Plusz

Kizöldül Újlipótváros – modern közparkot hoztak létre egy murvás parkoló helyén

2023.05.26. 14:05
Ajánlom
A lakosság által javasolt szempontok alapján valósította meg új beruházását Lipótváros Önkormányzata, a nemrég átadott, mintegy ötezer négyzetméteres Thurzó park felületének ugyanis nyolcvan százalékát növényzet borítja. Hamarosan újabb beruházások indulnak a kerületben.

A közelmúltban adták át Újlipótvárosban a Thurzó utca-Visegrádi utca-Ipoly utca-Hegedűs Gyula utca által határolt területen a Thurzó Parkot. A XIII. kerület zöld beruházása ökojellegű, egyedi tervezésű közpark rekreációs funckiókkal, illetve smart city (okos város) szolgáltatásokkal. A munkálatok során csaknem nyolcvan fát, háromezer kisebb cserjét, százkilenc látványos cserjét, több mint kétszázötven örökzöld cserjét, háromezer-hétszáz évelőt és négyezer-ötszáz díszfüvet ültettek el, így

a terület nyolcvan százalékát növények borítják.

A közvilágítást energiatakarékos LED lámpákkal oldották meg, az öntözést pedig automata locsolórendszer biztosítja. A biztonságot hat térfigyelő kamera felügyeli, működtetésükben a mesterséges intelligencia is segíti a kerületi közterület-felügyelet munkáját.

348922374_3552010958453699_1263488561722363711_n-135332.jpg

Thurzó park (Fotó/Forrás: Tóth József Facebook-oldala)

Az új közpark területén egy évvel ezelőtt még egy murvás parkoló volt, a felújításra összesen 707 millió forintot fordított az önkormányzat. Közleményükben kiemelik, a beruházás előtt a lakosságnak több fórumon is lehetőséget biztosítottak, hogy elmondhassák véleményüket, ezek alapján tervezték meg a szabadidős parkot.

A lakók többsége ugyanis azt javasolta, hogy legyen minél nagyobb a zöldfelület, és lehetőség szerint nagyobb fákat ültessenek ide.

A parkban különböző hangulatú és funckiójú mikrotereket is kialakítottak, függőágyakkal, padokkal, székekkel, napozóágyakkal és piknikasztalokkal, valamint ivókút, palacktöltő és madáritató csobogó is működik. A gyermekeket alagút-fatörzs, rajzfal, csocsóasztal és faszerkezetű óriáshinta is várja. A kerékpárosok számára tizenhárom kerékpártámaszt és szervízpontot szereltek fel. A parki sétányok és az illemhelyek akadálymentesek, valamint pelenkázó is van.

Az önkormányzat hangsúlyozta, kiemelten fontos számukra a kerület zöldítése, az elmúlt tíz év során mintegy 11 500 négyzetméterrel bővült Újlipótváros zöldterülete, beleértve a most átadott Thurzó parkot is. Hozzátették, hamarosan elindul a Dráva park felújítása , idén megújul a Wein János park is, befejeződik a Katona József utca humanizálása is, illetve megkezdődik a Tátra utca zöldítése a Csanády utca és Victor Hugo utca között. A Marquez park várhatóan a nyáron készül el.

Fejléckép: Thurzó park (Fotó/Forrás: Újlipótváros Önkormányzata)

 

Ars poeticák lepték el a Jókai teret

Kapcsolódó

Ars poeticák lepték el a Jókai teret

A Magyar irodalom tereként újult meg a terézvárosi Jókai tér, ahol nagy költőink és íróink, mások mellett Pilinszky és Ady idézeteivel találkozhatunk a burkolatba vésve. A munkálatok során jelentősen növelték a zöldterületet is.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Klasszikus

Nagy oratóriumokat játszik a Zeneakadémián a Haydneum

Meghirdette 2024/25-ös évadát a Magyar Régizenei Központ, a jövőre különösen nagyszabású Zeneakadémia Bérlet mellett továbbra is lesz Őszi, illetve Egyházzenei Fesztivál, és a fortepianót a középpontba állító sorozatukat is folytatják.
Zenés színház

Történelmi pszichothriller operai köntösben – közeleg a Borisz Godunov bemutatója

A Kossuth-díjas Bretz Gábor címszereplésével viszi színre április 27-én a Magyar Állami Operaház Muszorgszkij Borisz Godunov című alkotását, amely az 1869-es ősváltozatban először hangzik el Magyarországon.
Könyv

„A gyermeknevelésnél is fontosabb lesz a szülőnevelés” – Steigervald Krisztián a Lírástudók vendége

Közgazdászként fordult a figyelme a pszichológia felé, az utóbbi hónapokban pedig a bestsellerlistára is felkúszott Generációk harca a figyelemért című könyvével. Podcastunkban Steigervald Krisztiánnal beszélgetett Grisnik Petra.
Vizuál

Fellini klasszikusait vetítik a Puskinban

Május 2. és 23. között az olasz filmművészet egyik legjelentősebb rendezőjének három alkotását vetítik a budapesti Puskin Moziban. A közönség újra nagyvásznon élheti át Az édes élet, a 8 és ½, valamint az Amarcord című filmeket.
Könyv

All You Need Is Love – új könyv jelent meg a Beatlesről

A kötetben korábban nem publikált interjúkon keresztül ismerhetjük meg egyebek közt a banda feloszlásának okait is. Ötven évvel mozis bemutatása után májustól egy streaming szolgáltáson ismét látható lesz az együttesről készült Let It Be című dokumentumfilm.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Plusz beszámoló

A roma kultúrát ünnepelték a K11-ben

Harmadik alkalommal rendezték meg a Roma Világnapot a K11 Művészeti és Kulturális Központban, ahol kézműves workshopokkal, zenés meseelőadással, filmvetítéssel és koncerttel várták az érdeklődőket.
Plusz ajánló

A sokoldalú Liszt Ferenc – itt vannak a Liszt Ünnep első programjai

Liszt Ferenc művészetének más-más oldalát mutatja be Martin Haselböck és az Orchester Wiener Akademie, Vaszilij Petrenko és a Royal Philharmonic Orchestra, a Kolozsvári Magyar Opera, illetve Francesco Tristano is. Október 9-én indul a negyedik Liszt Ünnep Nemzetközi Kulturális Fesztivál.
Plusz ajánló

Dömösön folytatódik a Szeláví! Fesztivál története

Barátok, nyáresti koncertek, koccintás az élet apró örömeire és kirándulások a Dunakanyar egyik legszebb településén, Dömösön. Sátrazás a csillagok alatt, három nap önfeledt szabadság: idén is várja a kikapcsolódni vágyókat a Szeláví! Fesztivál.
Plusz ajánló

Nyitott Ház – ismét kitárja kapuit a Pesti Vigadó

Tízéves a Magyar Művészeti Akadémia székháza, ez alkalomból május 11-én ismét megrendezik a Nyitott Ház elnevezésű programjukat, amely során egyebek közt kézműves foglalkozásokkal, kiállításokkal, kulturális előadásokkal vagy épp táncházzal várják az érdeklődőket ingyenesen. 
Plusz ajánló

Az Esterházy Art Award 2023-as díjazottjainak kiállításával nyílik a szezon a kismartoni Esterházy-kastélyban

Április 14-én 11 és 17 óra között megnyitókkal, performanszokkal, terülj-terülj asztalkámmal, a város utcáin felvonuló rézfúvós bandával, valamint koncertekkel várják az érdeklődőket a tartományi főváros, Kismarton kulturális intézményeiben. A belépés az egyes intézményekbe díjtalan.