Plusz

Kóbor kutya volt, akit el akartak altatni - most a világot járja és látványosságok előtt pózol

2017.09.09. 09:54
Ajánlom
A világ legszerencsésebb kutyája épp csak megmenekült a haláltól - ma már több országban járt, mint a legtöbb ember.

Egy kóbor kutya filmbe illő sztorija járta be az internetet az elmúlt hetekben - a történetet először a the Dodo írta meg.  Kala Kutta, vagyis hindi nyelven 'fekete kutya' az indiai Bangalore utcáin tengődött ki tudja mennyi ideje, amikor egy Rochelle Lucas nevű nő munkatársával együtt felfigyelt rá. Az utcán több tucat kutya kóborolt, de Kala Kutta kitűnt közülük.

Sovány volt és nagy, barna szemei voltak, amik teljesen magukkal ragadták az embert

- mesélt Lucas a találkozásról. Nemsokára munkatársával együtt elkezdték etetni a kutyát és gondoskodni róla. Először csak a szokásos délutáni sétáin látogatta meg, később viszont már minden reggel felkereste: játszott vele, és megpróbált utána érdeklődni a helyiektől, honnan származhat, mióta élhet az utcán.

Valaki elmesélte neki, hogy Kala már az utcán született, és nagyjából két éves lehet.

Lucas és férje öt hónap után elhatározták, hogy örökbe fogadják az állatot. A befogadással azonban úgy döntöttek, várnak még egy kicsit, mivel utazásra indultak, és nem akarták, hogy a kutya az utcáról rögtön kényelmetlen kennelekbe kerüljön. A terv viszont egyből megváltozott, mikor rájöttek, hogy Kala Kuttának nemrég kiskutyái születtek.

Indiában a rengeteg kóbor kutya sok gondot okoz, ezért a hatóságok megpróbálják korlátozni az állatok számát.

Az épp csak világra jött kiskutyákat az anyjukkal együtt azonnal elaltatták volna - így Lucaséknak is gyorsan lépniük kellett.

Kalával és kiskutyáival együtt riksára ültek és meg sem álltak egy közeli állatmenhelyig, ahol elég pénzt fizettek, hogy gondját viseljék a kutyáknak egészen addig, amíg szét nem választhatják az anyát a kicsinyeitől.

Amint a kiskutyák elég idősek lettek ahhoz, hogy örökbe fogadhassák őket, Kala csatlakozhatott új családjához. A menhelyen viszont még tovább vesztett súlyából, és valamilyen betegséget is elkapott, így további kezelésre szorult.

Az etetéstől kezdve odáig, hogy örökbe fogadhattuk, és fel nem épült, nagyjából 8 hónap telt el

- mesélte Lucas.

A történtek óta 7 év telt el, Kala pedig boldogabb az új, világjáró családjával, mint valaha - és mindennek tetejében ő is nagy utazóvá vált, hiszen Lucasék mindenhova magukkal viszik őt. Az elmúlt években a kutya 4 országban élt és további 21-be jutott el. Gazdáival együtt odavan a túrázásért, és a látványosságok, kávéházak előtt üldögélve minden arra járót boldogan üdvözöl.

Odavan az emberekért! Szerintem ennek köszönhetően élte túl az utcán is

- mondta el róla gazdája. Kala Kuttának saját Facebook-oldala is van több mint kétezer követővel, akik folyamatosan értesülnek arról, épp merre jár a világ legszerencsésebb világjáró kutyája.

Programkereső

Legnépszerűbb

Könyv

Babits a ritmusdaráló, Móricz a műparaszt

Vámos Miklós e hónapban is megmondja, mit érdemes elolvasni.
Színház

Ők az évad legjobbjai a kritikusok szerint

A Színházi Kritikusok Céhe idén 40. alkalommal ismeri el az előző évad legkiemelkedőbb színházi teljesítményeit. A díjátadót szeptember 22-én tartják a Katonában.
Jazz/World

Budapesten is bemutatják a Miles Davisről szóló friss dokumentumfilmet

Fantasztikus hír, nem csak jazzrajongóknak: augusztus 30-tól műsorára tűzi az Uránia az idén debütált, Birth of the Cool című dokumentumfilmet, amely angol nyelven, magyar felirattal lesz látható a Pannonia Entertainment forgalmazásában.
Vizuál

Colostokból és kalászból készült ruhák

Király Tamás (1952-2013) alkotásaihoz a legolcsóbb anyagokat használta fel, a ruhákat, illetve ezek elemeit is gyakran újrahasznosította. A divattervező több mint három évtizedes pályafutását mutatja be az a retrospektív kiállítás, amely Out of the box címmel látható a Ludwig Múzeum - Kortárs Művészeti Múzeumban.
Klasszikus

Kezdődik a Kodály Művészeti Fesztivál Kecskeméten

Számos hangverseny, kiállítás, filmvetítés, táncszínházi előadás, bábopera és térzene is várja az érdeklődőket a hétfőn kezdődő Kodály Művészeti Fesztiválon Kecskeméten.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Plusz hír

Így lehet ingyen Sziget bérleted: önkénteseket keres a fesztivál

Idén is várják azok jelentkezését, akik szeretnének egy világszínvonalú esemény kulisszái mögé látni.
Plusz hír

Az élet magja – IV. Béla koronázási szertartása Székesfehérváron

A hetedik „felvonásához” érkezett az Árpád-ház nagy királyainak emléket állító koronázási szertartássorozat: 2019-ben IV. Béla koronázását viszi színre Szikora János rendező, címszerepben Lábodi Ádám látható.
Plusz ajánló

Idén sem kell nagyítóval keresned a kultúrát a Szigeten!

Összeszedtük, melyek azok a helyszínek és programok, ahol művészeti élménnyel gazdagodhatsz, akár résztvevőként, akár befogadóként az idei Sziget Fesztiválon augusztus 7. és 13. között.
Plusz interjú

A paprikás liszt mindent visz

Nyár, Balaton, strand, strandkaja. Hagyjuk most az ilyen-olyan hamburgereket meg hotdogokat meg pallereket, álljunk meg egy igazi klasszikusnál: a sült halnál. Rántott vagy paprikás lisztes, friss vagy fagyasztott, olajban vagy zsírban? Kánya Zoltán, az északi part egyik ikonikus halsütője avat be minket a tradicionális balatoni halsütés fortélyaiba.
Plusz rubik ernő

A magyar feltaláló, akit Amerikában sztárként ünnepelnek

Galériánkban megmutatjuk, hogy készült a nyolcvanas években az eredetileg a tanítványainak szánt, de végül játékká vált Rubik-kocka. Július 13-án ünnepli hetvenötödik születésnapját Rubik Ernő Kossuth- és állami díjas építészmérnök, tárgytervező.