Plusz

Keresd a békét! – Hamarosan kezdődik a 17. Ars Sacra Fesztivál

2023.09.04. 09:25
Ajánlom
Szeptember harmadik hétvégéjétől ismét megrendezik az Ars Sacra Fesztivált. A szakrális művészet ünnepén több mint négyszáz programmal várják az érdeklődőket, a fesztivál kilenc napja során a hazai zenei élet számos kiválósága lép fel.

Az alábbi cikk szponzorált tartalom, nem a Fidelio szerkesztőségének tagjai írták.

A patinás őszi fesztivál immár tizenhetedik alkalommal nyújt újabb ízelítőt kultúránk szakrális kincseiből. Klasszikus és jazz koncertek, kiállítások, színházi és irodalmi estek, séták, filmvetítések, gyerekprogramok, nyitott templomok színesítik a fesztivál kilenc napját 88 településen, határon innen és túl. Az Ars Sacra idei mottója: „Keresd a békét!” (Zsolt 34,15) A fesztivál több, mint négyszáz programja ingyenesen várja látogatóit.

Nagy művészeink mellett több fiatal tehetség előadásával kereshetjük a békét önmagunkkal, embertársainkkal és a teremtett világgal!

Fellép Bogányi Gergely, Boros Misi, Jazzation, Gemma Énekegyüttes, Lackfi János, Csalog Benedek, Ábrahám Márta, Szent Efrém Férfikar, Budapesti Vonósok. A fesztivál vendége lesz továbbá Móser Zoltán fotóművész, Szemerédi Bernadett színművész, a Misztrál Együttes, Orient Enikő textilművész valamint Mayer Éva képzőművész.

A szervezők tárlatvezetésre invitálják a közönséget a Magyar Nemzeti Múzeumba, a Váci Püspöki Palotába, a Magyar Nemzeti Galériába és aPécsi Egyházmegyei Könyvtárba.

Vezetett sétákat szerveznek a Fiumei úti sírkertben, Lillafüreden a Palotaszállóban, Nagyszebenben, Debrecenben valamint Hithalmon. Nagymaroson követhetjük a fény útját, a Napot, a Holdat, a csillagokat átívelve korokat, történeket, amik mögött az emlékek laknak.

A gyermekeket kalandjátékra invitálják a Margitszigeten, kincskeresésre Hárskúton, kézműves foglalkozásra Zalaegerszegen, orgonatúrára és igehorgászatra Budapest-Újlipótvárosi Árpád-házi Szent Margit templomban vagy a Röppentő Zenekar koncertjére a Szent László Közösségi Házba.

Előadások során bepillantást nyerhetünk a Szentföldi magyar ásatások titkaiba, új évi zsidó gasztronómia ízes világába, választ nyerhetünk legbelsőbb kérdéseinkre, valamint megtanulhatunk „túlélni” emberi módon.

A Tabán Moziban a Csendhez szokott szív című dokumentumfilmet vetítik, amiben Eperjes Károly neves egyházi személyiségekkel beszélget.

Boldog Sándor István szalézi vértanúról szóló oratórikus színházzal Bécsben és Pozsonyban találkozhatnak az érdeklődők.

Gryllus Dániel, Szirtes Edina Mókus, Ferenczi György és az 1-ső Pesti Rackák a Pécsi Székesegyházban „örömmel muzsikálják” Pál apostol – dalok Pál levelei szerint műsorukat.

A Fesztivál ünnepélyes megnyitója a hagyományokhoz híven a Magyar Nemzeti Múzeumban lesz szeptember 15-én 15 órakor.

Az idei Szakrális Építészeti Konferencia a Ferences Rend nyolcszáz évének építészetéről szól.

De ha már építészet, Benczúr László Ybl- és Prima Primissima Díjas építész életművét bemutató kiállítást Budakeszin, az evangélikus templomban tekinthetik meg az érdeklődők. Lesz kiállítás a Magdolna toronyban, a Hegyvidéki Kulturális Szalonban, az Esztergomi Főszékesegyházi Könyvtárban, vagy a Zirci Ciszterci Apátság Látogatóközpont, sok más helyszín mellett.

Az Ars Sacra kiemelt partnere Miskolc városa, akik negyvenhat programmal csatlakoztak a fesztiválhoz, Bakonybél, akik Szent Gellért bakonybéli remeteségbe érkezésének ezredik évfordulóját ünneplik, valamint Nagyszeben, akik először szerepelnek a fesztiválon, három nyelven megszólítva az ott élő többnyelvű lakosságot.

További részletek a fesztivál honlapján.

Támogatott tartalom

Fejléckép: Gemma Énekegyüttes (Fotó/Forrás: Ars Sacra)

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Tánc

Abbahagyja a balettet, és búcsúzik a színpadtól Leblanc Gergely

A 31 éves balettművész az Operaház videójában beszélt arról, hogy elbúcsúzik a színpadtól, és a továbbiakban a háttérben fogja segíteni a Magyar Nemzeti Balett munkáját.
Könyv

Megmenekülhet Esterházy Péter egykori otthona

Alkotóházként születhet újjá a 2016-ban elhunyt Kossuth- és József Attila-díjas író egykori, rómaifürdői családi háza.
Színház

Mindig van egy hajnal a konyhában – beszélgetés Kovács Patríciával és Schmied Zoltánnal

Valódi érzelmi hullámvasutat kínál a nézőknek a Rózsavölgyi Szalon április közepén bemutatott, Bármit mondhatsz című előadása, amelyben egy negyvenes házaspár próbálja tisztázni sok-sok év alatt felgyülemlett sérelmeiket egy reggelbe nyúló beszélgetés során. A két főszereplővel, Kovács Patríciával és Schmied Zoltánnal beszélgettünk.
Klasszikus

Balázs Jánost, Harcsa Veronikát és Fischer Ivánt is elismerték az első alkalommal átadott Bartók Rádió Zenei Díjjal

A Bartók Rádió a tavalyi év kiemelkedő zenei teljesítményeinek elismeréseképpen először adta át díjait. A nagyszabású díjkiosztót a Bartók Rádió és a Duna május 25-én, az M5 kulturális csatorna május 26-án tűzi műsorra.
Klasszikus

Bach-estre készül Ránki Dezső és az Anima Musicae

A sűrű májusi koncertszezon igazi különlegességet tartogat még a hónap végére is: a Klukon Edit, Ránki Dezső és Ránki Fülöp által megálmodott Csönd-zsák koncertek 14. hangversenyén J. S. Bach négy zongoraversenye csendül fel az Anima Musicae Kamarazenekarral közösen.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Plusz interjú

„Lenyűgöző, hogy Bartók milyen sokakat inspirált” – interjú Káel Csabával

A Müpa vezérigazgatójával a határátlépő produkciókról, saját rendezéseiről és arról is beszélgettünk, hogyan találhat a nagyközönség is utat Bartók muzsikájához.
Plusz ajánló

Épülettörténeti séta naplementével koronázva 

A Pesti Vigadó terei csodálatos történeteket rejtenek a 19-20. századi Budapest életéből, amelyeket május 24-én mi is átélhetünk az intézmény épülettörténeti sétája során. 
Plusz ajánló

Ugorjon fejest a szabadtéri szezonba a júniusi Fidelióval!

Részletes programbontásokkal, hírekkel, ajánlókkal és interjúkkal megjelent a 2024. júniusi Fidelio. Az ingyenes magazin megtalálható országszerte, az ismert terjesztési pontokon, és az online verzió is elérhető!
Plusz hír

Szerenáddal búcsúztak pályaelhagyó és kirúgott tanáraiktól a diákok a Radnóti Színházban – Videó

A társulat Istentelen ifjúság című előadása végén a közönségben ülő tanárok saját volt diákjaikat pillanthatták meg a színpadon, akik a Valaki mondja meg című dallal köszöntötték őket. A megható találkozásról felvétel is készült. 
Plusz ajánló

Idén is ingyenes programok tucatjaival hívogat a Református Zenei Fesztivál

Három nap alatt hat helyszínen, negyven ingyenes programmal érkezik pünkösd hétvégéjén Budapest egyik legnagyobb zenei eseménye. Ezúttal is több ezer résztvevőre számítanak a szervezők.