Plusz

Kísérletezés és kézművesség a bonbonok mögött

Interjú Erdélyi Nórával, a Bonbonier Csokoládé Manufaktúra alapítójával
2019.12.30. 10:50
Ajánlom
Gyermekkori vágyát valósította meg csokoládémanufaktúrájával Erdélyi Nóra, aki kilenc év reklámügynökségi munka után váltott az édes ízekre. Először a Király utcában találta meg helyét a Bonbonier, most pedig a Ráday utcában várja az érdeklődőket.

A karácsonyi készülődés során a lassulásra buzdító SlowXmas programsorozathoz is csatlakozott a Bonbonier, de egyébként sem idegenek a workshopok, családi foglalkozások az új ízeket kikísérletező vállalkozástól.

Miért dönt valaki úgy kilenc év reklámszakmában eltöltött év után, hogy inkább a csokoládékészítésben próbálja ki magát?

Számomra ez a szakma egy gyerekkori álom kiteljesedése, hiszen szüleim utazásai végett nagyon jó minőségű édességeken nőttem fel, így viszonylag korán kialakult bennem a csokoládé szeretete. Ugyan más területen kezdtem a pályámat, de szép lassan, felnőtt fejjel kiforrt bennem az elhatározás, hogy ténylegesen ezzel kellene foglalkoznom, hiszen erre húz a szívem. A végső irányt azonban az adta meg, amikor

egyik karácsonykor akkora sikere lett a barátoknak készített csokoládédobozoknak, hogy elkezdtek rendelni tőlem.

Így belevágtam egy képzésbe, és elhatároztam, hogy 2012-ben már én is kint leszek kiállítóként a várban tartott Édes Napok Fesztiválon.

Az, hogy valami igazán egyedit hozz létre a saját kezed munkájával, mindig is vonzott, vagy a telefonoktól és emailektől hemzsegő munkakörnyezet vitt rá a váltásra?

A kézművesség engem mindig is vonzott, erős kreatív vénával rendelkezem. Minden, és mindenki tud inspirálni, nem ismerek lehetetlent az alkotásaimban. Mielőtt elkezdtem csokoládéból készíteni ajándékokat karácsonyra, évről évre újabb kreatív ötlettel rukkoltam elő. Ilyen volt például a gyöngyfűzés, a hímzés, az üvegfestés vagy éppen a gyertyaöntés. És csak ezután készült el az első csokoládédobozom, az első bonbonier.  

Igen izgalmas történet a tied, amelynek az eredménye egy, a Ráday utcában megnyílt bolt. Melyik részét élvezted a legjobban? 

A Ráday utcai bolt testesíti meg azt, amire mindig is vágytunk. Egy helyen működik a műhely és a bolt, amely rengeteg lehetőséget nyújt számunkra, akár egyből tudok reagálni egy-egy ügyfélkérésre.

Ezeket a különlegességeket szeretem a legjobban, például amikor egy nagy mackót, egy zongorát, vagy éppen egy Suzuki Swiftet készítettem.

Nagyon vonz egyébként a termékfejlesztés folyamata is, legyen az egy új süteményíz vagy fagylalt, de természetesen csokoládé is.

Nemcsak a történeted, maga a csokoládékészítés is egy izgalmas terület. Honnan nyered az inspirációt, vannak-e esetleg példaképeid ezen a területen?

Egy igazi chocolatier mindenből tud inspirálódni, mindig figyel, mindig résen van: egy elejtett mondatból, egy elkapott beszélgetésből, egy fűszerespultból, a különleges gyümölcsökből, az utazásaiból, akár egy különleges főételből vagy desszertkombinációból is. Természetesen vannak példaképeim, ilyen például a Rózsavölgyi Csokoládé. Mindig is felnéztem arra, amit csinálnak, hiszen szeretnék majd én is eljutni oda, hogy kakaóból készítsem az alapanyagot. Most ugyanis csokoládéból dolgozunk, abból is különböző féléket használunk, de az elsődleges cél, hogy magas minőségű alapanyag legyen.

Van csokoládénk olaszországi üzemből, van belga és van francia is. Hosszútávú célunk tehát, hogy kakaóbabból készítsük el a saját csokinkat.

A honlapon olvasható, hogy figyelsz a különböző érzékenységekre is. Elköteleződést jelent ez a kérdéskör egy olyan üzlet számára, amely indulóként nem a legnagyobb profitra, hanem a minőségre fókuszál. Te miként vélekedsz erről?

Igyekszünk ebbe az irányba is nyitni, hiszen rengetegen keresik az ilyenfajta termékeket.

Nem feltétlenül jelent ez egyébként minőségbeli kompromisszumot, de azért mindenből nem tudunk alternatívát nyújtani.

Nem igazán találtam még például olyan fehércsokit, ami finom lenne és a laktózérzékenyek is fogyaszthatnák, így az összes laktózmentes termékünk étcsokoládéból készül.

Milyen ízesítéseket lehet nálad megkóstolni? Folyamatosan változik a kínálat? Ha igen, akkor mi alapján döntesz egy-egy újabb forma vagy íz mellett?

Már a nyolcadik évünkben vagyunk, így rengeteg bonbont kínálunk: 20-25 féle íz biztosan megtalálható egyszerre a boltunkban. Mivel azonban jelenleg több mindenre fókuszálunk, hiszen a csoki mellett van péksüteményünk, fagyink és süteményünk is, többnyire akkor kísérletezek ki új bonbont, amikor az időm engedi. Vagy ha hallok, tapasztalok magam is érdekességet. Például nagyon finom sárgadinnyés bonbont ettem Amerikában. Ezeket megjegyzem és előbb vagy utóbb megpróbálom kikísérletezni őket.

Nemcsak vásárolni lehet a boltban, hanem mi magunk is készíthetünk a workshopokon édességeket.

Szerencsére ez a hely lehetőséget nyújt arra, hogy nagyobb létszámú csoportoknak tartsunk tanfolyamokat, illetve nyújtsunk csokoládéval kapcsolatos élményeket.

A komplexebb folyamatot, a bonbonok készítését is megtanulhatjuk egy három-négyórás tanfolyam keretében, de egy másfélórás, rövidebb workshop is elegendő az alapokhoz,

és a saját trüffel elkészítéséhez. Ez pedig az eddigi tapasztalatok alapján nemcsak a gyerekek számára, de a felnőtteknek is izgalmas élményt nyújt, akik a műhelybe belépve ismét gyerekekké válhatnak.

Különösen izgalmas volt az a program, amely a SlowXmas programsorozat keretében rendeztetek. Sokan ajándékoznak karácsonykor saját készítésű csokoládét?

A saját készítésű bonbon szerintem a legszebb ajándékok közé tartozik, hiszen nem csak finom, de saját kezünk munkája is benne van, ami így különlegessé is teszi azt. Arról nem is beszélve, hogy a technikák elsajátítása után otthon további bonbonokat tudunk készíteni a családnak, a barátoknak. Úgy látom, hogy évről évre

egyre többen igyekeznek meglepni szeretteiket saját készítésű bonbonokkal, de maga egy workshop is különleges ajándék lehet karácsonyra, főleg, ha az egész család el tud jönni együtt egy ilyen csokoládékészítésre.

Karácsony után három ilyen családi workshopom is lesz, és alig várom őket.

A SlowXmas programsorozat keretében a zsúfolt bevásárlóközpontok helyett élményeket és művészetet kínáltak az adventi időszakban Budapest tematikus utcái. A Falk Art&Antique Street (Falk Miksa utca), a Bartók Béla Boulevard (Bartók Béla út), a Fashion Street (Deák Ferenc utca), a KultUnio (a hetedik kerület multikulturális negyede) és a Ráday Soho (Ráday utca) összefogott, hogy a karácsonyi rohanás helyett rámutassanak az advent igazi jelentésére. Arra ösztönözték a járókelőket, hogy lassuljanak le, töltsék stresszmentesen ezt az időszakot, a pörgést cseréljék élményekre és művészetre.

Szerző: Takács Erzsébet

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Ingyen látható a Macskák londoni előadása az online térben

Bemutatásának 40. évfordulóján a The Show Must Go On Youtube-csatornája ingyenesen közvetíti Andrew Lloyd Webber kultikus darabját, a Macskákat.
Plusz

A b(m)űvész embersége – interjú a 110 éve született Rodolfo lányával, Gálvölgyi Judittal

Polgári neve Gross Dezső volt, de Rodolfoként ismerte meg a világ. „Vigyázat, csalok!”, mondta – és csalt. A többi már játék volt és szórakozás. Születésének 110. évfordulója alkalmából lánya, Gálvölgyi Judit segítségével idéztük föl a bűvész és édesapa legendás alakját.
Könyv

Felavatták Tandori Dezső és felesége síremlékét

A Nemzet Művésze címmel kitüntetett Kossuth-díjas és József Attila-díjas költő, író, műfordító és felesége, Tandori Ágnes síremlékét május 15-én avatták fel Budapesten, a Fiumei úti sírkertben.
Plusz

Itt a teljes program: magyar művészeket jelentett be a VeszprémFest

Véglegessé vált az idei VeszprémFest programja. A korábban már meghirdetett Tom Jones, Jazz+Az és VeszprémFest Classic koncertek mellett jön az LGT sztárjaival színpadra lépő Zenevonat, a 25 éves jubileumát ünneplő Cotton Club Singers, valamint a Concerto Budapest Snétberger Ferenc és Roby Lakatos közreműködésével.
Színház

Nyári színház négy helyszínen, visszatérnek A Pál utcai fiúk is

Komédiák, bohózatok, visszatérő színésznő, szerelem, mámor, Grund és stand up, mert ehhez van kedvünk. Idén nyáron a Vörösmarty Színház négy helyszínen várja közönségét.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Plusz interjú

A b(m)űvész embersége – interjú a 110 éve született Rodolfo lányával, Gálvölgyi Judittal

Polgári neve Gross Dezső volt, de Rodolfoként ismerte meg a világ. „Vigyázat, csalok!”, mondta – és csalt. A többi már játék volt és szórakozás. Születésének 110. évfordulója alkalmából lánya, Gálvölgyi Judit segítségével idéztük föl a bűvész és édesapa legendás alakját.
Plusz ajánló

Itt a teljes program: magyar művészeket jelentett be a VeszprémFest

Véglegessé vált az idei VeszprémFest programja. A korábban már meghirdetett Tom Jones, Jazz+Az és VeszprémFest Classic koncertek mellett jön az LGT sztárjaival színpadra lépő Zenevonat, a 25 éves jubileumát ünneplő Cotton Club Singers, valamint a Concerto Budapest Snétberger Ferenc és Roby Lakatos közreműködésével.
Plusz ajánló

Kulturális sokszínűség a Bartók Béla Boulevard-on

A Bartók Béla úton idén is megrendezik az Eleven Tavaszt, mely egyedi kortárs alkotásokkal, köztéri installációval, valamint különleges alkotóműhelyekkel várja a látogatókat.
Plusz hír

Augusztusra módosult a Fishing on Orfű dátuma

A szervezők úgy határoztak, hogy az eredeti júniusi dátum helyett, az előre meghirdetett pótdátumon, azaz augusztus 25. és 28. között tartják meg a Fishing on Orfű fesztivált, mely tavaly a járványhelyzet miatt elmaradt - adták hírül az esemény hivatalos honlapján.
Plusz hír

Idén sem rendezik meg a Sziget Fesztivált

A Volt Fesztivál és Balaton Sound mellett, Magyarország legnagyobb könnyűzenei fesztiválja a Sziget is elmarad.