Plusz

Két klasszis – egy este

2013.01.30. 14:09
Ajánlom
Bíró Eszter és Falusi Mariann vibráló zenei jelenlétéről legközelebb február 28-án győződhet meg a hallgatóság az Átrium Film-Színházban. A közös munkáról Bíró Eszterrel beszélgettünk.

Ha jól emlékszem, tavaly tavasszal léptetek fel először együtt Falusi Mariannal. Felidéznéd, hogyan is indult kettőtök között ez a zenei, emberi egymásra találás?

- Egy évvel ezelőtt felkértek egy szóló koncertre, ahol lehetőséget kaptam arra, hogy vendéget hívhassak - Mariann neve először így merült fel. Amikor azonban elkezdtünk együtt dolgozni, rájöttem, hogy a mi találkozásunk annál sokkal izgalmasabb, minthogy ő csupán egy-két dallal vegyen részt az estemen. Így hát kitaláltuk, hogy nem egy véletlenszerű, egyszeri produkciót hoznánk létre, hanem egy olyan közös előadást, aminek folytatása is lehet. Egy olyan műsorra gondoltunk, amibe vadonatúj számok íródnának, kifejezetten kettőnk egyéniségére szabva. Ehhez persze az kellett, hogy legyen a tarsolyunkban két olyan tehetséges szerző, mint Födő Sándor (Fodo) és Hegyi György. Rövid időn belül, a fiúk valóban nagyon jó, aktuális tartalmú dalokat komponáltak nekünk. Az már egy plusz adalék, hogy egy olyan zenekar állt össze erre a produkcióra, amilyennel egyikünk sem dolgozott korábban. Ahhoz ugyanis, hogy a népzenei, a jazzes és a rockos elemek egy zenei anyagon belül ötvöződjenek, egyszerre kell megszólalnia az elektromos gitárnak, a cimbalomnak és a harmonikának. Emiatt vagyok biztos benne, hogy nemcsak a kettőnk jelenlététől izgalmas ez az előadás, hanem amiatt is, hogy a különféle zenei karakterek összjátékából születik meg ez a vadonatúj stílus.

- Még egy picit maradva a kettősötöknél. Hogyan adogatjátok egymásnak a zenei labdákat Mariannal?

- A próbafolyamat alatt Mariannal alakult és mélyült a kapcsolatunk, hiszen korábban csak futólag ismertük egymást. Ma már elmondhatom, hogy barátságról is beszélhetünk kettőnk között. Az elején volt bennem egy kis félsz, mert bár tudom, mire vagyok képes, de akkor sem tűnt egyszerű feladatnak fellépni egy olyan partner oldalán, akinek hihetetlen tapasztalata van zenei téren meg az életben is, nem beszélve a színpadi rutinról. Ebbe az is belejátszik, hogy az utóbbi években csupán szóló projekteken dolgoztam - persze nem egyedül, mert ott volt körülöttem a zenekar -, ahol nem volt mellettem másik főszereplő. Ahhoz viszont, hogy valóban el tudjam engedni magam, az kellett, hogy ne csak próbákon, de néhány koncerten is játsszunk együtt. A legutolsó estünkön éreztem igazán, hogy most már bennem is megvan az a spontaneitás, amire Mariann mellett szükség van. Zeneileg pedig egy hihetetlenül nagy élmény a közös fellépés, mert gyakorlatilag nincs akadály számára, a csillagos eget is képes leénekelni. Igazából mind a kettőnknek formában kell lenni ahhoz, hogy tudjuk egymást generálni. Ebben a közös munkában azt szeretem a legjobban, hogy egyik előadás sem olyan, mint a másik, mert nagyon számít, hogy melyik dalra hogyan tudunk ráhangolódni. Volt olyan koncert, amikor egy bizonyos számnál mindketten elsírtuk magunkat, legközelebb meg elröhögtük magunkat egy spontán poénon. Ez persze mindig attól függ, hogy az előadás napján éppen mi történik velünk.

- Korok, stílusok, hangulatok váltják egymást ezen a koncerten. Ezúttal azonban a zenei átjárások között lesz egy kis (vers)megálló is. Könnyen beadta a derekát Varró Dániel?

- Ez a mostani est valóban attól nagyon különleges, hogy hívtunk egy vendéget, Varró Danit, akihez most már több éves barátság fűz. A mi kapcsolatunk annak idején úgy indult, hogy Födő Sándor „Fodo", állandó zeneszerzőm és párom megzenésítette Dani Metró című versét, s bár ő egy halk szavú ember, kitörő lelkesedéssel fogadta a dalunkat. Ezek után viszonylag könnyen rábeszéltük, hogy fordítson le, vagy inkább úgy mondanám, írjon újra egy jiddis népdalt. Ez olyannyira jól sikerült, hogy egy hihetetlenül szép új magyar népdal született Egy fácska címmel. Danival azóta tart a kapcsolatunk, és arra gondoltunk, hogy a hallgatóság is kíváncsi lehet erre a közös munkából kialakult barátságra. Az est közepe táján tehát lesz egy prózai megálló, amikor is leülünk Danival beszélgetni egy kicsit. Terveinkben szerepel, hogy klubszerűen is folytatjuk majd a koncertezést, és minden alkalommal izgalmas vendégeket fogunk meghívni. Reméljük, hogy minél többen eljönnek, és hogy minél több emberhez eljuthat a zenénk!

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Újabb nyílt levél az SZFE modellváltásáról szóló törvény kapcsán

Több mint hetven színész, rendező, színházi művész támogatta aláírásával a Színművészeti Egyetem modellváltását lehetővé tevő törvényt.
Színház

Megszavazta az Országgyűlés az SZFE modellváltását

Az Országgyűlés július 3-án döntött a Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes által benyújtott törvényjavaslatról.
Klasszikus

Vasárnap kezdődik a 7. Budavári Bach-fesztivál

A Budavári Evangélikus Templomban rendezik meg július 5-17. között Magyarország első Bach-fesztiválját, kizárólag historikus, barokk hangszerek megszólalásával.
Vizuál

Dürer kora a Szépművészeti Múzeumban

A múzeum saját Grafikai Gyűjteményéből szemezgetett a kiállítás anyagának összeállításakor. Dürer munkái mellett a mester műhelyének tehetséges alkotóitól is láthatóak metszetek és rajzok a kamaratárlaton.
Plusz

Élménydús esték a Városmajorban

A rövidített évad ellenére minden eddiginél tartalmasabb nyári színházi évadra készül a Városmajori Szabadtéri Színpad: tíz hét alatt közel ötven színházi előadás és program közül válogathat a közönség.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Plusz ajánló

Vecsei H. Miklós és Szabó Balázs Pilinszky-estje és Budapest Bár koncert is lesz a Balaton-parton

Idén is közel hozza a Balaton-parton nyaraló közönséghez a kultúrát a Kultkikötő.
Plusz hír

Élménydús esték a Városmajorban

A rövidített évad ellenére minden eddiginél tartalmasabb nyári színházi évadra készül a Városmajori Szabadtéri Színpad: tíz hét alatt közel ötven színházi előadás és program közül válogathat a közönség.
Plusz interjú

A világ színpadait ostromolja Babé Sila

Babé Silának, azaz Stahl Barbarának sikerült az, amire sokan vágynak itthon: az énekes-dalszerző nevét egyre többen ismerik külföldön is. New York, London, Berlin és Budapest között ingázik évek óta. Nemrég leigazolta a Milky Chance német menedzsmentje, legutóbbi dala, a Hole már átlépte a kétszázezres lejátszást a Spotify-on.
Plusz ajánló

Maradj itthon! És menj a Benczúr Kertbe!

Csak egy betűnyi különbség, mégis kedvesebb, mint a „maradj otthon” felszólítás. Az európai országokban bíztatják a polgárokat, idén saját hazájuk kincseit fedezzék fel távoli utazások helyett. Budapesten, a magyar fővárosban számtalan érték várja az érdeklődőt: a Benczúr Kert például.
Plusz ajánló

Balkáni világzene, bestsellerek magyar fordításban és kortárs előadóművészet: magyar kulturális projekteket is támogat az Európai Unió

Hét év, közel 5,5 millió euró támogatás száznál is több magyar kulturális szervezetnek: ez a Kreatív Európa program Kultúra alprogramja számokban.