Plusz

„Kezeink dicsérete”: a népi kézműves műhelyek és alkotóházak hete

2022.03.24. 10:35
Ajánlom
A francia kezdeményezésű Európai Művészet és Kézművesség Napjaihoz csatlakozva 2022-ben kilencedszer rendezik meg a Népi Kézműves Alkotóházak és Műhelygalériák Országos Hetét. Az alkotóházak, kézművesműhelyek március 26. és április 3. között országszerte színes programokkal várják a látogatókat.

Az Európai Művészet és Kézművesség Napjai nemzetközi rendezvénysorozatához csatlakozva rendezik meg a Népi Kézműves Alkotóházak és Műhelygalériák IX. Országos Hetét március 26. és április 3. között. Az egyhetes program keretében az alkotóházak, kézműves műhelyek és műhelygalériák, országszerte olyan népművészeti programokat kínálnak, ahol a gyerekek és felnőttek is megismerkedhetnek a népi kézművesség különböző területeivel. A sokszínű és egyedi programkínálattal, valamint a hagyományos kézművesség értékeinek bemutatásával 

a szervezők célja az alkotóműhelyek és az ott dolgozó mesterek továbbörökítő munkájának megismertetése, népi kézműves örökségünk minél szélesebb körben való bemutatása.  

A Népi Kézműves Alkotóházak és Műhelygalériák nyitott hétvégéjén népi kézműves alkotóházak és műhelygalériák, valamint a népi kézművességgel foglalkozó egyesületek egyedi programkínálatukkal lehetőséget nyújtanak a helyi népi kézművesség és népművészet hagyományainak behatóbb megismerésére.

bke-11-karcolt-tojasok-054524.jpg

Gyönyörű karcolt tojások (Fotó/Forrás: mestersegekunnepe.hu)

Az országos rendezvényen az érdeklődők kipróbálhatják többek között a szövés, a körmönfonás, a különböző tájegységek hímzései, a vertcsipke- és szűrrátétkészítés, a nemezelés, a bőrművesség, a bútorfestés és a kékfestés, a gyöngyékszer-készítés, viselet- és viseletesbaba-készítés és természetesen így, húsvét előtt a tojásírás és tojáspatkolás fortélyait.

Az egyes helyszíneken kiállításokkal, előadásokkal, mesterségbemutatókkal, kézműves foglalkozásokkal, népi játékokkal, mesemondással és népi gasztronómiához köthető programokkal is várják az érdeklődőket.

A rangos nemzetközi programhoz több mint negyven település alkotóházai, kézművesműhelyei és műhelygalériái csatlakoztak Nyíregyházától Nádudvaron és Zircen keresztül Zalaszombatfáig.

A programot a Népi Kézműves Alkotóházak Országos Egyesülete, a Népművészeti Egyesületek Szövetsége és a Hagyományok Háza partnerségével valósítja meg. Az egyes helyszínek részletes programjai a Népi Kézműves Alkotóházak Országos Egyesülete és a Népművészeti Egyesületek Szövetsége honlapján elérhetőek.

Részletes program: www.ahazak.hu, a www.nesz.hu oldalakon.

Fejléckép: Egy ügyes kéz a sokból - szövés (Fotó / Forrás: Hagyományok Háza)

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Színház

„Napfény a dörzspapíron” – Szakácsi Sándor, a nyughatatlan lélek

Szakácsi Sándort, bár már gyerekkorában nagy jövőt jósoltak neki a színészi pályán, kisebb korában gúnyolták iskolatársai, felnőttként pedig alkoholproblémákkal küzdött, magát La Mancha lovagjának, szélmalomharcosnak nevezte. Saját bevallása szerint a szerepeiből merített erőt a folytatáshoz.
Jazz/World

Csak betyárosan: lemezbemutatót és turnézáró koncertet és táncházat tart a Góbé a Fonóban

Online már korábban megjelent, fizikai formájában tavasszal jött ki a Góbé Élem című lemeze, az első nagylemez, amelyet a zenekar megújult felállásában jelentetett meg. A csapat május 28-án turnézáró koncertet, lemezbemutatót tart a Fonóban, amit egy táncházzal fejelnek meg.
Klasszikus

Ne féltsük a kortárs zenét!

Maratoni hosszúságú diplomakoncerten mutatkoztak be május 6-án este a Zeneakadémia harmadéves zeneszerzés és alkalmazott zeneszerzés szakos hallgatói. A rendkívül gazdag és sokszínű programban számos stílus és műfaj szerepelt.
Zenés színház

„Csipike történetén keresztül nekünk is megadatik az önmagunkra találás lehetősége” – beszélgetés Molnár Levente operaénekessel

Csipikének, a fontoskodó, de jószándékú törpének kalandos történetei számos gyermek és felnőtt szívét meghódították már. Fodor Sándor meséje a Coopera gondozásában hamarosan egy családi opera formájában elevenedik majd meg. A készülő mű ötletgazdájával és művészeti vezetőjével, Molnár Levente Liszt Ferenc-díjas operaénekessel beszélgettünk egyebek mellett arról, milyen fejlődésen megy keresztül a történet során, és mi mindenre tanít meg bennünket is ez az erdélyi gyerekek és felnőttek körében egyaránt ismert és kedvelt kis mesehős.
Színház

Kiss Mari visszatér Szombathelyre

Kihirdette jubileumi, 15. évadának új előadásait a szombathelyi Weöres Sándor Színház: 10 bemutatót tartanak a következő szezonban. Új tagokkal is bővül a társulat: Mari Dorottya és Domonkos Zsolt mellett újra az alkotógárdát erősíti majd a teátrum egyik alapítótagja, Kiss Mari.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Plusz gyász

Elhunyt Rosmarie Trapp, akinek családjáról A muzsika hangjának szereplőit mintázták

Georg von Trapp és Maria von Trapp lányát 93 éves korában, egy morrisville-i idősotthonban érte a halál – tájékoztatta a sajtót a család.
Plusz ajánló

A való világ aprócska mása: hétvégi város- és vasútmodell kiállítás Pestújhelyen

Kicsit a legóról, de sokkal inkább a modellezés szerelmeseiről szól az a bemutató, amely három napig, május 20. és 22. között várja az érdeklődőket a Pestújhelyi Közösségi Házban, az 1-es Villamos Klub szervezésében.
Plusz hír

A kultúra fogalmát a lehető legtágabban értelmezi a kultúráért és innovációért felelős miniszterjelölt

Csák János a kinevezése előtti meghallgatáson elmondta, az új minisztérium maga is innovációnak tekinthető. A miniszterjelölt kinevezését a bizottság 1 ellenszavazat és 1 tartózkodás mellett 11 szavazattal támogatta.
Plusz hír

Játssz a hangokkal! – Bemutatkozik a Kreatív Hangtér a Magyar Zene Házában

Interaktív játékokkal várja a közönséget a Magyar Zene Háza új egysége, a Kreatív Hangtér. A május 18-án megnyíló új kiállításon mindenki szabadon kísérletezhet hang és tér, zene és látvány kapcsolatával.
Plusz hír

A Sziget nem hisz a kulturális embargóban

Sokszínű fesztivállal készülnek idén a két év kihagyás után visszatérő Sziget szervezői. Az augusztus 10. és 15. zajló eseményen orosz és ukrán fellépők is jelen lesznek.