Plusz

Kezdődik a 15. Zsidó Nyári Fesztivál

2012.08.24. 21:16
Ajánlom
Számos koncertet, egy operaelőadást, irodalmi műsort, valamint a tolerancia jegyében tartandó gálaestet is rendeznek az idei fesztiválon augusztus 26. és szeptember 4. között.

Vasárnap este a Dohány utcai zsinagógában a világhírű Liszt Ferenc Kamarazenekarral két fiatal magyar tehetség, Pusker Ágnes és Pusker Júlia lép fel. Az est meglepetése az izraeli csodagyerek, a nyolcéves Yoav Levanon lesz, akinek már a New York-i Carnegie Hall közönsége is tapsolt. Budapesti bemutatkozó koncertjén Haydn D-dúr zongoraversenyét hallhatja tőle a közönség. Az óbudai, Frankel Leó utcai zsinagógában A Próféták hangja címmel Birta Gábor kontratenor különleges összeállítása lesz hallható. Szintén a nyitónapon, augusztus 26-án délután a Goldmark-teremben Radó Gyula három filmjét vetítik, köztük az Egy eltemetett zsinagóga Budán címűt, amely a budai Várban, a mai Táncsics utcában található, betemetett zsinagóga történetével foglalkozik.

Másnap a magyar Tzomet Zenekar Jeruzsálemtől Jeruzsálemig címmel a Rumbach utcai zsinagógában ad koncertet. Ugyanitt 28-án Balog József fiatal magyar zongoraművész szólóestje hallható. Harcsa Veronika Lámpafény című, augusztus 29-i programjában Kulka János színművész és Subics Gábor (trombita), valamint Gyémánt Bálint (gitár) lesz az énekesnő vendége az Uránia Nemzeti Filmszínházban. A Goldmark Teremben Egyperces évszázad címmel a 100 éve született Örkény Istvánra emlékezik Fehér Anna és Áron László szeptember 2-án. Közreműködik Tfirst Péter (hegedű), Várnagy Mihály (brácsa) és Rózsa Richárd (gordonka).

A Zsidó Nyári Fesztiválon énekel majd a kislányát váró Palya Bea is És egyben az utolsó... című estjén, a szokásokhoz híven fellép a Budapest Klezmer Band, valamint Gerendás Péter is. Kiállítás nyílik Izrael legjobb gyerekkönyv-illusztrációiból, színpadra lép a Göncölszekér és a SABRE zenekar, de a fellépők között lesz Rutkai Bori és a Specko Jedno, Falusi Mariann, Horgas Eszter és Horgas Ádám, az Omer Klein Trió és a Balkan Beat Box... és a sor még így sem teljes. A programsorozatot a GOUBA is kíséri: lesz kézműves kirakodóvásár, könyvbemutatók és ízelítők a zsidó gasztronómiából.

A fesztivál finisében, a második vasárnapon a Dohány utcában Verdi Nabucco című operája szólal meg koncertszerű előadásban, Pál Tamás vezényletével, a főszerepeket Kálmándi Mihály, Boross Csilla, Bretz Gábor, Fekete Attila és Gál Erika énekli. A Gozsdu-udvarban Szántó T. Gábor A szabadulás íze és az Édeshármas című könyveit, Kányádi Sándor pedig a Volt egyszer egy kis zsidó című kötetét dedikálja.

A Zsidó Nyári Fesztivál hangsúlyozottan kiáll az emberi jogok tiszteletben tartása mellett és tiltakozik minden (etnikai, nemzetiségi, vallási) megkülönböztetés ellen, ezért a szeptember 4-i jubileumi gálaest a tolerancia jegyében szerveződik. Az est házigazdája Kulka János lesz, játszik az Osztrák-Magyar Haydn Zenekar Fischer Ádám vezényletével, fellép többek között Csákányi Eszter, Fullajtár Andrea, Bálint András, Hegedűs D. Géza, Závada Pál, Elsa Valle és zenekara, a Rajkó Zenekar és Somló Tamás.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Elhunyt Kurtág Márta

Kurtág György felesége és ihletőtársa, Kurtág Márta zongoraművész 92 éves volt. A hírt az Editio Musica Budapest és a Slipped Disc tette közzé, továbbá a Budapest Music Center Információs Központjának oldalán is megjelent az elhalálozás dátuma.
Színház

Kovalik Balázs Térey-darabot rendez az Örkényben

Megkezdődtek a Lót – Szodomában kövérebb a fű próbái az Örkény Színházban. A bemutatót december 20-án tartják a nagyszínpadon.
Klasszikus

A zeneszerző, akinek életéről Liszt írta az első könyvet

Mindössze 39 évesen, 1849. október 17-én halt meg Fryderyk Franciszek (Frédéric Francois) Chopin, a zongorajátékot megújító lengyel zeneszerző, akinek műveit virágok közé rejtett ágyúnak nevezték. 
Klasszikus

Újra Liszt-napok a Liszt Ferenc Emlékmúzeumban

Öt koncerttel várják az érdeklődőket október 18-án, 19-én és 21-én a Liszt Ferenc Emlékmúzeumban a névadó születésének 208. évfordulója alkalmából rendezett eseményen.
Klasszikus

Onczay Csaba kapta a japán Felkelő Nap Érdemrendet

A csellóművész az országban végzett oktatói munkájával érdemelte ki az elismerést. Huszonöt éve tesz azért, hogy Japán klasszikus zenei rangja emelkedjen.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Plusz ajánló

Dupla táncbemutató, a világ egyik legjobb énekkara és Kassák a CAFe Budapest zárónapján

Az október 20-i zárónapon a kortárs tánc, könnyű- és komolyzene, valamint a színház szerelmesei is megtalálják a kedvükre való programot.
Plusz ajánló

Őze Áron dadogással élő sorstársaival beszélget

A dadogás elfogadásának világnapján, október 22-én konferenciát szerveznek, amelyre a beszédhibában érintetteket és a témával foglalkozó pszichológusokat is várnak.
Plusz ajánló

Mi a vásárhelyi hímzés titka? - Hódmezővásárhelyen kalandozik a Partitúra

Partitúra kulturális időutazása ezúttal az Alföld egyik kulturális központjában, Hódmezővásárhelyen és környékén folytatódik. Miklósa Erika és Batta András Makóra, Mártélyba és Kakasszegre is benézett, az adás október 19-én 13.30-kor látható a Duna Televízióban.
Plusz videó

Így készült a Partitúra velencei-tavi adása

Werkvideó-sorozatunkban a Partitúra kulisszái mögé pillantunk be, ezúttal a harmadik legnagyobb természetes tavunk, a Velencei-tó környékére kísértük el Miklósa Erika és Batta András kulturális országjáró műsorát.
Plusz hír

A katolikus egyház beleszólást akar a Notre Dame felújításába és újjáépítésébe

A párizsi katolikus egyházmegye illetékese kedden arra figyelmeztetett, hogy az egyház semmi olyan változtatást nem akar a tűzvész után újjáépülő Notre Dame-székesegyházon, amely nem a beleegyezésével készül.