Plusz

Kepler teóriája szerint a bolygók énekelnek

2019.05.28. 16:40
Ajánlom
A matematikus 1619-ben publikálta tanulmányát, amely szerint minden bolygónak van egy „dala”, amit a rá jellemző hangfajban „énekel”. 400 évvel később CD készül a teóriája alapján.
Kepler-130213.png

Johannes Kepler

A Marsot például tenorként, a Merkúrt szopránként, a Földet pedig altként jellemezte. Utóbbi szerinte két hangot, a Mi-t és a Fa-t énekli, amit 'misery és famine'-ként, vagyis szenvedés és éhínségként fordított le magának.

Ez a két jelenség nem volt ismeretlen Kepler korában, jóllehet, eddigre a tudományos forradalomnak köszönhetően az életszínvonal növekedésnek indult – nem csoda hát, ha így magyarázta a Föld titokzatos hangját.

Ebből az is látszik, hogy ebben az időben a tudomány még nem tisztán matematikai számításokon alapult. Kepler megpróbálta az isteni harmónia szempontjából leírni a naprendszert, míg végül rátalált egy olyan rendszerre, ami „matematikailag is helyes, és harmóniailag is kellemes”. Akkoriban az isteni harmónia legegyértelműbb megnyilvánulását a zenében látták, valószínűleg ez vezette Keplert arra, hogy a bolygók mozgását harmóniai kapcsolatokon keresztül írja le, és kidolgozza a szférák zenéjének elméletét.

E szerint a naprendszerben minden bolygó „glissandókat” ad ki a nap körüli pályán haladva, amit a „mennyei fény" súrlódása okoz.

Ez tulajdonképpen tudományos nyelvre lefordítva annyit tesz, hogy az egyes bolygók szögsebességétől függően változik a frekvencia, vagyis a bolygók Nap körüli sebessége adja a hangmagasságokat. Ha közel járnak hozzá, és gyorsabban keringenek, a hang is magasabb, ha távolodnak, akkor mélyebb a hangjuk. Ha mindehhez hozzávesszük a többi csillagrendszert, akkor a bolygók mozgása már hullámmozgássá válik, és ez összefüggő zenei dallamot alkothat.

De hogyan hangzik mindez?

A svájci kornettjátékos, Bruce Dickey szeretne ízelítőt adni a természet titkos zenéjéből, ezért Indiegogo kampányt indított Nature's Whispering Secret néven, amelynek keretében egy olyan CD megvalósítására gyűjt, amely Johannes Kepler zenei és kozmológiai elméletén alapuló zenéket tartalmazna. Dickey-n kívül Calliope Tsoupaki zeneszerző, Hana Blažíková énekes, valamint európai és amerikai énekesek és zenészek is részt vesznek a projektben, ami – ha megvalósulna – na CD lemez mellett egy sor koncertet is magában foglalna.

Ha tehát szeretnéd támogatni az ötletet, itt megteheted.

(forrás: openculture.combrucedickey.com

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

A díva, akit "kitoloncoltak" az opera világából

Harcoljunk az álmainkért – javasolja Miklósa Erika, ahogy teszi Siv Wennberg svéd operaénekesnő is, akiről izgalmas dokumentumfilm látható a BIDF versenyprogramjában. A magyar operaénekesnő már látta a filmet és arra biztat, hogy mi se hagyjuk ki.
Vizuál

Meghalt Terry Jones, a Monty Python tagja

A legendás angol humorista csapat tagja hosszú betegség után, 77 éves korában hunyt el.  
Színház

„Úgy érzem, ez lesz életem legfontosabb munkája” – Interjú Szász Jánossal

Szász János új filmjét, az Utas és holdvilágot készíti elő, de előtte még megrendezte Örkény Macskajátékát a Nemzeti Színházban, Udvaros Dorottya és Bánsági Ildikó főszereplésével. A december végi bemutatót megelőzően kérdeztük.
Könyv

Íme az Aegon Művészeti Díj idei jelöltjei!

A 15. átadóra átalakul a kiválasztás menete. Mutatjuk a rövidlista húsz jelöltjét!
Vizuál

Szabadon elérhetőek a Diák-Oscar díjas magyar filmek

Január 22-én, a Magyar Kultúra Napján, a Színház- és Filmművészeti Egyetem Vimeo csatornáján egy hétig szabadon hozzáférhetővé teszik az egyetem Diák-Oscar-jelölt- és nyertes filmjeit. Mutatjuk!

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Plusz karc

Újra fiatal kritikusokat keres a Müpa

Az évad második felében is folytatódik a Müpa Karc elnevezésű kritikaíró pályázata, amelyre olyan egyedi hangvételű, olvasmányos és közérthető írásokat várnak, amelyek ráirányítják a figyelmet a Müpa tízféle művészeti ágat képviselő előadásaira.
Plusz ornitológia

A madarak énekeit is lekottázzák 

A madarak képesek új dallamok megtanulására, és énekük divatszerűen változhat - mondta Garamszegi László Zsolt, az MTA, Ökológiai és Botanikai Kutató Intézet igazgatója az M1 vasárnapi műsorában.
Plusz megemlékezés

75 éve szabadult fel a pesti gettó 

A pesti gettó felszabadításának 75. évfordulója alkalmából tartottak megemlékezést vasárnap Budapesten, a Dohány utcai zsinagógában, majd koszorút helyeztek el a zsinagóga falánál állított emléktáblánál.
Plusz ajánló

Családi délelőtt - Táncrendkészítő workshop

Nagyon régre nyúlik vissza a Pesti Vigadó bál-története, lassan 190 éve zajlanak ilyen díszes események a házban. Ebben az évben a gyerekeket sem hagyjuk ki belőle, sőt alkotni és felfedezni hívunk minden kis érdeklődőt!
Plusz hír

Kutyáknak, macskáknak, de még a hörcsögöknek is készített lejátszási listákat a Spotify

A svéd vállalat szerint a podcastok egyebek között megnyugtató zenét, "dicsérő szavakat" és színészek által felmondott történeteket kínálnak az otthon hagyott kedvenceknek, hogy enyhítse a gazdáik távollétében esetlegesen érzett stresszt.