Plusz

Kicsoda valójában a hölgy a híres „We Can Do It!” poszteren?

2019.04.22. 13:45
Ajánlom
Mindenki ismeri az ikonikus posztert, amelyen egy nő feszít, mellette a híres szlogen: „Meg tudjuk csinálni”. De kicsoda a képen látható hölgy?
We_Can_Do_It-134418.jpg

We Can Do It!

A „We Can Do It!” posztert 1943-ban, a II. világháború idején J. Howard Miller készítette. A propagandisztikus grafika célja természetesen az volt, hogy a nők munkamorálját erősítse. Noha a háború idején viszonylag kevesen látták, az 1980-as években újra felfedezték, és sokszorosítani kezdték, ekkor kapta a „Rosie the Riveter” (Rosie, a szegecselőmunkás) elnevezést is. Ekkor a kép már egyértelműen a kibontakozó feminizmus egyik jelképévé lett, 1994-ben a Smithsonian magazin címoldalára is felkerült. Ma az amerikai Nemzeti Archívum tíz leggyakrabban igényelt darabjai között van.

Joggal gondolhatnánk, hogy az „I Want You For U.S. Army”-poszterhez hasonlóan ez is sok helyen megtalálható volt 1943-45 között, de az igazság az, hogy a Westinghouse Electric maunfaktúra csak belső használatra rendelte a képet.

A poszter kilencvenes évekbeli népszerűségét látva egy Geraldine Hoff Doyle nevű hölgy előállt, hogy ő inspirálta a rajzolót, később kiderült, hogy ez tévedés. Miller nem Doyle-ról mintázta a határozott tekintetű hölgyet, hanem az akkor 20 éves Naomi Parker Fraleyről, aki 1942-ben a gyárban dolgozott, mikor Doyle még a középiskolával sem végzett.

naomi-parker-fraley-and-friends-at-work-in-1942-135001.png

Naomi Parker Fraley (balra) és munkatársai 1942-ben

Naomi Parker Fraley személyét egészen 2016-ig homály fedte. Dr. James J. Kimble, a michigani egyetem tanára ekkor írta meg „Rosie’s Secret Identity” című tanulmányát, amelyben körbejárta, hogy ki lehet a poszteren.

Naomi Parker 1921-ben született Tulsában, családja hamarosan Kaliforniába költözött. Korán elkezdett dolgozni, 1942-ben, húszévesen már fúrt, szegecselt és bádogos munkát végzett egy repülőgép műhelyben. Ekkor készült róla az a fotó, amely aztán számos újságba bekerült, köztük a Pittsburgh Press hasábjaira. Ebben találkozott vele J. Howard Miller plakátgrafikus.

rosie-135001.jpg

Naomi Parker Fraley a People magazinban

A háború után Naomi pincérnőként dolgozott, családot alapított, háromszor ment férjhez (első házassága válással végződött, a másodikban és a harmadikban megözvegyült). 2011-ben ellátogatott egy találkozóra, ahol a háború alatt dolgozó nők jöttek össze. Itt látta meg a fekete-fehér fotót, de valaki más neve volt a kép alá írva. Ezt aztán megírta a Nemzeti Archívumnak.

Nem akartam hírnevet vagy vagyont, de ragaszkodtam ahhoz, hogy én vagyok a fotón

– mondta. 2016-ban Kimble tanulmánya nyomán elismerték, hogy Namoi fotója inspirálta a „Rosie”-plakátot, két évvel később, 96 éves korában az idős hölgye elhunyt. „A nőknek manapság szükségük van ikonokra ebben az országban. Ha úgy vélik, egyike vagyok az ikonoknak, boldog vagyok” – nyilatkozta.

Különleges magyar nők a történelemből, akikről még sosem hallott

Kapcsolódó

Különleges magyar nők a történelemből, akikről még sosem hallott

Várvédő, haditudósító, űrkutató, karmester, szumóbajnok, hajóstoppos – ráadásul magyar és nő. Fodor Marcsi és Neset Adrienn 50 különleges női életutat gyűjtött össze gyerekeknek szóló kötetében, ami a felnőttek körében is nagy sikernek bizonyult.

Brünnhilde poroltóval? Ilyenek lennének a modernizált operatörténetek

Brünnhilde poroltóval? Ilyenek lennének a modernizált operatörténetek

Az operarajongók nagy többsége felháborodott a hírt olvasva, miszerint alternatív befejezéssel viszik színre a Carment Firenzében. Összeszedtük, mely operákat lehetne még ellátni korszerűbb cselekménnyel.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Koltai Katalin feltalált egy új eszközt a gitárhoz, hogy el tudja játszani Bartók műveit is

De nemcsak Bartók, hanem a 20-21. századi zene egészen új repertoárja tárul fel Koltai Katalin új találmányának, az egyhúros kapodaszternek köszönhetően.
Vizuál

Elzavarták a Szent Márk térről a festményeit áruló Banksy-t

A Biennále miatt május eleje óta az egész művészvilág Velencére figyel, mégis mindenki elsiklott az ismert street artist felbukkanása felett. Pontosabban elsétált mellette, ahogy ez a most posztolt videójából kiderül.
Tánc

A videó, ami után soha többé nem mondod azt, hogy a balett unalmas

A Hongkong Balett alapításának 40. évfordulójára készült videó minden balettal kapcsolatos negatív sztereotípiával leszámol.
Vizuál

13 éves magyar fiú nyert díjat Cannes-ban

Százados Ábel mobiltelefonnal forgatott kisfilmjéért nyerte el a Legígéretesebb Fiatal Filmes díját a rangos francia filmfesztiválon.
Színház

Tiltakozik a Kritikus Céh az állami támogatások elosztása miatt, veszélyben az Átrium

A Katona és az Örkény Színház nem ad be pályázatot idén az NKA-hoz új produkció létrehozására, hogy ezzel segítse a független és befogadó színházak pénzhez jutását. Közben a Színházi Kritikusok Céhe arról ír, mind a szakma, mind a közönség lehetőségei kárt szenved a pénzosztók döntése nyomán. - CIKKÜNK FRISSÜLT!

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Plusz hír

Megtalálták a Notre-Dame zárókövét díszítő egyik angyalszobrot

A törmelékek között megtalálták az április 15-i tűzben súlyosan megrongálódott párizsi Notre-Dame kereszthajójának zárókövét díszítő négy aranyozott angyalka egyikét - közölte André Finot, a székesegyház kommunikációs vezetője.
Plusz Partitúra

Így készült a Partitúra pannonhalmi adása

Werkvideó-sorozatunkban a Partitúra kulisszái mögé pillantunk be, ezúttal az ezeréves Pannonhalmi Főapátságba és környékére kísértük el Miklósa Erika és Batta András kulturális országjáró műsorát. 
Plusz kult50

Népzenétől Frida Kahlóig – Itt nézheti vissza a Kult50-videók legjobb pillanatait!

Kedden és csütörtökön, párosával mutatjuk be 2018 kulturális életének legfontosabb alakjait, akik a Kult50 válogatásába bekerültek. Ugye nem maradt le a videókról?
Plusz ajánló

Tervezd a nyarat a júniusi Fidelióval

Az ingyenes programmagazin júniusi számában az aktuális eseménynaptár mellett megtalálod Fáy Miklós és Vámos Miklós rovatát, valamint számos interjút, többek között Omara Portuondóval, Sándor Pállal, Szálinger Balázzsal és Háy Jánossal. Lapozz bele online!
Plusz ajánló

Az ezeréves Pannonhalmára látogat el a Partitúra

A pannonhalmi bencés közösség ezeréves múltjába, a szerzetesek életmódjába, mindennapjaikba nyújt betekintést a Partitúra május 22-i adása. Szerda esténként folytatódik Miklósa Erika és Batta András országjáró műsora a Duna Televízióban.