Plusz

Kiválasztották az "Év szavát"

2016.11.27. 12:30
Ajánlom
Idén az angol és az amerikai Oxford Szótárak nagy egyetértésben nevezték meg az Év Szavát - adta hírül a telegraph.co.uk.

Ami a post-truth lett. A szó jelentése nagyjából igazságon túli, vagyis az az időszak, amikor az igazság irrelevánssá válik, amikor az objektív tények és körülmények negligálása mellett az érzelmek és személyes meggyőződés vezérelte korszak köszönt be.

Erre két konkrét példát is láthattunk 2016-ban; a Nigel Farage-vezette Brexit kampány eredményeképp megszületett brit döntés, miszerint az ország távozik az Európai Unióból, a másik természetesen a Trump-győzelem Amerikában. A kifejezés az újságírók körében rendkívül „kedvelt” az idei évben, azonban először 1992-ben használták, még az Öböl-háború idején, A szó használatának gyakorisága 2000 százalékkal nőtt idén.

GettyImages-516155544

GettyImages-516155544 (Fotó/Forrás: Christopher Furlong / Getty Images Hungary)

A post-truth, vagyis az „igazság-utáni” két, szintén politikai kifejezést előzött meg; az alt-rightot és a brexiteert. Az előző az alternative-right rövidítése; szélsőségesen konzervatív mozgalom, mely elutasítja a mainstream politikát, és szándékosan provokatív tartalmait a közösségi médiában terjeszti. A brexiteer jelentése az a személy, aki támogatja a Brexitet, vagyis Nagy-Britannia kilépését az Európai Unióból.

Katherine Connor Martin, az Oxford University Press amerikai vezetője szerint ritka, hogy az Atlanti-óceán két partján ugyanazt a szót tartsák a legfontosabbnak, de idén ez mégis teljesült.

Versenyben voltak még: 

Glass cliff - (üvegszikla) - az a szituáció, amikor egy kisebbséghez tartozó nő vezetői pozícióba kerül, hibázási lehetősége pedig különösen magas

Hygge - nagyjábóli fordítása meghitt és kényelmes, mindez "dán felhanggal"

Chatbot - számítógépes program, ami az emberekkel való beszélgetést szimulálja

Adulting - felnőttként viselkedni, felnőtt módon viszonyulni dolgokhoz, bizonyos célokat felnőttként végrehajtani

Woke - igazságtalanságra való figyelemfelhívás, különösen a rasszizmusra vonatkozik

Coulrophobia - irracionális félelem a bohócoktól

Latinx - latin-amerikai származású személy "semleges nemben"; figyelmen kívül hagyja a személy nemét, vagyis hogy "latina" vagy "latino"-e

Tavaly egy megkérdőjelezhető döntés értelmében egyébként nem is választották ki az év szavát; helyette egy emoji lett 2015 legjellemzőbb „kifejezése”; face with tears of joy, vagyis arc örömkönnyekkel.

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Fenyő Iván: „Úgy éreztem, hogy megszűnt az összetartás”

Idén folytatódik a „legendás” Máté-Horvai osztály előadássorozata a Jurányi Házban, amely most Fenyő Iván életével foglalkozik. Őt kérdezte a Jurányi Latte a főiskolás emlékeiről, illetve arról, miért szállt ki az AlkalMáté Trupp-ból, és vajon játszik-e majd a róla szóló előadásban.
Zenés színház

Oszvald Marika: „Semmi ok az aggodalomra, jó idők járnak az operettre”

A Halhatatlanok Társulatának tagja, Kossuth- és Jászai-díjas, és cigánykerekeiről azok is ismerik, akik nem járnak operettbe. Oszvald Marika a budavári gálakoncertről, és arról is beszélt, hogy kell-e félteni az operett műfaját.
Klasszikus

Ők a King’s Singers új tagjai

A következő évtől Edward Button kontratenor és Nick Ashby basszbariton a legendás énekegyüttes új tagjaiként állnak színpadra.
Klasszikus

Molnár Anna rangos kortárs zenei fesztiválon énekel Darmstadtban

A magyar énekesnő Eötvös Péter és Balogh Máté műveit adja elő az Internationale Freienkurse für Neue Musik fesztiválon.
Plusz

A balatonfüredi Anna-bál mítosza és a valóság

Szombaton 193. alkalommal rendezik meg a balatonfüredi Anna-bált, aminek névadó kisasszonyát lehet, hogy nem is Annának hívták.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Plusz Anna-bál

A balatonfüredi Anna-bál mítosza és a valóság

Szombaton 193. alkalommal rendezik meg a balatonfüredi Anna-bált, aminek névadó kisasszonyát lehet, hogy nem is Annának hívták.
Plusz nka

25 év, 25 nap – Változatos programokkal ünnepli negyedszázados fennállását az NKA

A széles merítésű eseménysorozaton a Nemzeti Kulturális Alap valamennyi kollégiuma önálló programmal jelentkezik szeptember 23. és október 17. között. Mutatjuk a teljes kínálatot!
Plusz hír

Orvosi szöveget találtak egy 2000 éves papiruszon, és végre tudjuk, mi áll rajta

Egy eddig ismeretlen ókori orvosi szöveget tartalmaz a Bázeli Egyetem kétezer éves papirusza, amely a 16. század óta okoz fejtörést a kutatóknak.
Plusz fesztivál

Pénteken nyílik a Művészetek Völgye!

Pénteken kezdődik a Művészetek Völgye, a fesztiválon több mint 1500 program várja az érdeklődőket július 29-ig Kapolcson, Taliándörögdön és Vigántpetenden.
Plusz magazin

A Fidelio már augusztusra hangol – megjelent az új szám!

Az ingyenes programmagazin augusztusi számában a nyári eseménynaptár mellett megtalálja Fáy Miklós és Vámos Miklós rovatát, gasztro ajánlatunkat, valamint számos interjút, többek között Szécsi Noémivel, Karinthy Mártonnal, Szemenyei Jánossal. Lapozzon bele online!