Plusz

Kiválasztották az "Év szavát"

2016.11.27. 12:30
Ajánlom
Idén az angol és az amerikai Oxford Szótárak nagy egyetértésben nevezték meg az Év Szavát - adta hírül a telegraph.co.uk.

Ami a post-truth lett. A szó jelentése nagyjából igazságon túli, vagyis az az időszak, amikor az igazság irrelevánssá válik, amikor az objektív tények és körülmények negligálása mellett az érzelmek és személyes meggyőződés vezérelte korszak köszönt be.

Erre két konkrét példát is láthattunk 2016-ban; a Nigel Farage-vezette Brexit kampány eredményeképp megszületett brit döntés, miszerint az ország távozik az Európai Unióból, a másik természetesen a Trump-győzelem Amerikában. A kifejezés az újságírók körében rendkívül „kedvelt” az idei évben, azonban először 1992-ben használták, még az Öböl-háború idején, A szó használatának gyakorisága 2000 százalékkal nőtt idén.

GettyImages-516155544

GettyImages-516155544 (Fotó/Forrás: Christopher Furlong / Getty Images Hungary)

A post-truth, vagyis az „igazság-utáni” két, szintén politikai kifejezést előzött meg; az alt-rightot és a brexiteert. Az előző az alternative-right rövidítése; szélsőségesen konzervatív mozgalom, mely elutasítja a mainstream politikát, és szándékosan provokatív tartalmait a közösségi médiában terjeszti. A brexiteer jelentése az a személy, aki támogatja a Brexitet, vagyis Nagy-Britannia kilépését az Európai Unióból.

Katherine Connor Martin, az Oxford University Press amerikai vezetője szerint ritka, hogy az Atlanti-óceán két partján ugyanazt a szót tartsák a legfontosabbnak, de idén ez mégis teljesült.

Versenyben voltak még: 

Glass cliff - (üvegszikla) - az a szituáció, amikor egy kisebbséghez tartozó nő vezetői pozícióba kerül, hibázási lehetősége pedig különösen magas

Hygge - nagyjábóli fordítása meghitt és kényelmes, mindez "dán felhanggal"

Chatbot - számítógépes program, ami az emberekkel való beszélgetést szimulálja

Adulting - felnőttként viselkedni, felnőtt módon viszonyulni dolgokhoz, bizonyos célokat felnőttként végrehajtani

Woke - igazságtalanságra való figyelemfelhívás, különösen a rasszizmusra vonatkozik

Coulrophobia - irracionális félelem a bohócoktól

Latinx - latin-amerikai származású személy "semleges nemben"; figyelmen kívül hagyja a személy nemét, vagyis hogy "latina" vagy "latino"-e

Tavaly egy megkérdőjelezhető döntés értelmében egyébként nem is választották ki az év szavát; helyette egy emoji lett 2015 legjellemzőbb „kifejezése”; face with tears of joy, vagyis arc örömkönnyekkel.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Ingyenesen nézheti Andrew Lloyd Webber musicaljeit a YouTube-on

Bár a szolgáltatás ingyenes lesz, a nézőket arra bátorítják, hogy adakozzanak egy-egy alapítványnak a koronavírus-járvány közepette, amikor a színházak bezártak.
Klasszikus

A Zeneakadémia tanárai péntek esténként a remény dallamát játsszák erkélykoncerten

A párizsi és a lyoni Conservatoire közös felhívása nyomán először április 3-án, majd minden pénteken este 7-kor Marc-Antoine Charpentier Te Deumának jól ismert prelúdiuma szólal meg. A Zeneakadémia örömmel fogadta a felkérést: minden héten más oktatója játssza a dallamot erkélykoncerten.
Klasszikus

Gyakran ismételt kérdések a hárfáról – Razvaljajeva Anasztázia válaszol

Új sorozatunkban, amelynek címe: Hangszertár, zenekari művészeket és szólistákat kértünk arra, mutassák be szakmájuk legfontosabb eszközét. Razvaljajeva Anasztázia a klasszikus zenei színtér egyik legizgalmasabb hangszerese. Egyértelmű volt, hogy ha hárfáról van szó, hozzá kell fordulnunk.
Könyv

Az orvos, aki naplót vezetett Auschwitzban

Eddy de Wind műve különbözik minden más, a holokausztról és a haláltáborokról szóló beszámolótól, a zsidó orvos feljegyzései ugyanis nem visszaemlékezések, hanem a helyszínen született naplóbejegyzések. A szerző fia arról is mesélt, szülei története hogyan hatott az egész családra.
Színház

„Ami a szőnyeg alatt van” – Bíró Kriszta könyvet ír Molnár Piroskáról

Az életrajzi mű a Corvina Kiadónál készül, szerzője, az Örkény Színház többkötetes íróként is számon tartott művésze régóta jól ismeri Molnár Piroskát, így bizalmasan tud vele beszélgetni a szakmáról és életéről.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Plusz mti

Rekordokat dönt a Netflix és a YouTube a járvány idején

A Netflix jegyzi a legtöbb, 59 millió letöltést a YouTube, az Amazon Prime és a Disney+ előtt 2020 első negyedévében.
Plusz gyerek

Fidelio Matiné – Náray Erika mesét mond Bíborkáról és a tündérekről

Folytatódik a Fidelio Matiné vasárnapi sorozata gyerekeknek. Ma – a Rózsavölgyi Szalon együttműködésével – Náray Erika színművész mond mesét Bíborkáról és a varázsfőzetről, meg persze a tündérbirodalomról.
Plusz spotify

Könnyűzene a korona idején

Sok más minden mellett a koronvírus-járvány azt is befolyásolja, hogy hol és hogyan fogyasztunk könnyűzenét ezekben a hónapokban. A zeneipar teljes egészére meghatározó – és egyelőre sok tekintetben, de legalábbis számos szegmensére, úgy tűnik, sokkszerű és katasztrofális – hatással van az, ami pillanatnyilag a világon történik.
Plusz magazin

Fesztiválozhatunk idén nyáron? – Hazai körkép a koronavírus árnyékában

Nem lesznek tavaszi fesztiválok Budapesten és vidéken. Lemondták a Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivált. De mi van a nyári programokkal? Ennek jártunk most utána!
Plusz Nava

Hatezer műsort tesz közzé ingyenesen az MTVA

A NAVA, a Rádióarchívum és az M3 is ingyenessé tette tartalmainak egy részét, hogy komolyzene, hangoskönyvek, tévéfilmek és sorozatok által biztosítsák az igényes otthoni szórakozást.