Plusz

Kiss Tibiék Aranyakkordja, a 30 éves Parno Graszt és a Blahalouisiana is fellép a SAMBUCUS Fesztiválon

2022.06.02. 11:50
Ajánlom
Ötödik alkalommal telik meg Zsámbék jobbnál jobb zenékkel a Sambucus Zsámbéki Bodzafesztiválon: válogatott koncertek, az idei év toplistásai és délutáni gyerekkoncertek várják a résztvevőket az ingyenes fesztiválon.

Mindenki örül a rom körül! – ezzel a szlogennel várja a közönséget június 10-12. között a Sambucus Zsámbéki Bodzafesztivál. A vadregényes zsámbéki Zárdakertben péntektől vasárnapig olyan zenekarok adnak egymásnak találkozót, mint a Blahalousiana, a Parno Graszt, az Aranyakkord, a Chalga, a Mordai, a Cimbaliband, a Szeder, a Los Orangutanes, a Nasip Kismet, a Hét Hat Club, a Cimbaliband vagy Ferenczi György és rackái. Szombaton és vasárnap délután családi koncertek szórakoztatják a kisebbeket Paár Julcsival és Rutkai Borival.

Zsámbék városa nevét a település ezernyi virágzó bodzabokráról kapta, a bodza latin ’Sambucus’ nevéből eredeztetik a festői település nevét.

Bodzavirágzás idején összegyűlnek itt a kortárs zenei szcénát meghatározó alkotók, a város inspiráló történelmi emlékei között, a kora középkori romtemplom vonzáskörzetében fekvő zöld sziget, a Zárdakert színpadán, és a közönséggel együtt megismételhetetlen pillanatok születnek.

Az idei év egyik zenei szenzációjaként pénteken az újjáalakult Chalga nyitja a sorozatot Fekete Bori énekesnővel a színpadon, majd a Mordai folk-rock bandája következik, hogy a felsejlő folk-alapokon igazi rockzenével üssék szét a színpadot. Természetesen a Blahalouisiana sem maradhat ki a best of listánkról, akik itthagyják lábnyomukat – nem a hóban! – Ferenczi György pedig virtuóz szájharmonika-futamokkal és rackáival édesíti meg a péntek éjszakát.

Chalga-114643.jpg

Chalga (Fotó/Forrás: Fonó Budai Zeneház)

Szombaton a családokat Rutkai Bori Bandájának gyerekkoncertje várja délután, majd érkezik Szeder Szabó Krisztina duója és bár ez már nem egy Reggeli dal lesz, legalább annyira friss és szerethető! Különleges zenei színfolt a magyar piacon a Nasip Kismet török-magyar formációja, amit Arif Erdem Ocak, a 2021 óta Budapesten élő ismert török zenész hívott életre, rögtön belopva magukat a közönség szívébe.

Az este ezután elszabadul, hiszen színpadra áll az idén 30. születésnapját ünneplő Parno Graszt, akik oláhcigány zenéjükkel elképesztő energiákat mozgatnak meg!

De az este itt nem áll meg, hiszen érkezik a Los Orangutanes, a Magyarországon megalakult latin-amerikai cumbia együttes Ivan Tabeira uruguayi énekessel az élen, Alex Torres perui gitárművésszel és társaikkal elindul a latin parti: ilyen zenét nem lehet ülve hallgatni!

Vasárnap délután a gyerekeket várja Paár Julcsi énekes és zeneterapeuta Kerekerdő című produkciója, amelyben egy csodálatos világ elevenedik meg. A Hét Hat Clubbal pedig

a Django Reinhardt-féle cigány jazz és a balkáni bulik egyfajta fúziója áll színpadra az árnyas fák között a nemzetközi zenészkollektíva előadásában,

akik utcazenészként alakították a formációt a világ minden tájáról merítve inspirációjukat. A többszörös nemzetközi toplistás és Fonogram-díjas Cimbaliband elképesztően termékeny bandája egyik remek lemezt hozza ki a másik után, energiáik, zenéjük, a virtuóz cimbalom- és a hegedűszólók magával ragadnak! Az este programjára végül Kiss Tibi és Vastag Gábor Aranyakkordja teszi fel a koronát: a Quimby-frontember és a Quimby-közeli gitáros-producer-hangmérnök közös dalkeltetője egyfajta kísérleti zenei műhely, játszótér, ahol a játékszer a zene és a szöveg. Mi pedig szeretünk játszani!

A fesztivál kiegészítő programjaként a Zsámbékon élő Kossuth-díjas színművész, Szarvas József a fesztivál alkalmából megnyitotta portáját a vendégek előtt, és szombaton 11.00 órától várja a vendégeket. Lesz Kiskalász-koncert, Tündérkert-könyvbemutatók, este 18.00 órától pedig Berecz András meseestje várja az érdeklődőket, a szomszédban egész napos lovaglási lehetőséggel.

Szombaton és vasárnap az esti koncertek között a Creative Crater Kör gólyalábas és tűzshow-ja szórakoztatja a résztvevőket.

A Sambucus Zsámbéki Bodzafesztivál szervezője a Fonó Budai Zeneház és Zsámbék Város Önkormányzata, szakmai partnere a Kultúrbázis Kft., támogatója az NKA és az EMMI.

Sambucus Fesztivál Zsámbék 2022
Helyszín: Zárdakert

KONCERTPROGRAM

Június 10. péntek

17.30 Chalga
18.50 Mordái
20.20 Blahalousiana
22.00 Ferenczi György és az 1ső Pesti Rackák

Június 11. szombat

16.00 Rutkai Bori Banda
17.20 Szeder duó
18.40 Nasip Kismet
19:40 Creative Crater Kör: gólyalábas előadás
20.20 Parno Graszt
22.00 Los Orangutanes

Június 12. vasárnap

16.30 Paár Julcsi Kerekerdő
17.50 Hét Hat Club
19.20 Cimbaliband
21.00 Aranyakkord
22:00 Creative Crater Kör: tűzshow

Szarvaséknál Nyakason

Június 11. szombat

11.00 Petőfi körtefáját Zsámbékra hozó KISKALÁSZ-koncert
15.00 „Tündérország – Tündérkert” – Könyveket bemutató találkozás Kovács Gyulával, Szarvas Józseffel, Ambrus Lajossal
A könyvek: Kovács Gyula: Magyar Gyümölcs, Szarvas József: Könnyű neked Szarvas Józsi..., Ambrus Lajos: Nagy Almáskönyv
18.00 Berecz András-meseest

A belépés minden helyszínen minden programra ingyenes!

A fesztivál honlapja itt, Facebook-oldala pedig ide kattintva érhető el.

Támogatott tartalom.

Fejléckép: Chalga (forrás: Fonó Budai Zeneház)

Fonó Budai Zeneház

Budapest folkfőváros, ahol összegyűlik a Kárpát-medence színes zenei világa és a mezőségi muzsikák, a balkáni fúvósok, vagy a roma közösségek zenéje békésen megfér egymás mellett. Ennek a színes zenei világnak az egyik első számú központja a Fonó, amely az újbudai Sztregova utcában olyan, mint egy városi falu: napról napra megtöltik a táncházak, a kötetlen örömzenélős közösségek, a világzenei- és a jazzkoncertek, teret adva a kísérletezésnek, az új utaknak épp úgy, mint bemutatva a nagy neveket, ápolva jelentős életműveket.

Itt próbál, találkozik, kávézik, sörözik a nép-, világ és jazz muzsika színe-java, ha betérsz, nagy eséllyel találkozol valakivel, akit ismersz, színpadról, vagy azon kívül. Kiadóként a kelet-közép-európai piac első számú képviselője a Fonó, a WOMEX a Top Label listán a régió egyetlen szereplőjeként jegyzi. Itt rögzítették az ezredforduló legnagyobb népzenei gyűjtését, az Utolsó Órát, amelynek gyűjteménye a mai napig meghatározó anyag a népzenészek számára.

A Fonó igazi zeneház, fészek, istálló, ahol tisztelik a régit és bátran adnak teret a gyökereinkből kinövő új zenei gondolatoknak, ahol az idős erdélyi hagyományőrzők épp úgy visszatérő vendégei a háznak, mint Dresch Mihály, Ferenczi György, vagy Harcsa Veronika.

Legolvasottabb

Zenés színház

Súlyosan megsérült a Budapesti Operettszínház egyik táncosa a terézvárosi házomlásnál

Június 27-én, a reggeli órákban leomlott egy ház tetőszerkezete a 6. kerületi az Aradi utca és Jókai utca sarkán. A leeső szerkezeti elemek a Jókai utcára zuhantak, maguk alá temetve a Budapesti Operettszínház egyik táncművészét, aki éppen próbára tartott.
Színház

„Kételyek és kétségek visznek előre” – Beszélgetés Blaskó Péterrel

Hamarosan a Nemzeti Színházban is látható lesz Blaskó Péter „családi előadása”, a GRANE – Képzelgések a Peer Gynt nyomán, amelyet lánya, Blaskó Borbála rendezett, és fia is szerepel a Bethlen Téri Színház produkciójában. A színművésszel ősztől Hubay Miklós Ők tudják, mi a szerelem című drámájában is találkozhatunk, Udvaros Dorottya oldalán.
Klasszikus

Új vizekre hajózhatunk a Nemzeti Filharmonikusok új évadában

Régi és új zene, különleges hangszeres művek és egész estés operaprodukciók, beavatókoncertek és kórushangversenyek várják a közönséget a 2022/23-as évadában a Nemzeti Filharmonikusok koncertjein.
Vizuál

Itt születik a zseni – Megnéztük Baz Luhrmann Elvis-filmjét

Ki volt Elvis? És miért lehet fontos nekünk, itt és most? Egyáltalán mit tudunk a Királyról – teszi fel a kérdést Baz Luhrmann rendező, aki hollywoodi szuperprodukcióban dolgozta fel Elvis Presley életét. A vibráló, feszítő, eksztatikus alkotást a nyár egyik legjobb filmjének tartjuk.
Vizuál

Last Minute kiállítások június utolsó hetére

Ezúttal olyan ritkaságszámba menő csoportos és egyéni tárlatokra hívjuk fel a figyelmet, amelyek ezen a héten még megnézhetők. A válogatásban szerepel vadonatúj kiállítótér rég nem látott művésszel, jól ismert galéria 24 kortárs művész munkáját bemutató tárlattal, valamint digitális művészeti triennálé.

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Plusz hír

A művészet összeköt – ismét keresik az ország legkiválóbb művészeti mecénásait

Az Art is Business célja, hogy hidat építsen a kulturális és a vállalati szféra között, így ismét pályázatot írtak ki azok számára, akik előmozdították a művészeti és a forprofit világ együttműködését.
Plusz hír

Megnyílik az Óbudai Társaskör kertje a zene- és színházrajongóknak

Egy színházi este, dzsessz és bossa nova, egy kis opera – némi pszichológiával és egy klasszikus zenei koncert várja a közönséget júliusban, amikor az Óbudai Társaskör – Kiskorona7 megnyitja a kertjét a művészetkedvelők számára.
Plusz ajánló

Színházi időutazás az Epreskertben – Jön a Séták Hétvégéje

Kurtizánok, gyilkosok és Piszkos Fred nyomába eredhetünk, bejárhatjuk Gül Baba Türbéjét, vagy éppen az Epreskert meséit nézhetjük meg egyfelvonásos színházi előadás formájában a Séták Hétvégéjén július 1. és 3. között.
Plusz ajánló

Zene és sport már három tó mellett – kezdődik a Magyar Tavak Fesztiválja

Az immár három különböző helyszínen jelentkező programsorozat a hazai és a nemzetközi könnyű-, klasszikus és jazz-zenei élet legnívósabb előadóit hozza el júniusban a Velencei-tó, júliusban a Tisza-tó, augusztusban pedig a Balaton partjára.
Plusz ajánló

Nyári pezsgés a Fidelióval

Megjelent a Fidelio 2022. július-augusztusi száma, benne a fővárosi játszóhelyek és koncerttermek részletes műsorával, könyv-, film- és kiállításajánlókkal, valamint számos szabadtéri színház kínálatával. Keresse az ismert terjesztési pontokon!