Plusz

Két éve pusztult el a könyvtár, most újjáépítik

2016.09.01. 14:57
Ajánlom
2015. január 30-án égett le az Oroszországi Tudományos Akadémia, Társadalomtudományi Információs Központjának könyvtára. Dmitrij Medvegyev júliusban döntött az épület sorsáról.

Közel két éve, hogy az eredetileg 30 ezer négyzetméter alapterületű tudományos központból mintegy 2 ezer négyzetméter pusztult el a lángok között, az épület szerkezete instabillá vált, a tető beszakadt. A könyvtár állományából a tűz, majd pedig a vízzel oltás következményeként közel 5 millió tudományos kiadvány és irat semmisült meg. Vlagyimir Fortov, az Akadémia elnöke az orosz társadalomtudományokat ért jelentős csapásnak nevezte az INION könyvtárának leégését, "kulturális Csernobilt" emlegetve.

Jordán Tamás csernobili imája

Kapcsolódó

Jordán Tamás csernobili imája

1986. április 26-án, pontosan harminc éve történt minden idők legnagyobb atomerőmű-katasztrófája. Hallgassa meg a Nobel-díjas Szvetlana Alekszijevics Csernobili ima című könyvének részletét Jordán Tamás előadásában.

A tűzeset óta eltelt időszakban közel 11 ezren írták alá azt a petíciót, amelyben az orosz miniszterelnökhöz, Dmitrij Medvegyevhez fordultak a megrongálódott épület funkciójának helyreállítása érdekében.

INION RAN Könyvtár Moszkva - 2015. január

INION RAN Könyvtár Moszkva - 2015. január

A felújításról szóló döntést júliusban hozták meg - adta hírül az Interfax orosz hírügynökség -, amelynek értelmében a kutatóközpont további 5.500 négyzetméterrel bővül és tölti majd be újra funkcióját a nemzetközi tudományos életben.

INION RAN Könyvtár - látványterv

INION RAN Könyvtár - látványterv (Fotó/Forrás: INION RAN)

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

„Csönd, zokogás, fájdalom” – Böröndi Tamásra emlékezik Bodrogi Gyula

Rövid, versnek is beillő nekrológot közölt kollégájáról a Kossuth-díjas, Nemzet Művésze címmel kitüntetett Bodrogi Gyula. Az éjjel elhunyt Böröndi Tamásra emlékezik,
Színház

Koronavírusban halt meg Böröndi Tamás

A Vidám Színpad 65 éves igazgatójának nem volt alapbetegsége - tudta meg a Blikk.
Jazz/World

Debussy a klasszikus címkéje nélkül

Megjelent Harcsa Veronika, Razvaljajeva Anasztázia és Fenyvesi Márton első közös lemeze, amelyen Debussy-dalok hallhatók modern és izgalmas köntösben, úgy, ahogy még biztosan nem találkoztunk velük. Hiányzik az a hang, amit ez a megjelenés képvisel.
Vizuál

Spilák Klára rövidfilmes alakítását díjazták New Yorkban

A magyar színésznőt az SZFE hallgatójának, Rosanics Patrik diplomamunkájában nyújtott alakításáért díjazták.
Plusz

Black Friday helyett válaszd a fenntartható életet!

Fogyasztás helyett boldogság, pénz helyett élet! Ezt üzenik ismert művészek, köztük Vecsei H. Miklós, Pokorny Lia és Kollár-Klemencz László.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Plusz videó

Maradona énekel

Elhunyt „az isteni Diego”, aki iránt egyenesen vallásos rajongással viseltetnek Argentínában. Híres-hírhedt góljával, legendájának eredetével és egy róla szóló dallal emlékezünk rá, amelyet maga is elénekelt rajongói előtt.
Plusz magazin

Fischer Ádám: Az első csöngetés

Sorozatunkban Budapest díszpolgárai osztják meg velünk a fővároshoz kötődő személyes történetüket. Fischer Ádám karmester, aki 2009 óta a cím birtokosa, elárulta egy kedves szokását, amely kimondottan az Akácfa utcához kötődik.
Plusz videó

Black Friday helyett válaszd a fenntartható életet!

Fogyasztás helyett boldogság, pénz helyett élet! Ezt üzenik ismert művészek, köztük Vecsei H. Miklós, Pokorny Lia és Kollár-Klemencz László.
Plusz fidelio magazin

Legyen a kultúra most is a hétköznapok része! – Megjelent a Fidelio decemberi száma

Az utolsó pillanatban hívtuk vissza a decemberi lapszámot, de – ha egy hét csúszással is – megjelent a Fidelio Magazin, amelynek hasábjain online közvetítéseket, lemezeket, könyveket ajánlunk és érdekes írásainkat osztjuk meg Olvasóinkkal.
Plusz hír

Hiába van rendezvénytilalom, az előadóművészeknek most is fizetniük kell a KATA-t

A Music Hungary Szövetség a pénzügyminiszterhez fordult, kérve, hogy a rendezvénytilalom idején a KATA-s előadóművészek is mentesüljenek a tételes adófizetési kötelezettség alól.