Plusz

Kepler teóriája szerint a bolygók énekelnek

2019.05.28. 16:40
Ajánlom
A matematikus 1619-ben publikálta tanulmányát, amely szerint minden bolygónak van egy „dala”, amit a rá jellemző hangfajban „énekel”. 400 évvel később CD készül a teóriája alapján.
Kepler-130213.png

Johannes Kepler

A Marsot például tenorként, a Merkúrt szopránként, a Földet pedig altként jellemezte. Utóbbi szerinte két hangot, a Mi-t és a Fa-t énekli, amit 'misery és famine'-ként, vagyis szenvedés és éhínségként fordított le magának.

Ez a két jelenség nem volt ismeretlen Kepler korában, jóllehet, eddigre a tudományos forradalomnak köszönhetően az életszínvonal növekedésnek indult – nem csoda hát, ha így magyarázta a Föld titokzatos hangját.

Ebből az is látszik, hogy ebben az időben a tudomány még nem tisztán matematikai számításokon alapult. Kepler megpróbálta az isteni harmónia szempontjából leírni a naprendszert, míg végül rátalált egy olyan rendszerre, ami „matematikailag is helyes, és harmóniailag is kellemes”. Akkoriban az isteni harmónia legegyértelműbb megnyilvánulását a zenében látták, valószínűleg ez vezette Keplert arra, hogy a bolygók mozgását harmóniai kapcsolatokon keresztül írja le, és kidolgozza a szférák zenéjének elméletét.

E szerint a naprendszerben minden bolygó „glissandókat” ad ki a nap körüli pályán haladva, amit a „mennyei fény" súrlódása okoz.

Ez tulajdonképpen tudományos nyelvre lefordítva annyit tesz, hogy az egyes bolygók szögsebességétől függően változik a frekvencia, vagyis a bolygók Nap körüli sebessége adja a hangmagasságokat. Ha közel járnak hozzá, és gyorsabban keringenek, a hang is magasabb, ha távolodnak, akkor mélyebb a hangjuk. Ha mindehhez hozzávesszük a többi csillagrendszert, akkor a bolygók mozgása már hullámmozgássá válik, és ez összefüggő zenei dallamot alkothat.

De hogyan hangzik mindez?

A svájci kornettjátékos, Bruce Dickey szeretne ízelítőt adni a természet titkos zenéjéből, ezért Indiegogo kampányt indított Nature's Whispering Secret néven, amelynek keretében egy olyan CD megvalósítására gyűjt, amely Johannes Kepler zenei és kozmológiai elméletén alapuló zenéket tartalmazna. Dickey-n kívül Calliope Tsoupaki zeneszerző, Hana Blažíková énekes, valamint európai és amerikai énekesek és zenészek is részt vesznek a projektben, ami – ha megvalósulna – na CD lemez mellett egy sor koncertet is magában foglalna.

Ha tehát szeretnéd támogatni az ötletet, itt megteheted.

(forrás: openculture.combrucedickey.com

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Erős, makacs és érzékeny - Meryl Streep 70 éves

Ma ünnepli hetvenedik születésnapját a háromszoros Oscar-díjas Meryl Streep, a ma élő legnagyobb színészek egyike, akit 21 alkalommal jelöltek Oscar és 31 alkalommal Golden Globe díjra. Portré.
Színház

„Egy Beethoven-koncert után kisebb a valószínűsége annak, hogy valakit fejbe verjünk”

Az Ördögkatlan két megálmodójával, Kiss Mónikával és Bérczes Lászlóval arról beszélgettünk, miből fakad a fesztivál egyedi hangulata és milyen új fellépőket avatnak idén, de néhány praktikus tanáccsal is ellátják azokat, akik kedvet kapnának ellátogatni a fesztiválra július 30. és augusztus 3. között.
Jazz/World

M és Ö és R és K, avagy nem tudom, milyen zene ez, de nagyon jó

Funk, soul, pszichedelikus pop, lo-fi és blues, nem is ez a lényeg, hanem hogy a Mörk nem csak azt tudja, hogyan zenéljen, hanem azt is, hogyan zenéljen Neked.
Jazz/World

David Gilmour 6 milliárd forintért adta el a gitárjait, hogy segítse a klímakatasztrófa elleni harcot

A Pink Floyd gitáros-énekese, a Wish You Were Here szerzője rekordáron adta el a hangszereit, azokat is, amiket az ikonikus lemezein használt. Egy zöld szervezetet támogat a pénzzel.
Klasszikus

Miskolcon találkozott Prometheus és Kékszakállú

Fanfárok, azaz harsonákon játszó zenészek figyelmeztették a közönséget az előadások kezdetére: a Miskolci Nemzeti Színház óratornyából felcsendülő ünnepélyes jeladás két előadásra invitálta meg a Bartók Plusz Operafesztivál hallgatóit, Alekszandr Szkrjabin Prometheus: a tűz költeménye című szimfonikus művére, illetve Bartók Béla A Kékszakállú herceg várára.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Plusz videó

Így készült a Partitúra Zala-megyei adása

Tévétorony, bivalyfarm, Bezeréd - a zalai dombok alatt kalandozik a Partitúra, werkvideó-sorozatunkban bepillantunk a kulisszák mögé. Ezúttal Zala-megyébe kísértük el Miklósa Erika és Batta András kulturális országjáró műsorát. 
Plusz kutatás

A zene, amitől kevésbé csípnek a szúnyogok

A zene hatásáról különféle helyzetekben már számtalan kutatást végeztek, tudjuk, hogy a muzsika a bűnözőktől a kutyákig mindenkire jó hatással van. A szúnyogokról nem is beszélve.
Plusz hír

Kulka János, Péterfy Bori és Reisz Gábor az idei Ördögkatlanon

Félezernél is több színházi, könnyű-, világ- és klasszikus zenei, táncszínházi, filmes, irodalmi és egyéb programmal várja a látogatókat július 30. és augusztus 3. között a 12. Ördögkatlan Fesztivál, ahol idén a Fidelio Színpad is a helyszínek között szerepel.
Plusz Partitúra

Zala-megyében kalandozik a Partitúra

Néprajz, olaj, történelem és zene. A Partitúra kulturális időutazása ezúttal a pannon dombok alatt folytatódik szerdán este a Duna televízióban. A műsor ősi dallamok nyomába ered, méghozzá különleges nők főszereplésével. 
Plusz Partitúra

Így készült a Partitúra szentendrei adása

Werkvideó-sorozatunkban a Partitúra kulisszái mögé pillantunk be, ezúttal Szentendrére, Kisorosziba és a Pilisbe kísértük el Miklósa Erika és Batta András kulturális országjáró műsorát.