Plusz

„Kezeink dicsérete”: a népi kézműves műhelyek és alkotóházak hete

2022.03.24. 10:35
Ajánlom
A francia kezdeményezésű Európai Művészet és Kézművesség Napjaihoz csatlakozva 2022-ben kilencedszer rendezik meg a Népi Kézműves Alkotóházak és Műhelygalériák Országos Hetét. Az alkotóházak, kézművesműhelyek március 26. és április 3. között országszerte színes programokkal várják a látogatókat.

Az Európai Művészet és Kézművesség Napjai nemzetközi rendezvénysorozatához csatlakozva rendezik meg a Népi Kézműves Alkotóházak és Műhelygalériák IX. Országos Hetét március 26. és április 3. között. Az egyhetes program keretében az alkotóházak, kézműves műhelyek és műhelygalériák, országszerte olyan népművészeti programokat kínálnak, ahol a gyerekek és felnőttek is megismerkedhetnek a népi kézművesség különböző területeivel. A sokszínű és egyedi programkínálattal, valamint a hagyományos kézművesség értékeinek bemutatásával 

a szervezők célja az alkotóműhelyek és az ott dolgozó mesterek továbbörökítő munkájának megismertetése, népi kézműves örökségünk minél szélesebb körben való bemutatása.  

A Népi Kézműves Alkotóházak és Műhelygalériák nyitott hétvégéjén népi kézműves alkotóházak és műhelygalériák, valamint a népi kézművességgel foglalkozó egyesületek egyedi programkínálatukkal lehetőséget nyújtanak a helyi népi kézművesség és népművészet hagyományainak behatóbb megismerésére.

bke-11-karcolt-tojasok-054524.jpg

Gyönyörű karcolt tojások (Fotó/Forrás: mestersegekunnepe.hu)

Az országos rendezvényen az érdeklődők kipróbálhatják többek között a szövés, a körmönfonás, a különböző tájegységek hímzései, a vertcsipke- és szűrrátétkészítés, a nemezelés, a bőrművesség, a bútorfestés és a kékfestés, a gyöngyékszer-készítés, viselet- és viseletesbaba-készítés és természetesen így, húsvét előtt a tojásírás és tojáspatkolás fortélyait.

Az egyes helyszíneken kiállításokkal, előadásokkal, mesterségbemutatókkal, kézműves foglalkozásokkal, népi játékokkal, mesemondással és népi gasztronómiához köthető programokkal is várják az érdeklődőket.

A rangos nemzetközi programhoz több mint negyven település alkotóházai, kézművesműhelyei és műhelygalériái csatlakoztak Nyíregyházától Nádudvaron és Zircen keresztül Zalaszombatfáig.

A programot a Népi Kézműves Alkotóházak Országos Egyesülete, a Népművészeti Egyesületek Szövetsége és a Hagyományok Háza partnerségével valósítja meg. Az egyes helyszínek részletes programjai a Népi Kézműves Alkotóházak Országos Egyesülete és a Népművészeti Egyesületek Szövetsége honlapján elérhetőek.

Részletes program: www.ahazak.hu, a www.nesz.hu oldalakon.

Fejléckép: Egy ügyes kéz a sokból - szövés (Fotó / Forrás: Hagyományok Háza)

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Könyv

Ezekért a kötetekért mindenképp érdemes lesz ellátogatni a 95. Ünnepi Könyvhétre

Június 13. és 16. között rendezik meg a 95. Ünnepi Könyvhetet Budapesten a Vörösmarty tér és a Duna-korzó területén. A magyar irodalmi élet egyik legrangosabb eseményére készülve kiválogattunk néhány különösen izgalmas kötetet.
Színház

Egyeztetést követelnek a budapesti művészszínházak

Máté Gábor, Mácsai Pál, Kováts Adél, Barda Beáta és Benkő Nóra is aláírta azt az Országos Színházi Találkozó szervezőinek, a Kulturális és Innovációs Minisztériumnak és a szakmai közvéleménynek szóló nyílt levelet, amelyben azt sérelmezik, hogy a re:oszton nem lesz lehetőségük tárgyalni az új Kulturális Törvényről.
Klasszikus

Átadták a Simándy Énekverseny díjait

Június 3. és 8. között rendezték meg a XII. Simándy József Nemzetközi Énekversenyt, a korábbi évektől eltérően Budapesten, az Eiffel Műhelyházban. A nagy hazai zenei intézmények vezetőiből álló zsűri öt kategóriában hirdetett győzteseket.
Színház

Vidnyánszky Attila: Vecsei H. Miklós a saját elképzeléseit is megvalósíthatja a Nemzeti társulati tagjaként

A Nemzeti Színház oldalán megjelent interjúban ismertette a következő évaddal kapcsolatos terveket Vidnyánszky Attila. Az intézmény vezérigazgatója saját Marx-rendezésének tervéről is beszélt.
Plusz

Lemondott Csák János miniszter

A politikus azzal indokolta döntését, hogy itt az idő átadni a stafétát a fiatalabbaknak. Egy interjúban arról beszélt, elégedett az elmúlt két év során elért eredményeivel. A kulturális és innovációs tárca vezetését Hankó Balázs vette át.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Plusz ajánló

Fedezze fel a napforduló varázslatát a Pesti Vigadóban!

Felejthetetlen kalandra invitálja az érdeklődőket június 21-én 20 órától a Pesti Vigadó, ahol egy különleges épülettörténeti séta keretei közt élvezhetjük a város és az épület éjszakai hangulatát.
Plusz ajánló

20 éve az Európai Unióban, 10 éve a Kreatív Európa programban

A Kreatív Európa Iroda 2024. június 25-én az Európa Pontban tartja a 2021-2023-as időszak nyertes magyar pályázatait bemutató eseményét.
Plusz hír

Színházi és filmes képzés indul Pécsett a fővárosi SZFI-vel együttműködésben

Színház- és Filmművészeti Intézetet alapítanak a Pécsi Tudományegyetem Művészeti Karán. A 2025 őszre tervezett szakindításokat 2 osztatlan képzés, 2 alapszak, 6 magyar nyelvű és 2 angol nyelvű szakirány, valamint további 12 szakirányú továbbképzés létrehozásával tervezték meg.
Plusz hír

Elmarad a zalai Margófeszt

A szervezők azzal indokolták a döntést, hogy elegendő támogatás hiányában nem képesek biztosítani azt a színvonalat és minőséget, amit a Margótól elvárhatnak a résztvevők.
Plusz ajánló

Június végén kezdődik a Magyar Tavak Fesztiválja

A kultúrát, a sportot és a természet szépségeit ötvöző nyári fesztivál immár negyedik alkalommal szervez mindhárom nagy magyarországi tóhoz programokat. Az első hétvégét június 28-án és 29-én a Velencei-tónál rendezik meg.