Plusz

Kicsoda valójában a hölgy a híres „We Can Do It!” poszteren?

2019.04.22. 13:45
Ajánlom
Mindenki ismeri az ikonikus posztert, amelyen egy nő feszít, mellette a híres szlogen: „Meg tudjuk csinálni”. De kicsoda a képen látható hölgy?
We_Can_Do_It-134418.jpg

We Can Do It!

A „We Can Do It!” posztert 1943-ban, a II. világháború idején J. Howard Miller készítette. A propagandisztikus grafika célja természetesen az volt, hogy a nők munkamorálját erősítse. Noha a háború idején viszonylag kevesen látták, az 1980-as években újra felfedezték, és sokszorosítani kezdték, ekkor kapta a „Rosie the Riveter” (Rosie, a szegecselőmunkás) elnevezést is. Ekkor a kép már egyértelműen a kibontakozó feminizmus egyik jelképévé lett, 1994-ben a Smithsonian magazin címoldalára is felkerült. Ma az amerikai Nemzeti Archívum tíz leggyakrabban igényelt darabjai között van.

Joggal gondolhatnánk, hogy az „I Want You For U.S. Army”-poszterhez hasonlóan ez is sok helyen megtalálható volt 1943-45 között, de az igazság az, hogy a Westinghouse Electric maunfaktúra csak belső használatra rendelte a képet.

A poszter kilencvenes évekbeli népszerűségét látva egy Geraldine Hoff Doyle nevű hölgy előállt, hogy ő inspirálta a rajzolót, később kiderült, hogy ez tévedés. Miller nem Doyle-ról mintázta a határozott tekintetű hölgyet, hanem az akkor 20 éves Naomi Parker Fraleyről, aki 1942-ben a gyárban dolgozott, mikor Doyle még a középiskolával sem végzett.

naomi-parker-fraley-and-friends-at-work-in-1942-135001.png

Naomi Parker Fraley (balra) és munkatársai 1942-ben

Naomi Parker Fraley személyét egészen 2016-ig homály fedte. Dr. James J. Kimble, a michigani egyetem tanára ekkor írta meg „Rosie’s Secret Identity” című tanulmányát, amelyben körbejárta, hogy ki lehet a poszteren.

Naomi Parker 1921-ben született Tulsában, családja hamarosan Kaliforniába költözött. Korán elkezdett dolgozni, 1942-ben, húszévesen már fúrt, szegecselt és bádogos munkát végzett egy repülőgép műhelyben. Ekkor készült róla az a fotó, amely aztán számos újságba bekerült, köztük a Pittsburgh Press hasábjaira. Ebben találkozott vele J. Howard Miller plakátgrafikus.

rosie-135001.jpg

Naomi Parker Fraley a People magazinban

A háború után Naomi pincérnőként dolgozott, családot alapított, háromszor ment férjhez (első házassága válással végződött, a másodikban és a harmadikban megözvegyült). 2011-ben ellátogatott egy találkozóra, ahol a háború alatt dolgozó nők jöttek össze. Itt látta meg a fekete-fehér fotót, de valaki más neve volt a kép alá írva. Ezt aztán megírta a Nemzeti Archívumnak.

Nem akartam hírnevet vagy vagyont, de ragaszkodtam ahhoz, hogy én vagyok a fotón

– mondta. 2016-ban Kimble tanulmánya nyomán elismerték, hogy Namoi fotója inspirálta a „Rosie”-plakátot, két évvel később, 96 éves korában az idős hölgye elhunyt. „A nőknek manapság szükségük van ikonokra ebben az országban. Ha úgy vélik, egyike vagyok az ikonoknak, boldog vagyok” – nyilatkozta.

Különleges magyar nők a történelemből, akikről még sosem hallott

Kapcsolódó

Különleges magyar nők a történelemből, akikről még sosem hallott

Várvédő, haditudósító, űrkutató, karmester, szumóbajnok, hajóstoppos – ráadásul magyar és nő. Fodor Marcsi és Neset Adrienn 50 különleges női életutat gyűjtött össze gyerekeknek szóló kötetében, ami a felnőttek körében is nagy sikernek bizonyult.

Brünnhilde poroltóval? Ilyenek lennének a modernizált operatörténetek

Brünnhilde poroltóval? Ilyenek lennének a modernizált operatörténetek

Az operarajongók nagy többsége felháborodott a hírt olvasva, miszerint alternatív befejezéssel viszik színre a Carment Firenzében. Összeszedtük, mely operákat lehetne még ellátni korszerűbb cselekménnyel.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Kelemen Gáspár nyerte az Országos Koncz János Hegedűversenyt

Kelemen Gáspár nyerte a XVI. Országos Koncz János Hegedűverseny nagydíját, a megmérettetést november 29. és december 1. között rendezték Szombathelyen.
Vizuál

Ritka filmfelvételeken Rodin, Monet, Renoir és Degas

Láttad már Monet-t miközben vízililiomokat fest a kertjében, vagy Roden-t kőfaragás közben? Az 1915-ben készült felvételeken a művészettörténet meghatározó francia alakjait láthatjuk.
Színház

Neves színészek gyerekkori fotói a Rózsavölgyi Szalon adventi kalendáriumában

Szőke kislány egy karácsonyi ablakban, barna kisfiú macival a karjában – vajon felismeri őket? Segítünk: mindannyian a Rózsavölgyi Szalonban játszanak. Neves színészek gyerekkori fotóiból nyílnak a Rózsavölgyi Szalon adventi ablakai a facebook oldalukon.
Vizuál

A Töki 70 éves lett, és még mindig csak a szőnyegét akarja

Ma ünnepli hetvenedik születésnapját Jeff Bridges Oscar-díjas amerikai színész, akiről kollégái, barátai azt mondják, a világ legkedvesebb, leglazább embere. Nem csoda, hiszen ő a Töki.
Klasszikus

Európai diadalútról tért haza a Fesztiválzenekar

Fontos európai turnén van túl Fischer Iván, a Budapesti Fesztiválzenekar és Schiff András. Rezidens zenekarként adtak dupla koncertet a londoni Barbicanben és a hamburgi Elbphilharmonie-ban is, de a kultikus bécsi Musikvereint is kétszer megtöltötték, és Baden-Badenben is koncerteztek.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Plusz tokió

Magyar kulturális intézet nyílt Tokióban

Kodály Zoltán fontos összekötő kapocs a két ország zeneművészete között és más művészeti ágak is rendszeresen bemutatkoznak Japánban - emeltek ki a megnyitón Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter. 
Plusz hír

A kulturális örökség részévé tennék az eszpresszót az olaszok

A világ szellemi kulturális örökségének részévé akarja nyilvánítani az eszpresszó kávét Olaszország, amely szerint "az eszpresszó az olasz gasztronómiai kultúra kifejeződése, amely védelmet élvez".
Plusz magazin

Bátorság vagy botránykeltés? – Márkák a kultúraépítés útján

A művészetek és a vállalatok nagyon is összeillenek – csak épp nem tudnak róla. De persze az sem mindegy, hogyan, mit és miért támogatunk. Szakembereket kérdeztünk a témáról.
Plusz hír

Salátatörvény nyomán szűnhet meg az NKA

Az Artportal információi szerint a kormányzat egy kulturális salátatörvényt nyomna át a Parlamenten, amelyben az NKA megszűnéséről is rendelkeznének.
Plusz hír

Egymilliárd forintos növekedés a magyar zeneiparban

Az előző évhez képest több mint egymilliárd forintos növekedést produkált tavaly a hazai hangfelvétel-iparág. A legnagyobb emelkedést a digitális értékesítések hozták.