Plusz

Készül az első kutyáknak szóló művészeti kiállítás

2017.05.12. 11:26
Ajánlom
Egy New York-i műkritikus úgy gondolta, hogy az emberek annyit kaptak már a kutyáktól, épp ideje törleszteni.

A legjobb megoldásnak pedig azt látta, ha szervez egy kiállítást kifejezetten kutyák számára. A dOGUMENTA című tárlat augusztusban nyílik meg.

Jessiva Dawson, a Washington Post korábbi műkritikusa yorkie-ja segítségével igyekszik megszervezni a tárlatot, a kiállítás címét a dOCUMENTA című, nagy nevű, nemzetközi kiállítás elnevezéséből egy betű megváltoztatásával alkotta meg. A kiállítást, amit úgy aposztrofálnak, mint „Amerika első művészeti kiállítása kutyáknak”, augusztus 11. és 13. között rendezik meg, és a nyitva tartási időt direkt kutyákra szabták: délelőtt 8 és 1 óra között, illetve délután 4 és 8 között lesz látogatható, hogy a gazdik a legnagyobb hőségben még véletlenül se kerekedjenek fel kutyáikkal, hogy meglátogassák a tárlatot.

Dawson tíz művész munkáiból válogat: Meraz Ezer és Eric Hibit alkotásai is szerepelni fognak a kutyáknak készülő kiállításon. A kritikus a Criterion Collection című lapban jelentetett meg egy kritikát Laurie Anderson Heart of a Dog című, 2015-ös dokumentumfilmjéről, ami inspirációt jelentett neki a tárlathoz, ekkor ötlött fel benne először a kutyatárlat ötlete.

„Nyugodtan ki lehet jelenteni, hogy a dOGUMENTA egy forradalmi lépés az emberi kreativitás számára, és már régóta esedékes”

- nyilatkozott Dawson.

A kutyájukat elkísérő gazdik azonban ne kutya-tematikájú alkotásokra számítsanak: ez is ugyanolyan művészeti tárlat lesz, mint az összes többi a New York-i galériában, csak itt direkt a kutyák számára, kényelmüket szem előtt tartva lesz berendezve a helyiség. És hogy ez mit jelent? Kutyaszem-magasságban lesznek kiállítva az alkotások, valamint a kutyák színfelismerésének korlátait is szem előtt tartják a kurátorok.

A kiállításnak - bár csak augusztusban nyílik – már elindult a weboldala, ahol további információkhoz juthatnak az érdeklődők. A kurátor azt is kifejti az oldalon, hogy az amerikaiak 47 százaléka rendelkezik kutyával, ami 80 millió, művészetre kiéhezett kutyát jelent. (Observer)

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Elmezavara miatt nem ítélik el a zongoraművész volt feleségét, aki megölte két gyermeküket

 Egy texasi bíró hétfőn elmezavara miatt nem találta bűnösnek két kislányuk meggyilkolásában Vagyim Holodenko ukrán zongoraművész volt feleségét.
Vizuál

Így áll most a Liget-projekt – galéria

Töprengett mostanában azon, hogy haladhat a munka a Városligetben és a múzeumokban? Képek és átadási időpontok a cikkben.
Vizuál

Már biztos: mozifilm lesz a Downton Abbey-ből

Hosszú találgatás után most megerősítették, hogy filmváltozat készül az angol sorozatból. A hírek szerint az eredeti szereplőgárda tagjai is visszatérnek.
Zenés színház

Frankó Tünde: „Kedves pikantériát ad...”

Egy művésznek az a legfontosabb, hogy a törekvéseiben a színháza partner legyen - állítja Frankó Tünde. A Palotakoncertek fellépőit bemutató sorozatunkban a népszerű primadonna válaszolt kérdéseinkre.
Zenés színház

Laki Péter: „Ez nem hagyományos gála”

A fiatal táncos komikus igazi showman, és karizmatikus színpadi jelenlétét a Budavári Palotakoncerteken is kamatoztatja: Kerényi Miklós Mátéval együtt látják el a házigazda feladatát.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Plusz nka

25 év, 25 nap – Változatos programokkal ünnepli negyedszázados fennállását az NKA

A széles merítésű eseménysorozaton a Nemzeti Kulturális Alap valamennyi kollégiuma önálló programmal jelentkezik szeptember 23. és október 17. között. Mutatjuk a teljes kínálatot!
Plusz hír

Orvosi szöveget találtak egy 2000 éves papiruszon, és végre tudjuk, mi áll rajta

Egy eddig ismeretlen ókori orvosi szöveget tartalmaz a Bázeli Egyetem kétezer éves papirusza, amely a 16. század óta okoz fejtörést a kutatóknak.
Plusz fesztivál

Pénteken nyílik a Művészetek Völgye!

Pénteken kezdődik a Művészetek Völgye, a fesztiválon több mint 1500 program várja az érdeklődőket július 29-ig Kapolcson, Taliándörögdön és Vigántpetenden.
Plusz magazin

A Fidelio már augusztusra hangol – megjelent az új szám!

Az ingyenes programmagazin augusztusi számában a nyári eseménynaptár mellett megtalálja Fáy Miklós és Vámos Miklós rovatát, gasztro ajánlatunkat, valamint számos interjút, többek között Szécsi Noémivel, Karinthy Mártonnal, Szemenyei Jánossal. Lapozzon bele online!
Plusz gasztro

Hé, Bubu, mi van a piknikkosaradban?

Maci Laci, a népszerű mesében szereplő medve imádta a kirándulókat, főleg a piknikkosarakban megbúvó finomságok miatt. E havi gasztro-összeállításunk a nyár egyik kedvenc foglalatosságáról szól: mire figyeljünk, mit vigyünk magunkkal, és hogyan élvezzük a piknikezés minden pillanatát.