Plusz

Kirúgták a hannoveri balettigazgatót, aki kutyaürüléket kent kritikusa arcára

2023.02.17. 11:35
Ajánlom
Marco Goecke azzal indokolta tettét, hogy idegileg kimerült a két egymást követő premierje miatt, a nő pedig több mint húsz éve folyamatosan negatív kritikákat közöl róla. Az esetet a rendőrség is vizsgálja.

Február 13-án felfüggesztették a Hannoveri Állami Operaház balett-társulatának igazgatóját, Marco Goeckét, aki vasárnap este új előadása premierjén kutyaürüléket kent egy kritikus arcára.

A férfi azért támadta meg Wiebke Hüstert, mert a nő azt írta a koreográfus egy korábbi előadásáról, hogy unalmas és összefüggéstelen volt.

Goecke az új produkciójának a szünetében ment oda kritikusához, akit először csak fenyegetni kezdett azzal, hogy kitiltja az operaházból, valamint azzal vádolta, hogy sokan miatta mondták le a tagsági előfizetésüket. A sértett így emlékezett vissza, mi történt ezután: „Hirtelen előrántotta a zacskót a zsebéből. A zacskó nyitott oldalával az arcomba dörgölte a kutyaürüléket. Amikor megéreztem, mit csinált, felsikoltottam.” Hüster ezt követően a rendőrségre hajtott bejelentést tenni. Az ügyet azóta a rendőrség is vizsgálja.

Az intézmény vezetősége néhány napos belső vizsgálat után, február 16-án közölte, hogy szerződést bontottak Goeckével.

Korábban már bocsánatot kértek Hüstertől, valamint a koreográfust is ugyanerre szólították fel.

Goecke eleinte nem volt hajlandó eleget tenni a kérésnek, bár egy interjúban elmondta, hogy megbánta a tettét, amelyet a „pillanat hevében” követett el. Hozzátette ugyanakkor, hogy a nő szerinte több mint húsz éve sarat dobál rá a negatív kritikáival. Később, bizonyára nyomás hatására, mégis bocsánatot kért egy nyílt levélben, amelyben tettét azzal indokolta, hogy idegileg kimerült a két egymást követő premier miatt.

Forrás: The Guardian

Fejléckép: A Hannoveri Állami Operaház (Fotó/Forrás: Wikipedia)

 

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Zenés színház

„Ha sztrájkolunk, ha lejjebb kapcsolunk, nem lesz magyar operaéneklés” – interjú Ókovács Szilveszterrel

Új évadról, sztrájkról, szereposztásokról és az Eiffel Műhelyházról is kérdeztük Ókovács Szilveszter főigazgatót, aki azt is elárulta, mit gondol az elmúlt időszak néhány olyan kínos ügyéről, amit felkapott a sajtó.
Klasszikus

Elhunyt Fekete Győr István

A Magyar Érdemrend lovagkeresztjével kitüntetett zeneszerző, a Bartók Béla Zeneművészeti Szakiskola zeneszerzés tanára 88 éves volt.
Plusz

Ugorjon fejest a szabadtéri szezonba a júniusi Fidelióval!

Részletes programbontásokkal, hírekkel, ajánlókkal és interjúkkal megjelent a 2024. júniusi Fidelio. Az ingyenes magazin megtalálható országszerte, az ismert terjesztési pontokon, és az online verzió is elérhető!
Jazz/World

Fedél nélkül – Simon Kornél zenekara ad koncertet a 6SZÍN-ben

Simon Kornél és Tótváradi Zsolt szerzőpáros együttese, a Boughris május 30-án tartja meg bemutatkozó estjét a terézvárosi játszóhelyen. A zenekar átmenetet képez a Pink Floyd és John Mayer stílusa között. 
Színház

Nemzetközi fesztiválok a Karinthy Színházban

Június 4-én és 5-én a Nemzetközi Történetmesélő Fesztiválon, június 8-án pedig az I. Karinthy New Wave Festivalon találkozhat a közönség nemzetközileg elismert művészekkel.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Plusz ajánló

Épülettörténeti séta naplementével koronázva 

A Pesti Vigadó terei csodálatos történeteket rejtenek a 19-20. századi Budapest életéből, amelyeket május 24-én mi is átélhetünk az intézmény épülettörténeti sétája során. 
Plusz ajánló

Ugorjon fejest a szabadtéri szezonba a júniusi Fidelióval!

Részletes programbontásokkal, hírekkel, ajánlókkal és interjúkkal megjelent a 2024. júniusi Fidelio. Az ingyenes magazin megtalálható országszerte, az ismert terjesztési pontokon, és az online verzió is elérhető!
Plusz hír

Szerenáddal búcsúztak pályaelhagyó és kirúgott tanáraiktól a diákok a Radnóti Színházban – Videó

A társulat Istentelen ifjúság című előadása végén a közönségben ülő tanárok saját volt diákjaikat pillanthatták meg a színpadon, akik a Valaki mondja meg című dallal köszöntötték őket. A megható találkozásról felvétel is készült. 
Plusz ajánló

Idén is ingyenes programok tucatjaival hívogat a Református Zenei Fesztivál

Három nap alatt hat helyszínen, negyven ingyenes programmal érkezik pünkösd hétvégéjén Budapest egyik legnagyobb zenei eseménye. Ezúttal is több ezer résztvevőre számítanak a szervezők.
Plusz ajánló

Közel háromezer programmal várja a közönséget a Művészetek Völgye

A július 19. és 28. között, Kapolcs, Taliándörögd és Vigántpetend helyszínein megvalósuló fesztivál ezúttal is számos újdonsággal készül, köztük új helyszínekkel, fenntarthatósági és művészeti programokkal és saját színdarabbal.