Plusz

Készül az első kutyáknak szóló művészeti kiállítás

2017.05.12. 11:26
Ajánlom
Egy New York-i műkritikus úgy gondolta, hogy az emberek annyit kaptak már a kutyáktól, épp ideje törleszteni.

A legjobb megoldásnak pedig azt látta, ha szervez egy kiállítást kifejezetten kutyák számára. A dOGUMENTA című tárlat augusztusban nyílik meg.

Jessiva Dawson, a Washington Post korábbi műkritikusa yorkie-ja segítségével igyekszik megszervezni a tárlatot, a kiállítás címét a dOCUMENTA című, nagy nevű, nemzetközi kiállítás elnevezéséből egy betű megváltoztatásával alkotta meg. A kiállítást, amit úgy aposztrofálnak, mint „Amerika első művészeti kiállítása kutyáknak”, augusztus 11. és 13. között rendezik meg, és a nyitva tartási időt direkt kutyákra szabták: délelőtt 8 és 1 óra között, illetve délután 4 és 8 között lesz látogatható, hogy a gazdik a legnagyobb hőségben még véletlenül se kerekedjenek fel kutyáikkal, hogy meglátogassák a tárlatot.

Dawson tíz művész munkáiból válogat: Meraz Ezer és Eric Hibit alkotásai is szerepelni fognak a kutyáknak készülő kiállításon. A kritikus a Criterion Collection című lapban jelentetett meg egy kritikát Laurie Anderson Heart of a Dog című, 2015-ös dokumentumfilmjéről, ami inspirációt jelentett neki a tárlathoz, ekkor ötlött fel benne először a kutyatárlat ötlete.

„Nyugodtan ki lehet jelenteni, hogy a dOGUMENTA egy forradalmi lépés az emberi kreativitás számára, és már régóta esedékes”

- nyilatkozott Dawson.

A kutyájukat elkísérő gazdik azonban ne kutya-tematikájú alkotásokra számítsanak: ez is ugyanolyan művészeti tárlat lesz, mint az összes többi a New York-i galériában, csak itt direkt a kutyák számára, kényelmüket szem előtt tartva lesz berendezve a helyiség. És hogy ez mit jelent? Kutyaszem-magasságban lesznek kiállítva az alkotások, valamint a kutyák színfelismerésének korlátait is szem előtt tartják a kurátorok.

A kiállításnak - bár csak augusztusban nyílik – már elindult a weboldala, ahol további információkhoz juthatnak az érdeklődők. A kurátor azt is kifejti az oldalon, hogy az amerikaiak 47 százaléka rendelkezik kutyával, ami 80 millió, művészetre kiéhezett kutyát jelent. (Observer)

Programkereső

Legnépszerűbb

Plusz

A füttyművészet Paganinije: Hacki Tamás 75 éves 

Hacki Tamás füttyművész, a fütyülés Paganinijének is nevezett orvosprofesszor február 18-án lesz hetvenöt éves. 
Könyv

Könyvek selejtezése miatt támadják a rendrakási szakértőt

Marie Kondo itthon is ismert módszere „forradalmasította a rendrakást”, a könyvekkel kapcsolatos tanácsai miatt azonban világszerte felháborodtak a könyvmolyok. Valóban csak azok a könyvek kellenek, amelyek örömöt hoznak az életünkbe? Vagy az irodalom ennél összetettebben működik? Tekinthető a könyv pusztán tárgynak? Kell-e selejtezni a könyveket?
Zenés színház

Kurtág és a történelem angyala

Zenetörténeti jelentőségű eseménynek számított Kurtág György első operájának premierje 2018. november 15-én. A Samuel Beckett Fin de partie (Végjáték) című drámájából komponált operát a milánói Scalában mutatták be. Fazekas Gergely zenetörténész, a Zeneakadémia tanára a műről készülő dokumentumfilm forgatócsoportjának tagjaként jelen volt. Kifaggattuk.
Zenés színház

Trianonról szóló zenés művet keres az Operettszínház

A trianoni békeszerződés aláírásának körülményeit és az ebből származó veszteségek megismertetését és feldolgozását szolgáló zenés színpadi mű megírására hirdet alkotói pályázatot a Budapesti Operettszínház.
Jazz/World

A 88 éves Omara Portuondo fogja beragyogni a tavaszt

A Buena Vista Social Club egykori énekese, a kubai Edith Piafnak is nevezett örökifjú díva május 18-án és 19-én két koncertet is ad a MOM Sportban, Last Kiss turnéja keretében.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Plusz felhívás

Új remény – Művészek a rákkal küzdő magyar kajakosért

A Fidelio kezdeményezésére művészek is segítik Tóth Róbert ifjúsági Európa- és többszörös magyar bajnok kajakos gyógykezelését. Már felajánlotta segítségét Miklósa Erika, Polyák Lilla, Náray Erika és Józan László. A Fidelio örömmel fogadja a további művész támogatókat!
Plusz ajánló

Megjelent az „UJJ” Fidelio

Az ingyenes programmagazin márciusi számában az aktuális eseménynaptár mellett megtalálja Fáy Miklós és Vámos Miklós rovatát, valamint számos interjút, többek között Stohl Andrással, Szabó Rékával és Bősze Ádámmal. Lapozzon bele online!
Plusz ajánló

David Bowie-koncert lesz az A38 hajón

Negyedszer rendeznek magyar zenészek estet David Bowie emlékére. A három éve elhunyt legendás brit zenész dalai február 20-án szerdán hangzanak el az újbudai A38 hajón.
Plusz évforduló

A füttyművészet Paganinije: Hacki Tamás 75 éves 

Hacki Tamás füttyművész, a fütyülés Paganinijének is nevezett orvosprofesszor február 18-án lesz hetvenöt éves. 
Plusz interjú

Belekóstolnánk egymás emlékeibe?

Van-e ízük az emlékeknek? Vagy fordítva, milyen emlékek kapcsolódnak egy „egyszerű” vasárnapi ebédhez? Hívhat-e időutazásra egy desszert, egy süti? Góg Angéla food designer nem egyszerűen ételeket tervez, hanem a hozzájuk kapcsolható/kapcsolódó szociális attitűdöket is vizsgálja projektjeiben. Most éppen a jövő ételeit kutatja.