Plusz

Kísérletezés és megújulás – Programajánló a Sziget 4. napjára

2022.08.13. 08:25
Ajánlom
Izgalmas programokban szombaton sem lesz hiány a Fidelio Színház- és táncplaccon, ahol többek között interaktív bábinstalláció, menekülésről és felszabadulásról szóló előadás, valamint improvizációs táncszínház gondoskodik az összművészeti élményről. Érdemes lesz benézni hozzánk augusztus 13-án is!

Részletes program

  • 12:30 – SLEEPING BEAUTY PROJECT: DREAM EXPERIMENT

A Dream Experiment című alvó installáció egy a Sleeping Beauty Project által létrehozott, egyszerű, hétköznapi tárgyakból álló instrumentum, amely segítségével a közönség egy vezetett altatásban vesz részt. Alkotók: Brückner János, Tóth Márton Emil, Vadas Zsófia Tamara.

  • 14:00 – MÉSZÁROS MÁTÉ: A TÁVOLSÁG MECHANIKÁJA – PERFORMATÍV SÉTA

Közös mozgásra és alkotásra hívja a résztvevőket Mészáros Máté és csapata. A szigetlakók délutánonként A távolság mechanikája című koreográfiát alkothatják újra közösen, így egy órára kipróbálhatják, milyen kortárs táncossá válni. Séta vezetők: Mészáros Máté, Oláh Balázs, Vadas Zsófia Tamara.

  • 15:00 – WILLANY LEÓ (50')

A 14 éve létező Willany Leó Improvizációs Táncszínháznak – az improvizáció műfajából kifolyólag – egyik fő jellemzője a kísérletezés, a folyamatos megújulás. Művészeti vezető: Grecsó Zoltán

  • 16:00 – LASALA FIGHT (15')

Az embereknek a szenvedéssel való viszonya primitív. Az idők kezdete óta jelen van. A LASALA a szenvedés elleni küzdelmet dolgozza fel és jeleníti meg a tánc nyelvén. Az előadás rendező–koreográfusa Judith Argomaniz, az előadók pedig Paula Parra és Garazi Etxaburu.

  • 17:00 – TS CREW – MADE IN HONG KONG (HKG)

Előadás egy olyan nemzetközi város tereiről, mint Hong Kong. Az életteret, a munkateret, az őszinteség, a szimpátia és a függetlenség terét, valamint a különböző társadalmi státuszokba való átmenet tereit mutatja be. A mű nem arra irányul, hogy választ adjon, hanem az élet tükrözésére, annak szembesítésére szolgál. Művészeti vezető és koreográfus: Hugh Cho.

  • 18:00 – ALESSANDRO SCIARRONI: SAVE THE LAST DANCE FOR ME (20’)

Udvarlási tánc, melyet eredetileg csak férfiak adtak elő, és az 1900-as évek elejére nyúlik vissza: fizikailag megterhelő, szinte akrobatikus, megköveteli, hogy a táncosok átöleljék egymást, örvénylenek, miközben térdre rogyva szinte a földig érnek. Szerző: Alessandro Sciarroni; tánc: Gianmaria Borzillo, Giovanfrancesco Giannini; művészi kollaborálás: Giancarlo Stagni.

  • 19:00 – FLYING BODIES & COLLECTIVE DOPE – YOU ARE THE FLOW

A You are the flow című részvételi előadás, a kortárstánc, a parkour és az urban dance mozgásnyelveinek fúziójából született. Célja, hogy az előadók és nézők, egy kollektív élményben találkozzanak. Előadók: Oberfrank Réka, Rácz Réka, Pataki Zoltán, Tillinger Alex, Varga Csaba, Takács László, Till Jenewein, Kiss Bálint, Keresztes Patrik, Németh György, Hallósy Levente. Koreográfia: Márton Csuzi, Jenna Jalonen.

  • 21:00 – MÁRKUS SÁNDOR: THE VISUAL SENSE OF TOUCH

Két év korlátozás, félelem és a körülöttünk lévő világgal való fizikai érintkezés elkerülése után az idei Sziget fesztiválon egy interaktív bábinstallációval fejezi ki háláját az alkotó az érintés lehetősége előtt, amelyet ez alatt a két év alatt elvesztettünk. Mi az az interaktív bábinstalláció? Nos, gyere és nézd meg! Koncept és látvány: Márkus Sándor.

  • 23:15 – ANGEL DURAN: PAPILLON (50')

A Papillon, ami pillangót jelent, és egyúttal egy klasszikus film címét idézi, a menekülésről és a felszabadulásról szól. Ennek a természetes paradoxonnak az eredménye a műalkotás, az eltorzulás és az átváltoztatás, az ember dehumanizálódása. Rendező és előadó: Àngel Duran.

Légy részese a Nagy Utcaszínháznak!

Az elmúlt évekhez hasonlóan a Sziget idén is egy nagyszabású utcaszínházi előadást hoz el a látogatók örömére. Idén a Sacude társulat Euforia című előadása egy olyan világba repíti a fesztiválozókat, ahol légi akrobaták látványos produkciója elektronikus zenei kísérettel és fény show-val segít, hogy szabadon szárnyalhasson mindenki teste és elméje. Válj részesévé a táncnak és élvezd a műsor egyedülálló és felejthetetlen élményét!

A Nagyszínpad szombati sztárkínálatában két skót előadót is köszönthetünk. Az énekes, dalszerző és zenész Lewis Capaldit 19:30-tól láthatjuk és hallhatjuk, akinek Someone You Loved című kislemeze 2019-ben első helyre került a Brit kislemezlistán, majd ugyanezen év novemberében már a Billboard Hot 100-on is első helyet ért el. Calvin Harris 21:30-tól lép fel, a bulizni vágyók legnagyobb örömére. A skót lemezlovas aranylemezes debütáló albuma az I Created Disco 2007-ben jelent meg és olyan Top10-es slágereket tartalmaz, mint a Acceptable in the 80s és a The Girls.

Jegyvásárlás ide kattintva! >>> 

Fejléckép: Sziget Fesztivál (fotós/forrás: Barcza Réka / Fidelio)

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Színház

„Az igazi függetlenséghez fel kell nőni” – Székely Csaba is megszólalt a Junior Prima-ügy kapcsán

A szeptember 20-i Junior Prima díjátadón az egyik díjazott, Vilmányi Benett személyes nézeteire hivatkozva nem vette át a kitüntetést, melynek kapcsán a kulturális élet több szereplője kifejtette álláspontját.
Klasszikus

Egy húszéves zseni rémtörténete – korai Mahler-mű hangzik el a Müpában

A panaszos dal, Gustav Mahler első, teljes egészében fennmaradt műve a Grimm-testvérek hátborzongató meséjén alapszik. Bár a zeneszerző később két tételesre rövidítette ifjúkori művét, újrafelfedezése után igen népszerű lett az eredeti verzió is, amely most először hangzik el Magyarországon.
Vizuál

„Csak a magammal vitt pálinka mentett meg a fagyhaláltól” – Ata Kandó fotókiállítása az 1956-ban elmenekült gyerekekről

„Azoknak az embereknek, különösen a gyerekeknek a sorsát akartam megmutatni, akik nagyobb szabadságért harcoltak a kommunista Magyarországon” – mondta a 103 évet élt Ata Kandó fotóművész egy korábbi interjújában az 1956-os menekülthullám idején készített gyerekportréi kapcsán. Ezekből a képekből láthatunk most egy válogatást a PaperLab Galériában, Messzemenők címmel. 
Klasszikus

Hiány két hang között – Nádas Péter és Haydn a BMC-ben

Az író nyolcvanadik születésnapja alkalmából rendezett Nádas Péter Budapestje programsorozat egyik különleges összművészeti eseménye lesz a BMC-ben rendezett koncert.
Vizuál

Több ezer műtárggyal várja a látogatókat az Art Market Budapest

Több mint ötszáz kiállító művésszel és több ezer alkotással várja az Art Market Budapest az érdeklődőket október 6-9. között a Bálnában. Közép- és Kelet-Európa vezető művészeti vásárát a Duna-parti épület négy emeletén összesen mintegy 8.000 négyzetméteren építik fel. A vásár idei díszvendége Szerbia.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Plusz gyász

Elhunyt Coolio, a híres amerikai rapper

Az 59 éves zenész a Gangsta's Paradise című ikonikus slágerével vált világhírűvé. Haláláról régi menedzsere, Jarez Posey számolt be az amerikai médiának – írja a BBC.
Plusz gyász

Elhunyt Ipacs László dobos

A Vágtázó Halottkémek egykori alapítója 65 éves volt, halálának hírét lánya tudatta a Facebookon. A temetésről később intézkednek.
Plusz ajánló

Az ősz mámora az októberi Fidelióban

Már fellelhető országszerte a Fidelio Magazin 2022. októberi száma, benne a fővárosi játszóhelyek és koncerttermek részletes műsorával, könyv-, film- és kiállításajánlókkal, valamint több vidéki színház kínálatával.
Plusz ajánló

Patti Smith-napot rendeznek a Freeszfe hallgatói

Jóformán minden művészeti ág képviseli magát október 1-jén a hét helyszínen zajló Patti Smith-napon, koncert, színház, kiállítás, tánc, és megannyi program várja azokat, akik szeretik átlépni a megszokott határokat.
Plusz ajánló

Kapszulák – Patti Smith Nap a Csokonaiban

Október 1-jén, a Patti Smith Napon a Csokonai Művelődési és Rendezvény Ház tereiben a zenét és a szabadságot körbejáró eseménysorozat veszi kezdetét, melynek keretében izgalmas performanszon, felolvasáson, beszélgetésen vehetünk részt és egy különleges, zenehallgató kapszulákból álló installációt is megtekinthetünk.