Plusz

Kezdődnek a Göteborgi Magyar Napok

2013.05.04. 14:48
Ajánlom
A Kőrösi Csoma Sándor Művelődési Kör már hagyományt teremtett Göteborgban a hu.se.t elnevezésű magyar rendezvénysorozatával, amelyre idén május 4. és 15. között kerül sor.

A svéd szó jelentése ház, otthon és a két ország domain nevei alkotják, mintegy kifejezve az összetartozást, az egymás iránti tiszteletet és az egymás kultúrája iránti érdeklődést. A rendezvénysorozat  igyekszik színes, változatos programokat felvonultatni (képzőművészeti kiállítás, tánc, zene, szinházi előadások, filmbemutatók és tudományos előadások), hogy mindenki megtalálja a saját ízlésének, igényeinek megfelelőt.

Az idén kilencedik alkalommal megrendezésre kerülő Göteborgi Magyar Napokat május 4-én nyitja meg a Cosmopolitan Galériában dr. Szentiványi Gábor magyar nagykövet, dr. Bengt Halse tiszteletbeli konzul és Csata Attila, a Kőrösi Csoma Sándor MK elnöke.  A helyszínen megtekinthető lesz a svédországi magyar képzőművészek alkotásait felvonultató, Látóhatár kiállítás, a délutáni órákban pedig Kodály Zoltán hegedűre és csellóra írt műve lesz hallható Hana Fuková Hložkova és Vági Orsolya előadásban.

Május 5-én a Våningen stúdióval szoros együttműködésben kerül bemutatásra a Piaf két arca című színdarab. A művésznő visszaemlékezéseiből és dalaiból építkező előadás főszereplője Bacskó Tünde és Bonyár Judit lesz, a zenei kíséretet Borisz Jaksov és Hűvösvölgyi Péter biztosítja. Május 11-én a József Attila-díjas Berg Judit találkozik a göteborgi Tavaszi Szél Kulturális Egyesülettel. Az egyesület célja a magyar nyelv és kultúra népszerűsítése a legfiatalabb korosztály köreiben. Május 15-én Buzánszky Jenővel, az Aranycsapat legendás játékosával találkozhatnak az eseményre látogató vendégek.

A részletes programleírás megtalálható a www.korosi.se oldalon.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

10 érdekesség a ma 75 éves Marton Éváról

Június 18-án ünnepli hetvenötödik születésnapját Marton Éva Kossuth-díjas operaénekes, a Magyar Szent István-rend birtokosa, a Corvin-lánc kitüntetettje, a nemzet művésze.
Vizuál

Frida Kahlo személyes tárgyai a Victoria és Albert Múzeumban

A Frida Kahlo: Making Her Self Up (Hogyan építette fel magát Frida Kahlo) című kiállítás több mint 200 tárgyat mutat be a művész mexikóvárosi szülőházából, a Kék Házból, ahol 1954-ben, 47 éves korában meghalt. Festményei július elején Budapestre érkeznek.
Zenés színház

Spontán, közös énekléssel zárult a miskolci operafesztivál

Dupla gálakoncerttel, utcabállal, remek hangulatban ért véget tegnap este a 18. Bartók Plusz. A friss Kossuth-díjas Sümegi Eszter még meg is énekeltette a Miskolci Nemzeti Színház közönségét.
Vizuál

Makulátlan pálya - a színész, akinek minden filmjét Oscarra jelölték

Marlon Brando? Daniel Day-Lewis? Esetleg Jack Nicholson? Valószínűleg ők ugranak be először, ha minden idők legjobb színészére gondolunk. Pedig a legtökéletesebb filmográfiája valószínűleg John Cazale-nak volt - ehhez azonban sajnos korai halála is hozzájárult.
Zenés színház

DaCapo: lehet kétszer is érdekes ugyanaz a produkció?

Ismerik azt a keserédes érzést, amikor felvirrad egy várva várt esemény utolsó napja? Ezzel ébredtünk ma Miskolcon immár túl operabáron, régi keresztény hagyományokat idéző felvonuláson, és a RockGiovanni második előadásán is.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Plusz nyár

A júliusi Fidelio már a polcokon van

Az ingyenes programmagazinban a júliusi eseménynaptár mellett megtalálja Fáy Miklós és Vámos Miklós rovatát, gasztro ajánlatunkat, valamint számos interjút, többek között Dragomán György íróval és Szabó Balázs zenésszel. Lapozzon bele online!
Plusz veszprémfest

Újra opera Veszprémben

Erős programmal várja közönségét az idén 15. évét ünneplő VeszprémFest.
Plusz kult50

Kiderült, kik ők: Íme a kultúra 50 arca 2018-ban

Megvan A kultúra 50 arca. A legújabbak. A Fidelio 2018-as KULT50 kiadványát június 7-én délelőtt mutatták be a Rózsavölgyi Szalonban. A lap először 2017-ben jelent meg, akkor a hazai kultúra másik 50 arca szerepelt benne. Az új névsor alább olvasható.
Plusz gasztro

Eper minden mennyiségben!

Az eper, szamóca vagy egyes tájakon szeder névre hallgató, a rózsafélék családjába tartozó tavaszi gyümölcs sokak kedvence. Ehetjük magában, de számtalan módon elkészíthetjük, ezek közül válogattunk most néhány szokatlan receptet és eperrel kapcsolatos érdekességet.
Plusz ajánló

Erős kezdés: ősbemutatóval, Blahalouisiana szimfonik koncerttel és egy kortárs drámával indítja az évadot a Kultkikötő

Június 22-én, pénteken az Anyám, a nyolcadik kerület! című előadás ősbemutatójával, valamint a Heisenberg című darabbal nyitja meg az idei, szám szerint 13. évadát a Kultkikötő.