Plusz

Kilenc perc kell ahhoz, hogy a zene elűzze a szomorúságot

2020.02.20. 16:35
Ajánlom
Brit kutatók már megint kutattak, és megállapították, hogy a zene boldogságot okozhat.

A Brit Akadémia zeneterápiával foglalkozó kutatói már megint megállapították, hogy a zene képes elűzni a szomorúságot, ad absurdum még fel is vidíthat. Az utóbbi évtizedekben pszichológusok és kutatók egyaránt foglalkoztak a zene terápiás hatásaival, na nem mintha nem ezért zenélne az ember több ezer éve.

Ahogy Zorbász mondja a híres filmben és az annak alapjául szolgáló regényben:

Táncolni kell, uram, a zene majd csak megjön valahonnan.

Na de félre a költészettel, szóljanak a tudományos érvek.

A Brit Akadémia 7581 közreműködővel végzett felmérése szerint a válaszadók 89 százaléka úgy véli, a zene szükséges az egészségéhez és a jóllétéhez, 90 százalékuk „használja” a zenét pihenéshez, 82 százalékuk pedig a boldogság érzésének eléréséhez. 46,5 százalék hallgat zenét, hogy elűzze a szomorúságot, 32,5 százalék pedig hogy segítse a koncentrációt.

A relaxáláshoz szóló zene ideálisan lassú tempójú, egyszerű dallama van, és nincsen szövege, optimálisan és átlagosan 13 perc hosszú. Az is kiderült, hogy 9 perc kell ahhoz, hogy az emberek már emelkedettebben érezzék magukat, ennyi idő után már számottevően energikusabbnak, gondtalanabbnak mondták magukat a tesztekben résztvevők.

Az alábbi felvételen a Moszkva Város Szimfonikus Zenekara játszik Dmitri Jurowski vezényletével. Rimszkij-Korszakov Seherezádé-szvitjének harmadik tételét halljuk: A fiatal herceg és a fiatal hercegnő.

A kóruséneklés 6 jótékony hatása

Kapcsolódó

A kóruséneklés 6 jótékony hatása

Számos kutatás vizsgálta már, de a mindennapi tapasztalat is azt mutatja, hogy kórusban énekelni nemcsak élvezetes, hanem egészséges a test és a lélek számára.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Az interneten közvetítik a János-passiót a lipcsei Tamás-templomból

A koronavírus-járvány ellenére fel fog csendülni Johann Sebastian Bach János-passiója a lipcsei Tamás-templomban nagypénteken, az eseményt az interneten élőben közvetítik, és együtt éneklésre biztatják a nézőket.
Klasszikus

Ez az időszak próbatétel, nem büntetés

Kokas Katalin és Kelemen Barnabás nagycsaládi körben töltik az önkéntes izoláció idejét: fiuk, Gáspár oktatóvideókat készít, ők Leclair-műveket tanulnak. Ez az időszak próbatétel és kihívás, mondják.
Színház

Gálvölgyi János: „Nem engedheti el magát az ember”

Azt mondja Gálvölgyi János, a korlátozás világában sem engedheti el magát, s ha most bármelyik reggel kapna egy telefont, hogy este előadása van, nem kezdene el kapkodni, készen állna. Interjúnkban arról is beszél, a színháznak az online tér igazából a karantén.
Vizuál

A népharag miatt nem pótolta a Milói Vénusz karjait a Louvre restaurátora

A karokon kívül ékszerek és festék is volt eredetileg a szobron. Kétszáz éve, 1820. április 8-án fedezte fel az alkotást egy földműves.
Klasszikus

Passiók, minden mennyiségben!

A húsvéti ünnepek alatt Johann Sebastian Bach több műve is felcsendül az online térben. A Máté-passiót a Concertgebouw Zenekar szólaltatja meg, a János-passiót pedig két előadásban is élvezhetjük.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Plusz

#CreativeEuropeAtHome: Kultúra otthonra, az EU támogatásával

A technológiának és a művészek kreativitásának köszönhetően a járvány idején sem kell kultúra nélkül maradnunk. Az Európai Unió által támogatott projektek között is szép számmal akad olyan, amelynek eredményét akár saját otthonunkban is élvezhetjük. A #CreativeEuropeAtHome kampány is ezt a célt szolgálja
Plusz magazin

„A legelsők közt omlott össze és az utolsó lesz, ami talpra áll” – válságban a magyar zeneipar 

A hazai könnyűzene és azt működtető zeneipar szinte a járvány első pillanatában leállt és lefagyott. Koncertek, turnék, fesztiválok maradnak el, egy teljes iparág maradt az egyik pillanatról a másikra munka és bevétel nélkül, s persze a kreativitás terepei is beszűkültek és átalakultak. Zenészeket és zeneipari embereket – szervezőket, menedzsereket, sajtósokat, újságírókat – kérdeztünk arról, hogy mi történik velük most, hogyan élik meg a járványidőszakot és a válságot.
Plusz interjú

Horgas Eszter: „Prés alatt vagyunk mindannyian”

Csak ülünk és teázunk. Két különböző lakásban, a monitor két oldalán. Hiába, az ember olyan könnyen megszokja a személyes találkozások luxusát. Interjú karantén idején – a gépeken keresztül – Horgas Eszter fuvolaművésszel.
Plusz hír

Virtuális hagyományaink – Pályázatot hirdet a Hagyományok Háza

A tender online népművészeti módszertani tartalmak elkészítésére szól, a felhívás benyújtási határideje április 15.
Plusz mti

Rekordokat dönt a Netflix és a YouTube a járvány idején

A Netflix jegyzi a legtöbb, 59 millió letöltést a YouTube, az Amazon Prime és a Disney+ előtt 2020 első negyedévében.