Plusz

Kevesebb pénz jut, de egyre nagyobb szükség van a fesztiválokra – hangzott el a fesztiválszövetség konferenciáján

2023.03.09. 15:05
Ajánlom
A Magyar Fesztivál Szövetség a Fonóban tartotta szezonindító szakmai konferenciáját. A fesztiválok jövője kapcsán szó esett a rendezvények szerepéről az adott település fejlődése szempontjából, közösségteremtő és hagyományőrző voltukról, valamint arról, hogyan lehet állampolgári hozzájárulásokkal és szervezői kreativitással ellensúlyozni a költségvetési támogatások csökkenésével kieső forrásokat.

A rendezvényt indító zártkörű Közgyűlésen Borsa Kata, a Magyar Fesztivál Szövetség elnöke, a Nemzeti Kulturális Alap Kulturális Fesztiválok kollégiumának tagja ismertette a szervezet előző évi szakmai munkáját és a közeljövőre vonatkozó szakmai terveket, a tagság elfogadta a szakmai és gazdasági beszámolókat, és ezzel az MFSZ elnöksége megnyitotta a konferencia további részét a nagyközönség előtt.

A program nyilvános szakmai részének első kerekasztal-beszélgetésén Márta István, a Szövetség örökös tiszteletbeli elnöke Cser-Palkovics András székesfehérvári, Muhari Zoltán panyolai, Porga Gyula veszprémi polgármesterekkel, valamint Karácsony Gergely főpolgármesterrel beszélgetett a fesztiválok településeiken betöltött szerepéről és aktuális helyzetéről.

220307MFSZ-1040-145918.jpg

Márta István, Cser-Palkovics András, Karácsony Gergely, Muhari Zoltán, Porga Gyula (Fotó/Forrás: HYPE stáb)

„Covid járvány után felértékelődnek a fesztiválok, a városlakók számára ez a fő vonzerő. Reneszánsza van a fesztiváloknak” – mondta el Karácsony Gergely Budapest. Cser-Palkovics András szerint: „Az emberek szeretnek összejönni, nem szitokszó a közösségi lét, várják a tavaszi, nyári, őszi programokat”. „Energiaválság közben, Covid után, de alig várják az emberek, hogy közösségként létezzenek.

A jó dolgokból sokkal több fog jutni

– ebben bízik Porga Gyula Veszprém polgármestere. Abban mindannyian egyetértettek, hogy a nehézségek ellenére a fesztiválokra szükség van, ezek szerepe fontos a közösség, egy város életében, és fejlődése szempontjából sem elhanyagolható.

Az esemény egy újabb beszélgetéssel folytatódott, ezen Horváth László az MFSZ alelnöke, a házigazda Fonó ügyvezetője L. Simon Lászlót kérdezte az állam feladatáról és lehetőségeiről a fesztiválfinanszírozásban. A Magyar Nemzeti Múzeum főigazgatója elmondta, fontosnak tartja, hogy az emberek hasznosan töltsék el az idejüket, ezért nagy jelentőséggel bír a kultúra közvetítése, és a kultúrát muszáj támogatni, de reális helyzetértékelésből kell kiindulnunk. A kultúra támogatásában kiemelte az állampolgárok szerepét:

A kultúra támogatása legyen polgári erény!

– hangsúlyozta.

A délelőtt utolsó kerekasztal-beszélgetésében Szomolányi Janina (MÜPA - Bartók Tavasz) és Lőrinczy György (Szentendrei Teátrum - Szentendrei Tavaszi Fesztivál) beszélgetőtársa Borsa Kata, a Szövetség elnöke volt. „Én alapvetően azt gondolom, hogy a menedzsment nem más, mint problémamegoldás és stratégia. Ha az ember a problémát nem kreatív kihívásként éli meg, akkor nem lehet ezt a szakmát jól csinálni” – kezdte a beszélgetést Lőrinczy György, akivel Szomolányi Janina is egyetértett: „Én is nagyon bízok abban, hogy mindenki ráérez a kreatív rendezvényszervezés ízére. Nem lesz mindig minden úgy adott. Kreatív kihívásként éltük meg korábban is a problémákat, és bízom benne hogy ez most sem lesz másként”.

220307MFSZ-1372-150327.jpg

Szomolányi Janina, Lőrinczy György és Borsa Kata (Fotó/Forrás: HYPE stáb)

A szakmai konferencia délutáni programja a Hungarikumok témája köré szerveződött. Dr. Nagy István agrárminiszter köszöntőjében kiemelte a hely szellemének fontosságát, és megemlékezett az eseménynek helyet adó Fonó elvitathatatlan érdemeiről a magyar népzene-kutatás és -gyűjtés területén. Beszélt a hagyományok szerepéről is az identitás megőrzésében:

Az identitás segít bennünket ebben a globalizálódó világban eligazodni, megmutatni mi az otthon, ebben adnak támpontot a hungarikumok.

Berán István, a Táncház Egyesület képviselője is megerősítette a miniszter szavait, mondván: „Elszakadtunk a természettől, elszakadtunk a falutól mindenki húzódik a városba. Mindaz, ami évszázadokon keresztül megkülönböztetett minket egymástól, felolvadt egy nagy tengerben, de valahol mégis vágyunk arra, hogy megéljük ezt. Ezért kellenek, hogy legyenek olyan rendezvények, amik emlékeztetnek minket kulturális értékeinkre”.

A konferencia közreműködői és a hallgatóság egyetértettek abban, hogy a rengeteg kreatív ötlet és jó példa megfogadása mellett,

a szakmának a minőségi fesztiválok szervezéséhez továbbra is nagy szüksége van az állam anyagi támogatására.

A Magyar Fesztivál Szövetség továbbra is elkötelezett a párbeszédben, ha az a minőségi kultúra közvetítését és a fesztiválok szervezőinek lehetőségét segíti.

Fejléckép: A Magyar Fesztivál Szövetség konferenciája (forrás: HYPE stáb)

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Zenés színház

Nyolcvanöt előadást töröl a jövő évadból az Opera

A 24.hu értesülései szerint az intézményben tartott sztrájkot lezáró megállapodás következtében a Magyar Állami Operaház kénytelen törölni az Eiffel Műhelyházba tervezett előadások nagy részét.
Színház

Évadot hirdetett a Budaörsi Latinovits Színház – Alföldi Róbert, Pelsőczy Réka, Hegymegi Máté és Fehér Balázs Benő is rendez

Hat új bemutatóval készül a 2024/25-ös évadra a Budaörsi Latinovits Színház. Berzsenyi Bellaagh Ádám, a színház vezetője ezúttal is olyan alkotókat kért fel, akik magától értetődően tudnak bekapcsolódni abba a műhelymunkába, amely évek óta mind professzionálisabban és egyre több szakmai eredményt felmutatva működik Budaörsön.
Klasszikus

Schiff András is fellép május végén Kismartonban

A bécsi klasszika és Joseph Haydn kompozícióinak bölcsője, az Esterházy-kastély 2024-ben, az Esterházy alapítványok megalapírásának 30., jubileumi évében az évfordulóhoz méltó programokkal és kitárt kapukkal várja a klasszikus zene szerelmeseit. Így lesz ez májusban és júniusban is.
Klasszikus

Idén is tíz fiatal kapott Junior Prima Díjat a klasszikus, a könnyűzene és a jazz területéről

A május 15-én a Magyar Zene Házában tartott ünnepélyes díjátadón tíz harminc év alatti kiemelkedő művészt díjaztak, akik az elismerés mellett hárommillió forint támogatásban is részesülnek.
Jazz/World

A hangok határtalansága – beszélgetés Snétberger Ferenccel

Különleges élménnyel gazdagodtak azok, akik jegyet váltottak április 28-ára az Erkel Színházba, ahol Snétberger Ferenc a kiváló svéd bőgős, Anders Jormin társaságában, a JazzFest Budapest fellépőjeként zenélt a nagyérdeműnek. Az interjút a Berlinben élő gitárművésszel budapesti koncertje előtt pár nappal készítettük.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Plusz hír

Szerenáddal búcsúztak pályaelhagyó és kirúgott tanáraiktól a diákok a Radnóti Színházban – Videó

A társulat Istentelen ifjúság című előadása végén a közönségben ülő tanárok saját volt diákjaikat pillanthatták meg a színpadon, akik a Valaki mondja meg című dallal köszöntötték őket. A megható találkozásról felvétel is készült. 
Plusz ajánló

Idén is ingyenes programok tucatjaival hívogat a Református Zenei Fesztivál

Három nap alatt hat helyszínen, negyven ingyenes programmal érkezik pünkösd hétvégéjén Budapest egyik legnagyobb zenei eseménye. Ezúttal is több ezer résztvevőre számítanak a szervezők.
Plusz ajánló

Közel háromezer programmal várja a közönséget a Művészetek Völgye

A július 19. és 28. között, Kapolcs, Taliándörögd és Vigántpetend helyszínein megvalósuló fesztivál ezúttal is számos újdonsággal készül, köztük új helyszínekkel, fenntarthatósági és művészeti programokkal és saját színdarabbal.
Plusz ajánló

Megújulásának tizedik évfordulóját izgalmas programsorozattal ünnepli a Várkert Bazár

Könnyűzenei, kulturális és családi programokat felvonultató fesztivállal, a VárkertFeszttel ünneplik az idén 10 éve megújult Várkert Bazár jubileumi évadát, május 31-től június 2-ig.
Plusz hír

Zsoldos Dávid marad a Magyar Zenei Tanács elnöke

A kulturális szakembert a tagok egyhangú döntéssel választották újra a zenei élet szereplőit összefogó ernyőszervezet vezetőjévé.