Plusz

Kicsoda valójában a hölgy a híres „We Can Do It!” poszteren?

2019.04.22. 13:45
Ajánlom
Mindenki ismeri az ikonikus posztert, amelyen egy nő feszít, mellette a híres szlogen: „Meg tudjuk csinálni”. De kicsoda a képen látható hölgy?
We_Can_Do_It-134418.jpg

We Can Do It!

A „We Can Do It!” posztert 1943-ban, a II. világháború idején J. Howard Miller készítette. A propagandisztikus grafika célja természetesen az volt, hogy a nők munkamorálját erősítse. Noha a háború idején viszonylag kevesen látták, az 1980-as években újra felfedezték, és sokszorosítani kezdték, ekkor kapta a „Rosie the Riveter” (Rosie, a szegecselőmunkás) elnevezést is. Ekkor a kép már egyértelműen a kibontakozó feminizmus egyik jelképévé lett, 1994-ben a Smithsonian magazin címoldalára is felkerült. Ma az amerikai Nemzeti Archívum tíz leggyakrabban igényelt darabjai között van.

Joggal gondolhatnánk, hogy az „I Want You For U.S. Army”-poszterhez hasonlóan ez is sok helyen megtalálható volt 1943-45 között, de az igazság az, hogy a Westinghouse Electric maunfaktúra csak belső használatra rendelte a képet.

A poszter kilencvenes évekbeli népszerűségét látva egy Geraldine Hoff Doyle nevű hölgy előállt, hogy ő inspirálta a rajzolót, később kiderült, hogy ez tévedés. Miller nem Doyle-ról mintázta a határozott tekintetű hölgyet, hanem az akkor 20 éves Naomi Parker Fraleyről, aki 1942-ben a gyárban dolgozott, mikor Doyle még a középiskolával sem végzett.

naomi-parker-fraley-and-friends-at-work-in-1942-135001.png

Naomi Parker Fraley (balra) és munkatársai 1942-ben

Naomi Parker Fraley személyét egészen 2016-ig homály fedte. Dr. James J. Kimble, a michigani egyetem tanára ekkor írta meg „Rosie’s Secret Identity” című tanulmányát, amelyben körbejárta, hogy ki lehet a poszteren.

Naomi Parker 1921-ben született Tulsában, családja hamarosan Kaliforniába költözött. Korán elkezdett dolgozni, 1942-ben, húszévesen már fúrt, szegecselt és bádogos munkát végzett egy repülőgép műhelyben. Ekkor készült róla az a fotó, amely aztán számos újságba bekerült, köztük a Pittsburgh Press hasábjaira. Ebben találkozott vele J. Howard Miller plakátgrafikus.

rosie-135001.jpg

Naomi Parker Fraley a People magazinban

A háború után Naomi pincérnőként dolgozott, családot alapított, háromszor ment férjhez (első házassága válással végződött, a másodikban és a harmadikban megözvegyült). 2011-ben ellátogatott egy találkozóra, ahol a háború alatt dolgozó nők jöttek össze. Itt látta meg a fekete-fehér fotót, de valaki más neve volt a kép alá írva. Ezt aztán megírta a Nemzeti Archívumnak.

Nem akartam hírnevet vagy vagyont, de ragaszkodtam ahhoz, hogy én vagyok a fotón

– mondta. 2016-ban Kimble tanulmánya nyomán elismerték, hogy Namoi fotója inspirálta a „Rosie”-plakátot, két évvel később, 96 éves korában az idős hölgye elhunyt. „A nőknek manapság szükségük van ikonokra ebben az országban. Ha úgy vélik, egyike vagyok az ikonoknak, boldog vagyok” – nyilatkozta.

Különleges magyar nők a történelemből, akikről még sosem hallott

Kapcsolódó

Különleges magyar nők a történelemből, akikről még sosem hallott

Várvédő, haditudósító, űrkutató, karmester, szumóbajnok, hajóstoppos – ráadásul magyar és nő. Fodor Marcsi és Neset Adrienn 50 különleges női életutat gyűjtött össze gyerekeknek szóló kötetében, ami a felnőttek körében is nagy sikernek bizonyult.

Brünnhilde poroltóval? Ilyenek lennének a modernizált operatörténetek

Brünnhilde poroltóval? Ilyenek lennének a modernizált operatörténetek

Az operarajongók nagy többsége felháborodott a hírt olvasva, miszerint alternatív befejezéssel viszik színre a Carment Firenzében. Összeszedtük, mely operákat lehetne még ellátni korszerűbb cselekménnyel.

Programkereső

Legnépszerűbb

Könyv

„Írás és olvasás ikrek” - Vámos Miklós a Lírástudókban

A könyvesboltok újdonságai között segít eligazodni a Líra Könyv és a Fidelio május 12-én, szerda este fél 8-kor jelentkező irodalmi podcastja. A friss könyvajánlókat és tartalmas beszélgetéseket kínáló műsor házigazdája Szabó T. Anna, az adás vendége Vámos Miklós író.
Színház

Gyabronka József, Háy János és Alföldi Róbert az újranyitó Átrium színpadán

Május 21-től újra élő előadásokat tart az Átrium. A budai intézmény első produkciója a Fehér nyuszi, vörös nyuszi című darab Gyabronka József előadásában, ezt követően egy Háy János-premierrel, valamint a Mefisztó című kortárs zenés kabaréval várják a közönséget.
Színház

Eredeti Örkény-egypercessel köszöntötték Mácsai Pált a jubileumi Azt meséld el Pista! után

Május 12-én különleges évfordulót ünnepelt az Örkény Színház, ugyanis 700. alkalommal tűzték műsorra Mácsai Pál egyszemélyes előadását, az Azt meséld el, Pista!-t.
Klasszikus

A Budapesti Fesztiválzenekar emlékkoncertet tart a koronavírus áldozatainak emlékére

A május 26-i ingyenes emlékkoncertet a Budapest Kongresszusi Központban rendezik meg, ahol a Budapesti Fesztiválzenekar és egy erre az alkalomra összeálló kórus, Fischer Iván vezényletével Mozart Requiemjét adja elő. A koncertet aznap az RTL Klub-on is meg lehet tekinteni.
Jazz/World

"Tragikus végű játszma" – A kékszakállú herceg várát új formába öntötte Sárik Péter

Bartók Béla A kékszakállú herceg vára című operájára Sárik Péter zeneszerző, jazz-zongoraművész készített jazzátiratot, melyet először élőben augusztusban hallhat a közönség a Zempléni Fesztiválon.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Plusz ajánló

Itt a teljes program: magyar művészeket jelentett be a VeszprémFest

Véglegessé vált az idei VeszprémFest programja. A korábban már meghirdetett Tom Jones, Jazz+Az és VeszprémFest Classic koncertek mellett jön az LGT sztárjaival színpadra lépő Zenevonat, a 25 éves jubileumát ünneplő Cotton Club Singers, valamint a Concerto Budapest Snétberger Ferenc és Roby Lakatos közreműködésével.
Plusz ajánló

Kulturális sokszínűség a Bartók Béla Boulevard-on

A Bartók Béla úton idén is megrendezik az Eleven Tavaszt, mely egyedi kortárs alkotásokkal, köztéri installációval, valamint különleges alkotóműhelyekkel várja a látogatókat.
Plusz hír

Augusztusra módosult a Fishing on Orfű dátuma

A szervezők úgy határoztak, hogy az eredeti júniusi dátum helyett, az előre meghirdetett pótdátumon, azaz augusztus 25. és 28. között tartják meg a Fishing on Orfű fesztivált, mely tavaly a járványhelyzet miatt elmaradt - adták hírül az esemény hivatalos honlapján.
Plusz hír

Idén sem rendezik meg a Sziget Fesztivált

A Volt Fesztivál és Balaton Sound mellett, Magyarország legnagyobb könnyűzenei fesztiválja a Sziget is elmarad.
Plusz ajánló

Pentaton Hangstúdió – egy tiszta hang a belváros szívében

2021-ben új szolgáltatással bővült az ország legnagyobb múltra visszatekintő privát művészügynöksége, a Pentaton Művész- és Koncertügynökség portfóliója: megnyílt az újonnan kialakított Pentaton Hangstúdió.