Plusz

Kísérletezés és kézművesség a bonbonok mögött

Interjú Erdélyi Nórával, a Bonbonier Csokoládé Manufaktúra alapítójával
2019.12.30. 10:50
Ajánlom
Gyermekkori vágyát valósította meg csokoládémanufaktúrájával Erdélyi Nóra, aki kilenc év reklámügynökségi munka után váltott az édes ízekre. Először a Király utcában találta meg helyét a Bonbonier, most pedig a Ráday utcában várja az érdeklődőket.

A karácsonyi készülődés során a lassulásra buzdító SlowXmas programsorozathoz is csatlakozott a Bonbonier, de egyébként sem idegenek a workshopok, családi foglalkozások az új ízeket kikísérletező vállalkozástól.

Miért dönt valaki úgy kilenc év reklámszakmában eltöltött év után, hogy inkább a csokoládékészítésben próbálja ki magát?

Számomra ez a szakma egy gyerekkori álom kiteljesedése, hiszen szüleim utazásai végett nagyon jó minőségű édességeken nőttem fel, így viszonylag korán kialakult bennem a csokoládé szeretete. Ugyan más területen kezdtem a pályámat, de szép lassan, felnőtt fejjel kiforrt bennem az elhatározás, hogy ténylegesen ezzel kellene foglalkoznom, hiszen erre húz a szívem. A végső irányt azonban az adta meg, amikor

egyik karácsonykor akkora sikere lett a barátoknak készített csokoládédobozoknak, hogy elkezdtek rendelni tőlem.

Így belevágtam egy képzésbe, és elhatároztam, hogy 2012-ben már én is kint leszek kiállítóként a várban tartott Édes Napok Fesztiválon.

Az, hogy valami igazán egyedit hozz létre a saját kezed munkájával, mindig is vonzott, vagy a telefonoktól és emailektől hemzsegő munkakörnyezet vitt rá a váltásra?

A kézművesség engem mindig is vonzott, erős kreatív vénával rendelkezem. Minden, és mindenki tud inspirálni, nem ismerek lehetetlent az alkotásaimban. Mielőtt elkezdtem csokoládéból készíteni ajándékokat karácsonyra, évről évre újabb kreatív ötlettel rukkoltam elő. Ilyen volt például a gyöngyfűzés, a hímzés, az üvegfestés vagy éppen a gyertyaöntés. És csak ezután készült el az első csokoládédobozom, az első bonbonier.  

Igen izgalmas történet a tied, amelynek az eredménye egy, a Ráday utcában megnyílt bolt. Melyik részét élvezted a legjobban? 

A Ráday utcai bolt testesíti meg azt, amire mindig is vágytunk. Egy helyen működik a műhely és a bolt, amely rengeteg lehetőséget nyújt számunkra, akár egyből tudok reagálni egy-egy ügyfélkérésre.

Ezeket a különlegességeket szeretem a legjobban, például amikor egy nagy mackót, egy zongorát, vagy éppen egy Suzuki Swiftet készítettem.

Nagyon vonz egyébként a termékfejlesztés folyamata is, legyen az egy új süteményíz vagy fagylalt, de természetesen csokoládé is.

Nemcsak a történeted, maga a csokoládékészítés is egy izgalmas terület. Honnan nyered az inspirációt, vannak-e esetleg példaképeid ezen a területen?

Egy igazi chocolatier mindenből tud inspirálódni, mindig figyel, mindig résen van: egy elejtett mondatból, egy elkapott beszélgetésből, egy fűszerespultból, a különleges gyümölcsökből, az utazásaiból, akár egy különleges főételből vagy desszertkombinációból is. Természetesen vannak példaképeim, ilyen például a Rózsavölgyi Csokoládé. Mindig is felnéztem arra, amit csinálnak, hiszen szeretnék majd én is eljutni oda, hogy kakaóból készítsem az alapanyagot. Most ugyanis csokoládéból dolgozunk, abból is különböző féléket használunk, de az elsődleges cél, hogy magas minőségű alapanyag legyen.

Van csokoládénk olaszországi üzemből, van belga és van francia is. Hosszútávú célunk tehát, hogy kakaóbabból készítsük el a saját csokinkat.

A honlapon olvasható, hogy figyelsz a különböző érzékenységekre is. Elköteleződést jelent ez a kérdéskör egy olyan üzlet számára, amely indulóként nem a legnagyobb profitra, hanem a minőségre fókuszál. Te miként vélekedsz erről?

Igyekszünk ebbe az irányba is nyitni, hiszen rengetegen keresik az ilyenfajta termékeket.

Nem feltétlenül jelent ez egyébként minőségbeli kompromisszumot, de azért mindenből nem tudunk alternatívát nyújtani.

Nem igazán találtam még például olyan fehércsokit, ami finom lenne és a laktózérzékenyek is fogyaszthatnák, így az összes laktózmentes termékünk étcsokoládéból készül.

Milyen ízesítéseket lehet nálad megkóstolni? Folyamatosan változik a kínálat? Ha igen, akkor mi alapján döntesz egy-egy újabb forma vagy íz mellett?

Már a nyolcadik évünkben vagyunk, így rengeteg bonbont kínálunk: 20-25 féle íz biztosan megtalálható egyszerre a boltunkban. Mivel azonban jelenleg több mindenre fókuszálunk, hiszen a csoki mellett van péksüteményünk, fagyink és süteményünk is, többnyire akkor kísérletezek ki új bonbont, amikor az időm engedi. Vagy ha hallok, tapasztalok magam is érdekességet. Például nagyon finom sárgadinnyés bonbont ettem Amerikában. Ezeket megjegyzem és előbb vagy utóbb megpróbálom kikísérletezni őket.

Nemcsak vásárolni lehet a boltban, hanem mi magunk is készíthetünk a workshopokon édességeket.

Szerencsére ez a hely lehetőséget nyújt arra, hogy nagyobb létszámú csoportoknak tartsunk tanfolyamokat, illetve nyújtsunk csokoládéval kapcsolatos élményeket.

A komplexebb folyamatot, a bonbonok készítését is megtanulhatjuk egy három-négyórás tanfolyam keretében, de egy másfélórás, rövidebb workshop is elegendő az alapokhoz,

és a saját trüffel elkészítéséhez. Ez pedig az eddigi tapasztalatok alapján nemcsak a gyerekek számára, de a felnőtteknek is izgalmas élményt nyújt, akik a műhelybe belépve ismét gyerekekké válhatnak.

Különösen izgalmas volt az a program, amely a SlowXmas programsorozat keretében rendeztetek. Sokan ajándékoznak karácsonykor saját készítésű csokoládét?

A saját készítésű bonbon szerintem a legszebb ajándékok közé tartozik, hiszen nem csak finom, de saját kezünk munkája is benne van, ami így különlegessé is teszi azt. Arról nem is beszélve, hogy a technikák elsajátítása után otthon további bonbonokat tudunk készíteni a családnak, a barátoknak. Úgy látom, hogy évről évre

egyre többen igyekeznek meglepni szeretteiket saját készítésű bonbonokkal, de maga egy workshop is különleges ajándék lehet karácsonyra, főleg, ha az egész család el tud jönni együtt egy ilyen csokoládékészítésre.

Karácsony után három ilyen családi workshopom is lesz, és alig várom őket.

A SlowXmas programsorozat keretében a zsúfolt bevásárlóközpontok helyett élményeket és művészetet kínáltak az adventi időszakban Budapest tematikus utcái. A Falk Art&Antique Street (Falk Miksa utca), a Bartók Béla Boulevard (Bartók Béla út), a Fashion Street (Deák Ferenc utca), a KultUnio (a hetedik kerület multikulturális negyede) és a Ráday Soho (Ráday utca) összefogott, hogy a karácsonyi rohanás helyett rámutassanak az advent igazi jelentésére. Arra ösztönözték a járókelőket, hogy lassuljanak le, töltsék stresszmentesen ezt az időszakot, a pörgést cseréljék élményekre és művészetre.

Szerző: Takács Erzsébet

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Ők kapták idén a Junior Príma Díjakat a színház- és filmművészet kategóriában

Hat fiatal művész vehette át a Junior Prima Díjat a színház- és filmművészet kategóriában szeptember 22-én, a Haris Parkban. Az elismerést és az azzal járó pénzjutalmat Vida József, a Takarékbank elnök-vezérigazgatója nyújtotta át a 62 jelölt közül kiválasztott fiatal tehetségeknek.
Klasszikus

3,5 millió dollárt fizettek a szexuális zaklatás miatt kidobott karmesternek

Miután kirúgta szexuális zaklatás miatt, még 3,5 millió dollárt fizetett a Metropolitan Opera James Levine-nak, írja a New York Times.
Zenés színház

„Káros az elitizmus” – interjú Philipp Györggyel

Philipp György a zenés színházi élet megkerülhetetlen kakukktojása. Formabontó és gondolatokat provokáló előadásaival a partvonalról céloz a dolgok közepébe. Karmester, énekes és rendező. Októberben az Artus társulattal készült Minden (is) című produkciójához zeneszerzőként járult hozzá.
Színház

A darab, ami egyszerre hat intellektusra, rekeszizmokra és könnycsatornákra

A 2020-2021-es évad első bemutatója Peter Shaffer Amadeusa a József Attila Színházban. Ennek kapcsán beszélgettünk a rendezővel, Koltai M. Gáborral a darabról.
Könyv

A férfi, aki tipográfiailag is vicces – Kőhalmi Zoltán a Kult50-ben

A férfi, aki megölte a férfit, aki megölt egy férfit – avagy 101 hulla Dramfjordban frappáns című kötetével tette meg első lépését Kőhalmi Zoltán az irodalmi életben. A humorát eddig elsősorban a színpadon és a címlapon bizonyító stand-upos formabontó könyvet hozott létre.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Plusz magazin

KÉP-regény: A tenisz nyomában

A Fidelio sorozatában hétről-hétre új fotóját – és annak történetét – osztja meg velünk a Morphoblog szerzője, morpho, azaz Hegedűs Ákos. Ezúttal egy különös, „megtervezett” eltévedés történetét meséli el.
Plusz hír

A riói karneválnak is betett a koronavírus

Meghatározatlan időre elhalasztják a riói karnevált, ami az elmúlt évszázadban még sosem fordult elő.
Plusz hír

Nemes Z. Márió kapja idén a FISZ Csáth Géza-díját

A Csáth Géza-díjat szeptember 25-én, kora este adja át a FISZ a Neurológiai Klinikánál, a laudációt Gerőcs Péter író tartja. Az elismerés mellé fél disznót és egy névre szóló hentesbárdot kap a díjazott.
Plusz ajánló

Kulturális pezsgés a Bartókon: jön az Eleven Ősz!

Galéria- és műteremlátogatással, egyedi kortárs alkotásokkal és köztéri installációval, továbbá a Bartók Béla Boulevard rejtélyeibe vezető sétákkal várnak mindenkit szeptember 25-26-án.
Plusz portré

Tükörré váló mondatok – Kukorelly Endre a Kult50-ben

„Ne írj, ha félsz” – mondta egy interjúban Kukorelly Endre. És nem fél. Sőt, lázad és provokál. Amikor nem saját szövegeit „rontja és javítja”, kreatív írást tanít, focizik (1996-ban megalapította az író futballválogatottat), hajléktalanság-projektbe fog, vagy „gondol egyet” és segít föléleszteni a Baumgarten-díjat.