Plusz

Kern András: "Ez lesz az első igazi koncertestem"

2012.09.04. 14:56
Ajánlom
Hajnali, esőáztatta utcák. Szakadozó fényű neonreklámok és homályos kapualjak. Egy ember sétál a városban. Az Ő városában, ahol született, ami magába fogadta vagy megcsalta, de amit mindig ugyanúgy imádott. Mert nem lehet nem szeretni. Ez a város Budapest, az ember pedig Kern András, aki szeptember 9-én a Magyar Dal Napjára egyedülálló koncertesttel készül a Vígszínházban. A Kossuth-díjas színművészt énekesi pályafutásáról, lemezeiről és közelgő koncertjéről is kérdeztük.

- Milyen rutinnal rendelkezel a színpadi éneklés területén?

- Nem koncertezem rendszeresen. Sőt, ha jobban belegondolok, most adok először a szó klasszikus értelmében vett koncertet. Ráadásul olyat, hogy teljesen egyedül állok a színpadon - illetve legfeljebb néhány partnerrel, zenésszel -, még talán nem is csináltam sosem. A stúdió védettebb közeg, amiben, úgy érzem, mindig is természetesebben és lazábban tudtam mozogni. Ott javíthatsz is, ha kell. Most azonban úgy döntötten, kipróbálom ezt az új terepet. Ennek is megvan a maga hangulata és fortélya, amibe még bele kell kicsit tanulnom.

- Azért nem most kezded az énekesi pályát...

- Még 1980-ban kaptam egy lehetőséget a lemezgyártól, hogy felvennének velem egy albumot. Igent mondtam, de arra gondoltam, mi lenne, ha megpróbálkoznék egy saját anyaggal, mégpedig pop-rock stílusban. Ez abszolút újdonság volt akkoriban, ugyanis addig a színész-lemezek inkább amolyan sanzonos, franciás, esetleg operettes számokat tartalmaztak. Ez a "színész plusz pop-rock" felállás teljesen hiányzott, úgyhogy talán mondhatom, hogy ezt a stílust én találtam ki a '80-as években. Ezen az első lemezemen olyan dalok szerepeltek többek között, mint a Lövölde tér, a Látlak Amerika vagy a Szép kezű lány. A sikert illetően nagy szerencsém volt, mert a rádiók sokat játszották ezeket, így a lemez is gyorsan ismert lett.

- És mi a története a következő albumodnak?

- Az előző albumon szerepelt egy szám Mit vegyek fel? címmel, ami arról szól, hogy az ember nem tud mit felvenni, mert csak rondábbnál rondább nadrágokat talál otthon. Na, aztán nagy nehezen sikerül találnia egy elfogadható nadrágot, mire a számban van egy olyan bemondás, hogy: "jó, jó ez a gatya, de azért a Presseré mégiscsak jobb". Ez a kis tréfa annyira megtetszett Picinek, hogy Dusánnal írtak is nekem egy komplett lemezt: így készült el az Ez van... című második lemezem.

- Amit még további négy követett. Melyekből válogatsz majd a vasárnapi koncertestedre?

- Harminc év lemezfelvételeiből körülbelül hatvan-hetven dalt gyűjtöttem össze, többségüknek magam írtam a szövegét. Ezekből fognak kikerülni majd a koncert számai is. A felkérést amúgy Fesztbaum Béla kollégámtól kaptam, aki egyszer csak előállt az ötlettel: mi lenne, ha a Magyar Dal Napján a Vígszínházban ezúttal Kern-dalok hangoznának el. A vígszínházi Magyar Dal Napjának mindig van valamilyen tematikája - tavaly például régi vígszínházi zenés előadások, operettek, musicalek slágereire épült az előadás.

- Az est a Pesten születtem címet kapta. Mit jelent számodra a címválasztás?

- Én ezt a várost érzem, és azt hiszem, egy kicsit tudom is. Rengeteg felé jártam a világban, de még mindig Budapestről tudok a leghitelesebben és talán a legszínesebben is beszélni. Az én Budapest-viszonyom elég összetett: mindig van benne valami értelmiségi, valami töprengő-nosztalgikus, de mindig ott van benne a vagány vagabundság is.

- Ezek a dalok megírásukkor jellegzetes, egyedi hangulatot sugároztak, de előhívható-e évtizedekkel később is ugyanaz a Budapest-fíling?

- Szerintem ezek a hangulatok, életérzések nem változtak, vagyis ezek a dalok nem "hangolódtak át" húsz-harminc év alatt. Itt van például a sokat idézett Lövölde tér - ez valóban kult-dal lett a maga idején. Jöttek is hozzám többen, hogy értik: a Lövölde tér, ugye, az egész országot jelképezi, ahol mindig hideg van, ahol sosincs nyár satöbbi. Én meg azt válaszoltam, hogy erre nem is gondoltam, de egyáltalán nem zavar, ha valami jelképpé válik. Sőt, talán ez segít a dalnak túlélni az évtizedeket. És szerencsére a legtöbb szám ilyen: épp a kortalanságuk, időtlenségük folytán ragadtak meg az emberek emlékezetében. Talán egyetlen ellenpéldát tudnék mondani: az a kép, amit az első lemezen a Pincér-rockban mutatok az éttermekről meg a pincérekről, nos, igen, ez a kép tényleg megváltozott harminc év alatt.

- Kik lesznek a vendégeid a koncerten?

- Heilig Gábor barátom zenekara kísér, sőt éneklek is egy dalt Gabival az utolsó lemezünkről. És itt lesz velem Hegyi Barbara, Börcsök Enikő, Hernádi Judit, Kútvölgyi Erzsébet, Zorán és Fesztbaum Béla is. Úgy érzem, elég jó kis csapat gyűlt össze.

Programkereső

Legnépszerűbb

Könyv

Innentől nem a gyerek hibája lesz, ha nem olvas

Az irodalom a szabadságról szól. Ha ezt a szabadságot nem adjuk meg az oktatással, ha nem mutatjuk meg a gyerekeknek, hogy talán éppen az olvasás az, amire ebben a számára is megterhelő, felgyorsult világban szüksége van, akkor tényleg nem az ő hibája lesz, hogy nem olvas. VÉLEMÉNY.
Színház

Psotás fények és árnyak

Öt évvel ezelőtt, 2016. február 25-én, 86 éves korában hunyt el a magyar színházművészet egyik legegyedibb és utánozhatatlan alakja, Psota Irén, akinek neve már életében fogalommá vált. Utolsó éveiben visszavonultan élt, elzárkózott a nyilvánosság elől, emiatt is különleges ez a 2009-ben készült beszélgetés, amelyben bepillanthatunk egy nagy művész hétköznapjaiba. Egy valódi, megismételhetetlen legendára emlékezünk ezzel az írással.
Könyv

Tóth Krisztina és Az arany ember: Hogyan jutottunk idáig?

Be akarja tiltani Jókait? Ki a felelős azért, hogy most mindenki irodalom kapcsán „anyázik” az interneten? Megválaszolunk mindent, amit tudni akar, de eddig nem mert megkérdezni Tóth Krisztina és a Jókai-rajongók összecsapásáról.
Klasszikus

Szomorú nóta kíséretében hagyta el VII. kerületi próbahelyét a 100 Tagú Cigányzenekar

A zenekar tizenkét év után költözött ki az erzsébetvárosi próbahelyről, miután nem fogadták el a kerület vezetése által kínált megoldást – írta meg a Telex.hu.
Zenés színház

Óda a magyarokhoz – 240 éve mutatták be Joseph Haydn A hűség jutalma című operáját

1779-ben leégett a fertődi Esterházy kastélyhoz tartozó színház. E sajnálatos esemény nyomán azonban egy igazán különleges zenemű született: Haydn új nagyoperája, A hűség jutalma csendült fel először az újranyitott teátrumban.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Plusz mti

Beatles-mesterszakot hirdetett a Liverpooli Egyetem

A világon elsőként hirdetett mesterszakot a The Beatles együttes zenei hatásáról és örökségéről a Liverpooli Egyetem.
Plusz hír

Beépítés helyett erdősítés Buda természetvédelmi területén

A Mocsáros-dűlő a hetvenes években beépíthető terület lett, de végül nem lett panelpark. Budapest vezetése most honos növényeket ültet a természetvédelmi területen az élhető, zöld főváros programjának jegyében.
Plusz hír

Bowie dala szólt a marsi landolás közben, de nem Bowie énekelt

Több mint 470 millió kilométer megtétele után sikeresen landolt a Marson a NASA Perseverance marsjárója közép-európai idő szerint csütörtök este. Közben Yungblud feldolgozásában David Bowie Life on Mars című dala szólt.
Plusz hír

Óriási lila pulóver díszíti a bécsi Stephansdomot

A bécsi Stephansdom idén egy rendhagyó böjti lepellel, egy hatalmas, kötött lila pulóverrel készült a húsvétig tartó böjti időszakra. A kortárs képzőművészeti alkotást Erwin Wurm osztrák művész tervezte, akinek nem ez az egyetlen alkotása a székesegyházban.
Plusz ajánló

Szenvedélybetegek rehabilitációs otthonát támogatja a Quimby koncertfilmje

Február 27-én több mint 24 órán át elérhető a Quimby újonnan rögzített koncertfilmje, amelyben meghívott vendégművészek énekelnek. Kiss Tibi még nincs a zenekarral, segítségre van szüksége.