Plusz

Kepler teóriája szerint a bolygók énekelnek

2019.05.28. 16:40
Ajánlom
A matematikus 1619-ben publikálta tanulmányát, amely szerint minden bolygónak van egy „dala”, amit a rá jellemző hangfajban „énekel”. 400 évvel később CD készül a teóriája alapján.
Kepler-130213.png

Johannes Kepler

A Marsot például tenorként, a Merkúrt szopránként, a Földet pedig altként jellemezte. Utóbbi szerinte két hangot, a Mi-t és a Fa-t énekli, amit 'misery és famine'-ként, vagyis szenvedés és éhínségként fordított le magának.

Ez a két jelenség nem volt ismeretlen Kepler korában, jóllehet, eddigre a tudományos forradalomnak köszönhetően az életszínvonal növekedésnek indult – nem csoda hát, ha így magyarázta a Föld titokzatos hangját.

Ebből az is látszik, hogy ebben az időben a tudomány még nem tisztán matematikai számításokon alapult. Kepler megpróbálta az isteni harmónia szempontjából leírni a naprendszert, míg végül rátalált egy olyan rendszerre, ami „matematikailag is helyes, és harmóniailag is kellemes”. Akkoriban az isteni harmónia legegyértelműbb megnyilvánulását a zenében látták, valószínűleg ez vezette Keplert arra, hogy a bolygók mozgását harmóniai kapcsolatokon keresztül írja le, és kidolgozza a szférák zenéjének elméletét.

E szerint a naprendszerben minden bolygó „glissandókat” ad ki a nap körüli pályán haladva, amit a „mennyei fény" súrlódása okoz.

Ez tulajdonképpen tudományos nyelvre lefordítva annyit tesz, hogy az egyes bolygók szögsebességétől függően változik a frekvencia, vagyis a bolygók Nap körüli sebessége adja a hangmagasságokat. Ha közel járnak hozzá, és gyorsabban keringenek, a hang is magasabb, ha távolodnak, akkor mélyebb a hangjuk. Ha mindehhez hozzávesszük a többi csillagrendszert, akkor a bolygók mozgása már hullámmozgássá válik, és ez összefüggő zenei dallamot alkothat.

De hogyan hangzik mindez?

A svájci kornettjátékos, Bruce Dickey szeretne ízelítőt adni a természet titkos zenéjéből, ezért Indiegogo kampányt indított Nature's Whispering Secret néven, amelynek keretében egy olyan CD megvalósítására gyűjt, amely Johannes Kepler zenei és kozmológiai elméletén alapuló zenéket tartalmazna. Dickey-n kívül Calliope Tsoupaki zeneszerző, Hana Blažíková énekes, valamint európai és amerikai énekesek és zenészek is részt vesznek a projektben, ami – ha megvalósulna – na CD lemez mellett egy sor koncertet is magában foglalna.

Ha tehát szeretnéd támogatni az ötletet, itt megteheted.

(forrás: openculture.combrucedickey.com

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

„Minden hang a helyén volt” - Balázs-Piri Soma sikere Londonban

Aki meghallja zongorázni a mindössze tizenöt éves Balázs-Piri Somát, a Virtuózok felfedezettjét, laikusként érzi, szakmabeliként pedig tudja, hogy különleges kincset talált.
Klasszikus

Bartók Bangkokban is Bartók

„Ez egy olyan zenekar, amely a koncerten mindent odatesz” – mondja Keller András. A Concerto Budapest turnéjának első, bangkoki koncertje után a karmestert arról kérdeztük, miért nem barbaro Bartók zenéje, és miért rezonálhat rá bárki, aki emberből van.
Tánc

„Szeretek az utcán sétáló balerina lenni” – Interjú Felméry Lilivel

Ősszel kezdte tizedik évadát a Magyar Állami Operaházban, előtte a Vaganova Akadémián és a londoni Royal Ballet Schoolban is tanult. Kapott szerződésajánlatot Londonban is, de ő mégis hazajött. 2019-ben elnyerte a Harangozó Gyula-díjat. Felméry Lilit ezúttal a mindennapokról kérdeztük.
Tánc

Akkor mostantól a néptánc is versenysportág lesz?

4077 csapással 2 percen belül világrekordot döntött a Fricska Táncegyüttes, és ezzel együtt megszületett a #NeptancSport hashtag az interneten. A Fricska világrekordjának önmagán túlmutató jelentősége van, és talán egy tendenciát is jelez a néptánc műfaján belül.
Tánc

Hihetetlen: Próba nélkül vették fel az egyik leghíresebb filmes táncjelenetet

Annak idején majdnem kivágták, végül a filmtörténet egyik leghíresebb táncjelenete lett a Nicholas Brothers szédületes sztepptánc koreográfiája, amit a fáma szerint első próbálkozásra vettek szalagra.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Plusz hír

A katolikus egyház beleszólást akar a Notre Dame felújításába és újjáépítésébe

A párizsi katolikus egyházmegye illetékese kedden arra figyelmeztetett, hogy az egyház semmi olyan változtatást nem akar a tűzvész után újjáépülő Notre Dame-székesegyházon, amely nem a beleegyezésével készül.
Plusz játék

Színház és balettcsoport is csatlakozott a Tetris kihíváshoz

Eddig csak mentő- és rendőrautók, vadászgépek és hasonló eszközök felszerelése és személyzete mutatta meg magát kiterítve a jármű mellett. Itthon azonban színesebb felhozatalt mutatunk a fotókból.
Plusz Partitúra

Bálint gazda: „Semmi sem tesz szabadabbá, mint a gazdálkodás”

Országjáró kulturális TV-sorozatunk, a Partitúra, Gyöngyösön járt, éppen ott, ahol az ország kertésze, Bálint gazda született – több, mint egy évszázaddal ezelőtt. Dr. Bálint György kertészmérnökkel beszélgettünk gyerekkori és ifjúkori emlékeiről, de elsősorban a gazdálkodásról.
Plusz hír

Letartóztatták a 81 éves Jane Fondát, amikor a klímaválság ellen tüntetett

A békésen tiltakozó színésznőt Washingtonban, az amerikai törvényhozásnak otthont adó Capitolium lépcsőjén vették őrizetbe.
Plusz ajánló

Tánc, zene, alkotóművészet - a Velencei-tó partján kalandozik a Partitúra

A Partitúra kulturális időutazása ezúttal a harmadik legnagyobb természetes tavunkhoz, a Velencei-tó környékére látogat el. A Duna Televízióban október 12-én 13:30-tól folytatódik Miklósa Erika és Batta András országjáró műsora.