Plusz

Kizöldül Újlipótváros – modern közparkot hoztak létre egy murvás parkoló helyén

2023.05.26. 14:05
Ajánlom
A lakosság által javasolt szempontok alapján valósította meg új beruházását Lipótváros Önkormányzata, a nemrég átadott, mintegy ötezer négyzetméteres Thurzó park felületének ugyanis nyolcvan százalékát növényzet borítja. Hamarosan újabb beruházások indulnak a kerületben.

A közelmúltban adták át Újlipótvárosban a Thurzó utca-Visegrádi utca-Ipoly utca-Hegedűs Gyula utca által határolt területen a Thurzó Parkot. A XIII. kerület zöld beruházása ökojellegű, egyedi tervezésű közpark rekreációs funckiókkal, illetve smart city (okos város) szolgáltatásokkal. A munkálatok során csaknem nyolcvan fát, háromezer kisebb cserjét, százkilenc látványos cserjét, több mint kétszázötven örökzöld cserjét, háromezer-hétszáz évelőt és négyezer-ötszáz díszfüvet ültettek el, így

a terület nyolcvan százalékát növények borítják.

A közvilágítást energiatakarékos LED lámpákkal oldották meg, az öntözést pedig automata locsolórendszer biztosítja. A biztonságot hat térfigyelő kamera felügyeli, működtetésükben a mesterséges intelligencia is segíti a kerületi közterület-felügyelet munkáját.

348922374_3552010958453699_1263488561722363711_n-135332.jpg

Thurzó park (Fotó/Forrás: Tóth József Facebook-oldala)

Az új közpark területén egy évvel ezelőtt még egy murvás parkoló volt, a felújításra összesen 707 millió forintot fordított az önkormányzat. Közleményükben kiemelik, a beruházás előtt a lakosságnak több fórumon is lehetőséget biztosítottak, hogy elmondhassák véleményüket, ezek alapján tervezték meg a szabadidős parkot.

A lakók többsége ugyanis azt javasolta, hogy legyen minél nagyobb a zöldfelület, és lehetőség szerint nagyobb fákat ültessenek ide.

A parkban különböző hangulatú és funckiójú mikrotereket is kialakítottak, függőágyakkal, padokkal, székekkel, napozóágyakkal és piknikasztalokkal, valamint ivókút, palacktöltő és madáritató csobogó is működik. A gyermekeket alagút-fatörzs, rajzfal, csocsóasztal és faszerkezetű óriáshinta is várja. A kerékpárosok számára tizenhárom kerékpártámaszt és szervízpontot szereltek fel. A parki sétányok és az illemhelyek akadálymentesek, valamint pelenkázó is van.

Az önkormányzat hangsúlyozta, kiemelten fontos számukra a kerület zöldítése, az elmúlt tíz év során mintegy 11 500 négyzetméterrel bővült Újlipótváros zöldterülete, beleértve a most átadott Thurzó parkot is. Hozzátették, hamarosan elindul a Dráva park felújítása , idén megújul a Wein János park is, befejeződik a Katona József utca humanizálása is, illetve megkezdődik a Tátra utca zöldítése a Csanády utca és Victor Hugo utca között. A Marquez park várhatóan a nyáron készül el.

Fejléckép: Thurzó park (Fotó/Forrás: Újlipótváros Önkormányzata)

 

Ars poeticák lepték el a Jókai teret

Kapcsolódó

Ars poeticák lepték el a Jókai teret

A Magyar irodalom tereként újult meg a terézvárosi Jókai tér, ahol nagy költőink és íróink, mások mellett Pilinszky és Ady idézeteivel találkozhatunk a burkolatba vésve. A munkálatok során jelentősen növelték a zöldterületet is.

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Klasszikus

Kurtág György beszédével avatták fel a Ligeti György utcát

A BMC mellett található, hajdani Imre utca vette fel Ligeti György nevét az évforduló alkalmából. Az avatóünnepségen jelen volt a zeneszerző özvegye, Ligeti Vera, valamint fia, Lukas Ligeti.
Vizuál

Magyar siker Cannes-ban – mutatjuk a fesztivál legnagyobb nyerteseit

A világ legrangosabb fesztiváljának fődíját Justine Triet francia rendező kapta, aki filmjében a független nőket érintő társadalmi előítéleteket vizsgálja. Buda Flóra Anna 27 című animációs filmjét a legjobb rövidfilmnek választották.
Zenés színház

Nyitás a végtelenre – interjú Baráth Emőkével

Sűrű a világjáró Baráth Emőke nyárelője, ezúttal itthon. Májusban Mozart Idomeneo, Kréta királya című operájában formálja meg Iliát, június 3-án pedig Aranykor: Mítosz címmel ad nagyszabású koncertet.
Vizuál

Buda Flóra Anna: Van magyar pénz a filmben, csak sajnos ez nem a Filmintézet érdeme

Háromszor is visszautasították Buda Flóra Anna filmtervét, most mégis gratuláltak az Arany Pálmához. A rendező szerint sajnálatos, hogy az ügy eltereli a figyelmet arról, kik, mekkora energiát fektettek a filmbe.
Színház

A zenés előadások és a vígjátékok jegyében hirdetett évadot a Szegedi Nemzeti Színház

Shakespeare szerzőként és témaként is felkerül a szegedi repertoárra, de Puccini, Donizetti, Lehár Ferenc, Kleist és Szabó Maga is szerepel a 2023-24-es szegedi évad alkotói között.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Plusz ajánló

Egy falat impró, egy korty kultúra és egy csipet nyár – júniusban ismét lesz Momentán Fesztivál

A Momentán Társulat harmadszor nyitja meg a nyarat saját improvizációs összművészeti minifesztiváljával. Június 9. és 11. között az improvizáció találkozik a stand up, az újságírás, a pszichológia, a bűvészet és a jövőkutatás területeivel.
Plusz ajánló

Koncertekkel, kiállításokkal és közösségi programokkal ünnepel Pestújhely

Harmincadik alkalommal rendezik meg a Pestújhelyi Napokat, amely során május 26. és június 4. között izgalmas programokkal, egyebek közt koncertekkel, főzőversennyel és kerékpáros túrával várják az érdeklődőket.
Plusz Zöldhullám

Kizöldül Újlipótváros – modern közparkot hoztak létre egy murvás parkoló helyén

A lakosság által javasolt szempontok alapján valósította meg új beruházását Lipótváros Önkormányzata, a nemrég átadott, mintegy ötezer négyzetméteres Thurzó park felületének ugyanis nyolcvan százalékát növényzet borítja.
Plusz magazin

Hét nappalon és hét éjszakán keresztül olvastak fel Csömörön

Civilek és a kulturális élet szereplőinek segítségével dőlt meg a csoportos meseolvasás országos rekordja. Az ott szerzett tapasztalatairól Tenki Réka színművészt kérdeztük.
Plusz ajánló

Több mint hetven ingyenes program a Déryné Fesztiválon

Harmadik alkalommal kerül megrendezésre a Déryné Fesztivál. Öt napon át, tizenegy helyszínen gazdag színházi-, zenei- és táncprogram várja az érdeklődőket július 19. és 23. között Sátoraljaújhelyen és környékén.