Plusz

Két ember, akik a világ legmagasabb fáit fényképezik, hogy unokáik is láthassák őket

2021.01.20. 15:55
Ajánlom
Az egyre nagyobb mértékben végrehajtott erdőirtások miatt veszélyben vannak a világ legmagasabb fái. Steven Pearce és Jennifer Sanger elhatározták, hogy lefényképezik őket, hátha észbe kapnak az erdőirtók: hatalmas értéket készülnek elpusztítani.

Van egy gyönyörű vers a 8. századi kínai költőtől, Tu Futól, amelyet Szabó Lőrinc fordított magyarra. Habár nem szokványos, hogy sajtómunkás a napi robotban verset idézzen egy egyszerű hírben, most mégis megteszem.

Cédrus állt parti nádkunyhóm felett.
Kétszáz éves, mondták az öregek.
Érte jöttem, irtottam a vadont.
S most májusban, mint sáskaförgeteg,
szisszent a szél, nőtt s hozott oly vihart,
hogy folyót, hegyet söpört s kicsavart
minden fát – ki az én cédrusom is.

(Ha az ég átka volt, vajon mit akart?)
Hogy állt itt a kék parton ez a fa!
Zöld ernyője, óriás kupola,
esőtől, hótól védett, s muzsika
szólt benne, ezer csodafuvola.
Dőlt tigrisként fekszik most a füvön,
roskadt sárkányként. Szemem csupa könny.
Ha verset írok, hol szavaljam el?
Kunyhómban sincs nélküle örömöm.

A Tang-dinasztia nagyhatású költőjének verse jól megragadja azt a csodálatot, amelyet egy több száz éves fa látványa okoz az emberben. És azt a megmagyarázhatatlan rettenetet, amelyet egy ilyen teremtmény pusztulása okoz. Még akkor is, ha ez az élet rendje: tudjuk, hogy az ilyen fák még haláluk után is részt vesznek az erdő életében, lebomlásukkal táplálékot nyújtanak a fiatalabb csemetéknek és a gombáknak. Más a helyzet a kivágott egyedekkel.

TheTreeProjects-152203.jpg

Steven Pearce és Jennifer Sanger (Fotó/Forrás: The Tree Projects)

Erre az aggasztó folyamatra akar figyelmet irányítani a fényképész és ökológus páros, Steven Pearce és Jennifer Sanger, akik 2015 óta fényképezik a világ legmagasabb fáit. Ezek a fák több száz év alatt érik el magasságukat, eszmei értékük felbecsülhetetlen, pénzben nem kifejezhető. Miközben az ég felé nyújtózkodnak, föld alatti és a felszín feletti szerepük rendkívül fontos az ökoszisztémában. Gombákkal, futónövényekkel élnek szimbiózisban, árnyékukkal védik a fiatalabb fákat, lehulló levelük termékennyé teszi és szabályozza a talaj hőmérsékletét.

Pearce és Sanger hegymászó felszerelés segítségével másznak fel a fák koronájára, és több tucat fotót összemontázsolva készítenek részletes felvételeket róluk. Valóban lélegzetelállító így látni ezeket a gyönyörű teremtményeket.

Ezen a fotón Jennifer Sanger egy páfrány spóráit vizsgálja, amely a fatörzs közepén foglalta el neki megfelelő helyét Oregon államban. A talajhoz közel vadszőlők és szedrek találhatók, a törzs magasabb részét mohák és zúzmók védik az erős napfénytől.

45GM5BSAXRE7PGQ55LZQUAIQTE-144248.jpg

Jennifer Sanger a páfrány spóráit vizsgálja (Fotó/Forrás: Steven Pearce)

Ez a szitka lucfenyő szintén Oregon államban, a Siuslaw Nemzeti Parkban található, egy mérföldre a Csendes-óceántól. Csaknem 80 méter magas, legfelső ágai a sós levegőtől szikárak és törékenyek. A sárgaruhás mászó mellett hat méteres heg látható a törzsön, amelyet valószínűleg súlyos vihar okozott.

RGEFCALHG5DJVCCK76HIEHZLIU-144248.jpg

Szitka lucfenyő, oldalán a heggel. (Fotó/Forrás: Steven Pearce)

A Gandalf botjának nevezett 84 méter magas golyós eukaliptusz 500 éves, mégsem védik a helyi törvény, amely csak a 85 méternél magasabb fáknak biztosít védelmet. Pearce két hónapon át táborozott a fa mellett, hogy aztán legyen négy olyan nap, amikor eláll a szél, és dolgozni lehet. A fényképezőgép lencséje állandóan párásodott, ahogy a különböző magasságokban más hőmérsékletnek volt kitéve.

HHPSIUASIVFO3MWQNI672DR33Y-144247.jpg

A híres Gandalf’s Staff. (Fotó/Forrás: Steven Pearce)

Tajvan rengeteg magas fenyőfajtának ad otthont, különösen nevezetes az ország északkeleti részében lévő „Három nővér”. A tajvani fenyők (Taiwania cryptomerioides) hetven méter magasak. A környéken élnek a veszélyeztetett fajnak számító vöröspandák, amelyek száma az erdőirtások miatt egyre csökken.

4OZUNTJLCJFDRDGI5E5T366H3Q-144246.jpg

Tajvani fenyők híres triója az ország északkeleti részén. (Fotó/Forrás: Steven Pearce)

A világ legmagasabb fája egyébként a 115 méter magas Hüperion nevű tengerparti mamutfenyő (Sequoia sempervirens), amelyet Chris Atkins és Michael Taylor fedezett fel a kaliforniai Redwood Nemzeti Parkban. A legidősebb fa az Öreg Tjikko Svédországban, amely a szénizotópos kormeghatározás szerint 9550 éves, bár korát sokan kétségbevonják. Legidősebbként emlegetnek egy kaliforniai simatűjű szálkásfenyőt (Pinus longaeva) is, amely 5070 éves.

Érdekes, hogy egy emberi élet esetében fel sem merül, hogy csak akkor értékes, ha az egyed nagyon idős vagy nagyon magas. Steven Pearce és Jennifer Sanger azt mondják, azért kezdték a magas fákat fotózni, mert veszélyben vannak, és lehet, hogy eljön a nap, amikor már csak fényképen csodálhatjuk őket.

 

 Tudod, hol áll Petőfi, Erkel és Anne Frank fája?

Kapcsolódó

Tudod, hol áll Petőfi, Erkel és Anne Frank fája?

Naponta sétálunk el óriási törzsű, sokat megélt fák mellett, ám szinte sosem gondolunk bele, hogy mennyi történetet, mennyi legendát hordozhatnak magukban. Ha a fák mesélni tudnának, talán többet mondanának, mint a legtöbbet megélt nagyszülők. Most összegyűjtöttünk 8 híres fát, amelyeknek érdemes megismerni a történetét.

Zöldhullám

„Változtasd meg élted!” – üzente Rilkének egy Apollón-szobor, és a költővel együtt mi is hisszük azt, hogy az új eszméket mindig a művészet hordja ki.

Kultúra és natura – az emberi és a természeti világ mint egy érem két oldala, nem teljesek egymás nélkül.

Ahhoz, hogy még sok száz, sok ezer éven át élhessünk ezen a bolygón, tanulnunk kell a természettől. Ahogy Nemes-Nagy Ágnes írja: „tanulni kell, szeretni kell.”

Új rovatunkat, a Zöldhullámot a természeti világ iránti aggodalom hívta életre, de a természet szeretete táplálja. Annak tudata, hogy ügyesen festő, ügyesen író, ügyesen zenélő emlősök vagyunk, nagyobb felelősséggel és több feladattal.

CIKKEK A ROVATBAN

Legolvasottabb

Színház

Üt, mint egy Pintér Béla-i óraszerkezet – kritika a Szutyok stuttgarti bemutatójáról

Pintér Béla színdarabjai között vannak olyanok, amelyek mindeddig „házon belül” maradtak. Másokat színre vittek határon innen és túl, magyarul és idegen nyelven. Bár a Szutyok annak idején talán „csak itt, csak most” jellegű drámaszövegnek tűnhetett, az élet nem ezt igazolta, hanem az ellenkezőjét.
Zenés színház

Alpaslan Ertüngealp zongoraművész-karmester is pályázik az Opera élére

A Magyarországon élő, törökországi görög származású művész a közösségi oldalán osztott meg egy fényképet a Magyar Állami Operaház főigazgatói posztjára beadott pályázatáról.
Jazz/World

Török kori csaták népi dallamokkal – Eredics Benjamin tánczenéjét mutatják be a Bartók Tavaszon

A Müpa 2020-as Zeneműpályázatán az egyik győztes darab Eredics Benjamin Végvárak, vitézek című alkotása volt. A mű most koncertszerű előadásban hangzik el a Bartók Tavaszon.
Vizuál

Elhunyt Ragályi Elemér, Kossuth-díjas operatőr

A 83 esztendős filmes szakember halálának hírét a család közölte a Telexszel.
Könyv

„Senki sem látja magát a mese végén” – Boldizsár Ildikó a Lírástudók vendége

Őt hallgatva úgy tűnhet, mindent tud a mesékről, de azt állítja, mindent a mesékből tanult. Akárhogy is, mindig talál újat az ősi és modern történetekben, munkája nyomán pedig a mese a terápia élvezetes és hasznos kellékévé – lényegévé – vált.

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Plusz beszámoló

Függetlenek cérnaszálon

A függetlenek Jurányiban megtartott beszélgetés-sorozatán panaszkodás helyett a szférára jellemző sokféleséget mutatták meg. Közben az is világossá vált, miért kell és miért érdemes őket az államnak támogatni: mi az, amit csak ők tudnak, és mit tudnak másoknál jobban.
Plusz ajánló

Sisi királynét így még nem mutatták meg

Sisi és a népművészet – A csipke vonzásában címmel nyílt kiállítás március 30-án a Hagyományok Háza Corvin téri székházában. A tárlat Sisi magyar királynénak a magyar népművészet iránt tanúsított érdeklődését mutatja be.
Plusz ajánló

„Az hozott mindig megnyugvást, amikor hazamentem” – Csorba Noémi a KultCast15 vendége

A Falusi Kosár alapítójával, Csorba Noémivel Marton Éva beszélgetett a XV. kerületi KultCast15 podcast legutóbbi részében.
Plusz hír

Bartók Béla 118 fonográfhengere került a Néprajzi Múzeumba

Örököseinek köszönhetően idén 118 fonográfhenger kerül letétként a Néprajzi Múzeumba, azaz közgyűjteménybe Bartók Béla észak-afrikai gyűjtőútjáról, amelyeket a legkorszerűbb módszerrel digitalizál, majd tesz elérhetővé az intézmény.
Plusz ajánló

Művészeknek és kulturális szakembereknek tart információs napot a Kreatív Európa Iroda

Online információs napot tart április 3-án a Kreatív Európa Iroda a Culture Moves Europe művészek és kulturális szakemberek egyéni és kiscsoportos mobilitását, valamint befogadóintézményeket támogató programjáról.