Plusz

Kepler teóriája szerint a bolygók énekelnek

2019.05.28. 16:40
Ajánlom
A matematikus 1619-ben publikálta tanulmányát, amely szerint minden bolygónak van egy „dala”, amit a rá jellemző hangfajban „énekel”. 400 évvel később CD készül a teóriája alapján.
Kepler-130213.png

Johannes Kepler

A Marsot például tenorként, a Merkúrt szopránként, a Földet pedig altként jellemezte. Utóbbi szerinte két hangot, a Mi-t és a Fa-t énekli, amit 'misery és famine'-ként, vagyis szenvedés és éhínségként fordított le magának.

Ez a két jelenség nem volt ismeretlen Kepler korában, jóllehet, eddigre a tudományos forradalomnak köszönhetően az életszínvonal növekedésnek indult – nem csoda hát, ha így magyarázta a Föld titokzatos hangját.

Ebből az is látszik, hogy ebben az időben a tudomány még nem tisztán matematikai számításokon alapult. Kepler megpróbálta az isteni harmónia szempontjából leírni a naprendszert, míg végül rátalált egy olyan rendszerre, ami „matematikailag is helyes, és harmóniailag is kellemes”. Akkoriban az isteni harmónia legegyértelműbb megnyilvánulását a zenében látták, valószínűleg ez vezette Keplert arra, hogy a bolygók mozgását harmóniai kapcsolatokon keresztül írja le, és kidolgozza a szférák zenéjének elméletét.

E szerint a naprendszerben minden bolygó „glissandókat” ad ki a nap körüli pályán haladva, amit a „mennyei fény" súrlódása okoz.

Ez tulajdonképpen tudományos nyelvre lefordítva annyit tesz, hogy az egyes bolygók szögsebességétől függően változik a frekvencia, vagyis a bolygók Nap körüli sebessége adja a hangmagasságokat. Ha közel járnak hozzá, és gyorsabban keringenek, a hang is magasabb, ha távolodnak, akkor mélyebb a hangjuk. Ha mindehhez hozzávesszük a többi csillagrendszert, akkor a bolygók mozgása már hullámmozgássá válik, és ez összefüggő zenei dallamot alkothat.

De hogyan hangzik mindez?

A svájci kornettjátékos, Bruce Dickey szeretne ízelítőt adni a természet titkos zenéjéből, ezért Indiegogo kampányt indított Nature's Whispering Secret néven, amelynek keretében egy olyan CD megvalósítására gyűjt, amely Johannes Kepler zenei és kozmológiai elméletén alapuló zenéket tartalmazna. Dickey-n kívül Calliope Tsoupaki zeneszerző, Hana Blažíková énekes, valamint európai és amerikai énekesek és zenészek is részt vesznek a projektben, ami – ha megvalósulna – na CD lemez mellett egy sor koncertet is magában foglalna.

Ha tehát szeretnéd támogatni az ötletet, itt megteheted.

(forrás: openculture.combrucedickey.com

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Olyan volt a teste, mint egy sámándob – 75 éve hunyt el Bartók Béla

Halála után három emberöltővel felidézzük Bartók utolsó éveit, és beleolvasunk Yehudi Menuhin nekrológjába. A zeneszerző iskolákat teremtett, hatalmas örökséget hagyott, amely egyszerre öröm és teher.
Zenés színház

A New York-i Metropolitan Operaház lemondta az egész szezont

Közel 140 éves történelmében először lemondta egész szezonját a New York-i Metropolitan Operaház (Met), amely csak jövő szeptemberben nyitja meg ismét kapuit a közönség előtt.
Vizuál

Fedezd fel Frida Kahlo életének helyszíneit!

Lehet-e még újat mondani arról a nőről, aki az életét és az érzéseit ilyen mélységben tárta a nyilvánosság elé, aki saját személyét is a művészete részévé változtatta? Az ikonikus képzőművészek életét bemutató filmek sorában ezúttal a mexikói festőművésznő nyomában járunk.
Színház

Hát én nem vagyok magyar? – Kondor Ernő, a pesti kabaré „feltalálója”

A magyar kabaré története szomorú históriákkal teli, a nagy nevettetők élete sokszor egyáltalán nem volt vidám. De talán az egyik legigazságtalanabb sors a honi kabaré alapítójának, Kondor Ernőnek jutott. Őt már az életében elfelejtették. Pedig pályatársa, Kellér Dezső joggal nevezte őt a műfaj feltalálójának, ugyanis az általa megteremtett irodalmi kabaré a világon egyedülálló volt.
Fidelio Tours

A Gyógyítókerttől a Pajtaszínházig – Partitúra az Őrségben

Az Őrségben kalandozik a Partitúra kulturális felfedezőműsor szeptember 26-án, szombaton 14.30-tól a Duna tévén. Egyébként az Őrség onnan kapta a nevét, hogy a honfoglaló magyarok őrállókat telepítettek ide az ország nyugati kapujának védelmére.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Plusz hír

Art is Business: keresik a művészetek kiemelkedő támogatóit

Az Art is Business Díjra most forprofit mecénás kategóriában ajánlhat magánembereket a kulturális szcéna bármely tagja szeptember 30-ig.
Plusz magazin

KÉP-regény: A tenisz nyomában

A Fidelio sorozatában hétről-hétre új fotóját – és annak történetét – osztja meg velünk a Morphoblog szerzője, morpho, azaz Hegedűs Ákos. Ezúttal egy különös, „megtervezett” eltévedés történetét meséli el.
Plusz hír

A riói karneválnak is betett a koronavírus

Meghatározatlan időre elhalasztják a riói karnevált, ami az elmúlt évszázadban még sosem fordult elő.
Plusz hír

Nemes Z. Márió kapja idén a FISZ Csáth Géza-díját

A Csáth Géza-díjat szeptember 25-én, kora este adja át a FISZ a Neurológiai Klinikánál, a laudációt Gerőcs Péter író tartja. Az elismerés mellé fél disznót és egy névre szóló hentesbárdot kap a díjazott.
Plusz ajánló

Kulturális pezsgés a Bartókon: jön az Eleven Ősz!

Galéria- és műteremlátogatással, egyedi kortárs alkotásokkal és köztéri installációval, továbbá a Bartók Béla Boulevard rejtélyeibe vezető sétákkal várnak mindenkit szeptember 25-26-án.