Plusz

Készül az első kutyáknak szóló művészeti kiállítás

2017.05.12. 11:26
Ajánlom
Egy New York-i műkritikus úgy gondolta, hogy az emberek annyit kaptak már a kutyáktól, épp ideje törleszteni.

A legjobb megoldásnak pedig azt látta, ha szervez egy kiállítást kifejezetten kutyák számára. A dOGUMENTA című tárlat augusztusban nyílik meg.

Jessiva Dawson, a Washington Post korábbi műkritikusa yorkie-ja segítségével igyekszik megszervezni a tárlatot, a kiállítás címét a dOCUMENTA című, nagy nevű, nemzetközi kiállítás elnevezéséből egy betű megváltoztatásával alkotta meg. A kiállítást, amit úgy aposztrofálnak, mint „Amerika első művészeti kiállítása kutyáknak”, augusztus 11. és 13. között rendezik meg, és a nyitva tartási időt direkt kutyákra szabták: délelőtt 8 és 1 óra között, illetve délután 4 és 8 között lesz látogatható, hogy a gazdik a legnagyobb hőségben még véletlenül se kerekedjenek fel kutyáikkal, hogy meglátogassák a tárlatot.

Dawson tíz művész munkáiból válogat: Meraz Ezer és Eric Hibit alkotásai is szerepelni fognak a kutyáknak készülő kiállításon. A kritikus a Criterion Collection című lapban jelentetett meg egy kritikát Laurie Anderson Heart of a Dog című, 2015-ös dokumentumfilmjéről, ami inspirációt jelentett neki a tárlathoz, ekkor ötlött fel benne először a kutyatárlat ötlete.

„Nyugodtan ki lehet jelenteni, hogy a dOGUMENTA egy forradalmi lépés az emberi kreativitás számára, és már régóta esedékes”

- nyilatkozott Dawson.

A kutyájukat elkísérő gazdik azonban ne kutya-tematikájú alkotásokra számítsanak: ez is ugyanolyan művészeti tárlat lesz, mint az összes többi a New York-i galériában, csak itt direkt a kutyák számára, kényelmüket szem előtt tartva lesz berendezve a helyiség. És hogy ez mit jelent? Kutyaszem-magasságban lesznek kiállítva az alkotások, valamint a kutyák színfelismerésének korlátait is szem előtt tartják a kurátorok.

A kiállításnak - bár csak augusztusban nyílik – már elindult a weboldala, ahol további információkhoz juthatnak az érdeklődők. A kurátor azt is kifejti az oldalon, hogy az amerikaiak 47 százaléka rendelkezik kutyával, ami 80 millió, művészetre kiéhezett kutyát jelent. (Observer)

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Kilép a POSZT-ot szervező cégből a Magyar Színházi Társaság

A szervezet azt sérelmezi, hogy nem tudják megfelelően gyakorolni tulajdonosi és ellenőrzési jogukat. FRISSÍTÉS: Karsai György kilép a POSZT Tanácsadó Testületéből.
Klasszikus

Nem vagyok kétlaki - Interjú Selmeczi Györggyel 

Kisorosziban Selmeczi György, Orbán György, Vajda János és Csemiczky Miklós zeneszerzők fogadták a Partitúra stábját. Miklósa Erika és Batta András a kamerák előtt pillanthatott be a kortárs magyar zeneszerzés Négyek-nek is nevezett csoportja semmihez sem hasonlítható alkotói miliőjébe.
Színház

Balogh Tibor válasza Karsai Györgynek

A POSZT Szakmai Tanácsadó Testületének tagja nyílt levélben reagál Karsai György egyetemi tanár, színikritikus hétfőn közzétett írására, amelyben lemond a POSZT Tanácsadó Testületi tagságáról.
Klasszikus

Alig egy hónap, és kezdődik Érdi Tamás nyári fesztiválja

Ötödik alkalommal rendezik meg a Klassz a pARTon! fesztivált. Idén negyven koncertet, összesen 62 programot látogathatunk a hazai vízpartokon.
Klasszikus

Így gyakorolj! – Tabea Zimmermann brácsaművész tanácsai

A hazánkban is gyakran megforduló brácsaművész, Várjon Dénes zenészpartnere a Strad hasábjain hat pontban szedte össze tanácsait a fiatal (vonós)hangszereseknek.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Plusz hír

Kulka János, Péterfy Bori és Reisz Gábor az idei Ördögkatlanon

Félezernél is több színházi, könnyű-, világ- és klasszikus zenei, táncszínházi, filmes, irodalmi és egyéb programmal várja a látogatókat július 30. és augusztus 3. között a 12. Ördögkatlan Fesztivál, ahol idén a Fidelio Színpad is a helyszínek között szerepel.
Plusz Partitúra

Zala megyében kalandozik a Partitúra

Néprajz, olaj, történelem és zene. A Partitúra kulturális időutazása ezúttal a pannon dombok alatt folytatódik szerdán este a Duna televízióban. A műsor ősi dallamok nyomába ered, méghozzá különleges nők főszereplésével. 
Plusz Partitúra

Így készült a Partitúra szentendrei adása

Werkvideó-sorozatunkban a Partitúra kulisszái mögé pillantunk be, ezúttal Szentendrére, Kisorosziba és a Pilisbe kísértük el Miklósa Erika és Batta András kulturális országjáró műsorát.
Plusz hír

Negyven év elteltével bizonyították, hogy meggyilkolták az ukrán zeneszerzőt

Pletyka szinten évek óta vitatták az öngyilkosságot, bizonyítani azonban csak most sikerült a Kijevi Törvényszéki Tudományos Kutatóintézet munkatársainak, hogy Volodimir Ivaszjuk nem önkezével vetett véget az életének, hanem megölték, majd öngyilkosságnak állították be halálát.
Plusz hír

Engedett a kormány, megmarad az ismétlések utáni jogdíj

A Kormányzati Tájékoztatási Központ közleménye szerint a kormány neves magyar előadóművészek véleményét figyelembe véve módosítja a korábbi törvényjavaslatot.