Plusz

„Kezeink dicsérete”: a népi kézműves műhelyek és alkotóházak hete

2022.03.24. 10:35
Ajánlom
A francia kezdeményezésű Európai Művészet és Kézművesség Napjaihoz csatlakozva 2022-ben kilencedszer rendezik meg a Népi Kézműves Alkotóházak és Műhelygalériák Országos Hetét. Az alkotóházak, kézművesműhelyek március 26. és április 3. között országszerte színes programokkal várják a látogatókat.

Az Európai Művészet és Kézművesség Napjai nemzetközi rendezvénysorozatához csatlakozva rendezik meg a Népi Kézműves Alkotóházak és Műhelygalériák IX. Országos Hetét március 26. és április 3. között. Az egyhetes program keretében az alkotóházak, kézműves műhelyek és műhelygalériák, országszerte olyan népművészeti programokat kínálnak, ahol a gyerekek és felnőttek is megismerkedhetnek a népi kézművesség különböző területeivel. A sokszínű és egyedi programkínálattal, valamint a hagyományos kézművesség értékeinek bemutatásával 

a szervezők célja az alkotóműhelyek és az ott dolgozó mesterek továbbörökítő munkájának megismertetése, népi kézműves örökségünk minél szélesebb körben való bemutatása.  

A Népi Kézműves Alkotóházak és Műhelygalériák nyitott hétvégéjén népi kézműves alkotóházak és műhelygalériák, valamint a népi kézművességgel foglalkozó egyesületek egyedi programkínálatukkal lehetőséget nyújtanak a helyi népi kézművesség és népművészet hagyományainak behatóbb megismerésére.

bke-11-karcolt-tojasok-054524.jpg

Gyönyörű karcolt tojások (Fotó/Forrás: mestersegekunnepe.hu)

Az országos rendezvényen az érdeklődők kipróbálhatják többek között a szövés, a körmönfonás, a különböző tájegységek hímzései, a vertcsipke- és szűrrátétkészítés, a nemezelés, a bőrművesség, a bútorfestés és a kékfestés, a gyöngyékszer-készítés, viselet- és viseletesbaba-készítés és természetesen így, húsvét előtt a tojásírás és tojáspatkolás fortélyait.

Az egyes helyszíneken kiállításokkal, előadásokkal, mesterségbemutatókkal, kézműves foglalkozásokkal, népi játékokkal, mesemondással és népi gasztronómiához köthető programokkal is várják az érdeklődőket.

A rangos nemzetközi programhoz több mint negyven település alkotóházai, kézművesműhelyei és műhelygalériái csatlakoztak Nyíregyházától Nádudvaron és Zircen keresztül Zalaszombatfáig.

A programot a Népi Kézműves Alkotóházak Országos Egyesülete, a Népművészeti Egyesületek Szövetsége és a Hagyományok Háza partnerségével valósítja meg. Az egyes helyszínek részletes programjai a Népi Kézműves Alkotóházak Országos Egyesülete és a Népművészeti Egyesületek Szövetsége honlapján elérhetőek.

Részletes program: www.ahazak.hu, a www.nesz.hu oldalakon.

Fejléckép: Egy ügyes kéz a sokból - szövés (Fotó / Forrás: Hagyományok Háza)

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Vizuál

Elhunyt Ryan O’Neal

A hetvenes évek egyik legnagyobb filmsztárja nyolcvankét éves korában hunyt el, halálhírét fia, Patrick O’Neal jelentette be. Az Oscar-jelölt színész karrierje során olyan rendezőkkel dolgozott együtt, mint Stanley Kubrick vagy Peter Bogdanovich.
Vizuál

Sandra Hüller, Mads Mikkelsen és Tarr Béla is Európai Filmdíjat kapott

A 36. Európai Filmdíjak abszolút győztese Justine Triet Egy zuhanás anatómiája című drámája lett, amellyel többek közt a legjobb film és a legjobb rendező díját is elnyerte. Az eseményen tiszteletbeli életműdíjat adományoztak Tarr Béla Kossuth-díjas rendezőnek. 
Vizuál

Kilencvenkilenc éves korában elhunyt Vera Molnár

A magyar származású francia képzőművész halálhíréről a párizsi Pompidou Központ számolt be. Vera Molnárt a számítógépes művészet úttörőjeként tartják számon.
Könyv

Adománygyűjtő estet szervez a Szépírók Társasága

A négyszáz tagot számláló irodalmi-kulturális szervezet szegedi, valamint emigrációban élő tagjai olvasnak fel december 14-én a Grand Caféban. A Szépírók Társaságát egyúttal online is támogathatjuk. 
Színház

„A valódi csoda az, ha képes vagy találkozni önmagaddal” – interjú Kerkay Ritával A kék hajú lány előadásról

Két szereposztással mutatták be a közelmúltban a Vörösmarty Színház A kék hajú lány című előadását. Az alkotói folyamatról, a karakterek kapcsolatáról és az üzenetről beszélgettünk Kerkay Rita rendezővel.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Plusz hír

Visszakerült a kereszt a Notre-Dame csúcsára

A 2019-es tűzben súlyosan megrongálódott párizsi Notre-Dame székesegyház újjáépített huszártornyára december 6-án került vissza a kereszt.
Plusz hír

Prima Primissima Díjat kapott Tarr Béla, Gőz László és Sapszon Ferenc

Tíz kategóriában vehették át a Prima Primissima Díjakat a magyar szellemi élet, a művészet, a tudomány és a sport jeles képviselői a Müpában tartott gálaesten. 
Plusz magazin

Mit keresett James Bond zsebében a Müpa egykori igazgatója?

A legnagyobb szakmai elismerésnél is többet érnek azok a történetek, amelyek túlélnek minket, és amelyek olykor-olykor akár több száz kilométert is beutaznak. A Müpa egykori igazgatójára, a november 25-én tizenegy éve elhunyt Kiss Imrére emlékezünk. 
Plusz ajánló

Összművészeti divatbemutatót tart a XV. kerületben a Romani Design

A világ első roma divatstúdiója a 27. Anno Művészeti Hónap keretei közt mutatja be egyedi tervezésű ruháit, ékszereit és kiegészítőit. A programot a Varga Helena Band élőzenével kíséri. 
Plusz ajánló

Adventi feltöltődés a Várkert Bazárban

Érdemes végig böngészni a Várkert Bazár decemberi programkínálatát: számos neves zenekar ad karácsonyi koncertet, ingyenes családi programok lesznek, de reflektorfénybe kerül az irodalom is, az iparművészeti vásáron pedig gyönyörű ajándékokra lelhetünk.