Plusz

Két ember, akik a világ legmagasabb fáit fényképezik, hogy unokáik is láthassák őket

2021.01.20. 15:55
Ajánlom
Az egyre nagyobb mértékben végrehajtott erdőirtások miatt veszélyben vannak a világ legmagasabb fái. Steven Pearce és Jennifer Sanger elhatározták, hogy lefényképezik őket, hátha észbe kapnak az erdőirtók: hatalmas értéket készülnek elpusztítani.

Van egy gyönyörű vers a 8. századi kínai költőtől, Tu Futól, amelyet Szabó Lőrinc fordított magyarra. Habár nem szokványos, hogy sajtómunkás a napi robotban verset idézzen egy egyszerű hírben, most mégis megteszem.

Cédrus állt parti nádkunyhóm felett.
Kétszáz éves, mondták az öregek.
Érte jöttem, irtottam a vadont.
S most májusban, mint sáskaförgeteg,
szisszent a szél, nőtt s hozott oly vihart,
hogy folyót, hegyet söpört s kicsavart
minden fát – ki az én cédrusom is.

(Ha az ég átka volt, vajon mit akart?)
Hogy állt itt a kék parton ez a fa!
Zöld ernyője, óriás kupola,
esőtől, hótól védett, s muzsika
szólt benne, ezer csodafuvola.
Dőlt tigrisként fekszik most a füvön,
roskadt sárkányként. Szemem csupa könny.
Ha verset írok, hol szavaljam el?
Kunyhómban sincs nélküle örömöm.

A Tang-dinasztia nagyhatású költőjének verse jól megragadja azt a csodálatot, amelyet egy több száz éves fa látványa okoz az emberben. És azt a megmagyarázhatatlan rettenetet, amelyet egy ilyen teremtmény pusztulása okoz. Még akkor is, ha ez az élet rendje: tudjuk, hogy az ilyen fák még haláluk után is részt vesznek az erdő életében, lebomlásukkal táplálékot nyújtanak a fiatalabb csemetéknek és a gombáknak. Más a helyzet a kivágott egyedekkel.

TheTreeProjects-152203.jpg

Steven Pearce és Jennifer Sanger (Fotó/Forrás: The Tree Projects)

Erre az aggasztó folyamatra akar figyelmet irányítani a fényképész és ökológus páros, Steven Pearce és Jennifer Sanger, akik 2015 óta fényképezik a világ legmagasabb fáit. Ezek a fák több száz év alatt érik el magasságukat, eszmei értékük felbecsülhetetlen, pénzben nem kifejezhető. Miközben az ég felé nyújtózkodnak, föld alatti és a felszín feletti szerepük rendkívül fontos az ökoszisztémában. Gombákkal, futónövényekkel élnek szimbiózisban, árnyékukkal védik a fiatalabb fákat, lehulló levelük termékennyé teszi és szabályozza a talaj hőmérsékletét.

Pearce és Sanger hegymászó felszerelés segítségével másznak fel a fák koronájára, és több tucat fotót összemontázsolva készítenek részletes felvételeket róluk. Valóban lélegzetelállító így látni ezeket a gyönyörű teremtményeket.

Ezen a fotón Jennifer Sanger egy páfrány spóráit vizsgálja, amely a fatörzs közepén foglalta el neki megfelelő helyét Oregon államban. A talajhoz közel vadszőlők és szedrek találhatók, a törzs magasabb részét mohák és zúzmók védik az erős napfénytől.

45GM5BSAXRE7PGQ55LZQUAIQTE-144248.jpg

Jennifer Sanger a páfrány spóráit vizsgálja (Fotó/Forrás: Steven Pearce)

Ez a szitka lucfenyő szintén Oregon államban, a Siuslaw Nemzeti Parkban található, egy mérföldre a Csendes-óceántól. Csaknem 80 méter magas, legfelső ágai a sós levegőtől szikárak és törékenyek. A sárgaruhás mászó mellett hat méteres heg látható a törzsön, amelyet valószínűleg súlyos vihar okozott.

RGEFCALHG5DJVCCK76HIEHZLIU-144248.jpg

Szitka lucfenyő, oldalán a heggel. (Fotó/Forrás: Steven Pearce)

A Gandalf botjának nevezett 84 méter magas golyós eukaliptusz 500 éves, mégsem védik a helyi törvény, amely csak a 85 méternél magasabb fáknak biztosít védelmet. Pearce két hónapon át táborozott a fa mellett, hogy aztán legyen négy olyan nap, amikor eláll a szél, és dolgozni lehet. A fényképezőgép lencséje állandóan párásodott, ahogy a különböző magasságokban más hőmérsékletnek volt kitéve.

HHPSIUASIVFO3MWQNI672DR33Y-144247.jpg

A híres Gandalf’s Staff. (Fotó/Forrás: Steven Pearce)

Tajvan rengeteg magas fenyőfajtának ad otthont, különösen nevezetes az ország északkeleti részében lévő „Három nővér”. A tajvani fenyők (Taiwania cryptomerioides) hetven méter magasak. A környéken élnek a veszélyeztetett fajnak számító vöröspandák, amelyek száma az erdőirtások miatt egyre csökken.

4OZUNTJLCJFDRDGI5E5T366H3Q-144246.jpg

Tajvani fenyők híres triója az ország északkeleti részén. (Fotó/Forrás: Steven Pearce)

A világ legmagasabb fája egyébként a 115 méter magas Hüperion nevű tengerparti mamutfenyő (Sequoia sempervirens), amelyet Chris Atkins és Michael Taylor fedezett fel a kaliforniai Redwood Nemzeti Parkban. A legidősebb fa az Öreg Tjikko Svédországban, amely a szénizotópos kormeghatározás szerint 9550 éves, bár korát sokan kétségbevonják. Legidősebbként emlegetnek egy kaliforniai simatűjű szálkásfenyőt (Pinus longaeva) is, amely 5070 éves.

Érdekes, hogy egy emberi élet esetében fel sem merül, hogy csak akkor értékes, ha az egyed nagyon idős vagy nagyon magas. Steven Pearce és Jennifer Sanger azt mondják, azért kezdték a magas fákat fotózni, mert veszélyben vannak, és lehet, hogy eljön a nap, amikor már csak fényképen csodálhatjuk őket.

 

 Tudod, hol áll Petőfi, Erkel és Anne Frank fája?

Kapcsolódó

Tudod, hol áll Petőfi, Erkel és Anne Frank fája?

Naponta sétálunk el óriási törzsű, sokat megélt fák mellett, ám szinte sosem gondolunk bele, hogy mennyi történetet, mennyi legendát hordozhatnak magukban. Ha a fák mesélni tudnának, talán többet mondanának, mint a legtöbbet megélt nagyszülők. Most összegyűjtöttünk 8 híres fát, amelyeknek érdemes megismerni a történetét.

Zöldhullám

„Változtasd meg élted!” – üzente Rilkének egy Apollón-szobor, és a költővel együtt mi is hisszük azt, hogy az új eszméket mindig a művészet hordja ki.

Kultúra és natura – az emberi és a természeti világ mint egy érem két oldala, nem teljesek egymás nélkül.

Ahhoz, hogy még sok száz, sok ezer éven át élhessünk ezen a bolygón, tanulnunk kell a természettől. Ahogy Nemes-Nagy Ágnes írja: „tanulni kell, szeretni kell.”

Új rovatunkat, a Zöldhullámot a természeti világ iránti aggodalom hívta életre, de a természet szeretete táplálja. Annak tudata, hogy ügyesen festő, ügyesen író, ügyesen zenélő emlősök vagyunk, nagyobb felelősséggel és több feladattal.

CIKKEK A ROVATBAN

Legnépszerűbb

Vizuál

Bemutatták a Természetes fényt a Berlinalén – A sajtóvisszhangokból válogattunk

Kedden, a Berlinale második napján mutatták be Nagy Dénes Természetes fény című nagyjátékfilmjét. A magyar alkotást méltató külföldi kritikákból válogattunk.
Plusz

Anthony Hopkins… ááá, ehhez már nem lehet mit hozzátenni!

A hazai sajtón is végigsöpört a 83 éves angol színészlegenda legújabb videója. Nézze meg, hányféleképp találtak rajta fogást az egyes orgánumok. Szubjektív sajtószemle
Klasszikus

Egy egész nap Mozart bűvöletében – Íme a Mozart-nap teljes programja!

A Concerto Budapest élőben közvetíti a 3+1 koncertből és egy exkluzív körkapcsolásból álló nagyszabású Mozart-napját. A nap sztárszólistája Angela Hewitt. Egy újonnan felfedezett mű, a D-dúr Allegro is elhangzik.
Vizuál

Klausztrofób kollázs az emberi diszfunkcióról – Fliegauf Bence új filmje a Berlinalén debütált

Fliegauf Bence Rengeteg – Mindenhol látlak című filmjét a Berlinale harmadik napján láthattuk. Soha nincs könnyű dolga annak a rendezőnek, aki egy sikeres epizódfilm folytatására adja a fejét, ugyanis mindenki az elsőhöz fogja mérni az újat. Nem tettek másként a kritikusok sem. A filmről megjelent véleményekből válogattunk.
Vizuál

Enyedi Ildikó kémthriller sorozattervét díjazták a Berlinalén

A Balaton Brigád című sorozatot kilenc másik tervvel szemben találták a legjobbnak a Berlinale Co-Pro Series nevű rendezvényén – írta meg a hvg.hu.

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Plusz magazin

Ezek a 75 éves David Gilmour kedvenc Pink Floyd-dalai

Ma ünnepli 75. születésnapját David Gilmour, a Pink Floyd szólógitárosa, aki egyébként a basszusgitártól a billentyűkön át a szaxofonig számos hangszeren játszik, mégis karakteres húrhajlításairól, összetéveszthetetlen soundjáról és kitartott hangjairól ismerünk.
Plusz videó

Anthony Hopkins… ááá, ehhez már nem lehet mit hozzátenni!

A hazai sajtón is végigsöpört a 83 éves angol színészlegenda legújabb videója. Nézze meg, hányféleképp találtak rajta fogást az egyes orgánumok. Szubjektív sajtószemle
Plusz hír

Újabb szigorítások jönnek, távol még az újranyitás

A kormány a romló egészségügyi adatok miatt további szigorításokat vezet be – írta meg a Telex.hu.
Plusz Zöldhullám

Zöldebb lesz Joe Biden Amerikája, de a tettekre kell figyelni, nem a szavakra

Sosem hirdetett ennyire zöld programot amerikai elnök, de kérdés, hogy Joe Biden tényleg zöldre festi vagy csak zöldebb álcát ad az Egyesült Államoknak. Az biztos, hogy van honnan visszamászni: a Trump-kormányzat mindent megtett, hogy az elmúlt ötven év szerény klímaügyi vívmányainak keresztbe tegyen.
Plusz hír

Megvan a Budapesti Tavaszi Fesztivál időpontja

Április 9-18. között rendezi meg a főváros a 40 éves fesztivált, amelyet idén először egyedül, a kormányzat anyagi segítsége nélkül kénytelen megszervezni.