Plusz

Kettő az egyben – Megjelent a Fidelio és a Líra közös lapszáma!

2020.09.17. 13:05
Ajánlom
Gazdag könyves tartalommal gyarapodott a Fidelio Magazin: az októberi lapszámban megtalálhatják Olvasóink a Líra Könyvklub mellékletét is. Az ingyenes programmagazin mától fellelhető a fővárosban, az ismert terjesztési pontokon, valamint országosan a Líra bolthálózatában.

Az országosan terjesztett, ingyenes kiadványban az aktuális programkínálat mellett híreket, ajánlókat, kritikát és számos interjút találhat, továbbá a Líra Könyvklub szeptember-októberi mellékletét könyvajánlókkal, beleolvasókkal és beszélgetésekkel.

fidelio_cimlap_2010-103922.jpg

Fidelio Magazin 2020. október (Fotó/Forrás: Fidelio Magazin)

Az aktuális számban is megtalálja Fáy Miklós rovatát, amelyben a kritikus ezúttal a Notting Hill-i cukrászda című filmmel, a Kassák Múzeum Személyes távolság – Besenyő Éva fotográfiái című kiállításával, a Poket Könyvek részeként megjelent 2021-es Magvető Notesszel, valamint Vengerov októberi fellépésével foglalkozik.

A Revizor kritikai portál rovatában a TRIP Hajó és a Városmajori Szabadtéri Színpad közös produkciója, A tizennégy karátos autó kapcsán olvasható Puskás Panni kritikája. Az októberi számból is megtudhatja Vámos Miklóstól, mit érdemes elolvasni. Ebben a hónapban Ljudmila Ulickaja A lélek testéről (Magvető 2020) című kötetével foglalkozik, amelyre a magyar fordítást jegyző Morcsányi Géza reagál a Fidelio hasábjain.

Beszélgetést talál Bérczes Lászlóval, az Ördögkatlan Fesztivál társalapítójával, aki az októberi Katlan-napok részleteibe avatja be Olvasóinkat. Philipp György zeneszerzőként járult hozzá az Artus társulattal készült, Minden is című produkcióhoz, ennek kapcsán faggattuk.

Az ember csak attól tud tanulni, akit szeret

Tanításról, zenéről, fortepianóról beszélgettünk az idén 75 éves Komlós Katalinnal, a Zeneakadémia professor emeritusával, akinek összetéveszthetetlen kacagását nem felejti, aki hallja. Somos Csaba, a Nemzeti Énekkar karigazgatója kihívásokról, közeli és hosszú távú tervekről is mesélt. A Dalinda formáció 2015 óta koncertezik, s Kína és India után idén a WOMEX közönsége előtt mutatkozhat be. Tímár Sárával arról is kérdeztük, miért hangzanak hangszerek nélkül is ütősen a magyar népdalok.

„Teljes hittel és akarással” – Születésnapi beszélgetés Somos Csabával

Kapcsolódó

„Teljes hittel és akarással” – Születésnapi beszélgetés Somos Csabával

Somos Csaba, a Magyar Érdemrend lovagkeresztje polgári tagozatának idei kitüntetettje az 50. születésnapját ünnepli. A jeles nap alkalmat adott a pálya kezdetének, legszebb mozzanatainak felidézésére, de a kihívásokról, a közeli és hosszútávú tervekről is beszélgettünk a Nemzeti Énekkar karigazgatójával.

A hálózatkutatóként és íróként ismert Barabási Albert-László munkájának egy eddig rejtett vetületével találkozhatunk októberben a Ludwig Múzeumban. Hogy pontosan mivel, arról lapunknak mesélt. Tompa Andrea Haza címet viselő legújabb regényében térben és időben szabadon mozogva vizsgálja a hazatérés lehetőségét, legyen az az új otthon, Magyarország, vagy a régi, Kolozsvár, ahol már az a kérdés, hogy van-e még visszatérés.

Lapozzon bele az online változatba ide kattintva>>>

lira_cimlap_2010-103923.jpg

Líra Könyvklub, 2020. szeptember-október (Fotó/Forrás: Fidelio Magazin)

Líra Könyvklub

A Líra Kiadócsoport népszerű írói rengeteget foglalkoznak Magyarország múltjának, főleg a 20. század történelmének feldolgozásával, gondoljunk csak a legutóbbi időkből Spiró Györgyre vagy Závada Pálra – s most Vámos Miklós Dunapest című regényével erősíti tovább ezt a vonalat.

A kiadványban olvasható nagyinterjúban új könyvéről, az apákról, hősökről, különös házakról, cenzúráról és az álmokról beszél.

Nyáry Krisztián új könyve, az Általad nyert szép hazát is a múltról szól, egész pontosan a magyar nemzeti himnusz előzményeiről, születésének körülményeiről és kalandos utóéletéről – mintha csak egy krimit olvasnánk!

Sumonyi Zoltán Tessék mondani, milyen vallású? című irodalmi anekdotagyűjteménye pedig a 20. századi magyar irodalom nagyjainak hol vicces, hol megható történeteit beszéli el. Erről is többet megtudhat a kiadványból!

A Líra Könyvklub online változatába itt lapozhat bele>>>

Programkereső

Legnépszerűbb

Jazz/World

Keith Jarrett agyvérzést kapott, soha nem léphet pódiumra többé

A jazzlegenda 2017-ben játszotta utolsó koncertjét, azóta nem állt közönség elé. A New York Timesban megjelent riport szerint két agyvérzés után részlegesen lebénult.
Színház

Nem a szokásos nemzeti ünnep – Tízezres tömeg ment utcára a független Színművészetiért

Háborút nem vívtak, de seregüket felvonultatták a színművészetisek. Hol klasszik tüntetés, hol ’56-ra emlékező előadás volt az ünnepnapra hirdetett megmozdulás, amin több mint tízezren vehettek részt.
Könyv

Szeressük meg a saját történetünket! – interjú Tompa Andreával

„Tompa Andrea (1971) Kolozsvárott született. Budapesten él” – olvasható a lakonikus életrajz a Haza borítóján. Ez azonban tökéletesen összefoglalja a kötet alapproblémáját. Az írónő térben és időben szabadon mozogva vizsgálja a hazatérés lehetőségét, legyen az az új otthon, Magyarország, vagy a régi, Kolozsvár, ahol már az a kérdés, hogy van-e még visszatérés.
Plusz

Szerkesztő-újságírót keres a Fidelio

A Fidelio Magazint és a fidelio.hu-t kiadó Programmagazin Kiadó Kft. a hazai és nemzetközi kulturális életben jártas munkatársat keres szerkesztő-újságíró pozícióba.
Klasszikus

Bach gitárrajongóknak, gitár Bach-rajongóknak – interjú Marcin Dyllával

Idén először rendeznek online gitárfesztivált Magyarországon. A Budapesti Nemzetközi Gitárfesztiválon ebben az évben a V4 országok nagyjai adnak szólóestet. Közülük a tizenkilencszeres versenygyőztes lengyel gitárművésszel, Marcin Dyllával beszélgettünk.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Plusz felhívás

Szerkesztő-újságírót keres a Fidelio

A Fidelio Magazint és a fidelio.hu-t kiadó Programmagazin Kiadó Kft. a hazai és nemzetközi kulturális életben jártas munkatársat keres szerkesztő-újságíró pozícióba.
Plusz ajánló

Botránykönyvek és filmsikerek a novemberi Fidelióban

Az ingyenes programmagazin novemberi számában többek között Horvát Lili mesél a velencei bemutatkozásáról, Lakatos Mónikát kérdeztük a WOMEX életműdíjról, de Földes Tamás is felidézte a múlt század egyik legnagyobb botrányhősét, Boris Viant. Lapozz bele online!
Plusz hír

Október végétől kapható a Vylyan Bogyólé

Hamarosan már bárki kortyolgathatja a Vylyan Pincészet legújabb nedűjét, a francia újbor készítésének hagyományait követő Bogyólét. A 2020-as palackokat Győri Katinka Laura, a Magyar Képzőművészeti Egyetem hallgatójának címkéje díszíti.
Plusz könnyűzene

A Qualitons, a Platon Karataev és a Mörk a leginkább exportképes zenekaraink itthon

Idén második alkalommal állította össze a külföldön is labdába rúgó könnyűzenei együttesek listáját a HOTS.
Plusz hír

25 ezer lopott régészeti emléket adott vissza Franciaország Marokkónak

Tizenöt éve történt a régészeti lopás, de csak most sikerült visszaszolgáltatni a tárgyakat Marokkónak. Az egész három tonnát nyom.