Plusz

Két klasszis – egy este

2013.01.30. 14:09
Ajánlom
Bíró Eszter és Falusi Mariann vibráló zenei jelenlétéről legközelebb február 28-án győződhet meg a hallgatóság az Átrium Film-Színházban. A közös munkáról Bíró Eszterrel beszélgettünk.

Ha jól emlékszem, tavaly tavasszal léptetek fel először együtt Falusi Mariannal. Felidéznéd, hogyan is indult kettőtök között ez a zenei, emberi egymásra találás?

- Egy évvel ezelőtt felkértek egy szóló koncertre, ahol lehetőséget kaptam arra, hogy vendéget hívhassak - Mariann neve először így merült fel. Amikor azonban elkezdtünk együtt dolgozni, rájöttem, hogy a mi találkozásunk annál sokkal izgalmasabb, minthogy ő csupán egy-két dallal vegyen részt az estemen. Így hát kitaláltuk, hogy nem egy véletlenszerű, egyszeri produkciót hoznánk létre, hanem egy olyan közös előadást, aminek folytatása is lehet. Egy olyan műsorra gondoltunk, amibe vadonatúj számok íródnának, kifejezetten kettőnk egyéniségére szabva. Ehhez persze az kellett, hogy legyen a tarsolyunkban két olyan tehetséges szerző, mint Födő Sándor (Fodo) és Hegyi György. Rövid időn belül, a fiúk valóban nagyon jó, aktuális tartalmú dalokat komponáltak nekünk. Az már egy plusz adalék, hogy egy olyan zenekar állt össze erre a produkcióra, amilyennel egyikünk sem dolgozott korábban. Ahhoz ugyanis, hogy a népzenei, a jazzes és a rockos elemek egy zenei anyagon belül ötvöződjenek, egyszerre kell megszólalnia az elektromos gitárnak, a cimbalomnak és a harmonikának. Emiatt vagyok biztos benne, hogy nemcsak a kettőnk jelenlététől izgalmas ez az előadás, hanem amiatt is, hogy a különféle zenei karakterek összjátékából születik meg ez a vadonatúj stílus.

- Még egy picit maradva a kettősötöknél. Hogyan adogatjátok egymásnak a zenei labdákat Mariannal?

- A próbafolyamat alatt Mariannal alakult és mélyült a kapcsolatunk, hiszen korábban csak futólag ismertük egymást. Ma már elmondhatom, hogy barátságról is beszélhetünk kettőnk között. Az elején volt bennem egy kis félsz, mert bár tudom, mire vagyok képes, de akkor sem tűnt egyszerű feladatnak fellépni egy olyan partner oldalán, akinek hihetetlen tapasztalata van zenei téren meg az életben is, nem beszélve a színpadi rutinról. Ebbe az is belejátszik, hogy az utóbbi években csupán szóló projekteken dolgoztam - persze nem egyedül, mert ott volt körülöttem a zenekar -, ahol nem volt mellettem másik főszereplő. Ahhoz viszont, hogy valóban el tudjam engedni magam, az kellett, hogy ne csak próbákon, de néhány koncerten is játsszunk együtt. A legutolsó estünkön éreztem igazán, hogy most már bennem is megvan az a spontaneitás, amire Mariann mellett szükség van. Zeneileg pedig egy hihetetlenül nagy élmény a közös fellépés, mert gyakorlatilag nincs akadály számára, a csillagos eget is képes leénekelni. Igazából mind a kettőnknek formában kell lenni ahhoz, hogy tudjuk egymást generálni. Ebben a közös munkában azt szeretem a legjobban, hogy egyik előadás sem olyan, mint a másik, mert nagyon számít, hogy melyik dalra hogyan tudunk ráhangolódni. Volt olyan koncert, amikor egy bizonyos számnál mindketten elsírtuk magunkat, legközelebb meg elröhögtük magunkat egy spontán poénon. Ez persze mindig attól függ, hogy az előadás napján éppen mi történik velünk.

- Korok, stílusok, hangulatok váltják egymást ezen a koncerten. Ezúttal azonban a zenei átjárások között lesz egy kis (vers)megálló is. Könnyen beadta a derekát Varró Dániel?

- Ez a mostani est valóban attól nagyon különleges, hogy hívtunk egy vendéget, Varró Danit, akihez most már több éves barátság fűz. A mi kapcsolatunk annak idején úgy indult, hogy Födő Sándor „Fodo", állandó zeneszerzőm és párom megzenésítette Dani Metró című versét, s bár ő egy halk szavú ember, kitörő lelkesedéssel fogadta a dalunkat. Ezek után viszonylag könnyen rábeszéltük, hogy fordítson le, vagy inkább úgy mondanám, írjon újra egy jiddis népdalt. Ez olyannyira jól sikerült, hogy egy hihetetlenül szép új magyar népdal született Egy fácska címmel. Danival azóta tart a kapcsolatunk, és arra gondoltunk, hogy a hallgatóság is kíváncsi lehet erre a közös munkából kialakult barátságra. Az est közepe táján tehát lesz egy prózai megálló, amikor is leülünk Danival beszélgetni egy kicsit. Terveinkben szerepel, hogy klubszerűen is folytatjuk majd a koncertezést, és minden alkalommal izgalmas vendégeket fogunk meghívni. Reméljük, hogy minél többen eljönnek, és hogy minél több emberhez eljuthat a zenénk!

Programkereső

Legolvasottabb

Zenés színház

„Istennek egy törvénye van: a szeretet”

A Hegedűs a háztetőn 1964-ben, a New York-i Broadwayn kezdte világraszóló karrierjét, 1966-ban mutatták be európai színpadon (Anatevka címen), 1971-ben film is készült belőle. Magyarországon 1973-ban, Vámos László emlékezetes rendezésével, Bessenyei Ferenc legendás főszereplésével debütált. Legújabb változatát július 31-én a Margitszigeti Szabadtéri Színházban, Bozsik Yvette rendezésében láthatja a közönség.
Tánc

Elhunyt Axt Lászlóné Ibolya artistaművész

71. életévében elhunyt Axt Lászlóné Ibolya világhírű artistaművész, akit a Fővárosi Nagycirkusz társulata fájó szívvel búcsúztat.
Klasszikus

Zenei utazás Mozarttól Josef Sukig

Álmodozó nyári éjjel címmel július 29-én szabadtéri koncertet az Anima Musicae Kamarazenekar, az Óbudai Társaskör kertjében. A műsorban elhangzanak Mendelssohn, Mozart, Hugo Wolf és Josef Suk művei is, valamint vendégművészként fellép Horgas Eszter és Polónyi Ágnes.
Zenés színház

Sztárgála és jótékonysági nap Patricia Petibonnal és Lawrence Brownlee-val az Opera Eiffel Műhelyházában

2021. augusztus 21-én 19:00 órától a kivételes francia koloratúrszoprán, Patricia Petibon és a legkeresettebb amerikai bel canto tenor, Lawrence Brownlee ad szabadtéri koncertet az Opera Eiffel Műhelyházának parkjában.
Zenés színház

Kazinczy Ferenc fiáról készít előadást a Madách Színház

Derzsi György és Meskó Zsolt darabja, a Kazinczy, a tizenötödik nyerte a III. Madách Musical Pályázatot, melyet a teátrum műsorra tűz a 2021/22-es évadban.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Plusz ajánló

A felújított Rumbach utcai zsinagóga a Zsidó Kulturális Fesztivál új helyszíne

„Éljük át újra!” - mottóval öt helyszínen, több mint húsz programot kínál a Zsidó Kulturális Fesztivál augusztus 22. és 30. között Budapesten. A fesztivál új helyszíne a felújított Rumbach Sebestyén utcai zsinagóga lesz.
Plusz magazin

Újra színpadon - Így élték meg a művészek a visszatérést

A pandémia miatti leállás során nemcsak mi, nézők szoktunk el a személyes kulturális élményektől, de bizony a művészeknek is újra kellett tanulniuk a színpadi jelenlétet és a közönséggel történő találkozást. Ennek a folyamatnak a lelki oldaláról kérdeztük őket.
Plusz Kőfeszt

A nyugalom fesztiválja vár a Káli-medencében

Pál István Szalonna és Bandája, Nagy Feró, Ferenczi György és a Pesti Rackák, a Szent Efrém Férfikar, a Fonó zenekar, de Pély Barna is ott lesz a Kőfeszten, aminek idén is a Káli-medence ad otthont augusztus 4. és 8. között. A fesztivál tíz településen, ingyenes programokkal várja az érdeklődőket.
Plusz ajánló

Ami a nyárból még hátra van: megjelent a Fidelio augusztusi száma!

Augusztusra is segítünk változatos programokkal megtölteni a nyarat. Ingyenes programmagazinunk legújabb számát megtalálod az ismert terjesztési pontokon!
Plusz hír

Jankovics Marcell ihlette grafikával készült számítógépes játék a magyar népmesékből

A Behind the Beyond nevű videójáték a magyar népmesékből inspirálódva kínál izgalmas kikapcsolódást a játékosoknak, miközben megismertet a magyar folklór jellemző elemeivel.