Plusz

Két éve pusztult el a könyvtár, most újjáépítik

2016.09.01. 14:57
Ajánlom
2015. január 30-án égett le az Oroszországi Tudományos Akadémia, Társadalomtudományi Információs Központjának könyvtára. Dmitrij Medvegyev júliusban döntött az épület sorsáról.

Közel két éve, hogy az eredetileg 30 ezer négyzetméter alapterületű tudományos központból mintegy 2 ezer négyzetméter pusztult el a lángok között, az épület szerkezete instabillá vált, a tető beszakadt. A könyvtár állományából a tűz, majd pedig a vízzel oltás következményeként közel 5 millió tudományos kiadvány és irat semmisült meg. Vlagyimir Fortov, az Akadémia elnöke az orosz társadalomtudományokat ért jelentős csapásnak nevezte az INION könyvtárának leégését, "kulturális Csernobilt" emlegetve.

Jordán Tamás csernobili imája

Kapcsolódó

Jordán Tamás csernobili imája

1986. április 26-án, pontosan harminc éve történt minden idők legnagyobb atomerőmű-katasztrófája. Hallgassa meg a Nobel-díjas Szvetlana Alekszijevics Csernobili ima című könyvének részletét Jordán Tamás előadásában.

A tűzeset óta eltelt időszakban közel 11 ezren írták alá azt a petíciót, amelyben az orosz miniszterelnökhöz, Dmitrij Medvegyevhez fordultak a megrongálódott épület funkciójának helyreállítása érdekében.

INION RAN Könyvtár Moszkva - 2015. január

INION RAN Könyvtár Moszkva - 2015. január

A felújításról szóló döntést júliusban hozták meg - adta hírül az Interfax orosz hírügynökség -, amelynek értelmében a kutatóközpont további 5.500 négyzetméterrel bővül és tölti majd be újra funkcióját a nemzetközi tudományos életben.

INION RAN Könyvtár - látványterv

INION RAN Könyvtár - látványterv (Fotó/Forrás: INION RAN)

Programkereső

Legnépszerűbb

Könyv

Könyvtáros osztag kutatja fel a könyveket, amikre csak halványan emlékeznek az olvasók

Előfordult már, hogy egyszerűen nem tudott kiverni a fejéből egy könyvet? Néhány részletére emlékezett, de a címre vagy a szerzőre egyáltalán nem. A New York-i Közkönyvtár a legképtelenebb esetekben is próbál segíteni.
Plusz

Lemondott Lőrinczy György az NKA alelnöki posztjáról

Az Origo értesülései szerint Kásler Miklós miniszter elfogadta Lőrinczy György indokait a lemondást illetően.
Klasszikus

Bencze Máté döntős a Fiatal Zenészek Eurovíziós Versenyében

A Magyarországot képviselő fiatal szaxofonos az öt döntős közé jutott a Fiatal Zenészek Eurovíziós Versenyén Edinburghben.
Vizuál

Réz András: Az utolsó mozielőadás

Nem kell pánikolni, ez az írás nem Peter Bogdanovich azonos című 1971-es filmjének elemzése. És nem is apokaliptikus vízió, amelyben az utolsó mozielőadást a világvége miatt nem követik továbbiak. Hanem Réz András elmélkedik a mozi jövőjéről.
Klasszikus

Jelenleg ez a tizenkilenc éves fiú a világ legtöbbet hallgatott csellistája

Már ami a lemezeladási adatokat illeti. Sheku Kanneh-Mason fellépett a brit királyi esküvőn, és 100 ezer példányban adták el a debütáló lemezét. Még nem töltötte be a huszadik életévét.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Plusz nka

Lemondott Lőrinczy György az NKA alelnöki posztjáról

Az Origo értesülései szerint Kásler Miklós miniszter elfogadta Lőrinczy György indokait a lemondást illetően.
Plusz portré

Arábiai Lawrence élete a valóságban izgalmasabb volt, mint a filmen

Thomas Edward Lawrence néven született százharminc éve, 1888. augusztus 16-án, ismertté Arábiai Lawrence-ként vált. Az arab öltözetben járó, a nyelvet és kultúrát tökéletesen ismerő férfi egy személyben volt tudós, katona, titkos ügynök és kalandor, élete filmre kívánkozott. 1962-ben monumentális, Oscar-esővel jutalmazott eposzt forgattak róla.
Plusz szfinx

Új szfinx-szobrot találhattak Egyiptomban

Keveset tudni a frissen felfedezett szoborról, de a jelek szerint a gízai piramisok mellett álló világhírű látványosság mellett ez lehet a második egyiptomi szfinx.
Plusz ajánló

A színpad mint rituális tér – a Fidelio programjai a Sziget 7. napján

Vannak az életben olyan találkozások, amelyek egy csapásra megváltoztatják a világnézeted, amelyektől új emberré válsz. A Fidelio Színház- és Táncsátorban kedvedre válogathatsz a magyar és nemzetközi produkciók közül, amelyek garantáltan maradandó élményt nyújtanak. Íme a 7. nap kínálata.
Plusz hírek

Parazita élt a szemében - képet festett róla

Sok művész merít ihletet az saját élményeiből, akár szenvedéseiből - Ben Taylor viszont ennél is tovább ment: azt állítja, képének csak részben ő az alkotója.