Plusz

Kicsoda valójában a hölgy a híres „We Can Do It!” poszteren?

2019.04.22. 13:45
Ajánlom
Mindenki ismeri az ikonikus posztert, amelyen egy nő feszít, mellette a híres szlogen: „Meg tudjuk csinálni”. De kicsoda a képen látható hölgy?
We_Can_Do_It-134418.jpg

We Can Do It!

A „We Can Do It!” posztert 1943-ban, a II. világháború idején J. Howard Miller készítette. A propagandisztikus grafika célja természetesen az volt, hogy a nők munkamorálját erősítse. Noha a háború idején viszonylag kevesen látták, az 1980-as években újra felfedezték, és sokszorosítani kezdték, ekkor kapta a „Rosie the Riveter” (Rosie, a szegecselőmunkás) elnevezést is. Ekkor a kép már egyértelműen a kibontakozó feminizmus egyik jelképévé lett, 1994-ben a Smithsonian magazin címoldalára is felkerült. Ma az amerikai Nemzeti Archívum tíz leggyakrabban igényelt darabjai között van.

Joggal gondolhatnánk, hogy az „I Want You For U.S. Army”-poszterhez hasonlóan ez is sok helyen megtalálható volt 1943-45 között, de az igazság az, hogy a Westinghouse Electric maunfaktúra csak belső használatra rendelte a képet.

A poszter kilencvenes évekbeli népszerűségét látva egy Geraldine Hoff Doyle nevű hölgy előállt, hogy ő inspirálta a rajzolót, később kiderült, hogy ez tévedés. Miller nem Doyle-ról mintázta a határozott tekintetű hölgyet, hanem az akkor 20 éves Naomi Parker Fraleyről, aki 1942-ben a gyárban dolgozott, mikor Doyle még a középiskolával sem végzett.

naomi-parker-fraley-and-friends-at-work-in-1942-135001.png

Naomi Parker Fraley (balra) és munkatársai 1942-ben

Naomi Parker Fraley személyét egészen 2016-ig homály fedte. Dr. James J. Kimble, a michigani egyetem tanára ekkor írta meg „Rosie’s Secret Identity” című tanulmányát, amelyben körbejárta, hogy ki lehet a poszteren.

Naomi Parker 1921-ben született Tulsában, családja hamarosan Kaliforniába költözött. Korán elkezdett dolgozni, 1942-ben, húszévesen már fúrt, szegecselt és bádogos munkát végzett egy repülőgép műhelyben. Ekkor készült róla az a fotó, amely aztán számos újságba bekerült, köztük a Pittsburgh Press hasábjaira. Ebben találkozott vele J. Howard Miller plakátgrafikus.

rosie-135001.jpg

Naomi Parker Fraley a People magazinban

A háború után Naomi pincérnőként dolgozott, családot alapított, háromszor ment férjhez (első házassága válással végződött, a másodikban és a harmadikban megözvegyült). 2011-ben ellátogatott egy találkozóra, ahol a háború alatt dolgozó nők jöttek össze. Itt látta meg a fekete-fehér fotót, de valaki más neve volt a kép alá írva. Ezt aztán megírta a Nemzeti Archívumnak.

Nem akartam hírnevet vagy vagyont, de ragaszkodtam ahhoz, hogy én vagyok a fotón

– mondta. 2016-ban Kimble tanulmánya nyomán elismerték, hogy Namoi fotója inspirálta a „Rosie”-plakátot, két évvel később, 96 éves korában az idős hölgye elhunyt. „A nőknek manapság szükségük van ikonokra ebben az országban. Ha úgy vélik, egyike vagyok az ikonoknak, boldog vagyok” – nyilatkozta.

Különleges magyar nők a történelemből, akikről még sosem hallott

Kapcsolódó

Különleges magyar nők a történelemből, akikről még sosem hallott

Várvédő, haditudósító, űrkutató, karmester, szumóbajnok, hajóstoppos – ráadásul magyar és nő. Fodor Marcsi és Neset Adrienn 50 különleges női életutat gyűjtött össze gyerekeknek szóló kötetében, ami a felnőttek körében is nagy sikernek bizonyult.

Brünnhilde poroltóval? Ilyenek lennének a modernizált operatörténetek

Brünnhilde poroltóval? Ilyenek lennének a modernizált operatörténetek

Az operarajongók nagy többsége felháborodott a hírt olvasva, miszerint alternatív befejezéssel viszik színre a Carment Firenzében. Összeszedtük, mely operákat lehetne még ellátni korszerűbb cselekménnyel.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Hegedűn játszott az agyműtétje közben, a sebész elveszett Mahlernél

Egy 53 éves brit muzsikus agyműtéten esett át. A hangszerét is vinnie kellett az operációra, hogy az orvosok ellenőrizni tudják, ne sérüljenek az agy más részei a beavatkozás közben.
Klasszikus

Egy életet kell végigélni ahhoz, hogy valaki így tudjon zongorázni

Kurtág Márta emlékére szólt a zene szerdán a BMC-ben, a 94 éves Kurtág György játékát pedig videofelvételen hallottuk. Feleségének tett ígérete volt, hogy ezt a Mozart-szonátát adja elő.
Zenés színház

A díva, akit a grúz szegénységből a világ tetejére segített az énekhangja

Tbilisziben született, Milánóban él, szerte a világon ünneplik. 2020-ban Japán és Kína mellett a Keresztény farsang sztárvendégeként Magyarországon is fellép „az operavilág Angelina Jolie”-jaként emlegetett szoprán, Nino Machaidze, aki magazinunknak karrierje lépcsőfokairól, múltjáról, jelenéről és jövőjéről is mesélt.
Jazz/World

Jön Juan Diego Flórez – Íme a 17. VeszprémFest teljes programja

Az öt napos zenei fesztiválon duplázik a Jazz+Az, érkezik a Postmodern Jukebox és közönség elé lép a világ egyik legnépszerűbb opera csillaga, Juan Diego Flórez.
Vizuál

A színész, akinek Oscar-jelölést hozott, hogy összebilincselték Tony Curtis-szel

Sidney Poitier bahamai földművesek gyerekéből lett az első afroamerikai, aki Oscar-díjat kapott a legjobb férfi színész kategóriában. Kitaposta az utat a fehérek uralta Hollywoodban, mégis számos kritika érte az alakításait. Idén ünnepli 93. születésnapját.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Plusz bűnügy

Feljelentették a horvát énekesnőt, mert „gúnyosan intonált” a himnusz közben

Egy dühös állampolgár szerint Josipa Lisac saját értelmezése sérti a horvát nemzeti himnuszt.
Plusz brit tudósok

Kilenc perc kell ahhoz, hogy a zene elűzze a szomorúságot

Brit kutatók már megint kutattak, és megállapították, hogy a zene boldogságot okozhat.
Plusz hír

Megalakult a Nemzeti Kulturális Tanács

Megtartotta alakuló ülését az Országgyűlés által tavaly decemberben kihirdetett törvény alapján életre hívott testület.
Plusz hír

Fiatal művészek szaxofonkvartettje zengi be a Szentendrei Tavaszi Fesztivált

Idén a Saxy4U szaxofonkvartett tagjai lettek a március 1-től április 7-ig tartó Szentendrei Tavaszi Fesztivál arcai.
Plusz hír

Magyar performanszművész a tranzitzónából

London feltörekvő kreatív művésznegyedében adott teltházas költői estet Ladik Katalin avantgárd performanszművész.