Plusz

Kevesebb pénz jut, de egyre nagyobb szükség van a fesztiválokra – hangzott el a fesztiválszövetség konferenciáján

2023.03.09. 15:05
Ajánlom
A Magyar Fesztivál Szövetség a Fonóban tartotta szezonindító szakmai konferenciáját. A fesztiválok jövője kapcsán szó esett a rendezvények szerepéről az adott település fejlődése szempontjából, közösségteremtő és hagyományőrző voltukról, valamint arról, hogyan lehet állampolgári hozzájárulásokkal és szervezői kreativitással ellensúlyozni a költségvetési támogatások csökkenésével kieső forrásokat.

A rendezvényt indító zártkörű Közgyűlésen Borsa Kata, a Magyar Fesztivál Szövetség elnöke, a Nemzeti Kulturális Alap Kulturális Fesztiválok kollégiumának tagja ismertette a szervezet előző évi szakmai munkáját és a közeljövőre vonatkozó szakmai terveket, a tagság elfogadta a szakmai és gazdasági beszámolókat, és ezzel az MFSZ elnöksége megnyitotta a konferencia további részét a nagyközönség előtt.

A program nyilvános szakmai részének első kerekasztal-beszélgetésén Márta István, a Szövetség örökös tiszteletbeli elnöke Cser-Palkovics András székesfehérvári, Muhari Zoltán panyolai, Porga Gyula veszprémi polgármesterekkel, valamint Karácsony Gergely főpolgármesterrel beszélgetett a fesztiválok településeiken betöltött szerepéről és aktuális helyzetéről.

220307MFSZ-1040-145918.jpg

Márta István, Cser-Palkovics András, Karácsony Gergely, Muhari Zoltán, Porga Gyula (Fotó/Forrás: HYPE stáb)

„Covid járvány után felértékelődnek a fesztiválok, a városlakók számára ez a fő vonzerő. Reneszánsza van a fesztiváloknak” – mondta el Karácsony Gergely Budapest. Cser-Palkovics András szerint: „Az emberek szeretnek összejönni, nem szitokszó a közösségi lét, várják a tavaszi, nyári, őszi programokat”. „Energiaválság közben, Covid után, de alig várják az emberek, hogy közösségként létezzenek.

A jó dolgokból sokkal több fog jutni

– ebben bízik Porga Gyula Veszprém polgármestere. Abban mindannyian egyetértettek, hogy a nehézségek ellenére a fesztiválokra szükség van, ezek szerepe fontos a közösség, egy város életében, és fejlődése szempontjából sem elhanyagolható.

Az esemény egy újabb beszélgetéssel folytatódott, ezen Horváth László az MFSZ alelnöke, a házigazda Fonó ügyvezetője L. Simon Lászlót kérdezte az állam feladatáról és lehetőségeiről a fesztiválfinanszírozásban. A Magyar Nemzeti Múzeum főigazgatója elmondta, fontosnak tartja, hogy az emberek hasznosan töltsék el az idejüket, ezért nagy jelentőséggel bír a kultúra közvetítése, és a kultúrát muszáj támogatni, de reális helyzetértékelésből kell kiindulnunk. A kultúra támogatásában kiemelte az állampolgárok szerepét:

A kultúra támogatása legyen polgári erény!

– hangsúlyozta.

A délelőtt utolsó kerekasztal-beszélgetésében Szomolányi Janina (MÜPA - Bartók Tavasz) és Lőrinczy György (Szentendrei Teátrum - Szentendrei Tavaszi Fesztivál) beszélgetőtársa Borsa Kata, a Szövetség elnöke volt. „Én alapvetően azt gondolom, hogy a menedzsment nem más, mint problémamegoldás és stratégia. Ha az ember a problémát nem kreatív kihívásként éli meg, akkor nem lehet ezt a szakmát jól csinálni” – kezdte a beszélgetést Lőrinczy György, akivel Szomolányi Janina is egyetértett: „Én is nagyon bízok abban, hogy mindenki ráérez a kreatív rendezvényszervezés ízére. Nem lesz mindig minden úgy adott. Kreatív kihívásként éltük meg korábban is a problémákat, és bízom benne hogy ez most sem lesz másként”.

220307MFSZ-1372-150327.jpg

Szomolányi Janina, Lőrinczy György és Borsa Kata (Fotó/Forrás: HYPE stáb)

A szakmai konferencia délutáni programja a Hungarikumok témája köré szerveződött. Dr. Nagy István agrárminiszter köszöntőjében kiemelte a hely szellemének fontosságát, és megemlékezett az eseménynek helyet adó Fonó elvitathatatlan érdemeiről a magyar népzene-kutatás és -gyűjtés területén. Beszélt a hagyományok szerepéről is az identitás megőrzésében:

Az identitás segít bennünket ebben a globalizálódó világban eligazodni, megmutatni mi az otthon, ebben adnak támpontot a hungarikumok.

Berán István, a Táncház Egyesület képviselője is megerősítette a miniszter szavait, mondván: „Elszakadtunk a természettől, elszakadtunk a falutól mindenki húzódik a városba. Mindaz, ami évszázadokon keresztül megkülönböztetett minket egymástól, felolvadt egy nagy tengerben, de valahol mégis vágyunk arra, hogy megéljük ezt. Ezért kellenek, hogy legyenek olyan rendezvények, amik emlékeztetnek minket kulturális értékeinkre”.

A konferencia közreműködői és a hallgatóság egyetértettek abban, hogy a rengeteg kreatív ötlet és jó példa megfogadása mellett,

a szakmának a minőségi fesztiválok szervezéséhez továbbra is nagy szüksége van az állam anyagi támogatására.

A Magyar Fesztivál Szövetség továbbra is elkötelezett a párbeszédben, ha az a minőségi kultúra közvetítését és a fesztiválok szervezőinek lehetőségét segíti.

Fejléckép: A Magyar Fesztivál Szövetség konferenciája (forrás: HYPE stáb)

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Zenés színház

Számos jelentkező pályázik a Magyar Állami Operaház főigazgatói posztjára

A Magyar Állami Operaház főigazgatói pályázatára március 28-ig lehet jelentkezni, a napokban megjelent hírek szerint több jelentkező, énekes, karmester és rendező is megméretteti magát.
Színház

Újabb akadály gördült Eszenyi Enikő budapesti visszatérése elé

Eszenyi Enikő február végén eltörte a csuklóját a Csodálatos vagy, Júlia! című előadás fotóspróbáján. Emiatt májusra kellett halasztani az előadás premierjét a Játékszínben, most pedig Pásztor Erzsi jelentette be, hogy visszaadja a szerepét.
Vizuál

Felszabadított női testek, tabuk nélkül

Saját testüket médiumként használva fogalmazták meg a női lét kérdéseit azok az művészek, akiknek munkáit a Liget Galéria „Lerántjuk a leplet” című kiállításán láthatjuk még április 6-ig.
Vizuál

Ha ezt a tekintetet látja, jobb, ha menekül

Ha nem is hallott még a Kubrick-nézésről, egész biztosan látta már valamelyik filmben az amerikai rendező védjegyévé vált megoldást, amely minden egyszerűsége ellenére vérfagyasztóan hatásos.
Klasszikus

Benjamin Appl, a bársonyos hangú dalkirály, akit muszáj hallani

Végtelen szín áramlik a hangjában, és szinte elviselhetetlenül megindító, ahogy énekel. Így vélekednek a nemzetközi kritikusok a német–brit lírai sztárbaritonról, Benjamin Applről.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Plusz ajánló

VeszprémFest 2023: jön Alvaro Soler, Mariza, Anna Netrebko, Joss Stone, Norah Jones és Rost Andrea

A két évtizedes prémium zenei fesztivál július 12. és 16. között a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program kiemelt zenei rendezvényeként fennállásának egyik legváltozatosabb programjával ünnepel.
Plusz ajánló

Fesztiválokkal nyílik a tavasz – itt az áprilisi Fidelio

Számos fesztiválajánlóval, interjúkkal, kritikákkal és részletes programbontásokkal megjelent a 2023. áprilisi Fidelio.
Plusz hír

Mesepályázatot hirdetnek Méhes György emlékére

A Méhes György – Nagy Elek Alapítvány és a Magyar Írószövetség csaknem egymillió forint összdíjazással Méhes György-mesepályázatot hirdet magyar gyermekirodalmi művek születésének ösztönzésére.
Plusz interjú

„Nem karriert, sokkal inkább magamat próbáltam építeni” – interjú Menyhárt Jenővel, az Európa Kiadó énekes-gitárosával

„Az én fejemben is többször megfordult, hogy disszidáljak. Egyszer ténylegesen közel kerültem ahhoz, hogy meg is tegyem” – meséli az Európa Kiadó énekes-gitárosa, Menyhárt Jenő. Interjú.
Plusz hír

„Vissza a pénzt a kultúrába!” – Duda Éva és Fodor Tamás felolvasta a FESZ követeléseit a Civil Sugárúton

Az 1848-as forradalom évfordulója alkalmából Civil Sugárút néven, civil szervezetek részvételével tartottak eseménysorozatot a Hősök tere és az Andrássy út között március 14-én és 15-én. Itt hangzott el a Független Előadó-művészeti Szövetség kiáltványa.