Plusz

Kollektív déjà vu - Ernelláék Farkaséknál

2016.09.29. 08:51
Ajánlom
Hajdu Szabolcs filmje nem akarja megmondani a tutit, mégis félelmetesen pontos látleletet ad egy kapcsolat, egy család működéséről. Mindezt minimál stílusban, minimál pénzből, maximális profizmussal.

"Ne csapkodd az ajtót!", "Ez is a te hibád!", "Hogy áll a hajad?", "Rád ütött a gyerek!", "Megmondtam? Megmondtam!" - naponta elpuffogtatott frázisok köré épül Hajdu Szabolcs filmje, amivel kapcsolatban egy kritika sem felejti el megjegyezni, hogy állami pénz nélkül, lelkesedésből, tanítványok és családtagok segítségével forgott.

Pedig a film megérdemelné, hogy  arról szóljon a diskurzus, hogy te most Ernella vagy, vagy Farkas. Szerinted változunk-e az életünk során, vagy mindig ugyanolyanok vagyunk, és csak önmagunk körül forgunk? Félreértés ne essék, a film nem él ilyen köldöknézős kérdésfelvetésekkel - sőt, semmilyen kérdésfelvetéssel. Hajdu Cassavetes-t és Csehovot jelölte meg példaként, de az Ernelláék annyira tüneményesen drámai, grimaszból elfojtott röhögésbe fordulóan vicces, hogy ilyen eredeti magyar filmet régen nem láttunk.

Hajdu Szabolcs és Török-Illyés Orsolya a saját lakásukban forgattak

Hajdu Szabolcs és Török-Illyés Orsolya a saját lakásukban forgattak (Fotó/Forrás: port.hu)

A szabados elvek szerint élő, és gyereküket ugyanígy nevelő Farkasékhoz betoppannak Ernelláék, a rokon család. A lakás nem szűkös, férj és feleség között látszólag nem feszül nagyobb ellentét, mint egy átlagos házaspár között, megélhetési gondjaik nincsenek. Mégis felforgatják életüket a jövevények, akik egy sikertelen skóciai kaland után nincstelenül térnek haza.

A helyzet tehát egyszerre drámai és drámaiatlan, feszültséggel teli és teljesen hétköznapi. A tengerentúlon egyre fokozódó vitákkal tűzdelt, kiabálós nagyjelenetben oldódhatna fel a feszültség, tőlünk északabbra  kiderülne valami sötét titok a család múltjából. Hajdu Szabolcs viszont nem akarta a helyzetet belegyömöszölni valamilyen sablondramaturgiába, bedobta a figurákat a lakásba egy kamerával együtt, és hagyta, hogy az történjen, aminek történnie kell.

Mi, nézők viszont óhatatlanul elkezdünk nyomok után kutatni, lehetséges forgatókönyveket felvázolni, bevezetés-tárgyalás-befejezés egységbe tömöríteni a látottakat - ezt szoktuk meg, így működnek a filmek. Az Ernelláék ezzel szemben akkor és úgy működik igazán, ha sutba dobjuk a szokványos filmnézési szokásainkat, nem keressük a drámai csúcspontokat, nem kutatjuk az értelmezést. Ez jobb esetben az egész film alatt érlelődik, és a végén úgy pottyan az ölünkbe, hogy észre se vesszük.

Török-Illyés Orsolya

Török-Illyés Orsolya (Fotó/Forrás: port.hu)

Nincs ugyanis jó válasz arra, miről szól a film. Ott van benne egy álmos mid-life crisis és  egy testvéri ellentét, egy nevelésbeli és egy felfogásbeli különbség is. Ernelláék csak egzisztenciát akarnak, ezért küzdenek. Farkaséknál ez megvan, ők inkább élni akarnak, a szó legszorosabb értelmében; földi létünk ugyanis nem szólhat pusztán arról, hogy találkozunk a társunkkal, megnősülünk, lesz gyerek, ház - és ennyi. A pénzügyi-szellemi háttér ellenére viszont hasonló magánéleti gondok gyötrik a két családot, nem együtt élnek, hanem elélnek egymás mellett.

A hat ember pedig közösen, egy lakásba bezárva egyfajta kollektív magyar köztudatot alkot, egy hatalmas, többszörös déjá vú-t olyan helyzetekkel, amelyek mindenkinek ismerősek, olyan problémákkal, amelyekre mi sem tudjuk a megoldást. Ernelláék és Farkasék sem feltétlenül, de ha látjuk, hogy a másik hogyan küszköd,  hogy akár egy-egy apró változtatás, amit mi magunk féltünk meglépni, hogy segít másokon, talán máris beljebb vagyunk.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

10 érdekesség a ma 75 éves Marton Éváról

Június 18-án ünnepli hetvenötödik születésnapját Marton Éva Kossuth-díjas operaénekes, a Magyar Szent István-rend birtokosa, a Corvin-lánc kitüntetettje, a nemzet művésze.
Zenés színház

DaCapo: lehet kétszer is érdekes ugyanaz a produkció?

Ismerik azt a keserédes érzést, amikor felvirrad egy várva várt esemény utolsó napja? Ezzel ébredtünk ma Miskolcon immár túl operabáron, régi keresztény hagyományokat idéző felvonuláson, és a RockGiovanni második előadásán is.
Zenés színház

Spontán, közös énekléssel zárult a miskolci operafesztivál

Dupla gálakoncerttel, utcabállal, remek hangulatban ért véget tegnap este a 18. Bartók Plusz. A friss Kossuth-díjas Sümegi Eszter még meg is énekeltette a Miskolci Nemzeti Színház közönségét.
Vizuál

Makulátlan pálya - a színész, akinek minden filmjét Oscarra jelölték

Marlon Brando? Daniel Day-Lewis? Esetleg Jack Nicholson? Valószínűleg ők ugranak be először, ha minden idők legjobb színészére gondolunk. Pedig a legtökéletesebb filmográfiája valószínűleg John Cazale-nak volt - ehhez azonban sajnos korai halála is hozzájárult.
Vizuál

Száz év magyar plakátjai a Magyar Nemzeti Múzeumban

Sör és vetőmag plakátok, színházi és politikai hirdetések is megtalálhatóak a Tolongó idők című időszaki kiállításon.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Plusz veszprémfest

Újra opera Veszprémben

Erős programmal várja közönségét az idén 15. évét ünneplő VeszprémFest.
Plusz kult50

Kiderült, kik ők: Íme a kultúra 50 arca 2018-ban

Megvan A kultúra 50 arca. A legújabbak. A Fidelio 2018-as KULT50 kiadványát június 7-én délelőtt mutatták be a Rózsavölgyi Szalonban. A lap először 2017-ben jelent meg, akkor a hazai kultúra másik 50 arca szerepelt benne. Az új névsor alább olvasható.
Plusz gasztro

Eper minden mennyiségben!

Az eper, szamóca vagy egyes tájakon szeder névre hallgató, a rózsafélék családjába tartozó tavaszi gyümölcs sokak kedvence. Ehetjük magában, de számtalan módon elkészíthetjük, ezek közül válogattunk most néhány szokatlan receptet és eperrel kapcsolatos érdekességet.
Plusz ajánló

Erős kezdés: ősbemutatóval, Blahalouisiana szimfonik koncerttel és egy kortárs drámával indítja az évadot a Kultkikötő

Június 22-én, pénteken az Anyám, a nyolcadik kerület! című előadás ősbemutatójával, valamint a Heisenberg című darabbal nyitja meg az idei, szám szerint 13. évadát a Kultkikötő.
Plusz balaton

Nyár, kultúra, Balaton

Magyarország és a Balaton-part leghosszabb összművészeti fesztiválja 2018. június 22-én kezdődik, és egészen augusztus 26-ig tart.