Plusz

Két klasszis – egy este

2013.01.30. 14:09
Ajánlom
Bíró Eszter és Falusi Mariann vibráló zenei jelenlétéről legközelebb február 28-án győződhet meg a hallgatóság az Átrium Film-Színházban. A közös munkáról Bíró Eszterrel beszélgettünk.

Ha jól emlékszem, tavaly tavasszal léptetek fel először együtt Falusi Mariannal. Felidéznéd, hogyan is indult kettőtök között ez a zenei, emberi egymásra találás?

- Egy évvel ezelőtt felkértek egy szóló koncertre, ahol lehetőséget kaptam arra, hogy vendéget hívhassak - Mariann neve először így merült fel. Amikor azonban elkezdtünk együtt dolgozni, rájöttem, hogy a mi találkozásunk annál sokkal izgalmasabb, minthogy ő csupán egy-két dallal vegyen részt az estemen. Így hát kitaláltuk, hogy nem egy véletlenszerű, egyszeri produkciót hoznánk létre, hanem egy olyan közös előadást, aminek folytatása is lehet. Egy olyan műsorra gondoltunk, amibe vadonatúj számok íródnának, kifejezetten kettőnk egyéniségére szabva. Ehhez persze az kellett, hogy legyen a tarsolyunkban két olyan tehetséges szerző, mint Födő Sándor (Fodo) és Hegyi György. Rövid időn belül, a fiúk valóban nagyon jó, aktuális tartalmú dalokat komponáltak nekünk. Az már egy plusz adalék, hogy egy olyan zenekar állt össze erre a produkcióra, amilyennel egyikünk sem dolgozott korábban. Ahhoz ugyanis, hogy a népzenei, a jazzes és a rockos elemek egy zenei anyagon belül ötvöződjenek, egyszerre kell megszólalnia az elektromos gitárnak, a cimbalomnak és a harmonikának. Emiatt vagyok biztos benne, hogy nemcsak a kettőnk jelenlététől izgalmas ez az előadás, hanem amiatt is, hogy a különféle zenei karakterek összjátékából születik meg ez a vadonatúj stílus.

- Még egy picit maradva a kettősötöknél. Hogyan adogatjátok egymásnak a zenei labdákat Mariannal?

- A próbafolyamat alatt Mariannal alakult és mélyült a kapcsolatunk, hiszen korábban csak futólag ismertük egymást. Ma már elmondhatom, hogy barátságról is beszélhetünk kettőnk között. Az elején volt bennem egy kis félsz, mert bár tudom, mire vagyok képes, de akkor sem tűnt egyszerű feladatnak fellépni egy olyan partner oldalán, akinek hihetetlen tapasztalata van zenei téren meg az életben is, nem beszélve a színpadi rutinról. Ebbe az is belejátszik, hogy az utóbbi években csupán szóló projekteken dolgoztam - persze nem egyedül, mert ott volt körülöttem a zenekar -, ahol nem volt mellettem másik főszereplő. Ahhoz viszont, hogy valóban el tudjam engedni magam, az kellett, hogy ne csak próbákon, de néhány koncerten is játsszunk együtt. A legutolsó estünkön éreztem igazán, hogy most már bennem is megvan az a spontaneitás, amire Mariann mellett szükség van. Zeneileg pedig egy hihetetlenül nagy élmény a közös fellépés, mert gyakorlatilag nincs akadály számára, a csillagos eget is képes leénekelni. Igazából mind a kettőnknek formában kell lenni ahhoz, hogy tudjuk egymást generálni. Ebben a közös munkában azt szeretem a legjobban, hogy egyik előadás sem olyan, mint a másik, mert nagyon számít, hogy melyik dalra hogyan tudunk ráhangolódni. Volt olyan koncert, amikor egy bizonyos számnál mindketten elsírtuk magunkat, legközelebb meg elröhögtük magunkat egy spontán poénon. Ez persze mindig attól függ, hogy az előadás napján éppen mi történik velünk.

- Korok, stílusok, hangulatok váltják egymást ezen a koncerten. Ezúttal azonban a zenei átjárások között lesz egy kis (vers)megálló is. Könnyen beadta a derekát Varró Dániel?

- Ez a mostani est valóban attól nagyon különleges, hogy hívtunk egy vendéget, Varró Danit, akihez most már több éves barátság fűz. A mi kapcsolatunk annak idején úgy indult, hogy Födő Sándor „Fodo", állandó zeneszerzőm és párom megzenésítette Dani Metró című versét, s bár ő egy halk szavú ember, kitörő lelkesedéssel fogadta a dalunkat. Ezek után viszonylag könnyen rábeszéltük, hogy fordítson le, vagy inkább úgy mondanám, írjon újra egy jiddis népdalt. Ez olyannyira jól sikerült, hogy egy hihetetlenül szép új magyar népdal született Egy fácska címmel. Danival azóta tart a kapcsolatunk, és arra gondoltunk, hogy a hallgatóság is kíváncsi lehet erre a közös munkából kialakult barátságra. Az est közepe táján tehát lesz egy prózai megálló, amikor is leülünk Danival beszélgetni egy kicsit. Terveinkben szerepel, hogy klubszerűen is folytatjuk majd a koncertezést, és minden alkalommal izgalmas vendégeket fogunk meghívni. Reméljük, hogy minél többen eljönnek, és hogy minél több emberhez eljuthat a zenénk!

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Miranda Liu három órán át játszott a zenekarnak, míg megkapta a koncertmesteri széket

Tizenkilenc évesen vált a legfiatalabb hazai koncertmesterré, igaz, meg is dolgozott érte. Miranda Liu még mindig csak huszonkettő, de már kvartettalapító, most pedig egy új kamarazenei fesztivált szervez az ősz beköszöntekor. Ez lesz a New Millennium.
Könyv

Ernest Hemingway ritkán látott családi fotói

Felépítette saját mítoszát: síelt, horgászott, vadászott, bikaviadalokat látogatott, szenvedélyesen érdekelte a háború és fáradhatatlanul kereste a személyes boldogságot. A Nobel-díjas amerikai író, akinek tárgyilagos szikár stílusát sokan próbálják utánozni azóta is, 1899. július 21-én született.
Klasszikus

Amikor Maria João Pires másik zongoraversennyel készült, mint a zenekar

Ma ünnepli 75. születésnapját Maria João Pires, az egyik legjobb Mozart-játékos az elmúlt évtizedekből. Leghíresebb koncertfelvételével köszöntjük őt.
Vizuál

Aki pestiesítette a párizsi divatot

Egyszerű másoló, remek divatérzékű üzletasszony vagy tervezőzseni? Rotschild Klára szalonja a luxust jelentette a harmincastól a hetvenes évekig. Simonovics Ildikó mesélt arról, milyen kihívás összegyűjteni a még megmaradt ruhákat, dokumentumokat és kibogozni a valóságot a legendák és pletykák közül.
Klasszikus

Barokk randevú Gödöllőn

A barokk zenének ad otthont augusztusban a Gödöllői Királyi Kastély, ahol Bach egyik ritkán játszott világi kantátájának színpadi változata és Vivaldi a-moll kettősversenye is elhangzik.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Plusz galéria

Az ígértnél négy évvel későbbre, 2023-ra csúszik a Liget intézményeinek átadása

A fenti tehát az új dátum a projekt kezdetén kitűzött 2019-es, 2020-as átadáshoz képest. Közben a zöldterületek bővítését is megkezdték az Olof Palme ház előtti sétány kevesebb, mint felére szűkítésével. Baán László és Gyorgyevics Benedek helyzetjelentése.
Plusz prága

A turisták a prágai John Lennon-falat is tönkreteszik

Legalábbis a Máltai Lovagrend szerint, akik nagyobb védelmet szeretnének biztosítani a prágai Kampa szigeten lévő híres Lennon-falnak.
Plusz hír

Tanuljon egyszerre zenét szerezni és festeni, és évtizedekkel megfiatalíthatja az agyát!

Az új dolgok megtanulása már hat hét alatt 30 évvel megfiatalíthatja az idős emberek agyát - ezt állítja egy új kutatás, amely a Kaliforniai Egyetem Riverside-i intézményében készült.
Plusz bánkitó

Sokkal több ilyen kölyök kéne ebbe az országba

Szokatlanul kulturált fesztiválozókra bukkantam, összebarátkoztam egy csigával, de aztán hamar tempót váltottam, ficamodott bokával toltam a Middlemist Redre. Színházat alapítottak egy erdő szélén. Bánkitó-napló négy napról.
Plusz gyász

Elhunyt Heller Ágnes

A filozófus kilencven éves volt, a 444 értesülése szerint Balatonalmádiban érte a halál.