása során

A Szentatya a Bori notesz sorai mellett Rainer Maria Rilkétől is idézett a Magyarországi Egyházak Ökumenikus Tanácsa és a magyarországi zsidó szervezetek delegációjával folytatott találkozóján.
Plusz Zöldhullám

Sir David Attenborough világa előtt tiszteleg a gödöllői természetvédelmi fesztivál

Elkezdődött a Nemzetközi Természet- és Környezetvédelmi Fesztivál Gödöllőn, ahol vasárnapig a Kárpát-medencei Filmszemle természetfilmjei, fotókiállítás, valamint gyerek- és ismeretterjesztő programok is várják az érdeklődőket. A fesztiválon 10 nemzeti park mutatkozik be.