Plusz

Kezdődik a 15. Zsidó Nyári Fesztivál

2012.08.24. 21:16
Ajánlom
Számos koncertet, egy operaelőadást, irodalmi műsort, valamint a tolerancia jegyében tartandó gálaestet is rendeznek az idei fesztiválon augusztus 26. és szeptember 4. között.

Vasárnap este a Dohány utcai zsinagógában a világhírű Liszt Ferenc Kamarazenekarral két fiatal magyar tehetség, Pusker Ágnes és Pusker Júlia lép fel. Az est meglepetése az izraeli csodagyerek, a nyolcéves Yoav Levanon lesz, akinek már a New York-i Carnegie Hall közönsége is tapsolt. Budapesti bemutatkozó koncertjén Haydn D-dúr zongoraversenyét hallhatja tőle a közönség. Az óbudai, Frankel Leó utcai zsinagógában A Próféták hangja címmel Birta Gábor kontratenor különleges összeállítása lesz hallható. Szintén a nyitónapon, augusztus 26-án délután a Goldmark-teremben Radó Gyula három filmjét vetítik, köztük az Egy eltemetett zsinagóga Budán címűt, amely a budai Várban, a mai Táncsics utcában található, betemetett zsinagóga történetével foglalkozik.

Másnap a magyar Tzomet Zenekar Jeruzsálemtől Jeruzsálemig címmel a Rumbach utcai zsinagógában ad koncertet. Ugyanitt 28-án Balog József fiatal magyar zongoraművész szólóestje hallható. Harcsa Veronika Lámpafény című, augusztus 29-i programjában Kulka János színművész és Subics Gábor (trombita), valamint Gyémánt Bálint (gitár) lesz az énekesnő vendége az Uránia Nemzeti Filmszínházban. A Goldmark Teremben Egyperces évszázad címmel a 100 éve született Örkény Istvánra emlékezik Fehér Anna és Áron László szeptember 2-án. Közreműködik Tfirst Péter (hegedű), Várnagy Mihály (brácsa) és Rózsa Richárd (gordonka).

A Zsidó Nyári Fesztiválon énekel majd a kislányát váró Palya Bea is És egyben az utolsó... című estjén, a szokásokhoz híven fellép a Budapest Klezmer Band, valamint Gerendás Péter is. Kiállítás nyílik Izrael legjobb gyerekkönyv-illusztrációiból, színpadra lép a Göncölszekér és a SABRE zenekar, de a fellépők között lesz Rutkai Bori és a Specko Jedno, Falusi Mariann, Horgas Eszter és Horgas Ádám, az Omer Klein Trió és a Balkan Beat Box... és a sor még így sem teljes. A programsorozatot a GOUBA is kíséri: lesz kézműves kirakodóvásár, könyvbemutatók és ízelítők a zsidó gasztronómiából.

A fesztivál finisében, a második vasárnapon a Dohány utcában Verdi Nabucco című operája szólal meg koncertszerű előadásban, Pál Tamás vezényletével, a főszerepeket Kálmándi Mihály, Boross Csilla, Bretz Gábor, Fekete Attila és Gál Erika énekli. A Gozsdu-udvarban Szántó T. Gábor A szabadulás íze és az Édeshármas című könyveit, Kányádi Sándor pedig a Volt egyszer egy kis zsidó című kötetét dedikálja.

A Zsidó Nyári Fesztivál hangsúlyozottan kiáll az emberi jogok tiszteletben tartása mellett és tiltakozik minden (etnikai, nemzetiségi, vallási) megkülönböztetés ellen, ezért a szeptember 4-i jubileumi gálaest a tolerancia jegyében szerveződik. Az est házigazdája Kulka János lesz, játszik az Osztrák-Magyar Haydn Zenekar Fischer Ádám vezényletével, fellép többek között Csákányi Eszter, Fullajtár Andrea, Bálint András, Hegedűs D. Géza, Závada Pál, Elsa Valle és zenekara, a Rajkó Zenekar és Somló Tamás.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

10 érdekesség a ma 75 éves Marton Éváról

Június 18-án ünnepli hetvenötödik születésnapját Marton Éva Kossuth-díjas operaénekes, a Magyar Szent István-rend birtokosa, a Corvin-lánc kitüntetettje, a nemzet művésze.
Zenés színház

Spontán, közös énekléssel zárult a miskolci operafesztivál

Dupla gálakoncerttel, utcabállal, remek hangulatban ért véget tegnap este a 18. Bartók Plusz. A friss Kossuth-díjas Sümegi Eszter még meg is énekeltette a Miskolci Nemzeti Színház közönségét.
Vizuál

Makulátlan pálya - a színész, akinek minden filmjét Oscarra jelölték

Marlon Brando? Daniel Day-Lewis? Esetleg Jack Nicholson? Valószínűleg ők ugranak be először, ha minden idők legjobb színészére gondolunk. Pedig a legtökéletesebb filmográfiája valószínűleg John Cazale-nak volt - ehhez azonban sajnos korai halála is hozzájárult.
Zenés színház

Díjakkal ismerte el művészei munkáját az Operaház

A 2017/18-es évad zárásaként a Csillagóra Gálaesten az intézmény legrangosabb kitüntetéseit adták át, először jutalmazva Balett- és Énekkari Kamaraművészt is.
Vizuál

Száz év magyar plakátjai a Magyar Nemzeti Múzeumban

Sör és vetőmag plakátok, színházi és politikai hirdetések is megtalálhatóak a Tolongó idők című időszaki kiállításon.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Plusz nyár

A júliusi Fidelio már a polcokon van

Az ingyenes programmagazinban a júliusi eseménynaptár mellett megtalálja Fáy Miklós és Vámos Miklós rovatát, gasztro ajánlatunkat, valamint számos interjút, többek között Dragomán György íróval és Szabó Balázs zenésszel. Lapozzon bele online!
Plusz veszprémfest

Újra opera Veszprémben

Erős programmal várja közönségét az idén 15. évét ünneplő VeszprémFest.
Plusz kult50

Kiderült, kik ők: Íme a kultúra 50 arca 2018-ban

Megvan A kultúra 50 arca. A legújabbak. A Fidelio 2018-as KULT50 kiadványát június 7-én délelőtt mutatták be a Rózsavölgyi Szalonban. A lap először 2017-ben jelent meg, akkor a hazai kultúra másik 50 arca szerepelt benne. Az új névsor alább olvasható.
Plusz gasztro

Eper minden mennyiségben!

Az eper, szamóca vagy egyes tájakon szeder névre hallgató, a rózsafélék családjába tartozó tavaszi gyümölcs sokak kedvence. Ehetjük magában, de számtalan módon elkészíthetjük, ezek közül válogattunk most néhány szokatlan receptet és eperrel kapcsolatos érdekességet.
Plusz ajánló

Erős kezdés: ősbemutatóval, Blahalouisiana szimfonik koncerttel és egy kortárs drámával indítja az évadot a Kultkikötő

Június 22-én, pénteken az Anyám, a nyolcadik kerület! című előadás ősbemutatójával, valamint a Heisenberg című darabbal nyitja meg az idei, szám szerint 13. évadát a Kultkikötő.