Plusz

Kettő az egyben – Megjelent a Fidelio és a Líra közös lapszáma!

2020.09.17. 13:05
Ajánlom
Gazdag könyves tartalommal gyarapodott a Fidelio Magazin: az októberi lapszámban megtalálhatják Olvasóink a Líra Könyvklub mellékletét is. Az ingyenes programmagazin mától fellelhető a fővárosban, az ismert terjesztési pontokon, valamint országosan a Líra bolthálózatában.

Az országosan terjesztett, ingyenes kiadványban az aktuális programkínálat mellett híreket, ajánlókat, kritikát és számos interjút találhat, továbbá a Líra Könyvklub szeptember-októberi mellékletét könyvajánlókkal, beleolvasókkal és beszélgetésekkel.

fidelio_cimlap_2010-103922.jpg

Fidelio Magazin 2020. október (Fotó/Forrás: Fidelio Magazin)

Az aktuális számban is megtalálja Fáy Miklós rovatát, amelyben a kritikus ezúttal a Notting Hill-i cukrászda című filmmel, a Kassák Múzeum Személyes távolság – Besenyő Éva fotográfiái című kiállításával, a Poket Könyvek részeként megjelent 2021-es Magvető Notesszel, valamint Vengerov októberi fellépésével foglalkozik.

A Revizor kritikai portál rovatában a TRIP Hajó és a Városmajori Szabadtéri Színpad közös produkciója, A tizennégy karátos autó kapcsán olvasható Puskás Panni kritikája. Az októberi számból is megtudhatja Vámos Miklóstól, mit érdemes elolvasni. Ebben a hónapban Ljudmila Ulickaja A lélek testéről (Magvető 2020) című kötetével foglalkozik, amelyre a magyar fordítást jegyző Morcsányi Géza reagál a Fidelio hasábjain.

Beszélgetést talál Bérczes Lászlóval, az Ördögkatlan Fesztivál társalapítójával, aki az októberi Katlan-napok részleteibe avatja be Olvasóinkat. Philipp György zeneszerzőként járult hozzá az Artus társulattal készült, Minden is című produkcióhoz, ennek kapcsán faggattuk.

Az ember csak attól tud tanulni, akit szeret

Tanításról, zenéről, fortepianóról beszélgettünk az idén 75 éves Komlós Katalinnal, a Zeneakadémia professor emeritusával, akinek összetéveszthetetlen kacagását nem felejti, aki hallja. Somos Csaba, a Nemzeti Énekkar karigazgatója kihívásokról, közeli és hosszú távú tervekről is mesélt. A Dalinda formáció 2015 óta koncertezik, s Kína és India után idén a WOMEX közönsége előtt mutatkozhat be. Tímár Sárával arról is kérdeztük, miért hangzanak hangszerek nélkül is ütősen a magyar népdalok.

„Teljes hittel és akarással” – Születésnapi beszélgetés Somos Csabával

Kapcsolódó

„Teljes hittel és akarással” – Születésnapi beszélgetés Somos Csabával

Somos Csaba, a Magyar Érdemrend lovagkeresztje polgári tagozatának idei kitüntetettje az 50. születésnapját ünnepli. A jeles nap alkalmat adott a pálya kezdetének, legszebb mozzanatainak felidézésére, de a kihívásokról, a közeli és hosszútávú tervekről is beszélgettünk a Nemzeti Énekkar karigazgatójával.

A hálózatkutatóként és íróként ismert Barabási Albert-László munkájának egy eddig rejtett vetületével találkozhatunk októberben a Ludwig Múzeumban. Hogy pontosan mivel, arról lapunknak mesélt. Tompa Andrea Haza címet viselő legújabb regényében térben és időben szabadon mozogva vizsgálja a hazatérés lehetőségét, legyen az az új otthon, Magyarország, vagy a régi, Kolozsvár, ahol már az a kérdés, hogy van-e még visszatérés.

Lapozzon bele az online változatba ide kattintva>>>

lira_cimlap_2010-103923.jpg

Líra Könyvklub, 2020. szeptember-október (Fotó/Forrás: Fidelio Magazin)

Líra Könyvklub

A Líra Kiadócsoport népszerű írói rengeteget foglalkoznak Magyarország múltjának, főleg a 20. század történelmének feldolgozásával, gondoljunk csak a legutóbbi időkből Spiró Györgyre vagy Závada Pálra – s most Vámos Miklós Dunapest című regényével erősíti tovább ezt a vonalat.

A kiadványban olvasható nagyinterjúban új könyvéről, az apákról, hősökről, különös házakról, cenzúráról és az álmokról beszél.

Nyáry Krisztián új könyve, az Általad nyert szép hazát is a múltról szól, egész pontosan a magyar nemzeti himnusz előzményeiről, születésének körülményeiről és kalandos utóéletéről – mintha csak egy krimit olvasnánk!

Sumonyi Zoltán Tessék mondani, milyen vallású? című irodalmi anekdotagyűjteménye pedig a 20. századi magyar irodalom nagyjainak hol vicces, hol megható történeteit beszéli el. Erről is többet megtudhat a kiadványból!

A Líra Könyvklub online változatába itt lapozhat bele>>>

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Színház

„Nemrég arról álmodtam, hogy az Ódry Színpadon járok. Sajnos rövid álom volt.” – beszélgetés Gálffi Lászlóval

Húszon évesen az Equus és a Rimbaud-estje voltak a belépője a színházba. Majd jöttek a király és királyi szerepek. Kezdenek felejteni, mondja – nem hiszem. Lehet, hogy most csendesebb időszaka van, de a fiatalkori energia beépült, ott maradt. Az Örkény Színház Jelenetek a bábuk életéből bemutatója kapcsán beszélgettünk szenvedélyekről, zsenikről, öregedésről Gálffi Lászlóval.
Könyv

„Nagy tételben fogyasztom a szépprózát” – Grisnik Petra, a Lírástudók új műsorvezetője

Grisnik Petra személyében új műsorvezető csatlakozik a Lírástudók csapatához. Első vendége Závada Pál, akivel legújabb kötetéről, az Apfelbaum – Nagyvárad, Berlinről beszélgetnek a május 25-én jelentkező műsorban. A színésznővel könyvekről, olvasási szokásairól és irodalmi kötődéseiről beszélgettünk. 
Klasszikus

Jövőre is sztárokkal és ifjú tehetségekkel vár a Zeneakadémia

Huszonkét sorozattal, a barokktól a kortárs zenéig ívelő repertoárral, fiatal művészek és nemzetközi sztárok fellépésével várja közönségét a 2022/23-as évadban is a Zeneakadémia. Az ősz folyamán pedig újabb nemzetközi versenyeken mérettethetik meg magukat a legtehetségesebb ifjú muzsikusok.
Klasszikus

Elhunyt Lubik Hédy, hárfaművész

Életének 88. évében elhunyt Lubik Hédy, az Operaház hárfaművésze, aki hárfások nemzedékét nevelte évtizedeken át a Zeneakadémián - adta hírül az intézmény a facebook oldalán. 
Könyv

Ádám tragédiája a 20. században – Závada Pál a Lírástudók vendége

Grisnik Petra első vendége Závada Pál, aki a Lírástudók podcastban színházról, a 20. századi történelem iránti vonzalmáról, Madách és a teremtéstörténet inspiráló erejéről beszélt.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Plusz ajánló

Gyengélkedő erőművész, vak késdobáló, tűz és tűz: porondon az utcaszínház

A Bondoró Fesztivál nyárindítóként már negyedszer varázsolja Kapolcsra az utcaszínház bámulatos, sokszor meghökkentő és utánozhatatlan világát. A hazai utcaszínházi fesztivál idén a korábbi színes repertoárt látványos nemzetközi produkciókkal bővíti, amelyek zömmel a Bondoró Porondon lesznek láthatóak.
Plusz ajánló

Jó estét nyár, jó estét Fidelio - Már elérhető a júniusi számunk

Az országosan terjesztett, ingyenes kiadványban az aktuális programbontások mellett híreket, ajánlókat, magazinos anyagokat és számos interjút talál. A júniusi Fidelio megtalálható a színházakban, múzeumokban, koncerthelyszíneken és online is átlapozható!
Plusz ajánló

Programkavalkád a Pestújhelyi Napok rendezvénysorozatán

Idén huszonkilencedszerre kínál színes programot az érdeklődőknek a Pestújhelyi Napok május 26. és 29. közötti eseménysorozata, a Pestújhelyi Közösségi Házban. Fotópályázat, workshopok, igényes gyermekprogramok éppúgy elérhetők lesznek, mint prózából vagy zenéből szőtt estek.
Plusz ajánló

Koncertdömpinggel készül a nyárra az Óbudai Társaskör

Júniusban harmincegy művész és két zenekar lép színpadra az Óbudai Társaskörben. A kamarazenei estek rajongóinak kedvelt helyszínén ezúttal fellép Drahos Béla fuvolaművész, a Kodály Vonósnégyes, a Fischer Annie-ösztöndíjas Devich Gergely és Balogh Ádám, valamint játszik a Hot Jazz Band.
Plusz hír

Mától várja a látogatókat a Néprajzi Múzeum

Átadták a Néprajzi Múzeum új épületét, a vasárnapi ünnepélyes megnyitó után május 23-án délutántól vehetik birtokba a látogatók a Liget Budapest projekt részeként megvalósult új komplexumot.