Plusz

Kollektív déjà vu - Ernelláék Farkaséknál

2016.09.29. 08:51
Ajánlom
Hajdu Szabolcs filmje nem akarja megmondani a tutit, mégis félelmetesen pontos látleletet ad egy kapcsolat, egy család működéséről. Mindezt minimál stílusban, minimál pénzből, maximális profizmussal.

"Ne csapkodd az ajtót!", "Ez is a te hibád!", "Hogy áll a hajad?", "Rád ütött a gyerek!", "Megmondtam? Megmondtam!" - naponta elpuffogtatott frázisok köré épül Hajdu Szabolcs filmje, amivel kapcsolatban egy kritika sem felejti el megjegyezni, hogy állami pénz nélkül, lelkesedésből, tanítványok és családtagok segítségével forgott.

Pedig a film megérdemelné, hogy  arról szóljon a diskurzus, hogy te most Ernella vagy, vagy Farkas. Szerinted változunk-e az életünk során, vagy mindig ugyanolyanok vagyunk, és csak önmagunk körül forgunk? Félreértés ne essék, a film nem él ilyen köldöknézős kérdésfelvetésekkel - sőt, semmilyen kérdésfelvetéssel. Hajdu Cassavetes-t és Csehovot jelölte meg példaként, de az Ernelláék annyira tüneményesen drámai, grimaszból elfojtott röhögésbe fordulóan vicces, hogy ilyen eredeti magyar filmet régen nem láttunk.

Hajdu Szabolcs és Török-Illyés Orsolya a saját lakásukban forgattak

Hajdu Szabolcs és Török-Illyés Orsolya a saját lakásukban forgattak (Fotó/Forrás: port.hu)

A szabados elvek szerint élő, és gyereküket ugyanígy nevelő Farkasékhoz betoppannak Ernelláék, a rokon család. A lakás nem szűkös, férj és feleség között látszólag nem feszül nagyobb ellentét, mint egy átlagos házaspár között, megélhetési gondjaik nincsenek. Mégis felforgatják életüket a jövevények, akik egy sikertelen skóciai kaland után nincstelenül térnek haza.

A helyzet tehát egyszerre drámai és drámaiatlan, feszültséggel teli és teljesen hétköznapi. A tengerentúlon egyre fokozódó vitákkal tűzdelt, kiabálós nagyjelenetben oldódhatna fel a feszültség, tőlünk északabbra  kiderülne valami sötét titok a család múltjából. Hajdu Szabolcs viszont nem akarta a helyzetet belegyömöszölni valamilyen sablondramaturgiába, bedobta a figurákat a lakásba egy kamerával együtt, és hagyta, hogy az történjen, aminek történnie kell.

Mi, nézők viszont óhatatlanul elkezdünk nyomok után kutatni, lehetséges forgatókönyveket felvázolni, bevezetés-tárgyalás-befejezés egységbe tömöríteni a látottakat - ezt szoktuk meg, így működnek a filmek. Az Ernelláék ezzel szemben akkor és úgy működik igazán, ha sutba dobjuk a szokványos filmnézési szokásainkat, nem keressük a drámai csúcspontokat, nem kutatjuk az értelmezést. Ez jobb esetben az egész film alatt érlelődik, és a végén úgy pottyan az ölünkbe, hogy észre se vesszük.

Török-Illyés Orsolya

Török-Illyés Orsolya (Fotó/Forrás: port.hu)

Nincs ugyanis jó válasz arra, miről szól a film. Ott van benne egy álmos mid-life crisis és  egy testvéri ellentét, egy nevelésbeli és egy felfogásbeli különbség is. Ernelláék csak egzisztenciát akarnak, ezért küzdenek. Farkaséknál ez megvan, ők inkább élni akarnak, a szó legszorosabb értelmében; földi létünk ugyanis nem szólhat pusztán arról, hogy találkozunk a társunkkal, megnősülünk, lesz gyerek, ház - és ennyi. A pénzügyi-szellemi háttér ellenére viszont hasonló magánéleti gondok gyötrik a két családot, nem együtt élnek, hanem elélnek egymás mellett.

A hat ember pedig közösen, egy lakásba bezárva egyfajta kollektív magyar köztudatot alkot, egy hatalmas, többszörös déjá vú-t olyan helyzetekkel, amelyek mindenkinek ismerősek, olyan problémákkal, amelyekre mi sem tudjuk a megoldást. Ernelláék és Farkasék sem feltétlenül, de ha látjuk, hogy a másik hogyan küszköd,  hogy akár egy-egy apró változtatás, amit mi magunk féltünk meglépni, hogy segít másokon, talán máris beljebb vagyunk.

Programkereső

Legolvasottabb

Színház

Nincs lezárva – kritika Az ember tragédiája 2.0-ról

Ilyet még nem láttunk. Éva a Titanic első tisztjével, Ádám a nagyváradi gettóban, Lucifer a spanyol kommunista párt főtitkáraként. Aztán mindhárman fennakadnak egy csendes-óceáni szemétszigeten. Négy kortárs író variációja Az ember tragédiájára.
Klasszikus

„A csúcsbarokk leginkább félreismert zeneszerzője” – Beszélgetés Vashegyi Györggyel

Egy elfeledett alkotó, aki a legnagyobb mesterekkel lehet egyenrangú, évszázadokon keresztül előadatlanul szunnyadó remekművek, melyek a közismert alkotásokat is új megvilágításba helyezhetik – Vashegyi Györggyel a Cziffra100 keretében tartott, január 26-i koncert kapcsán beszélgettünk.
Plusz

Egy koncert erejéig ismét összeáll az Amadinda

Január 22-én egy exkluzív koncert erejéig ismét összeáll az Amadinda Ütőegyüttes, hogy a Műcsarnok Prima díjas kiállítója, Barabás Márton tárlatvezetését gazdagítsák a Magyar Kultúra Napján.
Klasszikus

Elhunyt Wilheim András zenetörténész

Január 20-án, hetvenhárom éves korában elhunyt Wilheim András, a 20. századi zene szakértője – tette közzé a Editio Musica Budapest.
Zenés színház

Egy halálraítélt utolsó percei – Újra műsoron Jake Heggie operája, a Ments meg, Uram!

Mindössze egyetlen élő előadást ért meg a járványhelyzet miatt az Opera tavalyi kortárs bemutatója. Január 21-től ismét a közönség elé kerül Jake Heggie-nek az azonos című film története alapján készült operája, a Ments meg, Uram!

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Plusz hír

Egy koncert erejéig ismét összeáll az Amadinda

Január 22-én egy exkluzív koncert erejéig ismét összeáll az Amadinda Ütőegyüttes, hogy a Műcsarnok Prima díjas kiállítója, Barabás Márton tárlatvezetését gazdagítsák a Magyar Kultúra Napján.
Plusz hír

Online emlékhely nyílt a budapesti gettó felszabadulásának 77. évfordulóján

Az évforduló alkalmából indult el a www.emlekezes77.hu online platform, ahol 77 órán keresztül holokauszt-túlélőkkel és megmentőikkel készült interjúk láthatók, mások mellett Bruck Edith-tel, Keleti Évával, Vitray Tamással, Fahidi Évával és Féner Tamással.
Plusz hír

Újcirkusz-előadás és Bartók arab népdalgyűjtései a Bartók Tavasz programján

Új fellépőket jelentettek be az idei Bartók Tavasz Nemzetközi Művészeti Hetek programjából, a fesztiválhoz új helyszínként a Magyar Zene Háza is csatlakozik.
Plusz hír

Meghirdették a Magyar Zene Háza első félévi programjait

A legkülönbözőbb műfajokkal, hazai és külföldi előadókkal várja a közönséget a januárban megnyíló Magyar Zene Háza, amely a tervek szerint a legkisebbektől a legnagyobbakig mindenkinek kínál programokat.
Plusz hír

Elhalasztják a Grammy-díjak 2022-es átadóját

A szervezők közleménye szerint az omikron variáns növekvő esetszámai miatt nem tartják biztonságosnak a díjátadó január 31-i időpontját.