Plusz

Kepler teóriája szerint a bolygók énekelnek

2019.05.28. 16:40
Ajánlom
A matematikus 1619-ben publikálta tanulmányát, amely szerint minden bolygónak van egy „dala”, amit a rá jellemző hangfajban „énekel”. 400 évvel később CD készül a teóriája alapján.
Kepler-130213.png

Johannes Kepler

A Marsot például tenorként, a Merkúrt szopránként, a Földet pedig altként jellemezte. Utóbbi szerinte két hangot, a Mi-t és a Fa-t énekli, amit 'misery és famine'-ként, vagyis szenvedés és éhínségként fordított le magának.

Ez a két jelenség nem volt ismeretlen Kepler korában, jóllehet, eddigre a tudományos forradalomnak köszönhetően az életszínvonal növekedésnek indult – nem csoda hát, ha így magyarázta a Föld titokzatos hangját.

Ebből az is látszik, hogy ebben az időben a tudomány még nem tisztán matematikai számításokon alapult. Kepler megpróbálta az isteni harmónia szempontjából leírni a naprendszert, míg végül rátalált egy olyan rendszerre, ami „matematikailag is helyes, és harmóniailag is kellemes”. Akkoriban az isteni harmónia legegyértelműbb megnyilvánulását a zenében látták, valószínűleg ez vezette Keplert arra, hogy a bolygók mozgását harmóniai kapcsolatokon keresztül írja le, és kidolgozza a szférák zenéjének elméletét.

E szerint a naprendszerben minden bolygó „glissandókat” ad ki a nap körüli pályán haladva, amit a „mennyei fény" súrlódása okoz.

Ez tulajdonképpen tudományos nyelvre lefordítva annyit tesz, hogy az egyes bolygók szögsebességétől függően változik a frekvencia, vagyis a bolygók Nap körüli sebessége adja a hangmagasságokat. Ha közel járnak hozzá, és gyorsabban keringenek, a hang is magasabb, ha távolodnak, akkor mélyebb a hangjuk. Ha mindehhez hozzávesszük a többi csillagrendszert, akkor a bolygók mozgása már hullámmozgássá válik, és ez összefüggő zenei dallamot alkothat.

De hogyan hangzik mindez?

A svájci kornettjátékos, Bruce Dickey szeretne ízelítőt adni a természet titkos zenéjéből, ezért Indiegogo kampányt indított Nature's Whispering Secret néven, amelynek keretében egy olyan CD megvalósítására gyűjt, amely Johannes Kepler zenei és kozmológiai elméletén alapuló zenéket tartalmazna. Dickey-n kívül Calliope Tsoupaki zeneszerző, Hana Blažíková énekes, valamint európai és amerikai énekesek és zenészek is részt vesznek a projektben, ami – ha megvalósulna – na CD lemez mellett egy sor koncertet is magában foglalna.

Ha tehát szeretnéd támogatni az ötletet, itt megteheted.

(forrás: openculture.combrucedickey.com

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Étel só nélkül, élet színház nélkül – Interjú Barnák Lászlóval, a szegedi teátrum főigazgatójával

Izgalmas produkciókkal készül megünnepelni 90 éves jubileumát a Szegedi Szabadtéri Játékok. Van is ok az örömre, hiszen szép lassan újraindul a kulturális élet. Ám az óvatosságnak is helye van, ugyanúgy, mint a reménynek. Barnák Lászlóval, a Szegedi Nemzeti Színház főigazgatójával a művészetbe vetett hit jegyében, a pandémia árnyékában, a színházi világon jóval túlmutató kérdésekről is beszélgettünk.
Vizuál

Ferenc Jóska visszafoglalta az egykor róla elnevezett hidat!

Újabb Kolodko-miniszobor jelent meg Budapesten: ezúttal a Szabadság hídon, amely korábban Ferenc József nevét viselte.
Klasszikus

A közönséget is várják a Cziffra György-emlékév következő koncertjére

Az első, közönség számára is nyitott koncertet május 11-én tartják Szegeden, a Nemzeti Színházban. Az Hommage a Cziffra elnevezésű esten Szabó Marcell zongoraművész és a Szegedi Szimfonikus Zenekar lép fel, vezényel Medveczky Ádám.
Plusz

Kulturális sokszínűség a Bartók Béla Boulevard-on

A Bartók Béla úton idén is megrendezik az Eleven Tavaszt, mely egyedi kortárs alkotásokkal, köztéri installációval, valamint különleges alkotóműhelyekkel várja a látogatókat.
Klasszikus

Kezdődik az első Bartók Tavasz Nemzetközi Művészeti Hetek

Május 7-től 18 napon át világsztárok és a hazai művészeti élet legizgalmasabb alkotói adják egymásnak át a virtuális színpadot a Müpa új, ingyenes, online fesztiválján. A fesztivált Riccardo Chailly és a Filarmonica della Scala streamkoncertje nyitja a Milánói Scalából.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Plusz

Kulturális sokszínűség a Bartók Béla Boulevard-on

A Bartók Béla úton idén is megrendezik az Eleven Tavaszt, mely egyedi kortárs alkotásokkal, köztéri installációval, valamint különleges alkotóműhelyekkel várja a látogatókat.
Plusz hír

Augusztusra módosult a Fishing on Orfű dátuma

A szervezők úgy határoztak, hogy az eredeti júniusi dátum helyett, az előre meghirdetett pótdátumon, azaz augusztus 25. és 28. között tartják meg a Fishing on Orfű fesztivált, mely tavaly a járványhelyzet miatt elmaradt - adták hírül az esemény hivatalos honlapján.
Plusz hír

Idén sem rendezik meg a Sziget Fesztivált

A Volt Fesztivál és Balaton Sound mellett, Magyarország legnagyobb könnyűzenei fesztiválja a Sziget is elmarad.
Plusz ajánló

Pentaton Hangstúdió – egy tiszta hang a belváros szívében

2021-ben új szolgáltatással bővült az ország legnagyobb múltra visszatekintő privát művészügynöksége, a Pentaton Művész- és Koncertügynökség portfóliója: megnyílt az újonnan kialakított Pentaton Hangstúdió.
Plusz hír

Időutazás Rómában: újjáépítik a Colosseum arénáját

A Római Colosseum eredeti fapadlózatát még a 19. században szedték fel, amikor régészeti munkálatokat végeztek az arénában. A felújítás után a látogatók lehetőségük nyílik arra is, hogy beléphessenek a föld alatti tárnákba.