Plusz

Kezdődik a 15. Zsidó Nyári Fesztivál

2012.08.24. 21:16
Ajánlom
Számos koncertet, egy operaelőadást, irodalmi műsort, valamint a tolerancia jegyében tartandó gálaestet is rendeznek az idei fesztiválon augusztus 26. és szeptember 4. között.

Vasárnap este a Dohány utcai zsinagógában a világhírű Liszt Ferenc Kamarazenekarral két fiatal magyar tehetség, Pusker Ágnes és Pusker Júlia lép fel. Az est meglepetése az izraeli csodagyerek, a nyolcéves Yoav Levanon lesz, akinek már a New York-i Carnegie Hall közönsége is tapsolt. Budapesti bemutatkozó koncertjén Haydn D-dúr zongoraversenyét hallhatja tőle a közönség. Az óbudai, Frankel Leó utcai zsinagógában A Próféták hangja címmel Birta Gábor kontratenor különleges összeállítása lesz hallható. Szintén a nyitónapon, augusztus 26-án délután a Goldmark-teremben Radó Gyula három filmjét vetítik, köztük az Egy eltemetett zsinagóga Budán címűt, amely a budai Várban, a mai Táncsics utcában található, betemetett zsinagóga történetével foglalkozik.

Másnap a magyar Tzomet Zenekar Jeruzsálemtől Jeruzsálemig címmel a Rumbach utcai zsinagógában ad koncertet. Ugyanitt 28-án Balog József fiatal magyar zongoraművész szólóestje hallható. Harcsa Veronika Lámpafény című, augusztus 29-i programjában Kulka János színművész és Subics Gábor (trombita), valamint Gyémánt Bálint (gitár) lesz az énekesnő vendége az Uránia Nemzeti Filmszínházban. A Goldmark Teremben Egyperces évszázad címmel a 100 éve született Örkény Istvánra emlékezik Fehér Anna és Áron László szeptember 2-án. Közreműködik Tfirst Péter (hegedű), Várnagy Mihály (brácsa) és Rózsa Richárd (gordonka).

A Zsidó Nyári Fesztiválon énekel majd a kislányát váró Palya Bea is És egyben az utolsó... című estjén, a szokásokhoz híven fellép a Budapest Klezmer Band, valamint Gerendás Péter is. Kiállítás nyílik Izrael legjobb gyerekkönyv-illusztrációiból, színpadra lép a Göncölszekér és a SABRE zenekar, de a fellépők között lesz Rutkai Bori és a Specko Jedno, Falusi Mariann, Horgas Eszter és Horgas Ádám, az Omer Klein Trió és a Balkan Beat Box... és a sor még így sem teljes. A programsorozatot a GOUBA is kíséri: lesz kézműves kirakodóvásár, könyvbemutatók és ízelítők a zsidó gasztronómiából.

A fesztivál finisében, a második vasárnapon a Dohány utcában Verdi Nabucco című operája szólal meg koncertszerű előadásban, Pál Tamás vezényletével, a főszerepeket Kálmándi Mihály, Boross Csilla, Bretz Gábor, Fekete Attila és Gál Erika énekli. A Gozsdu-udvarban Szántó T. Gábor A szabadulás íze és az Édeshármas című könyveit, Kányádi Sándor pedig a Volt egyszer egy kis zsidó című kötetét dedikálja.

A Zsidó Nyári Fesztivál hangsúlyozottan kiáll az emberi jogok tiszteletben tartása mellett és tiltakozik minden (etnikai, nemzetiségi, vallási) megkülönböztetés ellen, ezért a szeptember 4-i jubileumi gálaest a tolerancia jegyében szerveződik. Az est házigazdája Kulka János lesz, játszik az Osztrák-Magyar Haydn Zenekar Fischer Ádám vezényletével, fellép többek között Csákányi Eszter, Fullajtár Andrea, Bálint András, Hegedűs D. Géza, Závada Pál, Elsa Valle és zenekara, a Rajkó Zenekar és Somló Tamás.

Programkereső

Legnépszerűbb

Könyv

Innentől nem a gyerek hibája lesz, ha nem olvas

Az irodalom a szabadságról szól. Ha ezt a szabadságot nem adjuk meg az oktatással, ha nem mutatjuk meg a gyerekeknek, hogy talán éppen az olvasás az, amire ebben a számára is megterhelő, felgyorsult világban szüksége van, akkor tényleg nem az ő hibája lesz, hogy nem olvas. VÉLEMÉNY.
Könyv

Tóth Krisztina és Az arany ember: Hogyan jutottunk idáig?

Be akarja tiltani Jókait? Ki a felelős azért, hogy most mindenki irodalom kapcsán „anyázik” az interneten? Megválaszolunk mindent, amit tudni akar, de eddig nem mert megkérdezni Tóth Krisztina és a Jókai-rajongók összecsapásáról.
Klasszikus

Szomorú nóta kíséretében hagyta el VII. kerületi próbahelyét a 100 Tagú Cigányzenekar

A zenekar tizenkét év után költözött ki az erzsébetvárosi próbahelyről, miután nem fogadták el a kerület vezetése által kínált megoldást – írta meg a Telex.hu.
Vizuál

Lenyűgöző és groteszk életképeken elevenedik meg a szocializmus Budapestje

Ezernyolcszáz fotó került fel a Fortepan archívumába, amiket Kereki Sándor fotós, újságíró készített a hatvan-hetvenes években. Nézze meg galériánkat!
Klasszikus

Időkapszulát helyeztek el a Magyar Zene Házában

Befejező szakaszához ért a Liget Budapest projektben épülő Magyar Zene Háza kivitelezése, ebből az alkalomból pénteken az utókornak szánt üzenetekkel teli időkapszulát helyeztek el a decemberben megnyíló épület padlóburkolata alá.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Plusz hír

Megújult az Art is Business honlapja

Második születésnapját ünnepli az Art is Business, az évfordulóra teljesen új megjelenést kapott a magazin honlapja, amelyen a jövőben rendszeresen olvashatunk híreket a forprofit szektor és a művészet világából.
Plusz mti

Beatles-mesterszakot hirdetett a Liverpooli Egyetem

A világon elsőként hirdetett mesterszakot a The Beatles együttes zenei hatásáról és örökségéről a Liverpooli Egyetem.
Plusz hír

Beépítés helyett erdősítés Buda természetvédelmi területén

A Mocsáros-dűlő a hetvenes években beépíthető terület lett, de végül nem lett panelpark. Budapest vezetése most honos növényeket ültet a természetvédelmi területen az élhető, zöld főváros programjának jegyében.
Plusz hír

Bowie dala szólt a marsi landolás közben, de nem Bowie énekelt

Több mint 470 millió kilométer megtétele után sikeresen landolt a Marson a NASA Perseverance marsjárója közép-európai idő szerint csütörtök este. Közben Yungblud feldolgozásában David Bowie Life on Mars című dala szólt.
Plusz hír

Óriási lila pulóver díszíti a bécsi Stephansdomot

A bécsi Stephansdom idén egy rendhagyó böjti lepellel, egy hatalmas, kötött lila pulóverrel készült a húsvétig tartó böjti időszakra. A kortárs képzőművészeti alkotást Erwin Wurm osztrák művész tervezte, akinek nem ez az egyetlen alkotása a székesegyházban.