Plusz

Kezdődnek a Göteborgi Magyar Napok

2013.05.04. 14:48
Ajánlom
A Kőrösi Csoma Sándor Művelődési Kör már hagyományt teremtett Göteborgban a hu.se.t elnevezésű magyar rendezvénysorozatával, amelyre idén május 4. és 15. között kerül sor.

A svéd szó jelentése ház, otthon és a két ország domain nevei alkotják, mintegy kifejezve az összetartozást, az egymás iránti tiszteletet és az egymás kultúrája iránti érdeklődést. A rendezvénysorozat  igyekszik színes, változatos programokat felvonultatni (képzőművészeti kiállítás, tánc, zene, szinházi előadások, filmbemutatók és tudományos előadások), hogy mindenki megtalálja a saját ízlésének, igényeinek megfelelőt.

Az idén kilencedik alkalommal megrendezésre kerülő Göteborgi Magyar Napokat május 4-én nyitja meg a Cosmopolitan Galériában dr. Szentiványi Gábor magyar nagykövet, dr. Bengt Halse tiszteletbeli konzul és Csata Attila, a Kőrösi Csoma Sándor MK elnöke.  A helyszínen megtekinthető lesz a svédországi magyar képzőművészek alkotásait felvonultató, Látóhatár kiállítás, a délutáni órákban pedig Kodály Zoltán hegedűre és csellóra írt műve lesz hallható Hana Fuková Hložkova és Vági Orsolya előadásban.

Május 5-én a Våningen stúdióval szoros együttműködésben kerül bemutatásra a Piaf két arca című színdarab. A művésznő visszaemlékezéseiből és dalaiból építkező előadás főszereplője Bacskó Tünde és Bonyár Judit lesz, a zenei kíséretet Borisz Jaksov és Hűvösvölgyi Péter biztosítja. Május 11-én a József Attila-díjas Berg Judit találkozik a göteborgi Tavaszi Szél Kulturális Egyesülettel. Az egyesület célja a magyar nyelv és kultúra népszerűsítése a legfiatalabb korosztály köreiben. Május 15-én Buzánszky Jenővel, az Aranycsapat legendás játékosával találkozhatnak az eseményre látogató vendégek.

A részletes programleírás megtalálható a www.korosi.se oldalon.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Gyönyörű Bach-klipet forgatott Yo-Yo Ma

A világ 36 helyszínére viszi el Yo-Yo Ma Bach-csellószvitjeit. Íme a projekt lenyűgöző első klipje.
Klasszikus

Az Óbudai Danubia mutathatja be Kurtág György operáját itthon

Előreláthatóan 2020-ban. Jövőbeli terveiről tájékoztatta a sajtót Óbuda 25 éves zenekara.
Tánc

Februárban megnyit a Nemzeti Táncszínház várva várt új épülete

Négy év bizonytalan helyzet után február 15-én a Budapest Táncfesztivállal egybekötve adják át a nagyközönségnek az intézmény új épületét a Millenáris Parkban.
Színház

Liliom mint intellektuális művész – ifj. Vidnyánszky Attila rendezése a Vígben

A Vígszínház hatalmas színpadát is szinte szétfeszítő, óriási díszletben mutatták be Molnár Ferenc emblematikus darabját, a Liliomot. A kisemberek szinte elvesznek a térben, de tragédiájuk elemi erővel tör át a rivaldán.
Jazz/World

Írók, akiknek szövegeiben ott lüktet a jazz

A jazz és az irodalom keveredéséből igazi varázsital jön létre, ha avatott kezek keverik. Olyan prózaírókat gyűjtöttünk össze, akik a jazz és az irodalom iránti szenvedélyüket igazi esszenciába oltották.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Plusz magazin

John Cage csendzenéjét pop- és rockegyüttesek dolgozták föl

A 20. századi kortárs zene kiemelkedő szerzője 4'33" című műve előtt tiszteleg a londoni Mute kiadó. A legendás csendzenét a Depeche Mode, a New Order, a Laibach, Moby és mások adják elő.
Plusz ajánló

A boldogtalan családok írója - Ámosz Oz-ra emlékezünk a Fidelio Klasszikban

A Fidelio és a Klasszik Rádió közös magazinműsorának január 19-i adásában a Retikül Irodalmi Szalon munkatársával, Takács Andreával a közelmúltban elhunyt íróról, Ámosz Ozról is beszélgetünk.
Plusz magazin

Hogyan tűnik le a hedonista művész mítosza?

A művész alkoholista és drogfüggő típusa halványodni látszik, helyettük már aszkéta művészeket csodáljuk, akik naponta 10-12 órát is képesek dolgozni. Miért?
Plusz kína

A kínaiak ellopták a Szabadság hidat

Épül a Huawei új központja Tongkuan városában. A kínaiak európai építmények pontos mását húzták fel, köztük a Szabadság hídét.
Plusz magazin

Ilyet még nem hallottál: hódít a mongol torokének metál

Nem a hörgős metálról van szó, hanem tradicionális mongol hangszereken és énektechnikával előadott heavy metálról, aminek hirtelen rengeteg rajongója akadt világszerte.