Plusz

Kilenc perc kell ahhoz, hogy a zene elűzze a szomorúságot

2020.02.20. 16:35
Ajánlom
Brit kutatók már megint kutattak, és megállapították, hogy a zene boldogságot okozhat.

A Brit Akadémia zeneterápiával foglalkozó kutatói már megint megállapították, hogy a zene képes elűzni a szomorúságot, ad absurdum még fel is vidíthat. Az utóbbi évtizedekben pszichológusok és kutatók egyaránt foglalkoztak a zene terápiás hatásaival, na nem mintha nem ezért zenélne az ember több ezer éve.

Ahogy Zorbász mondja a híres filmben és az annak alapjául szolgáló regényben:

Táncolni kell, uram, a zene majd csak megjön valahonnan.

Na de félre a költészettel, szóljanak a tudományos érvek.

A Brit Akadémia 7581 közreműködővel végzett felmérése szerint a válaszadók 89 százaléka úgy véli, a zene szükséges az egészségéhez és a jóllétéhez, 90 százalékuk „használja” a zenét pihenéshez, 82 százalékuk pedig a boldogság érzésének eléréséhez. 46,5 százalék hallgat zenét, hogy elűzze a szomorúságot, 32,5 százalék pedig hogy segítse a koncentrációt.

A relaxáláshoz szóló zene ideálisan lassú tempójú, egyszerű dallama van, és nincsen szövege, optimálisan és átlagosan 13 perc hosszú. Az is kiderült, hogy 9 perc kell ahhoz, hogy az emberek már emelkedettebben érezzék magukat, ennyi idő után már számottevően energikusabbnak, gondtalanabbnak mondták magukat a tesztekben résztvevők.

Az alábbi felvételen a Moszkva Város Szimfonikus Zenekara játszik Dmitri Jurowski vezényletével. Rimszkij-Korszakov Seherezádé-szvitjének harmadik tételét halljuk: A fiatal herceg és a fiatal hercegnő.

A kóruséneklés 6 jótékony hatása

Kapcsolódó

A kóruséneklés 6 jótékony hatása

Számos kutatás vizsgálta már, de a mindennapi tapasztalat is azt mutatja, hogy kórusban énekelni nemcsak élvezetes, hanem egészséges a test és a lélek számára.

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

A nomádok földjén - Chloé Zhao történelmet ír

A fiatal kínai-amerikai rendezőnő rekordok sorát dönti meg harmadik játékfilmjével, A nomádok földjével. Április végén az is kiderül, hogy hat jelölésből hányat vált díjra az Oscar versenyében. Bemutatjuk Chloé Zhaót.
Jazz/World

„Szíven üt, hogy EP már soha többé nem ülhet itt” – Interjú Lukács Miklós cimbalomművésszel

Esterházy Péter születésnapján, április 14-én az E(gy)P(ercesek) – Esterházy-fragmentumok című online produkcióval tiszteleg a Katona József Színház az író emléke előtt. EP írásai Máté Gábor hangján szólalnak meg, játszótársa Lukács Miklós cimbalomművész.
Színház

Egy olasz művész életre kelti a szobrokat – így nézhetett ki az egyik legismertebb ókori drámaíró

Az ókor nagy költői és énekmondói ma már csak fehér márványszobrokról és stilizált képekről néznek vissza ránk üveges szemmel, és elképzelni is nehéz, hogy egykor ők is homlokráncoló, keményen dolgozó, vagy éppen kocsmákban mulatozó, élvezeteket hajszoló emberek voltak.
Könyv

Egyedülálló vers- és regényadatbázist hoztak létre az ELTE kutatói

A különleges gyűjtemény a szerzői jogi védelem alatt már nem álló, a Magyar Elektronikus Könyvtár állományában megtalálható magyar műveket listázza és elemzi nyelvi jellemzőik alapján.
Vizuál

Dokumentumfilm-sorozat készül Fekete István életéről

A film alkotói az író szülőfalujából indulva mutatják be Fekete István életének legfontosabb színhelyeit, történészek, kutatók és szakértők segítségével elevenítve fel egy kivételes írói pálya legfontosabb és legérdekesebb mozzanatait.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Plusz ajánló

Ingyenes online koncertet ad Gerendás Péter

Április 13-án ünnepli 65. születésnapját a Liszt Ferenc-díjas zeneszerző, elődadóművész, aki folytatva „Önök kérték” sorozatát, újra ingyenes koncertet ad.
Plusz hír

Tom Jones mellett kizárólag hazai művészek lépnek színpadra az idei VeszprémFesten

Az eredetileg meghirdetetthez képest később, augusztus közepén rendezik meg az idei fesztivált.
Plusz gyász

Elhunyt Fülöp herceg

Életének századik évében elhunyt Fülöp edinburghi herceg, a brit uralkodó, II. Erzsébet királynő férje – közölte pénteken a Buckingham-palota.
Plusz Zöldhullám

Évente 50 ezret spórolhatunk, ha nem dobunk ki ételt

Azon túl, hogy egy átlagos magyar család évente akár 50 ezer forintot spórolhatna a tudatos, otthoni élelmiszer-gazdálkodással, a jelenlegi pazarlás komoly környezeti problémát is okoz a világban. Hogyan lehetne ezen segíteni? Erre válaszol a Klímapolitikai Intézet.
Plusz Zöldhullám

A méhek különösen vonzódnak a kék virágokhoz

Az emberi szem a virágos növények mindössze 7 százalékát érzékeli kéknek. A méhek viszont ezt a színt látják a legerősebben, és jobban vonzódnak hozzájuk. A festékanyag előállításának nehézsége, valamint a beporzók színérzékelése is szerepet játszik a kék virágú növényfajok ritkaságában.