Plusz

Kern András: "Ez lesz az első igazi koncertestem"

2012.09.04. 14:56
Ajánlom
Hajnali, esőáztatta utcák. Szakadozó fényű neonreklámok és homályos kapualjak. Egy ember sétál a városban. Az Ő városában, ahol született, ami magába fogadta vagy megcsalta, de amit mindig ugyanúgy imádott. Mert nem lehet nem szeretni. Ez a város Budapest, az ember pedig Kern András, aki szeptember 9-én a Magyar Dal Napjára egyedülálló koncertesttel készül a Vígszínházban. A Kossuth-díjas színművészt énekesi pályafutásáról, lemezeiről és közelgő koncertjéről is kérdeztük.

- Milyen rutinnal rendelkezel a színpadi éneklés területén?

- Nem koncertezem rendszeresen. Sőt, ha jobban belegondolok, most adok először a szó klasszikus értelmében vett koncertet. Ráadásul olyat, hogy teljesen egyedül állok a színpadon - illetve legfeljebb néhány partnerrel, zenésszel -, még talán nem is csináltam sosem. A stúdió védettebb közeg, amiben, úgy érzem, mindig is természetesebben és lazábban tudtam mozogni. Ott javíthatsz is, ha kell. Most azonban úgy döntötten, kipróbálom ezt az új terepet. Ennek is megvan a maga hangulata és fortélya, amibe még bele kell kicsit tanulnom.

- Azért nem most kezded az énekesi pályát...

- Még 1980-ban kaptam egy lehetőséget a lemezgyártól, hogy felvennének velem egy albumot. Igent mondtam, de arra gondoltam, mi lenne, ha megpróbálkoznék egy saját anyaggal, mégpedig pop-rock stílusban. Ez abszolút újdonság volt akkoriban, ugyanis addig a színész-lemezek inkább amolyan sanzonos, franciás, esetleg operettes számokat tartalmaztak. Ez a "színész plusz pop-rock" felállás teljesen hiányzott, úgyhogy talán mondhatom, hogy ezt a stílust én találtam ki a '80-as években. Ezen az első lemezemen olyan dalok szerepeltek többek között, mint a Lövölde tér, a Látlak Amerika vagy a Szép kezű lány. A sikert illetően nagy szerencsém volt, mert a rádiók sokat játszották ezeket, így a lemez is gyorsan ismert lett.

- És mi a története a következő albumodnak?

- Az előző albumon szerepelt egy szám Mit vegyek fel? címmel, ami arról szól, hogy az ember nem tud mit felvenni, mert csak rondábbnál rondább nadrágokat talál otthon. Na, aztán nagy nehezen sikerül találnia egy elfogadható nadrágot, mire a számban van egy olyan bemondás, hogy: "jó, jó ez a gatya, de azért a Presseré mégiscsak jobb". Ez a kis tréfa annyira megtetszett Picinek, hogy Dusánnal írtak is nekem egy komplett lemezt: így készült el az Ez van... című második lemezem.

- Amit még további négy követett. Melyekből válogatsz majd a vasárnapi koncertestedre?

- Harminc év lemezfelvételeiből körülbelül hatvan-hetven dalt gyűjtöttem össze, többségüknek magam írtam a szövegét. Ezekből fognak kikerülni majd a koncert számai is. A felkérést amúgy Fesztbaum Béla kollégámtól kaptam, aki egyszer csak előállt az ötlettel: mi lenne, ha a Magyar Dal Napján a Vígszínházban ezúttal Kern-dalok hangoznának el. A vígszínházi Magyar Dal Napjának mindig van valamilyen tematikája - tavaly például régi vígszínházi zenés előadások, operettek, musicalek slágereire épült az előadás.

- Az est a Pesten születtem címet kapta. Mit jelent számodra a címválasztás?

- Én ezt a várost érzem, és azt hiszem, egy kicsit tudom is. Rengeteg felé jártam a világban, de még mindig Budapestről tudok a leghitelesebben és talán a legszínesebben is beszélni. Az én Budapest-viszonyom elég összetett: mindig van benne valami értelmiségi, valami töprengő-nosztalgikus, de mindig ott van benne a vagány vagabundság is.

- Ezek a dalok megírásukkor jellegzetes, egyedi hangulatot sugároztak, de előhívható-e évtizedekkel később is ugyanaz a Budapest-fíling?

- Szerintem ezek a hangulatok, életérzések nem változtak, vagyis ezek a dalok nem "hangolódtak át" húsz-harminc év alatt. Itt van például a sokat idézett Lövölde tér - ez valóban kult-dal lett a maga idején. Jöttek is hozzám többen, hogy értik: a Lövölde tér, ugye, az egész országot jelképezi, ahol mindig hideg van, ahol sosincs nyár satöbbi. Én meg azt válaszoltam, hogy erre nem is gondoltam, de egyáltalán nem zavar, ha valami jelképpé válik. Sőt, talán ez segít a dalnak túlélni az évtizedeket. És szerencsére a legtöbb szám ilyen: épp a kortalanságuk, időtlenségük folytán ragadtak meg az emberek emlékezetében. Talán egyetlen ellenpéldát tudnék mondani: az a kép, amit az első lemezen a Pincér-rockban mutatok az éttermekről meg a pincérekről, nos, igen, ez a kép tényleg megváltozott harminc év alatt.

- Kik lesznek a vendégeid a koncerten?

- Heilig Gábor barátom zenekara kísér, sőt éneklek is egy dalt Gabival az utolsó lemezünkről. És itt lesz velem Hegyi Barbara, Börcsök Enikő, Hernádi Judit, Kútvölgyi Erzsébet, Zorán és Fesztbaum Béla is. Úgy érzem, elég jó kis csapat gyűlt össze.

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

A néző bosszantása és kényeztetése – jegyzetek az idei POSZT-ról

Ha valaki valóban egy fesztiválra kíváncsi, arról szeretne összbenyomást kapni, leküzdhetetlen akadályokba ütközik. Csak látszólag egyszerű megoldás, hogy módszeresen végignézi valamennyi előadást.
Zenés színház

Mi történik, ha Don Giovanniból RockGiovanni lesz?

Ütős napunk volt tegnap Miskolcon. Délután stand-up, este pedig a várva várt idei népopera: a RockGiovanni. Nevettünk, izgultunk, elámultunk, ünnepeltünk, kutyagoltunk, fáztunk... És persze jól el is fáradtunk. De megérte.
Tánc

40 évesen Júliát táncolni? Nem lehetetlen!

Kenneth MacMillan Rómeó és Júlia-koreográfiájának címszerepében debütál New Yorkban a 40 éves ragyogó szépség, Stella Abrera.
Zenés színház

Bartók Plusz Operafesztivál: Rohanok koncertről koncertre

Milyen jó is azoknak, akik nem szeretik a klasszikus zenét! Jaj nem, persze nem úgy értem, szóval milyen könnyű is azoknak... Hm, nem, nem könnyű, sőt... Akkor meg milyen jó azoknak, akik két-három helyen is tudnak lenni egyszerre! Olyan meg nincs...
Vizuál

Hollywood elfeledett férfi ikonja

James Dean és Marlon Brando mellett a legnagyobb sztárok közé tartozott - míg rájuk azonban ma is emlékszünk, Montgomery Cliftnek csak zseniális filmjei maradtak fent.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Plusz veszprémfest

Újra opera Veszprémben

Erős programmal várja közönségét az idén 15. évét ünneplő VeszprémFest.
Plusz kult50

Kiderült, kik ők: Íme a kultúra 50 arca 2018-ban

Megvan A kultúra 50 arca. A legújabbak. A Fidelio 2018-as KULT50 kiadványát június 7-én délelőtt mutatták be a Rózsavölgyi Szalonban. A lap először 2017-ben jelent meg, akkor a hazai kultúra másik 50 arca szerepelt benne. Az új névsor alább olvasható.
Plusz gasztro

Eper minden mennyiségben!

Az eper, szamóca vagy egyes tájakon szeder névre hallgató, a rózsafélék családjába tartozó tavaszi gyümölcs sokak kedvence. Ehetjük magában, de számtalan módon elkészíthetjük, ezek közül válogattunk most néhány szokatlan receptet és eperrel kapcsolatos érdekességet.
Plusz ajánló

Erős kezdés: ősbemutatóval, Blahalouisiana szimfonik koncerttel és egy kortárs drámával indítja az évadot a Kultkikötő

Június 22-én, pénteken az Anyám, a nyolcadik kerület! című előadás ősbemutatójával, valamint a Heisenberg című darabbal nyitja meg az idei, szám szerint 13. évadát a Kultkikötő.
Plusz balaton

Nyár, kultúra, Balaton

Magyarország és a Balaton-part leghosszabb összművészeti fesztiválja 2018. június 22-én kezdődik, és egészen augusztus 26-ig tart.